Šta je novo?

[A1] Kucni net

Meni je kuća 450m2 na tri sprata ko da vuče tolike lan kablove???

Probaću kako edvard kaže trebalo bi da rešim problem

P.s. Edvarde hvala na velikoj pomoći

Ne trebaju ti kablovi, kupis neki ruter, podesis u wds bridge rezim, stavis ruter negde na prvi, drugi sprat, povezes taj ruter preko wifi na vipov ruter i to je to.

Npr. ovaj ruter i zamenis antenu od 5db sa antenom od 12db, npr ova antena.
Nije bas neki brend rutera, ali ce da ti radi ok.

Poslednja izmena:
Meni je kuća 450m2 na tri sprata ko da vuče tolike lan kablove???

Pa to je bas prava stvar da se jednom isplaniraju dobro i odrade LAN kablovi, i miran si posle. Neke nove zgrade cak rade LAN kabliranje kroz stan, i to one od 50m2 cak :)
Da nisam alergiran na prasinu ja bi to u svom stanu odradio sada.

Verujem, da nece biti problema. Ako vec nisi trazio, evo sta treba da radis, postupak je dat na najjednostavniji moguci nacin i isti je princip kod svih uredjaja:
https://www.youtube.com/watch?v=CkNTIEHqTvg

Ono sto te zanima, pocinje na 5:47 u klipu. Moj AP/ruter je dosta komplikovaniji, a bio mi je prvi uredjaj te vrste, sa kojim sam se sreo.

Pa to je bas prava stvar da se jednom isplaniraju dobro i odrade LAN kablovi, i miran si posle. Neke nove zgrade cak rade LAN kabliranje kroz stan, i to one od 50m2 cak :)
Da nisam alergiran na prasinu ja bi to u svom stanu odradio sada.

Dosta smo se udaljili od teme, ali sve u cilju sto boljeg iskoriscenja Kucnog neta. Ne moraju da se "ukopavaju" kablovi, niti stemuju u zidove i dize prasina. Moze i ovako, ali to nisam probao, pa to uzmite sa rezervom. Xiaomi1983 bi uz ove "power line adaptere", mogao da "uposli" i svoj postojeci ruter:

https://www.youtube.com/watch?v=S416BaMxI6U

Ne znam koliko brojila/domacinstava ima u toj kuci, ali ovi uredjaji sire signal unutar mreze jednog strujomera.

Poslednja izmena:
Znam za power line opcije ima moj prijatelj i videvši kod njega uopšte nisam zadovoljan kako radi, a njegov stan je 60m2.

Stalno neki problemi i non-stop puca internet.

Ja sam našao sledeće range extender-e:

www.tp-link.com/en/products/details/?model=TL-WA850RE

Znam za power line opcije ima moj prijatelj i videvši kod njega uopšte nisam zadovoljan kako radi, a njegov stan je 60m2.

Stalno neki problemi i non-stop puca internet.

Ja sam našao sledeće range extender-e:

www.tp-link.com/en/products/details/?model=TL-WA850RE

Eto, jedno korisnicko iskustvo vise. I meni je to nesto bilo sumnjivo, jer se nije omasovilo medju korisnicima. Ja sam za njih (power line), tek nedavno saznao.
Sto se extendera tice, to je to, tj. jedna od mnogih varijanti. Jedino sto ima integrisanu (ili cak dve )antene, pa ne mogu da se dodaju jace, ali verujem da ce imati dovoljan domet. Ako sam dobro razumeo, ima jacinu 20 db, sto je prilicno dobro.

Poslednja izmena:
PowerLine sam isto probao kod mene, ono je uzas koliko slabi signal unutar stana, ako nisu bas blizu instalacije, a to na 450m2 sigurno nece biti slucaj i garantovano ili mora neke high-end, ili nece ni raditi cak :(
Stemovanje uz zidove meni licno ne ide, jer ja moram kroz vrata/pervez da izvucem kabl, i tu bi moralo busenje zida ili vrata (sto tek necu sigurno ;)). A u 450m2, sigurno vise spratova, to bi izgledalo kao zoo vrt ;) Zato je bolje kroz zidove da se jednom odradi.

Dečku treba wifi expander/repeater..... imaš to na ko za 2500 do 3 crvene.... ima i kod bolje snabdevenijih kineza za manje....

Послато са SM-J500F уз помоћ Тапатока

Dečku treba wifi expander/repeater..... imaš to na ko za 2500 do 3 crvene.... ima i kod bolje snabdevenijih kineza za manje....

Ma kakvi bre kinezi i kineske radnje našao sam imaš gore link za 3200din. po komadu

brate ja kpd kineza extender uzimao po 800-1200 din zavisno od modela u Leskovcu. Sad ih nema ni za lek samo šverceri prodaju po 1700-2500.
Te iste koji po radnjama idu.

Zato je bolje kroz zidove da se jednom odradi.

Treba čoveče da skidam malter da bi stavio crevo i kablove.

I to kroz celu kuću. Pa posle krpi, kreči, vraćaj nameštaj to bez minimum 10 dana da rade bar dva majstora ne može da se završi

Da ne pričam koja razlika u troškovima.

Ovako sve ide wi-fi jeftinije i nema radova u kući

Poslednja izmena:
Danas ceo dan ovako sporo radi

Pošalji im da ipak dođe Dejan Turk i lično izmeri :)

Poslednja izmena:
Kao za wifi antene samo ženski, treba ti taj tip samo muški konektor.

SMA znaci

problematicno,jer sve te antene za 3g/4g uglavnom imaju crc9 ili ts9,mozda i N konektor. opet treba trositi pare na razne adaptere i konvertere,kojih kod nas slabo i ima. jedino DUAL Krusevac da se pozove da se pita

Poslednja izmena:
Ima na aliju baš 4g antene za par dolara...

ccc znači naši pilićari ne daju externe antene uz taj ZTE ruter?? To kod Hrvata sve u paketu stiže:

Zato što je ovdašnji direktor Vip-a lično obavio sva merenja i testove i procenio da je to nepotrebno... :)

Zato iz Hrvatske sa te 2 antene mogu da hvataju naš VIP signal :D :D :D

Ne znam da li je neko primetio, ali ovaj hrvatski ZTE i madjarski (tamo su to naveli kao jedinu manu u jednom review-u), nemaju usb ulaz. Ne znam da li je to bitno, ali kao da postoje dve varijante istog uredjaja. Ovaj hrvatski klip sam odgledao mnogo ranije i znam da daju antene i cak kazu da se "usmere prema prozoru", sto znaci da ocigledno sluze za 4G. Nasuprot tome, pronasao sam i 30-ak postova ranije citirao, zvanicni opis rutera, gde kaze da mogu da se prikljuce wifi antene, za sirenje wifi signala ako je potrebno, za pokrivanje veceg prostora. Tu takodje pise da usb sluzi za serovanje fajlova sa usb skladista, a negde je oznacen kao "service only"-kod mene ne pise nista. Voleo bih da se konacno razrese misterije, cemu sluze antene i taj usb...

Poslednja izmena:
Ja sam ubacivao usb fash (vec sam pisao to) i nista se ne desava. Cak se ni fleška ne aktivia.

Ne znam da li je neko primetio, ali ovaj hrvatski ZTE i madjarski (tamo su to naveli kao jedinu manu u jednom review-u), nemaju usb ulaz. Ne znam da li je to bitno, ali kao da postoje dve varijante istog uredjaja. Ovaj hrvatski klip sam odgledao mnogo ranije i znam da daju antene i cak kazu da se "usmere prema prozoru", sto znaci da ocigledno sluze za 4G. Nasuprot tome, pronasao sam i 30-ak postova ranije citirao, zvanicni opis rutera, gde kaze da mogu da se prikljuce wifi antene, za sirenje wifi signala ako je potrebno, za pokrivanje veceg prostora. Tu takodje pise da usb sluzi za serovanje fajlova sa usb skladista, a negde je oznacen kao "service only"-kod mene ne pise nista. Voleo bih da se konacno razrese misterije, cemu sluze antene i taj usb...

http://iknowsomething.com/orange-lte-i-ruter-zte-mf283/

https://forum.vipnet.hr/homebox-37/homebox-zte-mf283-plus-128

Razlika je u onome + i u custom verzijama softvera (firmware) Vip Srbija: Verzija Softvera - RS_VIPMF283PLUSV1.0.0B01

Nazad
Vrh Dno