Ti si u stvari zamenio Yuga za Ferari 🙂 Cudy P5 je zver od rutera i izvuci ce maksimum koji moze iz cak 5 kombinacija BAND-ova zajedno, plus ima Band Lock ugradjen... Poenta svega i najveca odluka svih koji hoce da predju na Kucni Net (bilo kog provajdera) jeste koliko zele da uloze u kvalitet veze. Negde ti se posreci pa uz njihov ruter od 1 din dobijes sve, a negde moras da kupujes 2 ili 4 antene, zver od rutera (kao Huawei B818-263 na primer) i onda sve izgleda mnogo bolje. Ono sto reklamiraju - kupis paket, dobijes uredjaj, ukljucis u struju - i gotovo...price za malu decu. KN nije VDSL ili kablovski internet, ovo je igra u otvorenom etru, smetnje, preplitanje stanica, itd. Ali kad nemas izbora, kao ja na primer, onda ulozis malo vise u kvalitetne rutere i antene i malo setovanja pa izvuces maksimum. Nema druge sa mobilnom mrezom.
Baš tako, 3 najbitnije stvari kod KN paketa su lokacija, lokacija i verovao ti meni ili ne, lokacija.
Lokacija odredjuje da li treba još ulaganja, neki su srećni sa tim internetom jer nemaju potrebe za nečim većim, a koga zanima, provešće sate na raznim forumima i tu kreće jaka matematika.
Kao svaki hobi, postoje dosta prodavača magle, ali ako želiš nešto efektivno, mora da se plati, i to debelo.
Cudy je neverovatan uredjaj, baziran skroz na OpenWRT-u i ta mogućnost AT komanda je neprocenjiva.
Imam sve što mi treba, Wifi 6 na telefonu, 4K streaming prema TVu sa Sunshine aplikacijom, kontrola nad uredjajima, stvarno milina.
Siguran sam da postoje i dobri modemi u realnom rangu od 100-150e kod nas, ali kada sam video cenu Cudy modema ovde, zaprepastio sam se - mada iskreno, toliko i vredi, ako ne i više.
Svakako je jeftinije nego da ti kopaju privatnu optiku od pošte kao što je uradio naš jutuber iz Vojvodine i koji plaća 27k rsd mesečno za 100/100 brzinu.