Šta je novo?

[A1] Kucni net

Nakrivi se antena........

Sent from mTalk

Kakve veze ima vetar sa signalom leba ti? [emoji23]

Sent from my MI 5 using Tapatalk

kako kakve veze? pa juce i prekjuce bilo mirno i signal 86,a sad duva vetar i evo ga ide i preko 100dbm!!! TO JE TAJ VIP MOBILE!!!

i koja antena da se nakrivi,mislis njihova? to je sramota da sme se desi!

Poslednja izmena:
To je kao da kažeš da je voz kasnio jer je udario u komarca...

ovo traje vec 3 godine,tako da ne znam zasto se nerviram :) :) :) kad neko ne zna da napravi mrezu,sta ces...a i zasto toliko varira na vetru je dobro pitanje.

3 godine imas problema i i dalje koristis?
Razmisli sa kime/cime tu nesto ne valja ;)

imam dva mala paketa,jedan kod telenora i jedan kod vipa. telenor koristim svakodnevno zbog stabilnosti i latencije,ali za download vip pobedjuje ubedljivo.

Kolika je pretplata za Kućni net 3 sa vaučerom od 40%?
Kako oni to računaju?

kako kakve veze? pa juce i prekjuce bilo mirno i signal 86,a sad duva vetar i evo ga ide i preko 100dbm!!! TO JE TAJ VIP MOBILE!!!

i koja antena da se nakrivi,mislis njihova? to je sramota da sme se desi!

Ti kad nesto ne znas, pitaj slobodno. Nemoj lupati ovakve gluposti.
Pljujes ih a pojma nemas osnovne stvari iz fizike.

Hajde objasni nam ti posto mi pojma nemamo.... Prosvetli nas, zivota ti!

Vetar ne može da utiče na signal.
Kao što je nitro rekao, kao da kažeš da voz kasni jer je udario komarca.

Na prostiranje signala utiču snaga predajnika/prijemnika, šum, broj korisnika na baznoj stanici, interferencije, ali ne i vetar.

Nikako ne vetar.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Poslednja izmena:
Kako ne utice vetar? Ja vec 3 godine imam to iskustvo,da vetar utice na varijacije signala. Sto je visa frekvencija,vise utice. Barem kad je rec o 3G mrezi. Kad duva i lagani vetar,signal samo ide gore-dole,tipa 88-90-95-100dbm i opet tako isto u krug. Da ne spominjem da i sve brzine opadnu,variraju,kao i da ping skoci. Kad je mirno vreme,toga nema. Ja ne lazem,a i zasto bih? Ne verujes mi,okej,ali ja sam zivi dokaz. :)

@nightshadow

Sve je tacno, ali nije sve fizika naucnik! Da li moze da postoji mehanicki problem kao na primer prekid u kablu, ili konektoru koji se menifestuje pomeranjem kabla usled vetra? Da li moze da se desi da voda udje u konektor ili ka bl, pa da recimo kad je mraz, ta voda zaledi i "razgura" konektor? Da li moze konektor na anteni da ima los kontakt pa se kod namanjeg pomeranja kabla, gubi kontakt, Da li kabal od BS do antene moze da ima fabricku gresku?

Sine moj, kad ti naucnik iz fotelelje, budes montirao samo jednu antenu u profesionalne svrhe, znaces da se navedene stvari desavaju i to vrlo cesto. :)

Poslednja izmena:
Ne, nego je nauka u praksi na terenu a ne u nabubanoj teoriji.

Postoji jos jedna mogucnost sto se tice vetra i signala, mozda kada duve vetar pomera grane, pa se signal menja u odnosu na tu refleksiju, recimo drvo i grane, pa mu zato mozda varira signal.

U tom slučaju bi mu drvo smetalo i kada nema vetra pa bi kada je vetar imao varijaciju signala, ali bi u nekim trenucima bio i jači nego inače a ne samo slabiji... A opet 20dB razlike je previše za tako nešto.

@nightshadow

Sve je tacno, ali nije sve fizika naucnik! Da li moze da postoji mehanicki problem kao na primer prekid u kablu, ili konektoru koji se menifestuje pomeranjem kabla usled vetra? Da li moze da se desi da voda udje u konektor ili ka bl, pa da recimo kad je mraz, ta voda zaledi i "razgura" konektor? Da li moze konektor na anteni da ima los kontakt pa se kod namanjeg pomeranja kabla, gubi kontakt, Da li kabal od BS do antene moze da ima fabricku gresku?

Sine moj, kad ti naucnik iz fotelelje, budes montirao samo jednu antenu u profesionalne svrhe, znaces da se navedene stvari desavaju i to vrlo cesto. :)
Moze, ali to su retkosti i onda prijaviš problem pa izađe ekipa i sredi. To je možda u 0.01% slučajeva ili manje.

U tom slučaju bi i gubio signal.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Ne mora da znaci da bi se gubio signal u potpunosti.

Mozda kod prekida panela koji pokriva deo gde je korisnik, on pocinje da prima signal sa iste lokacije ali sa drugog panela koji je zakrenut u odnosu na korisnika, pa korisnik prima daleko slabiji signal nego sa panela koji je namenjen za pokrivanje prostora gde se konkretni korisnik nalazi.

To bi se kod korisnika ogledalo kroz stabilan ali slabiji signal.

Poslednja izmena:
To za pomeranje drveca je i meni padalo na pamet. Bas zato sto sam podaleko od stanice mozda 6km i na tom celokupnom putu ima navise pogadjajte - drveca. Da napomenem da kad duva vetar i veza je daleko nestabilnija. Ima ceste pauze i kocenja u protoku,pogotovo kad povucem nesto jaci download,tipa ako skidam nesto ili gledam 1080p. Godinama sam razmisljao,nisam skontao sta je problem sa vetrom. Ucvrscivao sam 3d korner antenu stotinu puta,dok nisam shvatio da ma koliko ona bila cvrsta,nije do nje. Sto mi dodje od stanice,to mi je. Ne mogu da uticem. Razmisljao sam i o nabavci dugacke jagi antene,ali kosta sve zajedno 10.000 dinara,sto je preskupa investicija i cisto sumnjam da bi mi pomogla oko vetra i kocenja u saobracaju. Takodje ima jos nesto zanimljivo. Sinoc recimo,a i vrlo cesto inace,uopste ne mogu ni na jednom serveru da izmerim brzinu kako valja. Sta se desava? Ode download do tih nekih 15- ak,20-ak megabita i onda samo krene da se spusta lagano do nule! Spustanje ide vrlo vrlo sporo i ne cekam ga nikad,nego prekinem. Ujedno,posle ovoga je nemoguce koristiti konekciju. Kao da stane,zaglavi se na 0kbps,moram se opet povezivati da bih ga vratio u zivot. Kao da modem izgubi struju u trenucima velikog opterecenja,protoka,signal je i dalje tu. Usb produzni kabl od 1.8m koristim,mozda mu to smeta. Ovo je samo sa Vipom 2100 inace,kod Telenora 900 nema ni jednog od navedenih problema.

Poslednja izmena:
Razdaljina od 6km je dosta velika, ja sam od najblizih BS udaljen nesto malo vise od 1km pa mi je signal na mts-u kao i na telenoru i vipu na granici od oko -105dBm u kuci za 3G za koji pretostavljam da i ti Nislija pricas? Ipak je frekvencija od 2100 MHz, a to je talasna duzina oko 15cm tako da je i najmanja prepreka potrebna za refleksiju ovih talasa.

Poslednja izmena:
Nislija_1992 kad pogledas onu mapu pokrivenosti 4G kod vipa mozes tacno da vidis svoju adresu i kucu/stan pa reci jesi na granici pokrivenosti 4G/LTE signala. Jer ako si na toj granici eto ti odakle imas pomenute probleme laga/prekida/smanjenja brzine(iako to ne odgovara 100 stanju na terenu al je dobar pokazatelj). Ja npr imam dobru pokrivenost stalno pune crte na 4G vip kartici na fonu (zivim u zavali nekoj drveca kolko oces i zgrada i cak i brdo) ali oce uvece da pokazuje manji DL padne recimo sa klasicnih 45/25 na 20/25 (upload ne oscilira kao DL dok je ping stalno i kad je manji DL ok 14-17(super retko 25 ms ).

Pozdrav! Danas sam uzeo Kucni Net 1 i za sada sam vrlo zadovoljan. Posto je danas 31., a obracunski period mi pocinje od sutra, tj., 1.-og, do veceras imam na raspolaganju 100gb, jer mi sutra stize novih 100. Devojka mi je u Vip-u rekla, da nema sanse da do veceras potrosim svih 100gb i da ce mi biti naplaceno za ovaj jedan dan u ovom mesecu, proporcionalno potrosnji. Za 7 sati danas, koliko mi traje celodnevna konekcija, potrosio sam 28 gb, ali sam ga trosio nemilosrdno-pustao sam tv uzivo, pogledao epizodu serije, skidam jedan veci fajl sve vreme... Procedura je bila vrlo jednostavna, mada ja sam vec duze Vip-ov korisnik-licna krata, potpisivanje ugovora i usluga je odmah aktivna. Najvise su me zadrzali, dok su nasli moj ulaz na njihovoj poprilicno nepreglednoj mapi, iz razloga sto deo ulice sa mojom zgradom, uopste nije ucrtan. Zato su od prilike, tamo gde smo predpostavili da se nalazi moja zgrada u odnosu na okolne ulice, u crvenom polju pokrivenosti, udarili jednu "tufnu" i to sada predstavlja mene! To se radi iz razloga, sto na jednoj lokaciji moze da se istovremeno poveze max 10 korisnika i da imaju kvalitetnu vezu. Ja sam vec koristio test-modem i znao sam da ce dobro da radi kod mene, sto i jeste tako.

Nislija_1992 kad pogledas onu mapu pokrivenosti 4G kod vipa mozes tacno da vidis svoju adresu i kucu/stan pa reci jesi na granici pokrivenosti 4G/LTE signala. Jer ako si na toj granici eto ti odakle imas pomenute probleme laga/prekida/smanjenja brzine(iako to ne odgovara 100 stanju na terenu al je dobar pokazatelj). Ja npr imam dobru pokrivenost stalno pune crte na 4G vip kartici na fonu (zivim u zavali nekoj drveca kolko oces i zgrada i cak i brdo) ali oce uvece da pokazuje manji DL padne recimo sa klasicnih 45/25 na 20/25 (upload ne oscilira kao DL dok je ping stalno i kad je manji DL ok 14-17(super retko 25 ms ).

nemam 4g,govorim o 3g jos uvek,nazalost

VIP 4G Kucni net paketi

Govori o 3G u temi za 4G net, pravio je homemade antenu verovatno jer je imao slab signal i krivi VIP...
Ajde prvo proveri da nije do tvoje skalamerije - probaj sa ugradjenom antenom ili pendrekom da izmeris signal kada je ok vreme i kada duva. Ako je skoro identican, a zeza te kada spojis svoje remek delo, onda znas i sam sta je problem. Uvek kada imas takve probleme moras da iskljucis mogucnost da je problem do tebe...

Jos jedno pitanje - nadam se da nisu upotrebio 3D korner pravljen za wifi, vec da si napravio bas za 3G frekv koja ti treba?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ja kad sam zvao oni su proveravali pokrivenost nisu bili sigurni da li ima 4g..... i na mapi nis video da ima uopšte međutim kad sam doneo kući 4g bez problema piči.. promenio sam i na mob karticu na 4g i radi pun signal..... tako da bolje sami proverite možda već ima signal a da ga nema u mapi.

Послато са SM-J500F уз помоћ Тапатока

nemam 4g,govorim o 3g jos uvek,nazalost

Upravo tako mozda cak ne pripadas ni 3G pokrivenosti(ili si na granici pa osciluje signal) odatle toliki problemi. 3G se cak ne preporucuje za gejming zbog pinga ali za download je ok. Tako da nemoj da kazes da je vip net losa stvar jer si i sam rekao ti imas 3G dok je 4G totalno druga stvar. Poenta kod mob neta je ili imas ili nemas pokrivenost, ako nemas teraj dalje jer je signal gori od "bezicnih" provajdera. Nazalost ako ti je jedina solucija mob net tesko tebi imao sam slicnu situaciju sledi prica u nastavku.

Odem u goste kod sestre i zeta u totalno drugi grad proverim da imaju 4G pokrivenost i ponesem vip 4G karticu u mobu. Dodjem tamo 4G ima samo dve crte ali nije stabilan signal tako da pada na 3G svakih minut dva protok se gusi merio brzine 15/8 (kod mene kuci 45/25)a baterija curi ko luda jer mob stalno trazi signal. Pri ovaranju stranica cesto zabada itd haos lose(na kraju ni 3G mi nije radio kako treba).

Dosta zavisi od pozicije gde zivite ako hocete njihov ili ciji drugi mob net samo kupite 4G karticu na telefonu pratite par dana protok i signal dal ima preko tri stabilne crte itd samo tako cete imati kvalitetnu uslugu jer ako imate npr dve crte 4G signala bice los net.

P.S. ovo su moja licna iskustva i nije crveno slovo (cisto da me neko ne napada/provocira/troluje i ne truje temu)

Poslednja izmena:
Jedna zanimljiva vipova računica. Ruter isključen u 23:55h skroz i nije uključivan uopšte, a oni ovako izračunali :D Toliko je sati bilo i na kompu, tv-u itd. Nije neka količina MB,ali opet, malo po malo i nakupi se. Jedino ako su nešto povukli iz prošlog meseca, ali je svakako sumnjivo. Pogledajte prilog vip.bmpPogledajte prilog vip2.bmp

Nazad
Vrh Dno