Šta je novo?

[A1] Kucni net

Evo i kod mene Kućni Net 1, sa kompa koji je nakačen bežično na ruter:

Ratel:

Ratel.jpg

SpeedTest MTS:

nVidia driver download:

nVidia.jpg

Ako vam je nVidia server jedini merodavan, odatle vuče 11,5 Mbps.

I na ADSL-u sam plaćao 10 Mbps, s tim što sam tamo imao 8,5, a ovde 11,5 Mbps, što je za manje novca 35% veća brzina. Upload mi trenutno ne igra neku ulogu, ali 'ajde, sa 0,8 Mbps na 8 Mbps :).

Za tri nedelje koliko ga koristim, potrošio sam 40 GB iz paketa, ali sam paralelno imao nekih 7-10 dana i ADSL i Kućni Net, pa ću realno stanje oko potrošnje imati za mesec-dva. Za sada sam više nego zadovoljan.

Poslednja izmena:
^^ isti slučaj, kod kuće još uvek ADSL imam(8/0.5), progledao sam sa ovim netom :)

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Vidis da ti je upload veci od deklarisanog. U dvojci je deklarisano 20/4 a dobijas 20/8. Uploaduj nesto na dropbox ili google drive i videces da ti kaci brzinom do 8 Mb/s tj. 1 MB/s

Ako moze neko ko ima Kucni Net 3 da testira brzinu ovde: https://www.nettest.ratel.rs/en/index

Hvala puno :) takodje ako moze da navede i ping :)

Inace, potrosio sam 100 GB i sad imam neograniceno 2 Mb/s i sve radi sasvim zadovoljavajuce. Jutjub normalno radi na 480p, ali 720p vec baguje. D3GO radi i sad super. Jedini problem je sto sad ne mogu vise stvari na pretrazivacu da trazim u isto vreme, tj. moze ali se duze ceka - npr. youtube u pozadini i klasicno pretrazivanje po netu.

Druze,
Da li rade svi D3GO kanali na vip netu?

I za telefone je bila slična priča, koliko se sećam, pa su svi danas u obavezi da otključaju za sve mreže. Stvarno se ne sećam tačno kako, moguće da je Ratel ili neko intervenisao.

Možda nešto bude i za rutere.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Tako je :)

Stigne ti poruka na ruter ;)

Koji broj telefona je potrebno navesti?

Ja sam naveo ovaj pretplatnicki broj koji stoji u samom ugovoru (ranije sam koristio akciju dodji i probaj, ali samo taj jedan mesec, i broj koji sam tada koristio je ostao u sistemu, u ugovru je taj broj naveden kao pretplatnicki broj). Kada posaljem PIN na taj broj, ne vidim da sam dobio bilo kakav sms na ruter-u (gledao sam u sms uredjaja i SIM sms)

Na plastičnoj kartici sa koje su otkinuli SIM karticu i ubacili u ruter, iznad PIN i PUK koda, imaš broj mobilnog kartice, i na taj broj će ti stići kod za nalog na ruter.

Izvinjavam se ako je objašnjeno ranije, ali da baš ne listam 100 str.
Pišete da može "šetanje" rutera na više lokacija, a s druge strane na Vip-ovom sajtu piše:

"Da li mogu da koristim Vip Kućni net na više adresa ili van kuće?
Kućni Net dostupan je isključivo na adresi koja je naznačena u ugovoru i koja se nalazi na teritoriji pokrivenoj Vip 4G mrežom. Na primer, ako želite da uslugu koristite na dve adrese, potrebno je da se pretplatite na dva Kućni Net paketa.
Kućni Net tarife namenjene su za korišćenje na utvrđenoj adresi i ne postoji mogućnost za korišćenje van nje. Za promenu adrese pozovite naš Korisnički servis ili posetite Vip prodajno mesto."

Jel' to znači da zvanično ne može a u praksi uglavnom može ali je lutrija da će i zaista moći ?

Izvinjavam se ako je objašnjeno ranije, ali da baš ne listam 100 str.
Pišete da može "šetanje" rutera na više lokacija, a s druge strane na Vip-ovom sajtu piše:

"Da li mogu da koristim Vip Kućni net na više adresa ili van kuće?
Kućni Net dostupan je isključivo na adresi koja je naznačena u ugovoru i koja se nalazi na teritoriji pokrivenoj Vip 4G mrežom. Na primer, ako želite da uslugu koristite na dve adrese, potrebno je da se pretplatite na dva Kućni Net paketa.
Kućni Net tarife namenjene su za korišćenje na utvrđenoj adresi i ne postoji mogućnost za korišćenje van nje. Za promenu adrese pozovite naš Korisnički servis ili posetite Vip prodajno mesto."

Jel' to znači da zvanično ne može a u praksi uglavnom može ali je lutrija da će i zaista moći ?

To znači da te Vip navlači da potpišeš više ugovora za istu uslugu i njima napuniš što više džepove.

Poenta jeste da ti brzina interneta neće na svakoj lokaciji biti baš ista to zavisi od same bazene stanice (kapaciteta, frekvencije, instalirane tehnologije itd.)

Sve to do nekle možeš i sam proveriti sa sopstvenim telefonom i uveriti se kako radi i da li uopšte podržava odgovarajuću tehnologiju

Ako na onoj opštoj javnoj karti (objavljuju je na sajtu) nisi u zoni ili si na granici pokrivenosti 4G signalom onda ovu opciju interneta i ne razmatraj

Poslednja izmena:
10/2 radi sasvim solidno i na H+ netu. A kao drugo gledao sam onaj klip iz HR na yt-u,isto kućni net, i na ruteru gde je sim ima nalepnica, gde kažu ako se to izvadi tj stavi sim kartica u telefon, da se krše uslovi itd. Ali oni tamo preko toga nude i tv i fiksni. Ali zato su im brzine smešne, od 2 do 4 Mbit/s pa verovatno zbog toga. Dok im je kod nas sasvim solidna 4G mreža. Gledam onaj ruter u Knezu svetli zeleno, tj radi na 3G mreži već skoro 2 meseca. Možda su ga oni tako limitirali ili ko zna.

Nije lutrija, moći će.

To znači da te Vip navlači da potpišeš više ugovora za istu uslugu i njima napuniš što više džepove.

...

Nema problema sa pokrivenošću, na te 2 lokacije se "crveni", a ni vazdušnom linijom nije više od 1km, mobilni vip radi savršeno, tako da pretpostavljam da ni brzina ne bi varirala drastično.
Više me je interesovalo da li vezuju napr. mac rutera za baznu stanicu ili tako nešto, tj. da li ima tehničkih ograničenja za korišćenje na više lokacija.

Zahvaljujem na pojašnjenju.

Nema problema sa pokrivenošću, na te 2 lokacije se "crveni", a ni vazdušnom linijom nije više od 1km, mobilni vip radi savršeno, tako da pretpostavljam da ni brzina ne bi varirala drastično.
Više me je interesovalo da li vezuju napr. mac rutera za baznu stanicu ili tako nešto, tj. da li ima tehničkih ograničenja za korišćenje na više lokacija.

Zahvaljujem na pojašnjenju.

Koristim "kućni net" radnim danima na jednoj a vikendom na drugoj lokaciji već mesecima bez problema. Nisam primetio do sada bilo kakva ograničenja. Ponekad, kada me mrzi da vučem ruter sa sobom ubacim karticu u telefon i imam pristup netu. Karticu nisam probao da koristim za pozive ili sms. Bilo bi ******ski s njihove strane da ono što koristim i plaćam ograniče pristupom na samo jednoj lokaciji. Kao kada bi kupio automobil i sipao gorivo samo na najbližoj vip pumpi...

To poređenje sa autom ti nije na mestu. Postoji razlog zašto se traži adresa gde ćeš koristiti modem i zašto te "obavezuju" na tu adresu. Sve je u vezi sa kapcitetim infrastrukture, zamisli hipotetički 500 ljudi uzme modem i prijavi adresu u Zemunu, a ustvari koriste modem u okolini tvoje vikendice. Svima bi onda veza štucala.

Sent from my iPhone using Tapatalk

I ja sam o tome razmišljao, ali opet koja je verovatnoca da će baš puno ljudi u BG-u uzeti kućni net i koristiti ga tamo gde i ostali. To važi za ruralna područja gde jedna bazna pokriva više kuća itd. U BG-u ih ima na svakih kilometar, tako da tu svakako nije problem. Evo npr uzmimo u obzir da imaju net za chat dodatak, i sada njih 100 u isto vreme uploaduje nešto na fb sa 4G brzinom. Ili na primer kupi 200 korisnika 4GB neta na pripejd kartici i koristi na istom mestu. Ali je to malo verovatno jer u BG-u opet kažem ima baš dosta baznih stanica.

@ analitičar : volim da sipam gorivo na više pumpi kao i da trošim net sa više baznih. U radnoj sobi dobijam signal sa jedne bazne stanice. Kad odnesem ruter u drugi kraj kuće dobijam signal sa druge. Veza mi kao i net ne štuca ni na jednoj od njih. Nije me briga za kapacitet njihove infrastrukture jer nije na nama kao njihovim korisnicima da isti mi njima obezbedimo nego oni nama. Hipotetička zamisao ti bre baš loša. Zamisli hipotetički 500 Zemunaca sa modemima u ruci kako kidišu na baznu stanicu u blizini tvoje vikendice a tebi veza štuca i kolena klecaju. Nije bre to dobro.

@Neca, well put, ali ako ljudi u BGu shvate da moze da se koristi kao mobilni net, uzimace karticu za Dual SIM mob prosto ;)

Meni su u poslovnici bas napomenuli da kartica ne moze da se izvadi iz rutera i da se koristi u mobilnom telefonu.

I na tarabi pise p**** pa nije :)

Karticu normalno vadis i stavis u bilo koji tablet, ruter ili telefon. I naravno, karticu setas svuda po Srbiji.

Poslednja izmena:
@Neca, well put, ali ako ljudi u BGu shvate da moze da se koristi kao mobilni net, uzimace karticu za Dual SIM mob prosto ;)

Ja na mobilnom telefonu potrošim mobilnog neta mesečno od 15 do 20 GB. Kada bih stavio tu karticu u moj telefon koji je dual sim, sigurno ne bih prešao više od 50GB mesečno, jer mi i sada ostane neta. Ali opet verujem da je u BG-u jaka mreža čim ne naplaćuju tj računaju MB za speed test. Kao drugo brzina je od 10/2 pa na dalje tako da eto opet većeg kapaciteta za više korisnika samim limitom brzine.

Ni u Nisu ni na autoputu mi nisu racunali Speedtest.

Ne skida mi nijedan domaci Speedtest server MB. Ja skoro sve testove radim ka MTSovom serveru, osim kada testiram MTS karticu.

Ne znam kako vise da objasnim, jedino da ceo listing i racun okacim :D
(mozda ovo nije pozitivna stvar, nego zele da se opustim, i mislim kako se ne racuna - pa ako probijem 5GB, oooo bato, naplate mi lepo Speedtest :D)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno