Šta je novo?

a sta mislite za intel 530

Y

Yoti

Guest
Da promenim, gledajuci teme na forumu i posto kupujem novi komp, zakljucujem da je jeftiniji i pametniji izbor, intelov koncept.
Molim komentar za sledece:
-Abit AA8XE-3rd Eye
-CPU P4 530 - 3.0 GHz 1Mb, 800MHz, S.775
-Transcend DDR2 256MB 240pin PC-533/CL4
-Leadtek PX6600-TD128

Ne znam kako si zaključio da je Intel jeftiniji i pametniji kad samo o AMD-u se priča na forumu... ;)

Imam doticnu plocu i 520. Za sada, evo skoro pola godine, sve radi savrseno. Da sam na tvom mestu sacekala bih neki 6xx procesor, mislim da je samo pitanje dana kada ce se pojaviti u prodaji, a mozda ga vec negde i ima.

Idi, bre, kaki Intel
Pa svi znaju da je AMD bolji sto puta!

Majstore, i Ja sam do pre par sati ludeo da uzmem 64-ku, ali polako velik je Net, treba mnogo gledati, slusati, pa onda odmeriti, kako se meni cini i INTEL izabacuje 64-ku, ako ne onda se zna AMD, OK? Lako je sjuriti lovu Ja imam troje dece, treba to sutra i prodati, ne mislim nista lose za tvoju tvrdnju, vise si u Istini nego u neistini, ali mi ostavi prostor i daj, objektivnu tvrdnju ili sugestiju, pa mi na taj nacin pomozi.
Hvala.

Da, zato je Intel napravio rekordan profit u prvom kvartalu ove godine :)

Tako funkcionise trziste i zdrava konkurencija - dobro se ne prodaje, a lose pravi profit :D

Meni je SoSo pomogla, ostalima kao i Njoj veliko Hvala, sutra na INTEL.
Pozdrav.

Neces se pokajati.

Moje misljenje je da ako je i 10% Intel skuplji od AMD (ploca i CPU slicnih performansi) , to se ne isplati. AMD platforma je na trzistu, ispitana je i radi bez problema , tako da nema osnove menjati konja koji dobija.
Sto se tice rekordnog profita, mislim da je Intel trenutno u gubitku na polju desktop masina, a gubitke pokriva iz svoje siroke palete proizvoda, tako da misljenje da je Intel No1 u desktop masinama je pogresno.

Gedza je napisao(la):
Moje misljenje je da ako je i 10% Intel skuplji od AMD (ploca i CPU slicnih performansi) , to se ne isplati. AMD platforma je na trzistu, ispitana je i radi bez problema , tako da nema osnove menjati konja koji dobija.
Sto se tice rekordnog profita, mislim da je Intel trenutno u gubitku na polju desktop masina, a gubitke pokriva iz svoje siroke palete proizvoda, tako da misljenje da je Intel No1 u desktop masinama je pogresno.
Hoces da kazes da intel ne radi dobro i ima problema u radu, ja na to nisam naisao. A i konj koji dobija se nekad umori i prestane da dobija :D

yotavg je napisao(la):
Majstore, i Ja sam do pre par sati ludeo da uzmem 64-ku, ali polako velik je Net, treba mnogo gledati, slusati, pa onda odmeriti, kako se meni cini i INTEL izabacuje 64-ku, ako ne onda se zna AMD, OK? Lako je sjuriti lovu Ja imam troje dece, treba to sutra i prodati, ne mislim nista lose za tvoju tvrdnju, vise si u Istini nego u neistini, ali mi ostavi prostor i daj, objektivnu tvrdnju ili sugestiju, pa mi na taj nacin pomozi.
Hvala.
I ja imam troje dece pa vozim AMD. ;) Jednostavno nudi mnogo vise za iste pare. Objektivnu tvrdnju mozes dobiti od objektivnih experata u ovom poslu (cinjenica malo ih je), a ne od komsija ili prica iz druge ruke ili pak od ljudi koji su probali par komada odredjenih platformi. Trenutna ponuda na trzistu ti je P42800=A643000 pa potrazi testove na netu i pomisli sta za 6 meseci kada izadje 64-bitni OS?
Pozdrav. :wave:

Ako se uzima Intel platforma predlažem da se obavezno uzme 2xRAM pošto je za Intel mašinu dual kanal dosta značajan za performanse.

Gedza je napisao(la):
. Trenutna ponuda na trzistu ti je P42800=A643000 pa potrazi testove na netu i pomisli sta za 6 meseci kada izadje 64-bitni OS?
Pozdrav. :wave:

Ja nemam decu (jos uvek) :D, i imam AMD, ali svakako nisam jedan od onih koji pricaju kako su AMDovi procesori najbolji. Najbolje resenje mislim da ne postoji. Po meni sve zavisi od korisnika, odnosno potreba i nekog stava i iskustva. Naravno i para...

BTW i Intel ima 64bitne procesore u ponudi, a cena za najjeftiniji model je 170 eur (3 Ghz, 2MB L2 cache-a), sto i nije tako losa cena. I finalna ver. 64bitnog Windows-a je predstavljena pre neki dan. :D Ali period od 6 meseci mi se cini kao realan tranzioconi period, koji je potreban za peglanje drajvera i softvera.

Poz

AMD-ovi procesori TRENUTNO jesu najbolji TAČKA

uNesc0 je napisao(la):
AMD-ovi procesori TRENUTNO jesu najbolji TAČKA
Ajde obrazlozi tu tvoju tvrdnju.

Pa pazi ovako u svakom cenovnom rangu AMD ima BOLJI procesor od Intela. Kreni od S754 Semprona, preko S754 AMD64 2800+, 3000+... preko S939 3000+ Winchestera i sada Venica, pa konacno na S939 Athlon FX. Intel jednostavno nema odgovor ni na jedan AMD-ov procesor (naravno u cenovnoj klasi).

Dokaz, pogledaj review-ove po internetu, proguglaj malo. Intel se vise greje, skuplji je i u vecini stvari sporiji od AMD-a TACKA

rate, ja ortodoxia, za ostale ne znam ali ovo nije mesto za ovu temu, ako preferiras na savetovanju vere nekome, na vec poznati nacin svojstven sektsima, molim te ostavi ljude na miru, svako ima pravo na svoj izbor, ako nisi slan nemoj soliti,
[email protected]

uNesc0 je napisao(la):
Pa pazi ovako u svakom cenovnom rangu AMD ima BOLJI procesor od Intela. Kreni od S754 Semprona, preko S754 AMD64 2800+, 3000+... preko S939 3000+ Winchestera i sada Venica, pa konacno na S939 Athlon FX. Intel jednostavno nema odgovor ni na jedan AMD-ov procesor (naravno u cenovnoj klasi).

Dokaz, pogledaj review-ove po internetu, proguglaj malo. Intel se vise greje, skuplji je i u vecini stvari sporiji od AMD-a TACKA
Postoje ljudi kojima nije bitno da li im procesor radi na 50 ili 70 stepeni (ako je stabilan, a procesor, pošto nije stavljena voda za kafu, može da bude stabilan i na dosta većim temperaturama) i koji ne igraju Doom 3, već se bave nekim drugim stvarima... Naravno klasičan 3D Mark, Sandra i Pi manijak to ne može da shvati, jer u svoju mašinu uloži mnogo evra, nasvira je do maksimuma, a onda pušta winamp kao najzahteniji program. Da je onaj prvi mnogo_bolji, drugi ne bi postojao i obrnuto (ne samo kod procesora, nego inače kod tehnike i raznih stvari). Nekome je dobar A64, nekome nije, zamisli... kuda ide ovaj svet...

Poslednja izmena:
Upravu si.

genijalcin@23 je napisao(la):
Ja nemam decu (jos uvek) :D, i imam AMD, ali svakako nisam jedan od onih koji pricaju kako su AMDovi procesori najbolji. Najbolje resenje mislim da ne postoji. Po meni sve zavisi od korisnika, odnosno potreba i nekog stava i iskustva. Naravno i para...

BTW i Intel ima 64bitne procesore u ponudi, a cena za najjeftiniji model je 170 eur (3 Ghz, 2MB L2 cache-a), sto i nije tako losa cena. I finalna ver. 64bitnog Windows-a je predstavljena pre neki dan. :D Ali period od 6 meseci mi se cini kao realan tranzioconi period, koji je potreban za peglanje drajvera i softvera.

Poz
Ja govorim o trenutnoj situaciji na trzistu i argumentovano tvrdim (a zato i koristim) da je AMD u prednosti. Cim mislis da nejbolje resenje ne postoji nisi siguran u ono sto je na raspolaganju, a ja tvrdim da najbolje resenje uvek postoji samo ga treba naci u sumi raznoraznih resenja. Covek pominje decu u vezi ulozenih para, pa kontam odnos kvalitet/performanse/ulozen novac je bitna stavka, pa ga u tom smeru i savetujem. Nadjite bolji odnos za MB+CPU u odnosu na MSI K8N NEO4-F NF4 S939/DDR400/PCI-E/7.1/ GLAN + A64 3000 (939) cija je maloprodajna cena sa PDVom oko 280e.
Za Intel 64-bitni znam samo sto je najslabiji model je od 2,8GHz sa cenom koju si naveo. Ja govorim o realnoj upotrebi OS, kada budu preciscene sve bubice i bude softvera koji ce podrzati 64-bitni rad (pravi dobitak u performansama).
Ja sam profesionalac koji pokusava da gleda realno na sve oko sebe i nisam zaljubljenik nikoga ponaosob, vec samo u komponente koje pouzdano i dobro rade za ulozeni novac korisnika.

illidan je napisao(la):
Hoces da kazes da intel ne radi dobro i ima problema u radu, ja na to nisam naisao. A i konj koji dobija se nekad umori i prestane da dobija :D
Kada konj pocne da gubi onda se menja, a ne dok dobija (to sam hteo da ti kazem). Razmisli koji konj sada dobija ... :eyebrows:

Dobih cudan E-mail, pa da odgovorim;
a, kad sam rekao da ne koristim, komp kao igracku platformu? Winamp ne koristim, mislim da postoje i bolji programi, i komp mi u kuci nije deo namestaja.

Gedza je napisao(la):
Cim mislis da nejbolje resenje ne postoji nisi siguran u ono sto je na raspolaganju, a ja tvrdim da najbolje resenje uvek postoji samo ga treba naci u sumi raznoraznih resenja.

Nisi me dobro razumeo. U svakom slucaju, opet ponavljam da najbolje resenje ne postoji. Ako jedan procesor radi dobro u jednoj aplikaciji, to ne znaci da ce raditi i u nekoj drugoj. Niko ti ne garantuje da ce procesor raditi odlicno u svim aplikacijama. Ova prica, tj. AMD vs. Intel, me dosta podseca na jednu malo stariju temu> RISC vs CISC. Mislim da je apsurdno tvrditi da je CISC ili RISC bolji. Resenje je negde izmedju. Dakle, tvrdim da je idealno iliti najbolje resenje negde izmedju NetBurst-a i K8.

Gedza je napisao(la):
Covek pominje decu u vezi ulozenih para, pa kontam odnos kvalitet/performanse/ulozen novac je bitna stavka, pa ga u tom smeru i savetujem. Nadjite bolji odnos za MB+CPU u odnosu na MSI K8N NEO4-F NF4 S939/DDR400/PCI-E/7.1/ GLAN + A64 3000 (939) cija je maloprodajna cena sa PDVom oko 280e.

Procitaj ono gore sta sam napisao...DAkle, da, ta platforma jeste brza, ali ne i najbolja...Ako AMD64 procesori imaju 10fps-a vise u FC, to ne znaci da ce imati i 10sek. manje u nekom, lupam, renderu, divX kompresiji itd. Ekonomski faktor je bitan, ali ne i presudan. Ako ta platforma kosta manje nego odgovarajuca Intel, to ne znaci da ima bolji cena/kvalitet odnos. To opet zavisi od toga sta ti od te konfiguracije ocekujes. Ako ceo dan sedim i kompresujem DivX ili radim u Premijeru, naravno da je Intel bolja kupovina. Ako se igram, onda mi je sve jedno koji je procesor unutra, kupicu jednu 6800GT i bole me uvo za 5% razlike izmedju P4 i AMD64...I tako u krug.

Sve je relativno i ne treba generalizovati. To je poenta...

Gedza je napisao(la):
Za Intel 64-bitni znam samo sto je najslabiji model je od 2,8GHz sa cenom koju si naveo. Ja govorim o realnoj upotrebi OS, kada budu preciscene sve bubice i bude softvera koji ce podrzati 64-bitni rad (pravi dobitak u performansama).
Ja sam profesionalac koji pokusava da gleda realno na sve oko sebe i nisam zaljubljenik nikoga ponaosob, vec samo u komponente koje pouzdano i dobro rade za ulozeni novac korisnika.

Najsporiji Intelov procesor iz 6xx serije radi na taktu od 3 Ghz.

Nisam ni ja zaljubljenik i moj posao je da budem objektivan, a to je prilicno tesko u ovakvim uslovima (da ne kazem forumu :))

Poslednja izmena:
Procitaj ono gore sta sam napisao...DAkle, da, ta platforma jeste brza, ali ne i najbolja...Ako AMD64 procesori imaju 10fps-a vise u FC, to ne znaci da ce imati i 10sek. manje u nekom, lupam, renderu, divX kompresiji itd. Ekonomski faktor je bitan, ali ne i presudan. Ako ta platforma kosta manje nego odgovarajuca Intel, to ne znaci da ima bolji cena/kvalitet odnos. To opet zavisi od toga sta ti od te konfiguracije ocekujes. Ako ceo dan sedim i kompresujem DivX ili radim u Premijeru, naravno da je Intel bolja kupovina. Ako se igram, onda mi je sve jedno koji je procesor unutra, kupicu jednu 6800GT i bole me uvo za 5% razlike izmedju P4 i AMD64...I tako u krug.

Ta platforma nije najbolja ali je brza od Intelove u vecini stvari,ali ti to i sam znas.

Ta platforma ne samo da kosta manje,nego je kvalitetna koliko i Intelova.

Razlika izmedju P4 i AMD64 u igrama je veca od 5%,i ti ces kupiti 6800gt koji melje igre i sa P4 i sa AMD64,ali covjek ce kupiti 6600 koji bolje radi sa AMD-om i tu je ta razlika bitna.

Nisi me dobro razumeo. U svakom slucaju, opet ponavljam da najbolje resenje ne postoji. Ako jedan procesor radi dobro u jednoj aplikaciji, to ne znaci da ce raditi i u nekoj drugoj. Niko ti ne garantuje da ce procesor raditi odlicno u svim aplikacijama. Ova prica, tj. AMD vs. ............Nisam ni ja zaljubljenik i moj posao je da budem objektivan, a to je prilicno tesko u ovakvim uslovima (da ne kazem forumu :))
Mozda si mlad ili imas labavo izgradjene stavove, ali shvati da u svakoj situaciji postoji najbolje resenje. Da ti ne odgovaram po tackacijama, generalno pitanje je da li si "zalubljenik" intela? Dobro se zapitaj i ne moras da odgovoris. Nije tesko biti objektivan, ali se mora pristupati bez predrasuda.
Pokazao si osecaj za realnost kada si rekao da ces, da bi resio probleme brzine igara, ubosti karticu koja ima vrednost kompova koji vecina ljudi kupuje.

Slozio bih se sa Gedzom, koga inace ovdje smatram najkompetentnijim savjetodavcem (bavi se izradom racunara otkad znam za njega, a ne vidim interes da bilo koga nagovara na jednu ili drugu stranu...obe platforme su na trzistu podjednako zastupljene).

AMD je do nedavno bio manje povoljna kupovina (jer je bio skuplji i manje "provjerena" platforma), ali je od skora, zbog skorog pojeftinjenja, zaista postao best buy i to zbog vise razloga:

1. Platforme su provjereno dobre, stabilne, ne pate gotovo nikako od "djecjih bolesti"
2. Za nijansu su jeftinije od konkurentne INTEL-ove
3. Manje zagrijavanje znaci manju potrosnju, sto znaci manje opterecenje napajanja, elektrolita maticne ploce, vecu stabilnost u ljetnom periodu i bolju toleranciju efekta "zaprljanog i zacepljenog od prasine" kulera.
4. Kroz pola godine ili pak godinu mozemo ocekivati procvat 64-bitnih sistema i podrski kroz optimizovane aplikacije i drajvere.
5. Sumnjam da A64 platforma ista vise gubi na vrijednosti tokom vremena od INTEL-a, jer, poucen skorom politikom cijena AMD, mogu pretpostaviti da AMD vise nece pridobijati "musterije" sto je moguce nizom cijenom svojih procesora (jer je konacno uspio osvojiti dovoljno siroko trziste, pa se i njemu moze ;) ).

Ono sto je sigurno, jeste da ne bi trebalo mnogo biti problema,bilo da se uzme jedna ili druga platforma.Mnogo je bitnije ko proizvodi taj racunar (jer svako od nas zna uzeti komponente i sklepati isti...sto je jos gore, domace "brand" firme nisu mnogo daleko od ove istine...).

Gedza je napisao(la):
Mozda si mlad ili imas labavo izgradjene stavove, ali shvati da u svakoj situaciji postoji najbolje resenje.

Kljucna rec ovde je situacija.

Ovo pokusavam svo vreme da ti i kazem - za specificnu situaciju, uvek postoji najbolje resenje, ali za neke nedefinisane situacije, najbolje resenje ne postoji.

Gedza je napisao(la):
Pokazao si osecaj za realnost kada si rekao da ces, da bi resio probleme brzine igara, ubosti karticu koja ima vrednost kompova koji vecina ljudi kupuje.

Ne znam da li sam dobro protumacio ovu izjavu, posto mi deluje ironicno. U svakom slucaju, treba razjasniti sta znaci igracka masina, a to mislim da najbolje moze da objasni max, sa svojom karticom od 400+ eura. :D

Ako neko racunar koristi prvenstveno za igre, milslim da je apsolutno svejedno koji se procesor nalazi u njemu (sve osim Semprona i Kelerabi je ok). Zasto ulagati u neke besne ploce, procesore i diskove, kada se jednim udarcem - kupovinom dobrog GPU, moze resiti problem. Sad, sto te graficke kostaju po 200~400 eur, i sto ovde ljudi nemaju para, to je druga prica.

To sto ljudi nemaju para, to ne znaci da treba da ulazu u CPU i MB (koji su u odnosu na graficke kartice znatno jeftiniji), da bi kompenzovali slabiji GPU i pritom dobili brzu masinu za neke druge aplikacije/primene (a pitanje je da li ce ikada nesto drugo i raditi na tom racunaru). Kupis jaci GPU i to je to. Cemu te kombinacije, improvizacije i komplikacije?

Poslednja izmena:
ajvonn je napisao(la):
Intel i samo intel. AMD startuje i uradi roaaarrrr pa onda nesto mrljavi dok za to vreme intel samo fercera i radi ko sat. Manje greje. Bolje radi. Tishi je od Amd-a. Jeste skuplji ali
naravno i bolji! Prijatelj uzeo 2.40 celerona koji na gigabajtovoj ploci "hiljadarka' bolje radi nego moj barton 2500 na A7N8X.

Moram sloziti sa tim da je AMD u trenutnoj prednosti, pogotovo uzevsi u razmatranje racunar za opstu upotrebu. Ali ako se osvrnemo malo unazad: Intel je uvek za nesto vecu cenu nudio dosta vise stabilnosti (sigurnosti), dok je AMD bio taj koji je izvlacio fizicke maximume svojih CPU-a. U to doba (Durona, XP Palomina, Celerona i "punih" cetvorki), politika samog Intela je bila da se za svaki neispravan procesor DHL-om salje zamena distributeru. Ja mogu na prste da prebrojim neispravne Intelove procesore, dok sam AMD-ovih imao priliku da se nagledam stvarno pozamasne gomile. Danas su stvari malo obrnute, Intel je svojim Preskotima upravo to uradio i dosao do granice radne brzine procesora. E, sad u 64bitnoj prici AMD je bolje startovao, ali ko zna sta ce se desavati kada procesori koji su danas egzotika postanu normalna kupovina svakog korisnika racunara. Verujem da ce i tada da se vode TABORSKE rasprave (sem ako neko ne kupi nekoga :p )

Kljucna rec ovde je situacija.

Ovo pokusavam svo vreme da ti i kazem - za specificnu situaciju, uvek postoji najbolje resenje, ali za neke nedefinisane situacije, najbolje resenje ne postoji.

Ne znam da li sam dobro protumacio ovu izjavu, posto mi deluje ironicno. U svakom slucaju, treba razjasniti sta znaci igracka masina, a to mislim da najbolje moze da objasni max, sa svojom karticom od 400+ eura. :D

Ako neko racunar koristi prvenstveno za igre, milslim da je apsolutno svejedno koji se procesor nalazi u njemu (sve osim Semprona i Kelerabi je ok). Zasto ulagati u neke besne ploce, procesore i diskove, kada se jednim udarcem - kupovinom dobrog GPU, moze resiti problem. Sad, sto te graficke kostaju po 200~400 eur, i sto ovde ljudi nemaju para, to je druga prica.

To sto ljudi nemaju para, to ne znaci da treba da ulazu u CPU i MB (koji su u odnosu na graficke kartice znatno jeftiniji), da bi kompenzovali slabiji GPU i pritom dobili brzu masinu za neke druge aplikacije/primene (a pitanje je da li ce ikada nesto drugo i raditi na tom racunaru). Kupis jaci GPU i to je to. Cemu te kombinacije, improvizacije i komplikacije?

Onaj ko hoce pravo da se igra kupit ce i brz CPU i GPU i brdo memorije.

Covjek ima familiju,nema visak love i hoce solidnu konfiguraciju.
Ima na raspolaganju Intel i Amd koji je jeftiniji i sa kojim ce bolje tjerati igre,i to mu je manje vise bitno jer kupuje 6600,u suprotnom je dovoljna jeftina i polovna karta.

Dosta ljudi sa ovog foruma je stavilo brz GPU na spor CPU i onda su se razocarali,i tvoja konstatacija da treba kupiti jaci GPU i da neko nece raditi neke stvari na nekakvom racunaru nema veze sa ovim threadom.
Covjek hoce komp.kakav on hoce,a sta ce raditi s njim je njegova stvar,i tu ni ti ni ja nemozemo pametovati.

Nazad
Vrh Dno