Šta je novo?

[A1] Kucni net

Pa ode ti pola brzog neta za jedan download [emoji1]

a zasto sirite svi pricu da 4g net brze trosi podatke? trebao bi isto da trosi,jer prakticno samo istu kolicinu podataka brze dobijes nego na 3g mrezi i jos brze nego na 2g mrezi? ako je 10mb,uvek je 10mb,samo ih na 4g dobijes za dve sekunde,a na 3g netu mozda za 6 sekundi? nek objasni neko kako to 4g net trosi vise?

Nadji moje postove na tu temu, nemam nameru da ponavljam.

Za e/mBanking verovatno nikakva razlika, ali videces razlike za dosta stvari.

a zasto sirite svi pricu da 4g net brze trosi podatke? trebao bi isto da trosi,jer prakticno samo istu kolicinu podataka brze dobijes nego na 3g mrezi i jos brze nego na 2g mrezi? ako je 10mb,uvek je 10mb,samo ih na 4g dobijes za dve sekunde,a na 3g netu mozda za 6 sekundi? nek objasni neko kako to 4g net trosi vise?
Ja nisam to rekao, već baš ono što piše :)

Jel pokušao neko da ovaj ZTE ruter podesi da radi u bridge modu?

Da li uopšte može?

Poslednja izmena:
Pokusavam ljudima da "plasticno" objasnim sta dobijaju... meni svejedno, zaista, samo verujem da mnogi nisu ni svesni da je 100 gb danas ne bas tako mnogo... istina, oni koji nisu svesni verovatno ni ne trose toliko... ali eto bilo koja AAA igra je oko 50 gb danas, a ima i vecih, a mnoge od njih i bez placanja mozete da igrate po 3 dana za vikend na stimu.

Necu da pricam o razim distroima, isl. stvarima. Iskreno jedini kojima ovaj paket vredi su oni koji mogu da uposle te Gb kao upload, napr. youtuber-i... i oni koji nemaju ni jednu drugu opciju.

Pa generalno ko skida igrice na steamu i dosta sadrzaja ne uzima ovaj net, eventualno kao backup verziju, zbog redudantnosti :)
Ili ko koristi macOS kao ja, pa imas svako malo update kako sistemskih aplikacija tako i aplikacija koje si instalirao/kupio. Svako malo updates za photoshop, lightroom, ne daj boze xcode update kada se desi (10GB za neupucene).

Pa npr. par stvaricu ti navesti koje smo vec vise puta navodili i upotrebicu jedan app kao primer - youtube.
1. Youtube radi auto quality cesto, sto znaci da kada detektuje jaci protok on prebacuje na jaci bitrate odnosno jaci kvalitet, pa tako umesto 480p ti loaduje 720p ili 1080p (oko 2 ili 4 puta vise potrosi).
2. Bufferovanje - kada pokrenes youtube klip on se automatski krene bufferovati unapred. Ako pokrenes neki video i odlucis da te ne zanima i zatvoris ga odmah na vecem protoku poput 4G ces potrositi vise jer ce on sa max brzinom da bufferuje unapred deo tog videa.

Jel sada jasnije? :)
Imaj na umu da je ovo jedan primer, a da ima mnogo vise...

Sent from my iPhone using Tapatalk

da,tacno je to za youtube,ali i za druge plejere koji rade na isti nacin. doduse,neki plejeri,kad ih pauziras,oni ne vuku protok. ali za ljude koji ne gledaju mnogo video snimke kao ja npr,manje ce trositi. sa telenorom licno izlazim na kraj sa 30gb,a nikad i ne potrosim sve. ali ista ta kolicina za 4g,bilo bi sigurno povuci a i malo mi ga potegni

Bukvalno sebe kontradiktujes sada :) Gore pitas kako to da 4G vise trosi, a sada vise bi trosio na 4G :)

prihvatam ja tu cinjenicu za video stream,istina je 100%. to je nesto kao nezeljeno dejstvo,ne moze se uticati niti kontrolisati.

Zanimljiva aplikacija onima koji žele da izvuku dodatne informacije iz svog rutera. Provereno radi na ZTE MF283+ > 3WG3-Watch: 3Webgate3 / ZTE MF283 + WatchTool

I have written a small tool, with which it is possible to read out the following values ​​with the 3Webgate 3 or ZTE MF283 +:
The used (2G / 3G / 4G) frequency + channel (4G),
The name of the provider + MCC / MNC,
RSSI (2G / 4G), RSRP (4G), RSRQ (4G), SINR (4G), RSCP (3G), EC / IO (3G)
LAC (2G / 3G),
As well as the ID of the used cell.
Although I can not use a "fancy GUI" like LTEWatch, I think it is a useful tool because the webpanel displays only the RSSI value.

Download: http://www.file-upload.net/download-11102285/3wg3-watch-v1.zip.html

Instructions:

Windows:
1. Extract Zip.
2. Open the extracted "Windows" folder.
3. Start the tool with a double click on 3wg3-watch [.exe] .

If you are disturbing the patch, simply run the "no_cls" version, which writes updates to a new line instead of updating the first (affects only Windows).

Mac OS X:
1. Extract Zip.
2. Open the extracted "MacOSX" folder with Finder.
3. Start the tool with a double click on 3wg3-watch .

Linux:
For Linux, I have not attached binaries.
You can compile the tool with compile.sh (Deps: g ++ & curl-dev ).

The whole looks like this:

4G / LTE: Explanation:
[LTE | 3 AT (23210) | 1800 MHz (1814)] LTE: network type 3 AT: Provider 232/10: MCC / MNC 1800MHz (1814): Frequency+ Channel
[RSRP: -87, RSRQ: -12, RSSI: -52, SINR: 23.2 (100.0% )]Self-explanatory. The percentage output is calculated by the CSQ, a CSQ of 31.99 gives 100% reception. I do not show the CSQ for space reasons, but you can calculate it quite simply by the percentage output, the formula for this is: (<%> / 100) * 31.99 , eg 84.4% gives a CSQ of 26.99.
[CELL ID: 0123456] [1s]CELL ID: ID of the current cell. [1s]: Last update. To "Last Update": An update can sometimes take several seconds, the problem here is not the tool but the 3Webgate 3.

4hVEA67.png

Izvor: https://www.lteforum.at/mobilfunk/3wg3-watch-3webgate3-zte-mf283-watch-tool.4028/

Merenje sa ZTE "kućnog" neta: Pogledajte prilog 223049

Jel pokušao neko da ovaj ZTE ruter podesi da radi u bridge modu? Da li uopšte može?

Bridge mode

The device in this mode, unfortunately, only bridges the Ethernet WAN port to the LAN ports and there is no possibility of making a bridge from the cellular network ( there is no possibility of configuring dialup connection , ie. Data entry type APN / Username / Password ). This is a significant obstacle if we want to use the LAN router better than ZTE ( eg. Apple AirPort , which previously had connected to the ADSL service ). You can do a workaround to this problem in 2 ways by:

setting the DMZ ( demilitarized zone ) to our second router ( the simplest solution )

or adding a forwarding rules of all TCP / IP address of the other router.

We can then turn off all the other functions of the router ZTE ( WiFi , DHCP , MAC / IP / Port Filtering , etc. - current damage ) except for the DMZ or Port Forwarding . Our second router then set on a static WAN IP address, eg 192.168.0.2 : ( ZTE must be 192.168.0.1 ) and indicate the router gateway , and DNS Server our ZTE (ie, IP 192.168.0.1). Both routers combine an Ethernet cable - any port ethernet ZTE > ethernet WAN port of the second router.

We obtain in this way pseudo Bridge, because it:

The second router (at least AirPort ) will warn that it is a double NAT ( Double NAT ), but it does not cause any problems for redirecting ports TCP / IP due to the operating mechanism DMZ 's,

ZTE is further router and still in some way interferes with the port forwarding causing some difficulties, what I write next.[/QUOTE]

sto ne radi aplikacija sa mf730m modemom,nista mi ne pokazuje,pise samo moja IP adresa i treperi mi linija da kucam neki tekst

Ovaj download mi doneo poklone, 2 PuP-a i 3 hijacker-a + resetovao default-e za APPs. sad ih sve očistih.

Bridge mode

The device in this mode, unfortunately, only bridges the Ethernet WAN port to the LAN ports and there is no possibility of making a bridge from the cellular network ( there is no possibility of configuring dialup connection , ie. Data entry type APN / Username / Password ). This is a significant obstacle if we want to use the LAN router better than ZTE ( eg. Apple AirPort , which previously had connected to the ADSL service ). You can do a workaround to this problem in 2 ways by:

setting the DMZ ( demilitarized zone ) to our second router ( the simplest solution )

or adding a forwarding rules of all TCP / IP address of the other router.

We can then turn off all the other functions of the router ZTE ( WiFi , DHCP , MAC / IP / Port Filtering , etc. - current damage ) except for the DMZ or Port Forwarding . Our second router then set on a static WAN IP address, eg 192.168.0.2 : ( ZTE must be 192.168.0.1 ) and indicate the router gateway , and DNS Server our ZTE (ie, IP 192.168.0.1). Both routers combine an Ethernet cable - any port ethernet ZTE > ethernet WAN port of the second router.

We obtain in this way pseudo Bridge, because it:

The second router (at least AirPort ) will warn that it is a double NAT ( Double NAT ), but it does not cause any problems for redirecting ports TCP / IP due to the operating mechanism DMZ 's,

ZTE is further router and still in some way interferes with the port forwarding causing some difficulties, what I write next.

Evo ovako:

Ja imam dva rutera jedan je ZTE mf283+ (ili ti vipov ruter za kućni net) i ruter TP-Link TL-MR3420

Ono sto mi treba je da ih povezem na vipov kucni net radi pojacanja signala i prosirenje wi-fi mreze

To znaci da i jedan i drugi treba da emituju wi-fi signal, a pored toga tplink treba da radi u klijent modu dok zte bude glavni modem za kucni net kao i do sada

Ja sam nasao neka uputstva na internetu kako se pali bridge mod na ZTE ruteru međutim ta opcija je kod mene zaključana

Evo i slika

Screenshot_1.png
Screenshot_2.png
Screenshot_3.png
Screenshot_4.png

Dalje nista nisam uspeo kod ZTE-a jer nisam uspeo da otkljucam ovu opciju

Kod TPLink-a uspeo sam da otkljucam bridge opcije i trazi samo dva podatka SSID i BSSID

Ostalo sve dodeljuje automatski

Da li ova dva rutera mogu uopšte da rade u bridge modu na način koji sam opisao gore (oba emitju wi-fi signal, tplink je client, a zte je ap)?

Ako mogu kako ih namestiti?

Poslednja izmena:
Evo ovako:

Ja imam dva rutera jedan je ZTE mf283+ (ili ti vipov ruter za kućni net) i ruter TP-Link TL-MR3420

Ono sto mi treba je da ih povezem na vipov kucni net radi pojacanja signala i prosirenje wi-fi mreze

To znaci da i jedan i drugi treba da emituju wi-fi signal, a pored toga tplink treba da radi u klijent modu dok zte bude glavni modem za kucni net kao i do sada

Ja sam nasao neka uputstva na internetu kako se pali bridge mod na ZTE ruteru međutim ta opcija je kod mene zaključana

Evo i slika

Pogledajte prilog 223097
Pogledajte prilog 223098
Pogledajte prilog 223099
Pogledajte prilog 223100

Dalje nista nisam uspeo kod ZTE-a jer nisam uspeo da otkljucam ovu opciju

Kod TPLink-a uspeo sam da otkljucam bridge opcije i trazi samo dva podatka SSID i BSSID

Ostalo sve dodeljuje automatski

Da li ova dva rutera mogu uopšte da rade u bridge modu na način koji sam opisao gore (oba emitju wi-fi signal, tplink je client, a zte je ap)?

Ako mogu kako ih namestiti?

Nećeš tako uspeti. Ovaj vipov ZTE ima custom (softversku verziju sistema prolagođenu vip-u) koja je u mnogo čemu osakaćena verzija u odnosu na original ZTE softver. Možeš samo pratiti postupak iz mog posta pa ih povezati lan kablom i dobiti kako kažu "pseudo bridge". Probaj, na taj način možeš dobiti "primarni" wifi preko ZTE i "sekundarni" preko TP-Link-a...

Poslednja izmena:
Nećeš tako uspeti. Ovaj vipov ZTE ima custom (softversku verziju sistema prolagođenu vip-u) koja je u mnogo čemu osakaćena verzija u odnosu na original ZTE softver. Možeš samo pratiti postupak iz mog posta pa ih povezati lan kablom i dobiti kako kažu "pseudo bridge". Probaj, na taj način možeš dobiti "primarni" wifi preko ZTE i "sekundarni" preko TP-Link-a...

@ CountMike - :d Ma, najbolji si... Ajd sad nešto pametnije da napišeš u vezi VIP Kućnog Neta jer čak i moja baba preko "nebeske wifi" ume da troluje....

Pretpostavio sam da je ustvari vip s**bo softver i da zbog toga neću uspeti.

Da li to znači ukoliko bih umesto vipovog rutera kupio svoj sa istim opcijama za 3G/4G kartice oba rutera pri spajanju morala da budu u bridge modu?

Pretpostavio sam da je ustvari vip s**bo softver i da zbog toga neću uspeti.

Da li to znači ukoliko bih umesto vipovog rutera kupio svoj sa istim opcijama za 3G/4G kartice oba rutera pri spajanju morala da budu u bridge modu?

Dobar je ovaj ZTE al' ga vip stvarno ubi (najviše zbog uskraćivanja opcije File Server-a preko USB konektora jer ta opcija postoji u originalnoj verziji, ali... Možda bi sa mikrotikom dobio to što želiš ? Ima ovde sigurno stručnijih ljudi koji bi ti mogli pomoći. Postavi pitanje u Umrežavanje > Mrežna oprema tamo ćeš verovatno dobiti detaljnije objašnjenje.

Dobar je ovaj ZTE al' ga vip stvarno ubi (najviše zbog uskraćivanja opcije File Server-a preko USB konektora jer ta opcija postoji u originalnoj verziji, ali... Možda bi sa mikrotikom dobio to što želiš ? Ima ovde sigurno stručnijih ljudi koji bi ti mogli pomoći. Postavi pitanje u Umrežavanje > Mrežna oprema tamo ćeš verovatno dobiti detaljnije objašnjenje.

Prva ideja koja mi je pala napamet je da kupim još jedan ovaj TP Link koji imam jer on ima usb koji podržava 3G/4G mreže.

Od Vip-a uzmem samo 4G modemčić (fleš) bez ugovorne obaveze i povežem ta dva ista rutera u bridge modu.

P.s. Pisaću i tamo pa ću videti šta će mi reći

Poslednja izmena:

Konacno sam razumeo, sta hoces. Tebi ne treba "bridge mode" vec "universal repeater mode". Taj TP Link treba da se ponasa kao range extender, da bi npr. imao bolji signal u celoj kuci, na spratu, u dvoristu...Da li sam u pravu? Ja imam AirLive WL 5470 AP i on ima tu funkciju, koja se bas tako i zove-"universal repeater mode". Kada je taj mod ukljucen, vide se sve dostupne wifi mreze na 2,4 Ghz. Ja se konektujem na zeljenu, unesem sifru za tu mrezu i to je to. Posle se uredjaji (telefoni, tableti, lap top...) konektuju na AirLive. On reemituje mrezu, kao i njenu sifru. Ne treba nista da radis na ZTE ruteru, nego mi reci, da li tvoj TP Link ima neku takvu funkciju, koja se slicno zove? Da li on ima mod rada u kome ti mozes da vidis, koje wifi mreze hvata tj, da li hvata signal ZTE-a?

Poslednja izmena:
Tako je ta opcija mi treba :)

Upravo to treba da pojačan signal na spratu u kući i dvorištu oko kuće

Ne moj tp link ruter nema tu opciju

P.s. Sad sam pogledao to je stari ruter više se ne prodaje pitanje koji novi ruter ima tu opciju?

Poslednja izmena:

P.s. Sad sam pogledao to je stari ruter više se ne prodaje pitanje koji novi ruter ima tu opciju?

"WDS wireless bridge provides seamless bridging to expand your wireless network" To je citat iz uputstva tvog routera. Oni ga stvarno zovu "bridge". Da li znas, kako se ta funkcija aktivira? Ako ne uspes sa postojecim TP Linkom (mada, po ovom citatu bi trebalo da moze), mislim da jos uvek mogu da se kupe range extenderi. Pojedini su vrlo elegantni, samo se ukljuce u uticnicu i na njoj stoje, poput nocnog svetla, bez naponskog kabla, ali to je vec manje bitno. Pitanje je, da li su jeftiniji i bolja kupovina, nego da kupujes novi ruter. Proguglaj taj izraz "wifi repeater" i sl., pa vidi, sta od toga moze da se nabavi.

Poslao sam ti link na p.p. To je slicno mom AP-u. Sa njim sam svojevremeno, hvatao komsijski net i sirio ga po celoj kuci i dvoristu: uredjaj u prozor, malo jaca antena i nebo je granica:) Nije bio kupljen za tu namenu, casna rec, ali eto...

:d Koji si ti lik... Evo ti dve sličice. Moraš kliknuti na njih derane, da bi dobio nazad svoje PuPove i HiJack!-ere. Očisti ih opet ali iz vegla. Ajd sad nešto normalno u vezi VIP Kućnog neta osim trolovanja.

Pogledajte prilog 223107 Pogledajte prilog 223108

Sta sam propustio, o cemu vas dvojica pricate? Prvo attachmenti ne postoje, drugo... on je mozda pokupio virusic neki uz onaj programcic za ovaj modem, sto je skinuo sa random sajta?

Sa wireless repeaterom hoces postici to ali ces isto tako i stvoriti smetnje unutar same kuce gde je pre bio ok signal. Ako hoces da prosiris mrezu imas 2 ok opcije:
1) vip routeru iskljucis wifi, kupis kvalitetan wifi router spojis ga na LAN
2) kupis neki router koji radi, stavis ga na mesto koje ti najbolje pokriva dvoriste, spojis ga na postojeci vip router (duzim LAN kablom), i postavis na kanal da se ne preklapa sa vip-ovim.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sa wireless repeaterom hoces postici to ali ces isto tako i stvoriti smetnje unutar same kuce gde je pre bio ok signal.

Ja nisam imao problema sa koriscenjem repeater moda, pogotovu ako je u pitanju veca povrsina za pokrivanje. To je stara, isprobana stvar i postoje uredjaji koji nemaju drugu funkciju, osim range extendera za wifi. Nisam cak ni menjao kanal u odnosu na maticni ruter (sirio sam signal i sopstvenog wifi-a, ne samo komsijskog :) ). Dobro je da se promeni ime mreze na extenderu (sekundarnom ruteru) "SSID of Extended Interface", jer dve istoimene mreze mogu da stvaraju problem. Znaci, drugu mrezu ce da krsti drugacije od ZTE. Jeste sve jednostavnije sa LAN kablom (cak i malo duzim, ako treba), tu se potpuno slazem sa tobom, ali je on insistirao da oba uredjaja budu u wifi-u.

Meni je kuća 450m2 na tri sprata ko da vuče tolike lan kablove???

Probaću kako edvard kaže trebalo bi da rešim problem

P.s. Edvarde hvala na velikoj pomoći

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno