Šta je novo?

[A1] Kucni net

Uzeo bih kucni net, ovaj nizi paket ali me muci ovo oko lokacije koriscenja.
Naime, u julu i avgustu smo gotovo svakodnevno na vikendici.
Mogu li jednostavno da ponesem ruter, koristim ga ta dva meseca na vikendici a
septembra vratim u BG i nastavi nesmetano sa koriscenjem usluge?

Ne znam da li smem da pitam u poslovnici.
Ranije to nije radilo, na drugoj lokaciji bilo je samo par mb brzina. Na neki način su ograničili na određene bazne stanice, mozda su sada nesto promenili.

Ranije to nije radilo, na drugoj lokaciji bilo je samo par mb brzina. Na neki način su ograničili na određene bazne stanice, mozda su sada nesto promenili.
Ne znam pod to "ranije" za kad mislis, vec sam pisao da zadnjih 3.5god koristim na drugoj lokaciji bez problema. Na toj lokaciji za gde mi treba ne daju veci paket, pa sam online prijavio na drugoj lokaciji i za tamo uzeo. Ali bez problema radi...

Radilo je oduvek, ne mogu da ograniče i da hoće jer je to mobilna veza, gde ima signala ima i konekcije čak i u drugoj državi. Signal ne prestaje zbog neke granice jedino može da oslabi zbog udaljenosti od najbližeg predajnika.

Radilo je oduvek, ne mogu da ograniče i da hoće jer je to mobilna veza, gde ima signala ima i konekcije čak i u drugoj državi. Signal ne prestaje zbog neke granice jedino može da oslabi zbog udaljenosti od najbližeg predajnika.
Pa ako operateri rade u istim frekvencijskim opsezima ne može da oslabi ali može da se nasteluje da bazna stanica nadjača iz susedne zemlje nego tvoja BS. A1 odlican primer ima u Backoj Palanci gde se nadjaca preko Dunava signal iz Backe Palanke i telefon predje u roaming

Pa nije samo frekvencija u pitanju, moraš da budeš pretplaćen na tog provajdera.

Pa nije samo frekvencija u pitanju, moraš da budeš pretplaćen na tog provajdera.
Da u suprotnom za isti apektar ces Dobiti obaveštenje No network coverage. Secam se dobrano kad zam bio mlađi koliko je signal u Bosnu išao dok ne postanem nedostupan. A sada ne može ni deseti deo toga da postigne....

Poznanik u okolini Horgoša hvata signal i pretplaćen je na nekog mađarskog provajdera i nema roaming dok je tamo.

Uzeo sam 50/10 na lokaciji gde brzina drastično varira od ~10 do 30mbps

Internet prestaje da radi skroz povremeno, ili se jednostavno uspori do iznemoglosti. Signal na ruter IP stranici kaže -74 dBm trenutno.

Ruter je ZTE MF296R. Čitajući temu, vidim da ne može band lock da se radi na ovom ruteru, ali takođe vidim i da kao može, pa mi nije baš najjasnije :D takođe, jedno noob pitanje, gde može na settings stranici da se vidi na koji band je povezan trenutno, ako može?

Inače, informacija za sve, rekao mi je čovek iz A1 da ide "apdejt" 10.05.

Internet prestaje da radi skroz povremeno, ili se jednostavno uspori do iznemoglosti. Signal na ruter IP stranici kaže -74 dBm trenutno.

Ruter je ZTE MF296R. Čitajući temu, vidim da ne može band lock da se radi na ovom ruteru, ali takođe vidim i da kao može, pa mi nije baš najjasnije :D takođe, jedno noob pitanje, gde može na settings stranici da se vidi na koji band je povezan trenutno, ako može?

Jel to mislio na azuriranje firmware rutera ili nešto drugo?

Probao sam call centar, terenskog agenta, poslovnicu vise puta, i ne moze da se zadrzi popust od terenskog agenta prilikom prelaska sa starog paketa na novi.
Tako da cu ja verovatno da predjem na taj novi koji ce me kostati 2000, umesto 1600 kao do sada, al bar necu morati da razmisljam koliko sam potrosio.

-74 dBm je odličan RSRP, biće da ti je SINR loš verovatno. Ali sve jedno je to dosta mala brzina, čak i sa lošim SINR. Verovatno da se kači na B20 kao osnovni band.

Ako ide update firmware, nadam se da će ubaciti opciju band lock-a, jer taj ruter ima tu mogućnost, samo je onemogućena firmware-om koji imaju korisnici A1 Srbija.

Moguće je i da si povezan na neki spori ili prezauzet relej. Ako ti je RSRP (jačina signala) dobra a SINR čak i prosečan, morao bi da ide 50/10Mbps ko od Šale. Pogledaj CELL_ID povremeno kad ide brzo i kada je sporo, moguće je da te prebacuju na više releja gde je manje ili veće zauzeće. Tek onda zaključavanje benda pomaže da zaključaš na onaj bolji. Zbog takvih marifetluka sam i prešao na MTS.

Pre deset dana otkazao uslugu kućni net u Yettelu jer posle 7 godina nisam bio pod ugovorom. Uzmem od njih troje pripejd kartice da istestiram mobilni net na ruteru Xiaomi CPE AX 3000 cat 12. Posle 10 dana imam na mojoj lokaciji sledeće stanje, A1 protook varira od 25 do 85 mbt ali konekcija često puca, desi se da za sat vremena nestane neta po nekoliko puta po pola minuta, tako je i kad stavim karticu od MTSa , kad stavim karticu od Yettela nema prekida, nisam imao prekide ni kad sam bio kod njih pod ugovorom ali kod Yettela na mojoj lokaciji protok je od 5 do 15 mbts sa kvalitetnim ruterom , dakle, aj sad budi pametan pa izaberi, odlučio sam da se ne vezujem ugovorm nigde, nego ću da koristim njihove dopune u narednom periodu mada znam da je skuplje.Imam od A1 taj njihov Mega plan pa njega prvo da iskoristim.

SINR je oko 0 dB, dva tri gore dole
na B20 je nakačen, u pravu ste bili

ništa, nadamo se da omoguće band lock

van toga, jedino rešenje za generalni boljitak je kvalitetniji ruter, ako sam dobro razumeo?

Da, SINR ti je loš. Kad bi mogao da ga nateraš na B1+B3, bilo bi gotovo sigurno bolje.

Nije stvar u kvalitetu rutera koliko u kategoriji.

Nikakav ruter ne pomaže ako provajder ograničava brzine ili ima nekvalitetan signal. i Cat4 može do 150Mbps.

Nikakav ruter ne pomaže ako provajder ograničava brzine ili ima nekvalitetan signal. i Cat4 može do 150Mbps.

Da, ali CAT20 će na istom mestu vući 150 Mbps npr, dok će CAT4 vući 30 Mbps, jer CAT20 ima 4CC, 256QAM, 4x4 MIMO i šta ti ja znam sve što CAT4 nema. CAT4 nema CA uopšte. Teoretske brzine koje pišu na ruteru se u 99% slučajeva neće ostvariti.

Provajder, u ovom slučaju A1 ograničava brzine samo ukviru 2 paketa down/up 50/10 i 100/10. Ono što ustvari verovatno radi u vreme opterećenja je deprioritizacija, odnosno ograničavanje bandwitha po korisniku kućnog neta, koji je maksimalan trenutno 55 Mhz (20+15+10+10), dok ga oni često ograniče na 20 do 30 Mhz, te se ne može ostvariti puna agregacija 4CC nego samo 2CC ili bez CA skroz.

Da, ali CAT20 će na istom mestu vući 150 Mbps npr, dok će CAT4 vući 30 Mbps, jer CAT20 ima 4CC, 256QAM, 4x4 MIMO i šta ti ja znam sve što CAT4 nema. CAT4 nema CA uopšte. Teoretske brzine koje pišu na ruteru se u 99% slučajeva neće ostvariti.

Provajder, u ovom slučaju A1 ograničava brzine samo ukviru 2 paketa down/up 50/10 i 100/10. Ono što ustvari verovatno radi u vreme opterećenja je deprioritizacija, odnosno ograničavanje bandwitha po korisniku kućnog neta, koji je maksimalan trenutno 55 Mhz (20+15+10+10), dok ga oni često ograniče na 20 do 30 Mhz, te se ne može ostvariti puna agregacija 4CC nego samo 2CC ili bez CA skroz.
Ako je tako, čemu onda skuplji ruter, mada sam ja pratio od kad imam ovaj ca12 da stalno skače sa banda na band, mislim ovaj moj ima 3CC.

Ako je tako, čemu onda skuplji ruter, mada sam ja pratio od kad imam ovaj ca12 da stalno skače sa banda na band, mislim ovaj moj ima 3CC.
Da ali ti dobijes 3 komponente vremenskih Slotova na tim bandovima ako ti hipoteticki dodeli na sva tri banda. Dok bez CC dobijas samo jedan vremenski slot u istoj gužvi. Tako da ces imati tri puta ako ne i vise brzine jer pored vremena različiti bandovi imaju veću širinu. Da jos ne ubacujemo Mimo i ostale faktore.

Jel probao neko Xiaomi 5G CPE Pro?

Nesto sam razmisljao da ga uzmemem zbog mora a da udomim b525 i b818...

Imam jedno mozda glupo pitanje, ali me stvarno interesuje i vazno mi je.

Ako narucim preko sajta Kucni net, a donese mi ga prodavac na gajbu i tu potpisemo ugovor. Da li i u tom slucaju vazi varijanta da ga mogu bez posledica vratiti u roku od dve nedelje ako ne budem zadovoljan? Ili to vazi samo ako mi posalju preko kurirske sluzbe?

Nazad
Vrh Dno