Šta je novo?

[A1] Kucni net

Aktuelno je i dalje za odredjena podrucja, popuni formular na sajtu i sacekaj da te pozovu i pitaj!

Sve i novi da ti daju to nece da radi kako treba opet ce da se gasi vrlo verovatno tako da pametno prodas novo neotpakovano i kupis neki normalan brend da nije ZTE.

Kao što sam već pisao, nije do ZTE nego do cenovnog ranga uređaja. Imam ZTE MF289F sa kojim nemam nikakvih problema, a radi neuporedivo bolje i stabilnije od Huawei B818-263, koji je sličnog cenovnog ranga i LTE kategorije.

Šta konkretno fali tom Huawei ruteru, s obzirom da je preskup.

Gotovo duplo sporiju download brzinu od MF289F sam dobijao, za šta je verovatno ono što je napisao @Miki919 razlog. Takođe, dodao bih da je jako često gubio agregaciju i zakucano ostajao na B3@20Mhz bez agregacije, za šta je jedini lek bilo restartovanje, a takođe se često povezivao na baznu stanicu koja je davala manje brzine. Ne često kao B535-333, ali neuporedivo češće nego MF289F kojem se to ne dešava gotovo nikad. Imam takvu situaciju da sam između dve bazne stanice na sličnom odstojanju, sa sličnim signalom, ali jedna od dve daje duplo veće brzine na mojoj lokaciji. MF289F izgleda mnogo bolje reguliše to da se vezuje na baznu stanicu sa većom brzinom.

P.S. pustili su B1 na 15Mhz na mojoj lokaciji u Beogradu.

Takođe, dodao bih da je jako često gubio agregaciju i zakucano ostajao na B3@20Mhz bez agregacije
Slicno se ponekad desi na ZTE MC801A, ne treba restart nego u skripti promenis forsiranje bandova (na AUTO ili koju god kombinaciju bandova).
Ne znam da li bi bolji signal smanjio/eliminisao problem. Sreca pa B3@20Mhz izvlaci dobre brzine pa sestri zavrsava posao.
Drugog problema nema jer MC801A ima cell lock pa je zakljucan na baznu stanicu (na B3@20Mhz celiju).

Jedina mana sto ne postoji nacin da se forsira CA (agregacija), to zavisi od same bazne stanice (i sto ne mozemo da uticemo na opterecenost bazne stanice 😅 ).

Ja sam jako zadovoljan sa Huawei B535 + huaCtrl kombinacijom, ispod toga ne gledaj.

Gotovo duplo sporiju download brzinu od MF289F sam dobijao, za šta je verovatno ono što je napisao @Miki919 razlog. Takođe, dodao bih da je jako često gubio agregaciju i zakucano ostajao na B3@20Mhz bez agregacije, za šta je jedini lek bilo restartovanje, a takođe se često povezivao na baznu stanicu koja je davala manje brzine. Ne često kao B535-333, ali neuporedivo češće nego MF289F kojem se to ne dešava gotovo nikad. Imam takvu situaciju da sam između dve bazne stanice na sličnom odstojanju, sa sličnim signalom, ali jedna od dve daje duplo veće brzine na mojoj lokaciji. MF289F izgleda mnogo bolje reguliše to da se vezuje na baznu stanicu sa većom brzinom.

P.S. pustili su B1 na 15Mhz na mojoj lokaciji u Beogradu.
Definitivno b818 ima neki problem kada koristim A1, zakucava nevidjeno, dok se sa Yettelom to ne desava tako cesto.

Pozdav . Uskoro bih verovatno uzeo a1 kucni net pa me zanima iskustva sa istim. Sada koristim supernova internet preko optike . Ali digli su cene nenormalno, pa posto nemam drugog optickog provajdera osim njih a kuca mi je daleko od poste , internet preko fiksnog kabla mogu samo da uzmem sa 10-2 mb sto necu ili bih uzeo kod lokalca wireless isto nesto 50-6 ~70-8 ili uzeo bih a1 kucni . Posto nisam neki zahtevan korisnik. Zanima me da li internet ok radi za gledanje youtube , gledanje twitch streamova sa kompa na 1080p i po neka igrica tipa hearthstone . Verovatno bih uzes 100-10 varijantu .

Večito pitanje i isti odgovor: pripejd više nije ograničen i nudi maksimalnu brzinu pa tako uz novu karticu dobićeš Mega plan na 90 dana sa po 10GB mesečno ili 6 meseci ako preneseš broj iz druge mreže. Imaj na umu da će modem u telefonu u kombinaciji sa tri frekvencije dati mnogo bolje brzine od rutera za kućni internet sa jednom ili dve pa s te strane jeste prikladan za HD striming, ali bolji ruter kao Huawei B535-333 CAT7 2CA bi trebalo da izboriš, a najverovatnije preko akvizitera. Kod ZTE K20 se ovde žale na pregrevanje, prekidanje, restartovanje i gašenje, dok za MF296R ne znam kakva je situacija.

Imam MF296R i bukvalno se ne gasi niti ima prekida. IPTV (Supernova MOVE mod) radi redovno celog dana. Mogu reći i da fino rasipa WiFi signal. Nije zaključan na neki band. Ćuprija je u pitanju, verovatno nema zagušenja.

Meni su huawei b628 i b818 bili odlicni, stabilno i po nekolko dana nisu gubili konekciju ili da su zahtevali reboot. Na A1 i na mts...brzina je bolja bila sa b818, ali je b628 dobijajo cesce neka azuriranja i ispravke...sve u svemu kad saberem sa huawei modemima nisam imao problema uopste(b315,b525,b535, b628 i b818)

Kome treba, ovde ima mapu pokrivenosti A1 mreže na teritoriji Srbije:

Kome treba, ovde ima mapu pokrivenosti A1 mreže na teritoriji Srbije:

Nije tačna komšija i ja pripadamo u toj mapi pokrivenosti pa kažu komšiji nema mogućnosti.

Takođe, mapa ne prikazuje kvalitet pouzdano, ja sam na mapi u crvenom - ima signala u kući- i to je tačno, ali jedva izvlači 10 Mbps I u dvorištu. I to nije samo moja mikro lokacija, već celo naselje.

Nije tačna komšija i ja pripadamo u toj mapi pokrivenosti pa kažu komšiji nema mogućnosti.
Verovatno je ispunjena kvota za tu lokaciju po A1 standardima, pa su zato tvom komšiji rekli da nema mogućnosti.
Takođe, mapa ne prikazuje kvalitet pouzdano, ja sam na mapi u crvenom - ima signala u kući- i to je tačno, ali jedva izvlači 10 Mbps I u dvorištu. I to nije samo moja mikro lokacija, već celo naselje.
To zavisi od dosta faktora, kao što su npr. vršno opterećenje / broj korisnika.

Sama mapa pokrivenosti i kvaliteta 4G signala na A1 sajtu verovanto prikazuje kvalitet signala u idealnim uslovima. Generalno, mobilni Internet treba uzeti sa pristojnom dozom rezerve jer ima mnogo više ometajućih faktora, za razliku od kablovskog Interneta.

To zavisi od dosta faktora, kao što su npr. vršno opterećenje / broj korisnika.

Sama mapa pokrivenosti i kvaliteta 4G signala na A1 sajtu verovanto prikazuje kvalitet signala u idealnim uslovima. Generalno, mobilni Internet treba uzeti sa pristojnom dozom rezerve jer ima mnogo više ometajućih faktora, za razliku od kablovskog Interneta.
Ma nemaju baznu stanicu blizu, signal je na oko -100,110db, uglavnom se kaži samo na B3. Ali da ih pohvalim, pisao sam im skoro i odgovorili su mi da planiraju izgradnju bazne stanice u narednih nekoliko meseci.

Definitivno b818 ima neki problem kada koristim A1, zakucava nevidjeno, dok se sa Yettelom to ne desava tako cesto.
Slicno se ponekad desi na ZTE MC801A, ne treba restart nego u skripti promenis forsiranje bandova (na AUTO ili koju god kombinaciju bandova).
Ne znam da li bi bolji signal smanjio/eliminisao problem. Sreca pa B3@20Mhz izvlaci dobre brzine pa sestri zavrsava posao.
Drugog problema nema jer MC801A ima cell lock pa je zakljucan na baznu stanicu (na B3@20Mhz celiju).

Jedina mana sto ne postoji nacin da se forsira CA (agregacija), to zavisi od same bazne stanice (i sto ne mozemo da uticemo na opterecenost bazne stanice 😅 ).

Malo sam istraživao, jer sam i kod MF289F nedavno primetio da ponekad izgubi agregaciju posle par sati, ali svakako neuporedivo ređe nego što je B818-263 radio (posle par minuta). Nisam to primećivao ranije jer i na samom B3/20Mhz bez agregacije mi izvlači oko 75 Mbps u downloadu. Izgleda da sa A1 svi ovi jači modemi koji imaju dinamičko paljenje i gašenje agregacije u zavisnosti od opterećenja imaju neki problem oko održavanja agregacije, te se ona pre ili kasnije ugasi, tj. kad se pokrene opterećenje ponovo posle nekog vremena neaktivnosti ostane samo na osnovnoj frekvenciji, a agregacija se ne aktivira. Uređaji koji često menjaju lokaciju nemaju taj problem (menjaju bazne stanice), koji se očigledno pojavljuje kod uređaja sa fiksiranom lokacijom koji dugo drže konekciju na jednoj baznoj stanici i gube prioritet. Kako A1 ima u svojoj ponudi samo rutere do 2CA, vrlo moguće je da mreža nije optimizovana za statične uređaje koji imaju 3CA i 4CA, te kad oni u sistemu izgube prioritet zbog neaktivnosti izgube i mogućnost ponovnog aktiviranja agregacije (restart ili promena konfiguracije band locka vraća agregaciju).

AI mi je predložio moguća rešenja - prvo da smanjim DHCP lease time na 1-2h (bilo podešeno na 24h) i da je to znalo da reši problem na mom modelu MF289F. U principu, ruter šalje zahtev za produženje dinamičke IP adrese za svaki uređaj povezan putem LAN ili WiFi na 50%, 87,5% i 100% vremena lease time-a i na taj način održava aktivnost. Podesio sam danas DHCP lease time na 1h i za sad nisam primetio da se gubila agregacija. Ako to ne upali, predložio mi je i drugu opciju, skriptu koja u pozadini šalje ping ka Google serveru na svakih 5 min (može se podesiti i drugi interval) kako bi održalo aktivnost te izbeglo "uspavljivanje" agregacije. U Windowsu se napravi .bat file u notepadu (keepalive.bat) i uključi da radi u pozadini:

@Echo off
:loop
ping -n 2 8.8.8.8 >nul
timeout /t 300
goto loop

Poslednja izmena:
Da se nadovežem. Skraćivanje DHCP lease time na 1h nije pomoglo. Danas je opet izgubilo agregaciju u nekom trenutku, mada opet, nije strašno, brzina downlioada je sa samim B3 na 75-80 Mbps. Probaću sa .bat file-om.

U principu, da ruter ima opciju ograničenja dužine sesije, to bi rešilo problem sigurno, ali nema. Ne znam da li može od A1 da se zatraži ograničenje trajanja sesije, s obzirom da su ranije to radili po defaultu, a sada toga nema.

Sto se tice skripte, mora racunar da ti radi non-stop. :D

Ma kod sestre radi IPTV nekad po ceo dan, tako da nije "neaktivnost".
Cak i kad se pusti speedtest i slicno koji bi trebalo da aktivira agregaciju, on i dalje ostaje zakucan.

Mislim da dosta zavisi i od signala, neki ruteri su osetljiviji pa kao da odbace agregaciju ako dodju trenuci kada signal "oslabi". Mada ponavljam, agregacija zavisi od bazne, ona odredjuje to. Razmisljao i da ulozim u antenu, ali batalio. Generalno ljudi koji su duboko u ovome kazu da je signal "majka".

Meni pala ideja na pamet (mada nemam hardware), neka skripta koja ce da menja band lock, sa auto na 1+3 i obrnuto npr.)
Posto bukvalno to radimo u browseru kada se povezemo na ruter.

Ali sto kazes, na B3@20Mhz izvlaci i 70+ Mbpsa kada nema opterecenja (a i kada ima, sigurno nekih 30-40), tako da sestri zavrsava posao.

PS: @Tilek kakav je signal kod tebe?

Nazad
Vrh Dno