Šta je novo?

9800 non pro ili 5900XT

• Začetnik teme Začetnik teme mLaki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

mLaki

Čuven
Učlanjen(a)
25.02.2004
Poena
680
Šta je bolji posao uzeti polovnu 5900XT za 120 evra ili novog Radeon-a 9800 non Pro za 135 evra. Da li je kod ovog Atija postavka 256Bit, 8 pajpi i smanjeni takt za razliku od Pro modela, i da li je tačno da se on brzinski rangira malo ispod 9700Pro.

Poslednja izmena:
Mislim da je boljA kupovina 5900XT jer je taman na istom nivou kao 9800 non/Pro...😉

Na taj Celeron se ne isplati staviti tu karticu.

A 9800 8pipe, 256bit i nizi klok, ne znam tacno, nekoliko proizvodjaca je imalo razlicite frekvencije.

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
Na taj Celeron se ne isplati staviti tu karticu.

A 9800 8pipe, 256bit i nizi klok, ne znam tacno, nekoliko proizvodjaca je imalo razlicite frekvencije.

Pozdrav!
Ako je tačno ovo što Saša piše, onda definitivno 9800, bez obzira što je non-pro. Bitno je da nije 128bitna varijanta (a default taktovi su već "stalna promenjljiva" 😀 ). A što se performansa tiče već je apsolvirano da 5900 (ako su cene skoro iste) nije dostojan takmac dotičnoj seriji ATI kartica (naročito u novijim aplikacijama koje maximalno koriste DX9). E sad totalno je obrnuto sa novim serijama. ATI je jači sa cenama (X800) poprilično od odgovarajućih 6800 kartica, a u radu se nije pokaza za toliko "bolji"... ako je uopšte i bolji :eyebrows: . Uostalom imaš Sticky na početku ove sobe pa razgledaj.
Pozdrav. :wave:
edit:
ah da...Saša, koji Celeron...nisam ukapirao ili ti znaš momka lično pa nešto interno, ili sam nešto propustio? :bottle: 😀

Poslednja izmena:
Decko je editovao prvi post.
Pisalo je i "kako bi leglo ovo na Celeron 1.7 i nesto rama je pomenuo".

🙂

Sasa je napisao(la):
Decko je editovao prvi post.
Pisalo je i "kako bi leglo ovo na Celeron 1.7 i nesto rama je pomenuo".

🙂
Ok. Soory, ništa loše nisam mislio samo mi nije bilo jasno :S: . Inače kada radim edit ja taj deo texta i naznačim da sam editovao...baš zbog ovakvih stvari :d .
Pozdrav. :wave:

r9800np 8pipe 256bit je daleko bolja karta od 5900XT (oko 20-30%)

gde nadjoste tih 20-30% ?!?
ja sam sa 5900xt imao oko 5700 3dmarks03, ispada da 9800np ima oko 7500?!?

danijel00 je napisao(la):
Pusti ti 3DMark, pokreni nekoliko igara pa proveri 😉

Slazem se, Gorane, imao sam kratko 5900-tku, a sada 9800-tku i razlika je u igrama evidentna. 3DMark-ovi su i tako samo za "mazanje ociju" :d

danijel00 je napisao(la):
Nema teorije da 9800 non/Pro ima toliko markova u 3dMarku 03 😉

Prosvetlio si nas! :d

da dodam da sam i ja pre par meseci pokrenuo apsolutno isti thread sa dilemom 9800np ili 5900xt! kod mene je bila varijanta sto su bile nove kartice u pitanju za,tadasnu, cenu od oko 160e! i jos je 5900xt imala vivo! i naravno svi su me posavetovali da uzmem 9800np, a i gledajuci rez. po net-u u igrama jeste bolja od 5900xt! tako da mLaki ja bih se samo pridruzio gore navedenim savetima da uzmes 9800np!!! 🙂

A po cemu je ona BOLJA? Sta podrazumevate pod bolja? Brza/lepsa...
Inace, imao sam u masini MSI 5900SP, koja se jako lepo o/c; imao sam i MSI 9800Pro sa XT cipom, takodje jaako lep o/c.
Licni[subjektivni] zakljucci: 9800PRO/XT jeste jako brza, brza od 5900 serije, mnogo vise struje trosi, pravi probleme na nekim starijim plocama. Inace, 5900 radi i na "budjavim" kung-fu napajanjima, i na P3 plocama...
Drugi subjektivni utisak, gledano na Samsung 957P u visim rezolucijama i sa AA i AF: Lepsa slika na NV-u i tacka. Neznam, mozda se nekima svidja kolorit koji daje Ati, ali meni je mnogo neprirodan. Takodje, drajveri bitna stavka i kod jedne i kod druge kartice, ali mnooogo vise kod Ati-ja.
I, jedna ne tako bitna stavka ali veoma bode oci: imam neku 2D igricu koju zena cesto igra(Zuma). I jos neke iz starijeg perioda. Pa to na (pra)staroj MX400 izgleda zilion puta bolje nego na doticnom 9800XT, sa neverovatno vise detalja. U cemu je stos? Nemam pojma.
Jedna zamerka sa strane mojih prijatelja koji su gradjevinci i masinci: "*b*m ti Ati"! Njihova recenica kada su posle NV 5600 uboli 9600 pa 9800! Sada je jedan kupio 6600 a drugi 6800. Vole ljudi da se igraju, ali i RADE. U njima bitnim programima.
Rezultati u igrama, gledani po netu? Sa kojim konfiguracijama, koje igrice i u kojim rezolucijama? I koliko iznose te razlike u % ? Uzmite sve u obzir, uzmite razliku u ceni, uzmite u obzir Vase potrebe. Pa, odlucite sami.

Poslednja izmena:
Kratko i jasno, ako voli AA+AF, moze odmah da zaboravi na 5900-tku, jer je tu razlika drasticna.

A sto se tice drivera, stvarno nemam pojma o cemu vi ljudi pricate. :trust: NIKAKVIH problema nemam (nit sam imao) ni sa ATI-jem, ni sa nVidia-om na drugoj masini. Cak sam na zivo menjao kartice, bez deinstalacije drivera, i sve je bilo OK.

U prevodu, ona stara: "Nije zvaka, za seljaka!" :d

BokiPK je napisao(la):
A po cemu je ona BOLJA? Sta podrazumevate pod bolja? Brza/lepsa...
Inace, imao sam u masini MSI 5900SP, koja se jako lepo o/c; imao sam i MSI 9800Pro sa XT cipom, takodje jaako lep o/c.
Licni[subjektivni] zakljucci: 9800PRO/XT jeste jako brza, brza od 5900 serije, mnogo vise struje trosi, pravi probleme na nekim starijim plocama. Inace, 5900 radi i na "budjavim" kung-fu napajanjima, i na P3 plocama...
Drugi subjektivni utisak, gledano na Samsung 957P u visim rezolucijama i sa AA i AF: Lepsa slika na NV-u i tacka. Neznam, mozda se nekima svidja kolorit koji daje Ati, ali meni je mnogo neprirodan. Takodje, drajveri bitna stavka i kod jedne i kod druge kartice, ali mnooogo vise kod Ati-ja.
I, jedna ne tako bitna stavka ali veoma bode oci: imam neku 2D igricu koju zena cesto igra(Zuma). I jos neke iz starijeg perioda. Pa to na (pra)staroj MX400 izgleda zilion puta bolje nego na doticnom 9800XT, sa neverovatno vise detalja. U cemu je stos? Nemam pojma.
Jedna zamerka sa strane mojih prijatelja koji su gradjevinci i masinci: "*b*m ti Ati"! Njihova recenica kada su posle NV 5600 uboli 9600 pa 9800! Sada je jedan kupio 6600 a drugi 6800. Vole ljudi da se igraju, ali i RADE. U njima bitnim programima.
Rezultati u igrama, gledani po netu? Sa kojim konfiguracijama, koje igrice i u kojim rezolucijama? I koliko iznose te razlike u % ? Uzmite sve u obzir, uzmite razliku u ceni, uzmite u obzir Vase potrebe. Pa, odlucite sami.

9800 je bolja karta u svakom smislu od 5900. Ne znam na kojim plocama pravi probleme ali to sigurno nisu KT333 ili novije, za starije cipsete mislim da je glupo i pricati jer to nikoga ne zanima. Ne znam kako si zakljucio da je sa AA i AF slika lepsa na 5900? Mozda tebi, probao sam obe karte(9700 tada) na Sony-ju S73 i Samsung DFX-u i Ati je odvalio FX-a samo tako o TV-out-u necu da pricam. U vezi brzine se slazemo: ). Sa drajverima, samo sa jednim drajverima sa imao problem i to kod TV-out-a za 2 godine. Nikad BSOD, dok sa 66.93WHQL i 6800gt sam imao prilike da se upoznam sa tim: )). Sto se tice posla i ostalog, pa normalno da svako kupuje zasta mu treba ali kao igracka i za gledanje filmova mislim da je Ati i dalje dosta ispred.

"Mudrom coveku" se mora verovati! 😀

Cek covek poredi 5900SP i 9800PRO(XT)!?! Licno sam probao obe (slagao sam nije bio MSI 5900SP), ali je zato bio MSI 9800pro i mislim da je glupo porediti.

Moze ovako: FICA ili PORSCHE?

uNesc0 je napisao(la):
Cek covek poredi 5900SP i 9800PRO(XT)!?! Licno sam probao obe (slagao sam nije bio MSI 5900SP), ali je zato bio MSI 9800pro i mislim da je glupo porediti.

Moze ovako: FICA ili PORSCHE?

🙂, i "obican" 9800 je dve klase iznad 5900.

Zna li neko gde ima te 9800? Posaljite na PM, ako nije problem.

Ja iznesoh svoja iskustva, bazirana na mnogo isprobanih kartica i u licnom vlasnistvu dve od njih. Sit sam se izigrao sa obe.
A kod biranja, rekoh, uzmite u obzire SVE faktore. I kolike su te stvarne razlike u %. Jedan od bitnijih faktora bice:
- covek je pomenuo NOVU 9800, za 135€ i +PDV verovatno, sto izadje ~159.3€; i polovnu 5900 za 120€. Pa oduzmite 😀

Ne prica se o SE modelu, vec o obicnom 9800, koji se od 9800 Pro razlikuje samo po radnim taktovima. Sve ostalo je identicno, ukljucujuci memorijsku magistralu i broj pajpova.

9800 NP je gotovo identican 9700Pro po performansama. Razlika u brzini u odnosu na 5900XT je relativno mala. Ako je u pitanju MSI 5900SP model odlucio bih se za njega zbog VIVO mogucnosti i gotovo necujnog hladjenja u protivnom prednost bih dao Ati-ju.

Poslednja izmena:
Delija je napisao(la):
Kratko i jasno, ako voli AA+AF, moze odmah da zaboravi na 5900-tku, jer je tu razlika drasticna.
:d
Može da zaboravi i Ati 9800 pro jer nema šanse u novojim igrama za to ipak treba izdvojiti dosta novca za nešto brže.

Jos uvek nisam naisao na igru koja u 1024x768 ne radi dobro sa 2xAA/4xAF, sto mi je za moju 17"-icu sasvim dovoljno.

Delija je napisao(la):
Jos uvek nisam naisao na igru koja u 1024x768 ne radi dobro sa 2xAA/4xAF, sto mi je za moju 17"-icu sasvim dovoljno.
Probaj malo sa tim podešavanjima Far Cry, Doom 3, Thief i sl. samo AA i AF uključi iz drajvera a ne iz igre.
Ako imaš više od 20 fps u proseku ja ću tu tvoju kartu da pojedem za doručak :d

Od toga sto si naveo, samo Thief3 ne radi OK sa AA/AF, ali definitivno zbog baga u samoj igri, posto se isto ponasa i u 640x480 sa minimumom detalja i ukljucenim AA/AF.
U ovim ostalim imam mnogo vise od tih 20fps. 😉

Zasto mislis da cu da ti dozvolim da je pojedes? :d

p.s. AA/AF obavezno i forsiram iz drivera, a ne iz same igre.

S22 je napisao(la):
Može da zaboravi i Ati 9800 pro ....
2xAA i 4xAF ni ne osetim na R9800Pro! igrao sve sto je do sada izaslo sa takvim setovanjima! a probao i FC TECH demo i razlika je oko 6-7 Fps! 🙂

Djudi neozbiljni ste i ne znate koji framerate igraci ocekuju. To što vi dobijate u 10x7 je dovoljno za single player prelazak i to nezahtevan u smislu žustrine. U Doom3 FX5900 je na nivou 9800Pro pa sam rezoluciju spustao i u 6x4 (HQ podesavanja) da bi mi stvar isla zadovoljavajuce "glatko". Problem je u tome sto razlicito dozivljavamo "glatko". Ovde sam i ranije postovao na tu temu kako neki dozivljavaju "sve na high" pa sam se i sprdao na tu temu
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=49386&highlight=hiperbolu
http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=401754&postcount=12

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno