Šta je novo?

[A1] Kucni net

Ne skida mi nijedan domaci Speedtest server MB. Ja skoro sve testove radim ka MTSovom serveru, osim kada testiram MTS karticu.

Ne znam kako vise da objasnim, jedino da ceo listing i racun okacim :D
(mozda ovo nije pozitivna stvar, nego zele da se opustim, i mislim kako se ne racuna - pa ako probijem 5GB, oooo bato, naplate mi lepo Speedtest :D)

Sledeci serveri ne skidaju GB dok testiras: Vip mobile, Telenor doo, Telekom Srbija i SBB. Svi ostali serveri u Srbiji i inostranstvu skidaju normalno i cak ti pokazuju realnu brzinu od 12/8. A kada brzinu testiras na ova 4 servera ne skida nista i pokazuje ti mnogo vecu brzinu, tj. brzinu koju vipova 4G antena blizu tebe podrzava.

Biće da je tako.
Sad sam malo isprobao; po jedan test brzine ka serveru Vip, RV i Telekom.
Ukupno skinuto za testiranje 149MB (RV- 50MB, Mts- 42MB, Vip- 57MB).
Telefon pokazuje da je speedtest potrošio ukupno 161.9MB (pretpostavljam da je ta razlika utrošeni podaci dok traži server i sl.).
Ukupno skinuti podaci ovog meseca 163.5MB (brojač u telefonu).
Zvanično utrošeni podaci po Vip stanju ovog meseca 59.53MB

Poslednja izmena:
Biće da je tako.
Sad sam malo isprobao; po jedan test brzine ka serveru Vip, RV i Telekom.
Ukupno skinuto za testiranje 149MB (RV- 50MB, Mts- 42MB, Vip- 57MB).
Telefon pokazuje da je speedtest potrošio ukupno 161.9MB (pretpostavljam da je ta razlika utrošeni podaci dok traži server i sl.).
Ukupno skinuti podaci ovog meseca 163.5MB (brojač u telefonu).
Zvanično utrošeni podaci po Vip stanju ovog meseca 59.53MB

RV, KBC, MTS, BeoTelNet skidaju regularno GB, pazi. Takodje, pazi koji mts biras - Telekom Srbija a.d ne skida, a MTS skida.

Ok, da se ispravim onda; bio je Telekom Srbija server u pitanju (ne Mts kako sam naveo).

Edit: Uradio sam test i ka Mts serveru, podaci se skidaju sa stanja.

Poslednja izmena:
Ko me ono bese skoro prozivao da zezam za Speedtest, desp?:)

Kad sam prozivao? Bilo je reči koliko se sećam da se ne troši uopšte, a ja potrošim 2/3 Vip neta na Speedtest...

Koliko rekoste da bi valjalo da bude jacina signala?
Meni je od -103 do -101db

Kad sam prozivao? Bilo je reči koliko se sećam da se ne troši uopšte, a ja potrošim 2/3 Vip neta na Speedtest...
Pitam ko bese, jer mislim da se secas, nisam rekao da si ti.

Koliko rekoste da bi valjalo da bude jacina signala?
Meni je od -103 do -101db
Najbolje je sto manja cifra, tj. sto veca snaga. Tipa -50dBm. Ali za LTE sve do -110dBm radi odlicno, a cesto moze i niza jacina (-115dBm, -125dBm), ali to zavisi od mnogo faktora.

Šta znam, mislim da i nije bilo neke prozivke već više diskusije. Nije baš logično da je tako. Nije ni meni bilo, da budem iskren. Sada mislim da je @alekostic lepo pojasnio.

Poslednja izmena:
Evo, da i ja javim, radi bez problema i na drugoj lokaciji, tj. tamo, gde nije prijavljena usluga. Kuća mi se nalazi u području sa signalom "izvan objekta" i radi super. Posle potrošenih 100 gb, brzina 2/2. Kada je stiglo novih 100gb, brzina 17/6, signal -114dbm u kući. Paket je Kućni net 1.

Sledeci serveri ne skidaju GB dok testiras: Vip mobile, Telenor doo, Telekom Srbija i SBB. Svi ostali serveri u Srbiji i inostranstvu skidaju normalno i cak ti pokazuju realnu brzinu od 12/8. A kada brzinu testiras na ova 4 servera ne skida nista i pokazuje ti mnogo vecu brzinu, tj. brzinu koju vipova 4G antena blizu tebe podrzava.

To nije tacno, pokazuje ti otprilike brzinu koju mozes da izvuces sa VIP serverom u BG. Zasto ne samo brzinu antene - zato sto ako je bilo gde u backlink slabiji protok (slabiji link, opterecenje) tebi ce da bude manja brzina. Dakle - kada bi backlink bio beskonacni protok tvrdnja da je to brzina antene bi bila tacna, ali nazalost nije vec zavisi od backlinka.

Sent from my iPhone using Tapatalk

To nije tacno, pokazuje ti otprilike brzinu koju mozes da izvuces sa VIP serverom u BG. Zasto ne samo brzinu antene - zato sto ako je bilo gde u backlink slabiji protok (slabiji link, opterecenje) tebi ce da bude manja brzina. Dakle - kada bi backlink bio beskonacni protok tvrdnja da je to brzina antene bi bila tacna, ali nazalost nije vec zavisi od backlinka.

Na antenu vipa sam mislio, ne antenu rutera. A svaki backlink, tj. backhaul mora da ima 1 Gb/s protok da bi podrzao 3 sektora tj antene od po 150 Mb/s down i 50 Mb/s upload. Plus 3G sa 43 Mb/s down i 6 Mb/s upload

Poslednja izmena:
Nesto sumnjam da je samo 1Gbps po baznoj stanici, barem u gradu. To ispada da sa 100 korisnika nece preci 10Mbps (zbog zagusenja signala tada, ni blizu)

Pa neće svih 100 da uključe speedtest istovremeno :)

Ukljucice YouTube, sto je jos gore :D

Pa YT neće povlačiti maksimalnu brzinu (bar ne bi trebalo).?

Za buffer ce povuci kojom god brzinom moze. Seckace samo ako ne moze ne moze neki minimum da povuce.

Mada, mozda sam lose procenio ovo. 1Gbps je sam backlink (optika/kabal/sta god), ali zagusenje signala nece bitno uticati na taj kapacitet, vec na kapacitet od korisnika do BS.

Mozda je kod nas 1Gbps negde, pogotovu za autoput recimo ili slicne low-user sajtove. Ali sumnjam da BS na NBG npr. imaju tako mali link. Rafiki, resi dilemu bre, znam da znas :)

Ljudi, bavim se baznim stanicama, cak imam i jednu na svojoj kuci :)

Kad se koristi mikrotalasni relejni link do antene ide protok oko 1 Gb/s ako je 4G antena u pitanju. Kad ide optika do antene, onda su protoci veci, u zavisnosti koliko ima optickih vlakana i koliki je protok po jednom vlaknu.

1 Gb/s ide pa ide, nebitno je zagusenje od antene do korisnika.

@alekostic sve je to jasno, ali gledaj ovako - ima BS-ova koje su povezane na drugi BS mikrotalasnim linkom, pa opet ta na drugi BS sa mikrotalasnim, pa onda mozda sledeca je optika, a mozda je i ta isto... Dakle, sve te na kraju idu preko jednog 1Gbps linka. Ok, moze da se odradi topologija mreze drugacije, pa da npr. ima neki dynamic routing ili kako se strucno zove (odnosno da je jedna BS povezana sa vise BS putem mikrotalasnog linka), ali u svakom slucaju backhaul moze da se optereti - ko jos radi mrezu sa agregacijom 1 (1:1)?

@alekostic sve je to jasno, ali gledaj ovako - ima BS-ova koje su povezane na drugi BS mikrotalasnim linkom, pa opet ta na drugi BS sa mikrotalasnim, pa onda mozda sledeca je optika, a mozda je i ta isto... Dakle, sve te na kraju idu preko jednog 1Gbps linka. Ok, moze da se odradi topologija mreze drugacije, pa da npr. ima neki dynamic routing ili kako se strucno zove (odnosno da je jedna BS povezana sa vise BS putem mikrotalasnog linka), ali u svakom slucaju backhaul moze da se optereti - ko jos radi mrezu sa agregacijom 1 (1:1)?

Nastoji se da sto vise bude 1:1 kad je u pitanju izvorni kapacitet. E sad ovaj primer sto si ti naveo gore je point-to-multipoint, pri kojem se cesto nalazi dva linka - jedan link od 1 Gb/s za BS a drugi da produzi drugi 1 Gb/s na neku drugu BS, nezavisno od pocetne. U ovakvim slucajevima mora postojati izvorno cvoriste sa optikom koje ce podrzati da jedan link nezavisno od antene prosledjuje 1 Gb/s. Ali sto se tice Srbije, u nasem slucaju, to je max dva, eventualno 3 linka povezana a da nema optike (i to u slucajevima gde ima samo 2G i 3G. Za 4G ovakav primer je prakticno neizvodljiv, jer 4G sam po sebi zahteva velik izvorni protok, pa ne moze bas da se ''repeatuje'' mikrotalas sa velikim kapacitetom. Pritom limit je frekvencija - manja frekvencija je veca udaljenosti. Takodje, manja frekvencija je manja brzina.

Inace, n1tro, voleo bih da ti i ja nastavimo pricu o ovome preko poruka ili drugde negde jer volim o ovome da pricam danima.
A u isto vreme, ne bih voleo da bunimo ostale forumase koje interesuju informacije vezane za vipov kucni net. :)

Poslednja izmena:
Hajde ne ako ti nije teško napiši neki uvod, kako je sve to spojeno, kako to uopšte radi :)

...Rafiki, resi dilemu bre, znam da znas :)

Hvala na poverenju, al' moram da te razocaram :)
Radio deo mobilne telefonije mi nije bas uza (a ni sira) struka, a i nisam u bliskom kontaktu sa ljudima koji se time bave. Vidim da su ljudi koji o tome znaju dosta vise od mene vec naostrili olovke i poceli da pisu, pa mogu samo da citam i ucim.

Pozdrav

Ajde prvo da vidimo koliko jedna BS na 1800 ima uopste kapacitet samog 4G-a?

Kapacitet u smislu broja korisnika ili brzine? Ako mislis na broj korisnika to mnogo zavisi od proizvodjaca, oblika i efektivne izracne snage antene.

Postoje dva nacina kako bazna stanica (2G, 3G, 4G) dobija izvornu konekciju - opticki kabl ili mikrotalasni relejni link. Sad vec postoji i treca, nova, moderna varijanta koja koristi vidljivu svetlost od tacke A do tacke B, ali to kod nas nece zaziveti skoro, pa cu samo pricati o optici i linku.

Sto se tice prve solucije - optike, kao sto i svi znate već, to je najidealniji nacin jer je u pitanju izolovani opticki medijum tj. vidljiva svetlost za prenos informacija, pri cemu nema elektromagnetnih interferenca odnosno smetnji sa drugim frekvencijama. Opticka vlakna su dobro izolovana tj. ''umotana'' razlicitim materijalima, pri cemu se obezbedjuje neometan protok vidljivog zracenja. U zavisnosti od provajdera, postoji razliciti broj vlakana unutar jednog kabla i svako vlakno ima odredjenu brzinu, tj. protok, jer svaki operater odredjuje svoj kapacitet infrastrukture. Ali generalno gledano, jedno vlakno moze da ima nekoliko Gb/s protok - u zavisnosti od proizvodjaca i ostalih faktora. Sto se tice Srbije, telekom je jedini koji prakticno skoro svuda u Srbiji ima opticku infrastrukturu gde postoje bazne stanice, jer telekom takodje nudi i fiksne usluge (telefon, iptv i adsl), pa su zato najdostupniji.

Druga varijanta - mikrotalasni relejni link - koji vise koriste Telenor i Vip jer su u manjku opticke infrastrukture u odnosu na mts. Ova opcija je takodje dosta dobra stvar jer stedi vreme, pare i prostor. Nema potrebe za dozvolama za kopanje kabla i td... Samo je potrebna dozvola za frekvenciju od RATEL-a i fizicka opticka vidljivost od tacke A do tacke B. Jedina mana u odnosu na optiku jeste ogranicen protok i eventualno ugrožena stabilnost konekcije usled jakih vetrova jer se onda link mrvicu pomera.
U teoriji i linkovi mogu po jednom mikrotalasnom snopu da razviju do 10 Gb/s ali u praksi je izvodljivo do 2 Gb/s u zavisnosti od proizvođača, kolika je razdaljina od tacke A do B i koja se frekvencija koristi. Ovde se vracam na onaj post od ranije gde sam napisao da na primer vipu treba protok od 1 Gb/s da bi podrzao tri antene za 3G i 4G. Zasto tri? Obicno se stavljaju 3 sektora tj. predajnika na baznu stanicu. Do duse, ja na mojoj kuci imam dve antene jer je manji kapacitet za korisnike i treba da pokrije oko 200 ljudi. Kada odradite racunicu zasto 1 Gb/s dodjete do sledecih vrednosti:

Primer za vip koji 3G emituje na 2100 MHz i 4G na 1800 MHz. Sad ne ukljucujem 4G na 800 MHz u obzir jer vip konkretno više ima 1800 MHz lokacija nego 800.

3G anteni za download treba 43 Mb/s (puta 3) + upload 6 Mb/s (puta 3) = 147 Mb/s treba samo za 3G
4G anteni za download treba 150 Mb/s (puta 3) + upload 50 Mb/s (puta 3) = 600 Mb/s treba samo za 4G.

Kad se sve sabere to ispadne približno 800 Mb/s jer ostatak 800 - 147 ostaje da radnici koji dolaze na lokaciju imaju internet tokom radova.

Za traženi protok od 800 MB/s se koristi gigabitni mikrotalasni link i naravno limit je udaljenost i frekvencija. Linkovi u Srbiji rade od 6 GHz do 38 GHz. Naravno kad se koristi 38 GHz performanse su najbolje ali je udaljenosti najkraća i tako obrnuto. Linkovi koji rade na manjim frekvencijama imaju velike prečnike - to su oni tanjiri od metar, dva. Dok linkovi koji rade na većim frekvencijama imaju radijus od 0,6 m pa do 0,3 m koji je najtanji link.

Ukratko :)

Nazad
Vrh Dno