Šta je novo?

[A1] Kucni net

Iskra jeste kvalitet. Ali ove antene kontam da bi 99 posto korisnika bilo zadovoljno da fokusira na baznu stanicu. Jer vise sluzi da SNR odnosno smetnje da se smanje od drugih uređaja. Ovako direktno komuniciras sa baznom stanicom na max QAM. A sve smetnje od korisnika dolaze sa strane tako da je Noise mnogo manji. Mislim ljudi ni ne kontaju kakve sve benefite mogu da izvuku sa antenama. A one su brojne cak i ako je prosečan ruter u pitanju
Je li postoje antene slicne ili iste namene za sobnu instalaciju, a koje nisu tako glomazne?

Je li postoje antene slicne ili iste namene za sobnu instalaciju, a koje nisu tako glomazne?
Sad sam u problemu - ne bih da te navedem da potrosis pare i da ne dobijes mnogo, jer sobna antena je veliki kompromis. Dobices na snazi signala, ali kroz koliko zidova mora da prodje signal da dodje do tvoje unutrasnje antene, kakav je taj zid (armatura, faradejev kavez, itd) i na kraju krajeva koji ruter imas, jer ce on morati poslednji da vidii razdvaja signal od shuma. Mozes da probas sa panelnim antenama 1767989931040.png
Kupis dve, ako ti ruter ima mogucnost za spajanje band-ova (CA) i namestis ih jedno 50-70 cm jednu od druge pod uglom od 90 stepeni...Ali opet - razmisli, mozda jaci ruter koji ima vise unutrasnjih antena i radi na primer 4 x MIMO moze vise da pomogne od pasivnih antena...

Sad sam u problemu - ne bih da te navedem da potrosis pare i da ne dobijes mnogo, jer sobna antena je veliki kompromis. Dobices na snazi signala, ali kroz koliko zidova mora da prodje signal da dodje do tvoje unutrasnje antene, kakav je taj zid (armatura, faradejev kavez, itd) i na kraju krajeva koji ruter imas, jer ce on morati poslednji da vidii razdvaja signal od shuma. Mozes da probas sa panelnim antenama Pogledajte prilog 522732
Kupis dve, ako ti ruter ima mogucnost za spajanje band-ova (CA) i namestis ih jedno 50-70 cm jednu od druge pod uglom od 90 stepeni...Ali opet - razmisli, mozda jaci ruter koji ima vise unutrasnjih antena i radi na primer 4 x MIMO moze vise da pomogne od pasivnih antena...
Signal ne bi prolazio kroz zid, vec kroz prozorsko staklo. Ako bi jaci ruter radio posao onda verovatno bi on bio krajnji izbor.

Definitivno ako antena moze da prolazi kroz prozor, mozes i bolji ruter staviti na isto mesto. Iskreno ako ne mozes yagi antene sobne su i dalje podlozne sumovima jer nisu usko direkcione sto odoka i antene u ruteru tako rade. Tako da bolje po meni skuplji 4CC ruter uzeti nego sobnu antenu ako vec imas signal. Mozda cak i 5G da budes spreman kad bude kod tebe.

Definitivno ako antena moze da prolazi kroz prozor, mozes i bolji ruter staviti na isto mesto. Iskreno ako ne mozes yagi antene sobne su i dalje podlozne sumovima jer nisu usko direkcione sto odoka i antene u ruteru tako rade. Tako da bolje po meni skuplji 4CC ruter uzeti nego sobnu antenu ako vec imas signal. Mozda cak i 5G da budes spreman kad bude kod tebe.
Slazem se sa Mikijem - ako treba da se bira gde da potrosis pare - jaci ruter definitivno pobedjuje.

Ti si u stvari zamenio Yuga za Ferari 🙂 Cudy P5 je zver od rutera i izvuci ce maksimum koji moze iz cak 5 kombinacija BAND-ova zajedno, plus ima Band Lock ugradjen... Poenta svega i najveca odluka svih koji hoce da predju na Kucni Net (bilo kog provajdera) jeste koliko zele da uloze u kvalitet veze. Negde ti se posreci pa uz njihov ruter od 1 din dobijes sve, a negde moras da kupujes 2 ili 4 antene, zver od rutera (kao Huawei B818-263 na primer) i onda sve izgleda mnogo bolje. Ono sto reklamiraju - kupis paket, dobijes uredjaj, ukljucis u struju - i gotovo...price za malu decu. KN nije VDSL ili kablovski internet, ovo je igra u otvorenom etru, smetnje, preplitanje stanica, itd. Ali kad nemas izbora, kao ja na primer, onda ulozis malo vise u kvalitetne rutere i antene i malo setovanja pa izvuces maksimum. Nema druge sa mobilnom mrezom.
Baš tako, 3 najbitnije stvari kod KN paketa su lokacija, lokacija i verovao ti meni ili ne, lokacija.

Lokacija odredjuje da li treba još ulaganja, neki su srećni sa tim internetom jer nemaju potrebe za nečim većim, a koga zanima, provešće sate na raznim forumima i tu kreće jaka matematika.

Kao svaki hobi, postoje dosta prodavača magle, ali ako želiš nešto efektivno, mora da se plati, i to debelo.

Cudy je neverovatan uredjaj, baziran skroz na OpenWRT-u i ta mogućnost AT komanda je neprocenjiva.

Imam sve što mi treba, Wifi 6 na telefonu, 4K streaming prema TVu sa Sunshine aplikacijom, kontrola nad uredjajima, stvarno milina.

Siguran sam da postoje i dobri modemi u realnom rangu od 100-150e kod nas, ali kada sam video cenu Cudy modema ovde, zaprepastio sam se - mada iskreno, toliko i vredi, ako ne i više.

Svakako je jeftinije nego da ti kopaju privatnu optiku od pošte kao što je uradio naš jutuber iz Vojvodine i koji plaća 27k rsd mesečno za 100/100 brzinu.

Pozdrav. Da li neko ima broj telefona od nekog A1 agenta u Novom Sadu? U poslovnici kazu da moja lokacija ne podrzava 5g. Kazu nije bitno ako postoji 5g na mobilnom telefonu, za kucni internet je to nesto potpuno drugo. Ne znam da li ti agenti mogu da dodju sa ruterom pa da uradimo neki test?
Takođe i mene zanima broj od nekog A1 agenta u Novom Sadu, a vezano za kućni net. Moze kontakt na pm.
Hvala

Pozdrav drustvo,
Jel moze neko iskustveno da mi kaze sta bih mogao da ocekujem za Kucni Net 5G, ako kazu da mi je dobra pokrivenost na mojoj adresi u Borci, a mobilni internet pokazuje 900/75 download/upload?

Upravo tako. Samo proveri da li imaš slične brzine i u vreme većeg opterećenja mreže, i tjt. 5G ruteri su jako dobri zapravo, nasuprot rutera iz ranih dana 4G mreže, a mogu da rade i na 4G tako da zaista nema problema
Hvala.
To znaci, ne bi trebalo da ocekujem neka posebna podesavanja rutera?

Ako dostižeš više stotina megabita u svim delovima dana, i ne zanimaju te veće brzine, samo plug & play.

5G ruter koji daju je, po mom znanju, sa agregacijom 2 frekvencije, tako da je teorijski moguće menjati band-ove, ali ne znam koji je ruter u pitanju i kako to u praksi radi sa njim (putem aplikacije, skripte, UI-a itd.)

Poslednja izmena:
Pozdrav drustvo,
Jel moze neko iskustveno da mi kaze sta bih mogao da ocekujem za Kucni Net 5G, ako kazu da mi je dobra pokrivenost na mojoj adresi u Borci, a mobilni internet pokazuje 900/75 download/upload?
Nije mi bilo teško pa sam uzeo da čitam nekih 20 stranica unazad temu, od početka decembra, sad opušteno mogu da uzjašem repetitor i ispodešavam sve od skripti, eksternih antena, 4CC, da jurim bandove, ćelije ... 🤣

Komšo, u kom si delu Borče, ja sam na Zbegu kod 3M-a, po njihovoj pokrivenosti sa mape sam tu na granici, nije baš dobro kao kod tebe. Na telefonu 300Mbps/25Mbps, a zna da bude i manje. Njihov ruter će valjda imati bolje antene od telefona, a i ako treba kupiću bolji, posle izdaje Beotela pametniju opciju od ove nemam. Evo par screenshotova za doktore sa foruma

Prilozi

• Screenshot_20260108-203917.NetMonster.png
    Screenshot_20260108-203917.NetMonster.png
    142.9 KB · Pregleda: 59
  • Screenshot_20260108-200832.Network Cell Info Lite.png
    Screenshot_20260108-200832.Network Cell Info Lite.png
    179.6 KB · Pregleda: 53
  • Screenshot_20260111-000557.Firefox.png
    Screenshot_20260111-000557.Firefox.png
    156 KB · Pregleda: 65
  • Screenshot_20260108-201017.CellMapper.png
    Screenshot_20260108-201017.CellMapper.png
    706.1 KB · Pregleda: 70
  • pokrivenost.JPG
    pokrivenost.JPG
    57.7 KB · Pregleda: 80
Nije mi bilo teško pa sam uzeo da čitam nekih 20 stranica unazad temu, od početka decembra, sad opušteno mogu da uzjašem repetitor i ispodešavam sve od skripti, eksternih antena, 4CC, da jurim bandove, ćelije ... 🤣

Komšo, u kom si delu Borče, ja sam na Zbegu kod 3M-a, po njihovoj pokrivenosti sa mape sam tu na granici, nije baš dobro kao kod tebe. Na telefonu 300Mbps/25Mbps, a zna da bude i manje. Njihov ruter će valjda imati bolje antene od telefona, a i ako treba kupiću bolji, posle izdaje Beotela pametniju opciju od ove nemam. Evo par screenshotova za doktore sa foruma
Pokušaj da se zakačiš na one ostale BS, vidiš da sa ove BS gde se telefon kači ne baca snop preko tvoje lokacije, mada ne vidim da ti je loš protok.

Citao sam i ja sve od pocetka, ali nisam mogao
Ako dostižeš više stotina megabita u svim delovima dana, i ne zanimaju te veće brzine, samo plug & play.

5G ruter koji daju je, po mom znanju, sa agregacijom 2 frekvencije, tako da je teorijski moguće menjati band-ove, ali ne znam koji je ruter u pitanju i kako to u praksi radi sa njim (putem aplikacije, skripte, UI-a itd.)
Kako su mi rekli u prodavnici A1 dobija se NX220V. Javljam utiske, trebalo bi danas da uzmem paket ako ga bude bilo na stanju. Pa cu napraviti komparaciju mobilni/kucni net ako nekog bude interesovalo

@msi nemam ruter još,tek sam poslao prijavu, a telefonom valjda ne možeš da biraš gde se kačiš. inače ti snopovi na cellmaperu nisu za 5g, već 4g ako ne grešim

Prilozi

• Screenshot_20260108-201008.CellMapper~2.png
    Screenshot_20260108-201008.CellMapper~2.png
    874.9 KB · Pregleda: 54
  • Screenshot_20260108-200952.CellMapper~2.png
    Screenshot_20260108-200952.CellMapper~2.png
    356.6 KB · Pregleda: 55

Pozdrav komso,
Konkretno naselje je Sebes, tako da verujem da ja hvatam ovaj repetitor 824, skoro pa sam mu na putanji. Ako sam dobro razumeo, bitno je i koliko je on opterecen. Probacu da se jos malo informisem oko podesavanja ako budem imao problema.

@msi nemam ruter još,tek sam poslao prijavu, a telefonom valjda ne možeš da biraš gde se kačiš. inače ti snopovi na cellmaperu nisu za 5g, već 4g ako ne grešim
U pravu si za 4G su, ali vidiš da će ti ta BS ispod više odgovarati za ruter, mada zavisi i kako su usmerene 5G ćelije.

sve mi jasno, i bliža, i prozor mi manje više na tu stranu, al opet treba proveriti i opterećenost. iz nekog razloga telefon je u većini slučajeva na repetitoru kod groblja. bacio sam pogled oko 5 ujutro, izgleda da gase neke frekvencije, telefon je na 800,1800, a 3500 nema nigde, za razliku od 8 uveče

Prilozi

• Screenshot_20260108-203917.NetMonster.png
    Screenshot_20260108-203917.NetMonster.png
    142.6 KB · Pregleda: 37
  • Screenshot_20260109-052604.NetMonster.png
    Screenshot_20260109-052604.NetMonster.png
    141.3 KB · Pregleda: 32
Po slici to izleda kao brendirani ZTE MC888. Nisam probao, ali sam razmatrao da uzmem i probam; medjutim ruter nema prikljucke za spoljne antene, tako da i pored dobrih unutrasnjih, u mom slucaju nije zavrsavao posao. Nadam se da ti ovo bar malo pomaze. Inace po mom misljenju super ponuda za nekoga u gradu ko je blizu 5G bazne stanice.

Po slici to izleda kao brendirani ZTE MC888. Nisam probao, ali sam razmatrao da uzmem i probam; medjutim ruter nema prikljucke za spoljne antene, tako da i pored dobrih unutrasnjih, u mom slucaju nije zavrsavao posao. Nadam se da ti ovo bar malo pomaze. Inace po mom misljenju super ponuda za nekoga u gradu ko je blizu 5G bazne stanice.
I meni deluje na MC888 inace ja imam MC888 i radi odlicno.100/10 imam 90% vremena na njemu bez problema

Zapravo je ZTE G5B. Isti takav prodaje yettel i kod nas uz internet pakete.

18704290976.png
Iskopah stari B525 gde mi je bio onaj kom je crkao eeprom da se resetuje na fabricko posle reboota radi na A1 bez problema
Posto imam otkljucan FW uradio sam zakljucavanje i reko da vidim koja je brzina
Tako izbacuje na 100/10 paketu kroz lan kabl
A ovo su parametri
1768180472668.png
Ovde je konkretno zakljucan da kombinuje 1800+2100mhz za test

Nazad
Vrh Dno