Šta je novo?

9800GTX+ official thread

'ocu ja ovako nesto crno... sto nema ati u black pcb??? xxbem ih u crveno...

bice ti crn 4870X2 pa ti izvoli i kupi 😀

Jeee....evo jos jedne teme o Ati karticama.

Mojne me pogresno razumete, samo da se ne pocne "a koliko taj ati kosta", pa "gde ima da se kupi" i tako to 😀

Poslednja izmena:
1. dosta ubacivanja ATI-ja u ovu temu, da ne bi zveknuo katanac!

2. kako je moguce da je svima promakla cinjenica da je NVIDIA uradila prvi paper launch posle toliko vremena? Zar to ne govori mnogo toga o stanju stvari na trzistu i u NVIDIA-i?

Nedjo a kako stoji stanje u AMD-u.. Koliko milijardi dugujete, i kad cete da dodjete na nulu? gledah neke rokove da imate fore do 2012 da isplatite sve dugove...

Poslednja izmena:
moz da tovaris koliko oces al ne mozes za 6 meseci da ustedis za nova kola 🙂 eto toliko je lose u nvidiji
u ostalom ne moze sve uvek da ide uzlaznom linijom, ali bice i boljih momenata... 🙂

Poslednja izmena:
Nedjo a kako stoji stanje u AMD-u.. Koliko milijardi dugujete, i kad cete da dodjete na nulu? gledah neke rokove da imate fore do 2012 da isplatite sve dugove...
a ovo je u kakvoj vezi sa temom?

pa nista u ovom tredu nema nema veze sa temom, pa reko da te pitam onako

meni se cini da nV teske volje skida cenu svojih kartica, ovo dosad je sve povuci potegni, ATI ima agresivniju politiku

Znaju i jedni i drugi sta rade, to su strategije iznad nasih shvatanja

Znaju i jedni i drugi sta rade, to su strategije iznad nasih shvatanja
😀
definitivno je neshvatljivo napraviti megalomanski velik chip, zaceniti ga 600 USD, a onda skinuti gace na 400 😉

neshvatljivo je bilo i napraviti Radeon 2900, zaceniti ga 450$, poboljsati ga i onda ga prodavati po 220$ ali takve stvari se ocigledno desavaju i nisu nista novo ni za nVidiu ni za ATI. 😉

neshvatljivo je bilo i napraviti Radeon 2900, zaceniti ga 450$, poboljsati ga i onda ga prodavati po 220$ ali takve stvari se ocigledno desavaju i nisu nista novo ni za nVidiu ni za ATI. 😉
razlika izmedju R600 i njegovog poboljsanja RV670 je dramaticna! R600 je duplo veci cip u odnosu na RV670, a kartica na koju on ide je zbog 512bitne magistrale i kompleksnije naponske duplo skuplja u odnosu na RV670 karticu!

Znam, u tome i jeste poenta, kao sto je AMD tada napravio r600 (sto je neka analogija sa gt200), tako je nvidia sada to uradila. I nv ce ici na die shrink i uraditi isto sto i AMD onomad sa r600. Ne vidim problem.

sa malom napomenom da je 2900XT kada se slegla prasina bio fer zacenjen (u rangu 8800GTS 640 i po snazi i po performansama), a GTX280 nece nikada biti fer zacenjen u odnosu na 4870. ali da ne idemo dalje u off...

Znam, u tome i jeste poenta, kao sto je AMD tada napravio r600 (sto je neka analogija sa gt200), tako je nvidia sada to uradila. I nv ce ici na die shrink i uraditi isto sto i AMD onomad sa r600. Ne vidim problem.

Za nas to apsolutno nije problem, svi cemo se lepo presaltai na ATI-ja. :d Ali za Nvidiju jeste, i to prilican... Oni jos ne mogu da se ratosiljaju onih uzasa od 8500 i 8600GT modela koji vec skoro dve godine kupe prasinu na policama. Samo im fali jos kartica koje ce da stoje na shelf-ovima kao ukrasi. 😀 Mnogo je ulozeno u Gt200 chip i mnogo ce izgubiti na njemu... Mada, nikad se ne zna. ATI-ja sam definitivno otpisao posle jezive 2900 serije, a onda su napravili nesvakidasnji comeback sa 3000 serijom, da bi sa 4000 modelima napravili opsti metez i potukli Nvidiju. Ko zna, mozda nam za novu godinu stignu djifors GT380 i 360, duplo manji, sa duplo manjom potrosnjom, a dobri... Fora je u tome sto ce do tada, Nvidija izgubiti uzasno mnogo novca i pitanje dal' ce uopste biti situirana za veliki "comeback"... Dotle ce se ATI namlatiti love sa 4000 serijom i izbaciti jos koju grafulju u 4XXX serijalu. AMD je mozda izvukao ATI-ja iz go*ana i to se na kraju isplatilo. Ko ce izvlaciti Nvidiju?...

plitko gldas, bez uvrede, ali 8600 serija je postojala i postoji i dan danas. hd48xx i gt2xx nemaju nikakvu ulogu u prodaji 86xx serije. Ta serija pripada odredjenom segmentu trzista i i dan danas se tamo dobro uklapa (gledajuci na veliko). nVidia je do sada zgrtala lovu, sad je pauza, pa onda opet.
ali 86xx nema nikakve veze sa time. U tom momentu to je bio konkurentan proizvod i ne sumnjam da se isplatio.

Cak imas i neke ovde na forumu koji su izjavili da im na 8600 sve radi super i da bolje budget karte nema. (u to necu da zalazim)

ponovio sam ovo vec bar 5 puta: nvidia nece sedeti skrstenih ruku i u ostalom, 9800gtx + deluje kao cool karta 😉

Nvidia mlati lovu vec dve godine, trenutno se nekome ko ima 8800gt ne isplati prelazak na 4870 jer sve radio perfektno i sa starom kartom (osim CRYSIS-a), kad stignu nove i zahtevne igre bice i niza cena i veci izbor kartica i iz ATI-ja i iz Nvidie!

Mnogi zaboravljaju da i ATI i nV vecinu novca zaradjuju na sub 100$ segmentu, procentni udeo najjacih kartica je dosta manji u odnosu na najjeftinije karte.

Mnogi zaboravljaju da i ATI i nV vecinu novca zaradjuju na sub 100$ segmentu, procentni udeo najjacih kartica je dosta manji u odnosu na najjeftinije karte.
to sto ti pricas je apsolutno netacno!

najvise para se zaradjuje u segmentu izmedju 150 i 250 USD!

to sto ti pricas je apsolutno netacno!

najvise para se zaradjuje u segmentu izmedju 150 i 250 USD!

Nisi dobro razumeo, nisam pricao o tome koliko se zaradi na karti od 200$, naravno da se zaradi vishe nego na onoj od 50$, ali je broj prodatih jeftinih kartica veci od broja prodatih kartica iz segmenta 150-250$.

Nisi dobro razumeo, nisam pricao o tome koliko se zaradi na karti od 200$, naravno da se zaradi vishe nego na onoj od 50$, ali je broj prodatih jeftinih kartica veci od broja prodatih kartica iz segmenta 150-250$.

karte od cca. 50e se prodaju masovno, oko 50% ukupne prodaje (bilo je nedavno statistika na forumu), ali je i zarada procentualno smesna. ispod 10%, vise reda 5%. Zatim imas 45% karti u rasponu 100-200 i one imaju profitnu stopu 30%. na kraju imas manje od 5% najskupljih gde je profit oko 50-60%. dakle najvece pare nekoj kompaniji donosi upravo segment 100-200evra! Tu se lome koplja i po tome se meri uspesnost neke generacije grafickih karti.

Poslednja izmena:
U taj segment trenutno od ATIja upada 4850 i slabije karte (3870 i 3850), od nV imash 9800GTX, 8800GT, GS, 9600GT...

Poslednja izmena:
ja ti kazem da upravo to nije tacno!!
Evo ti iztrzivanje Jon Peddi Researcha, najeminentije agencije kada je u pitanju trziste grafike:

jpristrazivanjelh2.jpg

Pored serije 4800 nVidia nema sta da trazi u Performance segmentu!

ja ti kazem da upravo to nije tacno!!
Evo ti iztrzivanje Jon Peddi Researcha, najeminentije agencije kada je u pitanju trziste grafike:

Pored serije 4800 nVidia nema sta da trazi u Performance segmentu!
Josh samo kad bi pisalo shta je koji segment, odnosno kom cenovnom rangu pripadaju.😛
I ne bih rekao da je 4870 performance segment, 4850 bi mogao da upadne tu, ali u gornji performance segment.

Poslednja izmena:
Da se vratimo malo na temu.
Cena 9800GTX+ je za sad najavljena 229$,a za evropu negde oko 200 eura,medjutim koju nedelju nakon toga spasce na 149 eura u online prodaji,sto mi govori da GTX-a obicnog nece ni biti,ili ce on kostati 130 eura?

http://www.itx.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=6833&Itemid=1

To ce vec predstavljati dobar udarac atiju.

Prica, prica. 4850 nije nista slozenija i skuplja karta za pravljenje i prodaju od 3850. Ako 3850 ima za dobrano ispod 100e, sta mislis da li ATI moze 4850 prodavati za 120e. ja mislim da moze. Da li Nvidia moze 9800GTX davati za 120, mislim da ne moze i da nema racunice ispod 150e.

ovi su neki putnici kroz vreme ili sta ? :trust: Sta je tu u kom segmentu ?

@GoranM:

Puno ti mislis druze. Sve sto si reko za 4850/3850 vazi i za 9800gtx+/9800gtx/ostale g80/g90 karte. Po tebi duplo vise tranzistora ne kosta nista dodatno, pa ako tako gledas, onda ni nvidiu 9800gtx ne kosta nista vise od 9600gt :wave:

Poslednja izmena:
Po proceni Jon Peddi Researcha

2008 godina
300+evra 5%
150-300evra 60%
50-150evra 35%
Bar tako pise kojekuda.
@gx-x
Potpuno si u pravu u vezi prodaje 8500 i 8600 one i dan danas imaju izuzetno dobru prodaju kod nas.Za dalje ne znam.:wave:

Nazad
Vrh Dno