Šta je novo?

[A1] Kucni net

Aha, vidi stvarno.
Identican signal, -75dBm i na jednom i na drugom. Stavio sam ih jedan pored drugog.

Wi-fi mreža mu radi samo na 2,4 ghz.

Sent from my SM-T825 using Tapatalk

Uzeo sam kucni net 24h, na probu.. nisam pametan i dalje. (M paket je u pitanju)

Pristojno to radi, kao baca i duplo od predvidjenih brzina na speed testu, ali..
Prvo sto mi je cudno, za moj kraj ni nema opcija za pakete L i XL ni da se potpise, samimim tim ni proba.
Znaci da zaboravim na te bolje brzine i opcije u startu.
Jos se ja kao pravio pametan, pitao za baznu stanicu u mom kraju da vidi, kaze teta "predvidjina za 40, trenutno 21 korisnik prikljucen".

Vidim da ovde ljudi vec "hakuju" rutere, vladaju tematikom, pa da zamolim za pomoc.

Kako je to moguce da u sred Novog Sada oni ni ne nude te vece brzine, sta to znaci, da ni ovaj M nece raditi ko svet ako se popuni taj broj "korisnika predvidjen za baznu stanicu"..?

Ako bude previše korisnika naravno da će svima biti manje brzine ali možda neće dozvoliti više od 40 korisnika za tu baznu stanicu.

Oni ti ne garantuju veće brzine na tvojoj adresi zbog svoje mape sa jačinama signala ali ti možeš da izvučeš i veće brzine, već su ljudi testirali tamo gde su rekli da može samo najmanji paket i isto su imali veće brzine.

Ako baš hoćeš L ili XL paket samo prijavi drugu adresu gde je bolji signal, imaš na njihovom sajtu tu mapu pokrivenosti...

Pogledaj jačinu signala. Do 100 dBm je dovoljno za više od 50Mbps.

Hvala ljudi, al hbga 24h je samo za probu, morao sam vec da vratim taj test modem (ruter, sta li je... :D).
Koliko vidim gore, taj model rutera ni ne dobijes kad potpises ugovor sada, dele neke nove.

Posto vec imam broj u Vipu i fon sa netom (Vipovim), jel mogu preko njega da proverim jacinu signala na toj lokaciji nekako?
Ako sam dobro razumeo, treba da poverim jacinu 4G signala? Nisam bas tehnicki "potkovan".. ;)

Posto je L paket "do" 10/2Mbps, bacao je speed test redovno dosta preko 20/4Mbps, sa sve promenama lokacije servera, posto pazljivo citah ovaj forum, pa videh da je i to bitno. Nije to problem, ali samo za sada.

Mene naime brine sledece: potpisem UO na 2god., oni se lepo ograde u istoj sa "maksimalna brzina do", nakon par meseci oni popune ili cak prebace broj korisnika koji se kace na tu baznu stanicu, svima nam radi usporeno, i sta se tad desava?

Nisam bio u prilici da vidim taj novi UGOVOR, pa ne znam kako smo i da li smo uopste zasticeni mi, korisnici u toj situaciji?

Dal moze normalno da se raskine ugovor i vratis im modem, ili palacas lupam, "rentu modema", moras da otkupis modem od njih tek tada, posto je ovako njihov ako dobro procitah gore, i te fore..

Samo razmisljam unapred.

Mozes videti signal u svom telefonu, Settings->About->Status->SIM Status (mozda ne moras SIM Status posebno na tvom telefonu).

Ali ovo ti je bio probni net, bez ogranicenja brzina. Ne znaci da bi ti onaj KN L radio 20/4, jer je ogranicen na 10/2 :) (ne zameri da ako sam pogresio ime paketa, mrzi me da proveravam koji je najmanji, pre bih rekao da je KN S :))

VIPu se ne isplati da ima puno Kucni Net korisnika na istoj baznoj, jer ce time biti nezadovoljni ;) Ima ogranicenje. Legalno, da, oni su se ogranicili. Ali u praksi, neces imati tih problema.
Samo budi spreman kao Vendingo da im skaces na vrat, ako ne radi tvoja bazna stanica nesto (primetis da imas stalno neupotrebljiv/prespor net), jer na prvu loptu svi imaju botove koji samo odgovaraju sa Shaggy: "Wasn't me" :)

Mozes videti signal u svom telefonu, Settings->About->Status->SIM Status (mozda ne moras SIM Status posebno na tvom telefonu).

Ali ovo ti je bio probni net, bez ogranicenja brzina. Ne znaci da bi ti onaj KN L radio 20/4, jer je ogranicen na 10/2 :) (ne zameri da ako sam pogresio ime paketa, mrzi me da proveravam koji je najmanji, pre bih rekao da je KN S :))

VIPu se ne isplati da ima puno Kucni Net korisnika na istoj baznoj, jer ce time biti nezadovoljni ;) Ima ogranicenje. Legalno, da, oni su se ogranicili. Ali u praksi, neces imati tih problema.
Samo budi spreman kao Vendingo da im skaces na vrat, ako ne radi tvoja bazna stanica nesto (primetis da imas stalno neupotrebljiv/prespor net), jer na prvu loptu svi imaju botove koji samo odgovaraju sa Shaggy: "Wasn't me" :)

Hvala lepo.

Evo gledam na telefonu sad signal: -71dBm 21asu (sta god to znacilo), pa dobaci i do 85..

Maada, kontam da je ovo mozda za 3G... Posto pise tip mreze HSPA, pa za sekund prebaci na HSPAP..? Lep naglasih da sam "polupismen" ;D

U pravu si za ime paketa, nije L , to je sledeci, veci i sa +NEO GB, ali nije ni S (a realno bi tako trebao das zove) ;)

Paketi su sada M, L i XL, evo ja sad pogledah..

4G+ treba da vidis kako radi. Na 3G(hspa, hspa+, itd) nije bas za kucni net, iako ti je 3G dobar. Verovatno ti nije 4G telefon?

LG D213n, ma nema ni opciju za 4G...

A i kartica (pretpostavljam sad da je i to bitno) u njemu, ta Vipova, je bas maatora , secam se du su je sekli da moze u telefon u poslovnici onomad, davno bas bilo, 3-4 godine.

Hala na trudu, svakako.

... Bas me zanima kako kontrolisu adresu gde se koristi, jel' to u okviru nekog dometa stanice, ako neko zna tacno?

Već je bilo reči o tome. U praksi ne kontrolišu, možeš KN koristiti gde god ima fizički (VIP) signala, bez obzira na prijavljenu adresu (po max brzinama bazne stanice, odnosno ugovorenog paketa). Čak radi i za različite gradove, tako da adresa služi samo da bi se izabrao paket, tj. da ti oni kažu šta podržavaju od paketa/brzina na toj adresi, stim da se može desiti da na prijavljenoj adresi lepo radi i veći paket - veće brzine iako oni u sistemu to ne odobravaju (ovo nije pravilo !!). Adresa stanovanja ne mora da bude i adresa prijavljena za korišćenje KN paketa, dakle možete u jednom obračunskom periodu da promenite adresu korišćenja KN paketa (kućna fizička adresa za dostavu računa ostaje kao u ličnoj karti, to se podrazumeva). Dakle ništa nije zaključano na prijavljenu adresu ili baznu stanicu (kao što nije ni kod Telenora)... Ovo je realno stanje u praksi, e sad što piše zvanično drugačije, to je ionako nebitno. Oni vam zvanično kažu (kad potpišete ugovor) da ne bi trebalo/smelo da koristite KN na drugoj adresi, a vi kažete dobro, i nastavite dalje (koristite na totalno drugoj adresi/lokaciji/gradu)... i sve radi !

Poslednja izmena:
Pa mora da kontrolisu sve ipak nekako, to je za vas napredne da provalite kako.

Vide u sistemu svaki ruter u realnom vremenu, to znam.

Kada sam uzeo ruter pre neki dan na testiranje 24h, imao sam (glup) problem da ga ukljucim uopste, mora da se stisne ono dugmenece dugo, ali bas neocekivano duuuuugo dok se on ne upali.

Dok sam ja to provalio, zajedno sa sve agentom iz kol centra na liniji da sve bude jos smesnije, proslo pola sata razgovora sa njim (sreca pa je besplatno).

Tako da cak i on moze taj ruter da vidi u realnom vremenu u tom njihovom sistemu.

E sad, da li vidi i lokaciju rutera u realnom vremenu, brzine koje ostvaruje, to nisam provalio.. Dal je ruter u funkciji ili ne, to sigurno vidi.

Mene, ovako neukog, zanima gde oni konkretno i kako ogranicavaju brzine..?

Na samoj kartici, ruteru, baznoj stanici, ili sve mogu iz tog njihovog sistema da podesavaju.

Pa mora da kontrolisu sve ipak nekako, to je za vas napredne da provalite kako.

Vide u sistemu svaki ruter u realnom vremenu, to znam.

Kada sam uzeo ruter pre neki dan na testiranje 24h, imao sam (glup) problem da ga ukljucim uopste, mora da se stisne ono dugmenece dugo, ali bas neocekivano duuuuugo dok se on ne upali.

Dok sam ja to provalio, zajedno sa sve agentom iz kol centra na liniji da sve bude jos smesnije, proslo pola sata razgovora sa njim (sreca pa je besplatno).

Tako da cak i on moze taj ruter da vidi u realnom vremenu u tom njihovom sistemu.

E sad, da li vidi i lokaciju rutera u realnom vremenu, brzine koje ostvaruje, to nisam provalio.. Dal je ruter u funkciji ili ne, to sigurno vidi.

Mene, ovako neukog, zanima gde oni konkretno i kako ogranicavaju brzine..?

Na samoj kartici, ruteru, baznoj stanici, ili sve mogu iz tog njihovog sistema da podesavaju.
Radnik u call centru verovatno vidi da li je sim kartica aktivna i u kom je uredjaju, eventualno koju brzinu ostvaruje. Sva ostala podesavanja radi profesionalni tim. Brzina se ne ograničava na ruteru, nego sistemski na mreži. Oni bi svakako mogli da kontrolišu da li je kartica u ruteru ili telefonu, kao i na kojoj je baznoj stanici. Poenta je u tome da to ne rade iz kojih god razloga. (za sada, mada treba imati u vidu da je ugovor precizan i da u bilo kom trenutku mogu da ograniče upotrebu kartice samo na taj ruter i na dve tri bazne stanice oko adrese na koju je broj registrovan, imaju tehničke mogućnosti za to).

Poslato sa EVA-L09 uz pomoć Tapatoka

Poslednja izmena:
Necro-post-resurrection :)

Aj da ne stoji ova konkretna tema na na Necro-post-resurrection-u (a i ja mu doprineh) :), a vidim pisu ljudi vise zanimljivih stvari na drugom Vip tredu, a imaju veze sa ovom..

Sadasnji KN paketi:
100GB je M (10/2Mbps)
150GB je L (20/4Mbps) + 10GB za NEO
200GB je XL, ali MAX 10Mbs (tu je onda i max UP 10Mbps..?) + 20GB za NEO

E sad, to bi trebalo da znaci (valjda) da ja konkretno mogu da uzmem ili M ili XL..?

Kod mene su rekli da moze samo do 10Mbps brzina (za ugovor), nisam pazljivo citao brzinu uopste za naajveci paket, mislio sam da su tu i brzine najvece..

Sad cu opet da zovem KC, pa da bude jasnije i drugima.

Ja nešto kontam da je u najvećem paketu upload ograničen na 10 Mbps, a download maksimalno dostupno na lokaciji. Sad, po tome izgleda zaista puštaju maksimum dostupan na mreži u datom trenutku, ali mislim da još uvek niko nije probao. Dakle pitanje je da li ipak razgranicacaju kućni net kartice od običnih, pa samim tim da li postoji neki drugi maksimum za njih.

Neverovatno je kako ovakve stvari mogu da se tumače ako ona sitna slovca nisu precizna, a koliko vidim ovde nisu.

Poslato sa EVA-L09 uz pomoć Tapatoka

Poslednja izmena:
Up ti je Max 10 ( na papiru, meni je 7-8 a na KN1 sam).

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Dobio KC, devojka me zamolila da sacekam jedno saticak, pa da mene nazove neko od njenih kolega "potkovan" znanjem bas za KN..

Toliko za sada. ;)

Za XL paket je UP do 10, a kazu oko 40 je DOWN "zagarantovan" sada.. :D

HBg.. kod mene onda moze samo M.
Sa tim sto kada sam pitao u poslovnici teta je rekla za konkretnu lokaciju i BS "21 prikljucenih, ogranicenje na 40 korisnika".
A sad vec ima 28 prikljucenih, i sad su vec kao ogranicili na samo 30 predvidjenih korisnika.

Kad ga pre promenise..
Znaci sad ili da se sto pre ja obavezujem na M, ili ce jos dvoje iz mog kraja da "me preteknu" i to je to od Vipa na mojoj lokaciji za KN, ako ja dobro razumem.. :/

Razmisljam sad dal da uzmem taj hbni M paket, ali i Telenor 150 (na godinu valjda moze)..

Taman da se SBB, MTS i Orion u NS dogovore ko je glavni baja sa "optikama".
Opet me to izadje 20 i nesto eura, ali nema fiksnog i nema TVa, to je meni ok.

Imacu tih 250GB zajedno po "brznama", pa jos posle po 2Mbps na oba, nemo's to potrositi sve i da si 24/7 mozgom ulogovan ko u nekoj SF buducnosti ;)

E sad... ALCATEL ili Huawei ruter uzeti u Vipu, pitanje je sad..?

ALCATEL 2 x RJ45 LAN port, nema USB, micro SIM
HUAWEI 4 x RJ45 Gigabit LAN port , ima USB, regular SIM

Ako moze neko od clanova da posovetuje sta je tu pametnije ja bih molio, a i ima li ta moja racunica smisla uopste, da nece da se preklapaju signali ako uzmem obe mreze ili tako nesto... rade do 20h subotom pa mozda i odem d'uzmem VIP za pocetak :D

Poslednja izmena:
Huawei uzmi, jer on ima mogucnost rucnog biranja 4G frekvencija, plus ima 4 gigabitna LAN slota.

Hvala za savet. :D
Prosetah do centra NS, sva tri operatera na 20metara poslovnice.. ali subota, pola grada pripito vec.

Kod VIPa nema HUAWEI rutera, samo ALCATEL.. u Novom Sadu bar.
Sad dal stekaju u poslovnicama zaposleni, ili su svi otisli (pise na sajtu dok ima zaliha), ne bih da gresim dusu.

Kod TELENORA ima HUAWEI rutera, jos mi kaze momak sto radi da je njihov i noviji model od onog sto VIP "navodno" ima.
Nisam hteo da se smaram pola sata pred zatvaranje, vec on krenuo sa pricom koliko je i bolji, tj. skuplji od VIPovog, oni svoj cene 15 000 din., VIP svoj 10 000..

Neki ljudi i promene cena spomunju od ponedeljka, mada mi to nije logicno kad su i jednima i drugima promocije krenule nedavno.

Nista nisam uzeo, bicu pametniji u ponedeljak.

Ako ne mozes da potrosis 250GB za mesec dana, znaci da si leecher :p

Ispada tako, mada nije.. ;D

Vec su me na drugoj temi prozivali da imam "SJW nastup" i da mi to nece doneti poene kod clanova foruma, a ja ni ne kontam sta ce mi poeni... za oglase? To mi tek ne treba.

Ja "noob", meni bitno samo da imam koga pametnijeg sta da priupitam.

Hvala svima na odgovorima, a davicu garant i opet sa nekim glupostima..,)

Poslednja izmena:
Paz' sad fore. Krep'o mi ZTE MF283V, odnosno puca veza na 15 minuta i modem mora da se restartuje da proradi opet. Odnesem modem u Vip, da, da, sve je ok, zamenićemo Vam za drugi uređaj, ali problem je što MI NEMAMO ZAMENSKIH UREĐAJA/MODEMA U RADNJI. Dođite sledeće nedelje. Ok, pobesnim ali ne ispoljavam, odem kući kao po kišnom danu bez kišobrana, kad ono -- ZOVE ME 060123444. DOBAR DAN, IZ KOMPANIJE VIP, SAMO DA VAS OBAVESTIM DA MOŽETE PREUZETI ZAMENSKI UREĐAJ U POSLOVNICI U POŽAREVCU. Tek što sam ušao u kuću, sad opet da idem. Hah, pa zar niste mogli da ga "stvorite" malo ranije, npr. pola sata ranije dok sam bio u radnji... :angry: Idem sutra, videćemo kako će dalje teći moje avanture sa Vip-om.

Khm Khm, opet ja sa izlivima emocija "noobovskima".. ,)

Elem, uzeh prvog konacno taj hbni KNET M, "izvukao" sam i HUAWEI ruter trazeci ga sa pricom da ako je samo ALCATEL opcija ja ondak eto necu da potpisujem, pa da vidis kako ondak "ima jedan zaostao u magacinu".. ;)

Sve lepo radi, nemam zamerki na to..

ALI kako se racuni formiraju, e tooo je BAS zanimljivo, pa nek drugi paze kada sklapaju ugovor.
Naime imas opciju da kazes pre sklapanja ugovora od kog datuma hoces da ti tece OBRACUNSKI PERIOD, pa imas opcije od cini mi se cetiri datuma.

Meni se igralo, pa rekoh od 5og u mesecu, sto je samo pet dana od zakljucenja ugovora, sa tim da sam i pitao sta ce to da konkretno da znaci za prvi racun.. i u poslovnici pre zakljucenja ugovora, a nije me mrzelo ni KC da zovem da pitam jos jednom.

To bi trebalo da znaci kao da ce prvi racun biti minimalan, sa obracunatom potrosnjom za samo tih par dana, tako meni rekli i u poslovnici i u KC. E sad, meni je to bilo malo nelogicno, posto u ugovoru to nigde nije naglaseno, nit mi je bilo jasno kako ce oni da "obracunavaju potrosnju" za tih pet dana i po kojoj ceni, kada je ugovor na fiksnu cifru mesecno a net je "kao" neogranicen..?

Mozda neko "dobro prodje" tako za prvi racun, ne znam kakva su iskustva drugih i da li su obracali paznju na taj "detalj".

Ipak, ja se odlucio da sacekam 6ti i tek tada prikopcao KNET, eto ni da ja njih "ne ostetim" ako je to fora, imam ja i drugog neta za koriscenje, a cisto da vidim sta ce tako da se desi.

Kad jutros stize racun, 152din + PDV20% = 184din, za NISTA :D

Dakle nema potrosnje, nego eto poslali mi racun za prvi "obracunski period" i naplatili mi lupam, to sto su mi poslali racun??

Da nije smesno, bilo bi bezobrazno, kao i sto jeste, ali je stvar principa dal sad ovo platiti.. Sa tim da ako ga ne platim do 25og, oni ce naravno da iskljuce net "zbog neizmirenih obaveza"... C c c c

Potpisao si ugovor na fixnu mesecnu pretplatu, a to sto nisi koristio njihovu uslugu je tvoja stvar.

Vrh Dno