Šta je novo?

6800GS Overclocking

Ajde ljudi gde ste bre, nashao sam nam preteran VRAM timings set guide a vas nema.. 🙁
Prouchavao sam ga, ali bilo bi lepo da se zajedno zezamo s tim.
Ajde prochitajte to pa recite shta mislite, pa da prionemo. Bice dosta posla za svakog od nas... 😀

Poslednja izmena:
Ja sam to radio na ATI-ju, to moze iz samog ATI Tray Tools-a. Podesavas clockove i tajminge memorije, najnormalnije. Bila je super fora, steta sto tako nesto nema za nV, nego samo preko BIOS-a 🙁

Pa dobro nije ni ovako problem, kolko sam skontao kada se preko nibitora testiraju novi tajminzi to sve ide iz win-a pa ako zapuca samo reset da uchita ispochetka ispravan bios i to je to. Bash me zanima koliko li se josh mogu nategnuti performanse ovim...
Gledam sad bash kako da krenem, al nije mi sve bash najjasnije josh... Duga je noc... 😉
Ej imam pitanje, gde se u rivatuneru nalazi ochitavanje tih tajminga?

Poslednja izmena:
Menjaj bre pastu pusti sad to.... Mada odusevljava me tvoja energija koju unosis i spremnost da uradis nesto sa grafikom! Vidim ja da je buducnost pred tobom :d
Secam se kad je Falcon to radio na Club 3D 9800SE modovanoj u pro i clockovanoj na XT!!! Uf, kakva je to bila kupovina!!! :eyebrows: NV je tada vec imao nategnuta timinge pa to bas nije moglo da se radi. Tako da nemam naviku... Video sam opciju u NiBitoru ali moje je misljenje da se malo dobija od memorije. Ipak mozda i ne tako malo 😉 Vredi probati makar.
Ako sve budem radio i to cu sigurno.
Skinuo sam ono i nista posebno tu nisam nasao ali aj sad cu kao da cackam... Spavao sam do malopre pa cu sad ko sova da izblejim celu noc... ,)

Poslednja izmena:
E fino poshto si budan evo i mene da se javim! 😀
Upravo sam zavrshio sva testiranja, i mogu reci - nije bash bajka ali navuklo se ipak neshto... Sada mi je skor 6327 u 3dmarku 05. :eyebrows:
S obzirom da mi je bio oko 6170 znachilo je malkice.
Natego sam tajminge do kraja! Od memorije mislim da vishe ne mere!

Shto se tiche mem kloka sada je manji nece vishe preko 1270 ali zato efikasniji...
Probao sam i sa manjim klokovima a zategnutijim tajminzima i slaba vajda, a probao sam i da olabavim tajminge a povecam klok pa ni to ne daje najbolji rez. Ovo je izgleda najbolja kombinacija.
E sad josh samo da odradim ono sa pastom pa kad bih digo josh i core za bar nekih skromnih 30MHz bilo bi divota... Uh kako mi nekako simpatichno zvuchi 7000........... :d
A kontam josh i da su ovi drajveri za oblivion 84.25 malko loshi za ganjanje markova, uchinilo mi se da sam tako chuo, tako da...... (Ima da batalim oblivion najverovatnije... Hahhaha 😛)

Poslednja izmena:
@DjoleNS

Ajde postuj default timinge i sad ove maximalno nategnute tajminge, da uporedim sa mojom grafikom (def.) i da vidim koliki je dobitak

Pa ajde postuj i ti posle tvoje... 🙂

tRC = 21 - 20
tRFC = 27 - 20
tRAS = 15 - 4
tRP = 8 - 6
tRCDRD = 7 - 6
tRCDWR = 6 - 0
tRRD = 5 - 3

Nije mi bash najjasnije kako ovaj tRDCDWR moze da ide do 0 ali ide opushteno... 🙂
Nego, malko sam josh natezao, i procesor sam natego sa 2.6 na 2.7 (preko 300 htt nece glupa plocha, morace i tu neki flash biosa da padne)... i navuko sam 6350 markova i zakuco se u plafon... Dalje ne mere... E sad josh jedino preostaje da probam sa nekim boljim drajverima... I onda za kraj stavljanje nove paste...

@Jerry, imash ti pastu?? 🙂

Djole, koju plocu i proc. imas?

Uh pa moji default su onda i nategnuti kada ih poredim sa tvojim.
tRC = 12
tRFC = 14
tRAS = 8
tRP = 4
tRCDRD = 4
tRCDWR = 4
tRRD = 4
7K je daleeeeko prijatelju, cesto je i 100 poena nedostizno. Inace meni 82.12 su se slabo pokazali u 05-ici. Nisam mogao 6400 da predjem a 03 sam relativno zadovoljan sa 14260. probacu i neke druge drivere. Inace sad mi je jasno zbog cega je tvoje memorija isla na 1350MHz... Tako olabavljena greota i da ne ide. Sad si uradio pravi posao. Meni ti nece mnogo pomoci...
Off: nekako mi deluje da nas jako mali broj, tj. 4-5 nas ucestvuje u ovom threadu... Zar nikoga ne zanima?! Never mind...

Djole mozemo se dogovoriti pa da dodjes kod mene,zamenimo pastu tj podmazemo i namontiramo sve i vidimo kako radi.
Postovacu vam moje tajminge kad dodjem kuci.
Djole mogao si uzeti DFI plocu,greota da te ploca sprecava da dostignes 2.8 ili 2.9 🙂

gledajuci vase skorove zakljucio sam da prelazak na Venice jezgro i Dual Chanell ne utice preterano na performanse gledajuci skorove u 3dmark-ovima.... kod mene na [email protected],DFI NF4xInfinity, 2x1Gb ddrd 400@446mhz 3.3.3.8 1T i MSI 6800GS@490/1200 izvlacim oko 13050 u 3dmark03 i oko 6100 u 2005ci. Zanimljivo je da Sempron [email protected] ima oko 12600, odnosno 6000 u 2005ci bez obzira na manji cache (Atlhon ima 640kb, a Sempron128kb)!

Mozda mali offtopic, ali moze li mi neko objasniti zasto obicni 6800 (doduse otkljucan na 16,6 i na 410, 870Mhz-a) ima isto poena u 3d marku 03 kao i GS, a u 2005 marku gubi za preko 1000 poena? Tu mi bas i nema logike. Razumem ja to proizvodni proces, nesto vise frekvencije itd ali opet da su u jednom marku isti a u drugom razlika 20+% to mi nikako neide u glavu. Osim mozda zato sto se 03 najvise oslanja ne grafiku, a ostali i na procesor???

[SAJ]ber Kurajber je napisao(la):
Uh pa moji default su onda i nategnuti kada ih poredim sa tvojim.
tRC = 12
tRFC = 14
tRAS = 8
tRP = 4
tRCDRD = 4
tRCDWR = 4
tRRD = 4

Club3D 680GS, isti default tajminzi. To definitivno objasnjava zasto neke kartice izvlace 1300+ za memoriju, a drugima je plafon negde oko 1230. Sad da vidimo koliko na tom clocku moze da se zategne. Takodje, Djole, ti bi mogao da vidis da li hoce tvoja kartica da radi na ovim klokovima tj. tajminzima i koliko moze da se OC tako. Ja bih vam se rado pridruzio u avanturama, ali sam izgubio elan i entuzijazam za tako nesto. Godine... :smoke: Vama momci svaka cast i samo tako nastavite :wave:

Ah evo i ostalih, vec sam se zabrimuo... 😉
playerPA je napisao(la):
gledajuci vase skorove zakljucio sam da prelazak na Venice jezgro i Dual Chanell ne utice preterano na performanse gledajuci skorove u 3dmark-ovima.... kod mene na [email protected],DFI NF4xInfinity, 2x1Gb ddrd 400@446mhz 3.3.3.8 1T i MSI 6800GS@490/1200 izvlacim oko 13050 u 3dmark03 i oko 6100 u 2005ci. Zanimljivo je da Sempron [email protected] ima oko 12600, odnosno 6000 u 2005ci bez obzira na manji cache (Atlhon ima 640kb, a Sempron128kb)!
Off off off: Ja sam u DC-u dobio ~250 poena u 2003... To je to. U sintetici je primetnija razlika. Juce sam bas proveravao i testirao pa misveze cifre jos... Sa jednom memorijom (na 237MHz 6-3-3-2.5 1T i CPU na 2610MHz) bandwidth je oko 3501/3401, sa obe memorije i singlu 3047/3037, a dual 6547/6478 otprilike. E sad ti vidi... 😛 Naravno u igrama i 3D Marku jedva ce se primetiti ali u neki programima koji se oslanjaju na bandwidth je jako bitno.
Proday je napisao(la):
Mozda mali offtopic, ali moze li mi neko objasniti zasto obicni 6800 (doduse otkljucan na 16,6 i na 410, 870Mhz-a) ima isto poena u 3d marku 03 kao i GS, a u 2005 marku gubi za preko 1000 poena? Tu mi bas i nema logike. Razumem ja to proizvodni proces, nesto vise frekvencije itd ali opet da su u jednom marku isti a u drugom razlika 20+% to mi nikako neide u glavu. Osim mozda zato sto se 03 najvise oslanja ne grafiku, a ostali i na procesor???
Pa nema ni u 2003... Ustvari mozda na defaultu ali i rasni 6800GT sa DDR3 mem zaostaje za GS-om kad se clockuju iako ima 16 pipe-ova. Sve je vrlo jednostavno... Sad cu da citiram nekoga, nisam siguran koga ali lepo je receno: "Nove igre vole nove grafike!"... Isto je i sa Markovima. Isto je i u zivotu... Nova tehnlogija je cudo. Sve novo gazi "starudiju" ,) GS ima plocu od 7800GT, GPU je radjen u novoj tehnologiji i sa 6800GT i 6800GS AGP nema nikakve slicnosti osim naziva. I sa 12 pipe-a izlazi na kraj sa starijom bracom bez frke. Mali je na steroidima! :eyebrows: :cigar:

U kom programu ocitavate memory tajminge?
Ati tool nece da saradjuje samnom 🙂 tj siva mi je opcija dole za mem.

NiBitor: Load-uj svoj trenutni bios i pogledaj pod Timings/ detailed timings

Meni je Power strip bio majka svih programa za clockovanje. Ima i opcija koliko hoces, nisam ga ni provalio skroz. Najbolja stvar mi je bila sto sam napravio profile sa raznim clockovima grafike i zadao im hotkey(control/alt/num0 - default, control/alt/num1...) . Clockovao sam direktno iz igre kad zafali frejmova :-devil-: Fenomenalna stvar! :d Rivu koristim samo zbog termal monitora. AtiTool jos nisam ni probao ali cu...

Poslednja izmena:
@Proday

sustinska razlika je u kolicini memorije, 2005ci vise prija 256Mb video RAM-a dok su u 2003ci kartice sa 128 i 256 mega manje-vise izjednacene u default rezoluciji (stavi 1280x1024 i 4xAA i tu ce da te sije karta sa 256mb)

I to sto kazes! Ja i zaboravio na tih 128RAM-a

playerPA je napisao(la):
...(Atlhon ima 640kb, a Sempron128kb)!

Ukupan cache A64 je 128KB+512KB(1024KB) a Semprona je 128KB+128KB(256KB).

Rax13 je napisao(la):
Kako moze 128+512 biti 1024???

Probaj na bar još jedan našin da protumačiš moj zapis :smoke:

hint: postoje athlon procesori sa 512KB i sa 1024KB L2 cache memorije kao što postoje Sempron procesori sa 128KB i 256KB.

Poslednja izmena:
6800gs

Koliko vam izgura 6800GS na defaultu u marku 06 a koliko na recimo 500/1200?

Sorry, moja greshka. winch, venice, newcastle... imaju 512kb L2, a clawhammer, san diego... imaju 1024kb L2 cache. A shto se tice Semprona, 2600+ ima 128kb L2, a 2500+, 2800+ ima 256kb L2. Jel tako?

Edit: Onaj tvoj hint sam video posle postovanja ove poruke.

Poslednja izmena:
Nemam vremena sada da vam svima odgovorim al samo cu vam reci da bolje prostudirate onaj guide shto sam postovao za memory timings set... Tamo sve pishe Jerry pa cesh lako skontati, a to vashi i za tebe sajber kurajber poshto mislim da ti ono nisu pravi tajminzi..
Kuckamo se sutra 😀

Proverio tajminge identicni kao kod MSI i Club-a tj oni napisani od Sajbera.
Joj nemam glupavi word i nemoze slike da mi ucita od onog guide-a.
Moram to nekako nabaviti inace to nije to 🙂

Prilozi

Paradigma je napisao(la):
Ukupan cache A64 je 128KB+512KB(1024KB) a Semprona je 128KB+128KB(256KB).

bogami moj ima 256 + 128

edit: nisam video da si si se kasnije ispravio, sve ok.

Prilozi

• semp.webp
    semp.webp
    25.3 KB · Pregleda: 44
Poslednja izmena:
gx-x je napisao(la):
bogami moj ima 256 + 128

edit: nisam video da si si se kasnije ispravio, sve ok.

Mislim da nemas meni sta da prigovaraš jer sve što sam napisao je tačno i nisam ništa ispravljao. A ti imaš 128KB + 256KB, jer je logičnije da se navodi L1 a zatim L2 kapacitet.

Inače Semproni koji imaju 256KB L2 keš memorije su: 2800, 3100 i 3400.

Poslednja izmena:
ja to znam, ali to tako nisi bio napisao u postu koji sam ja kvotovao, i zato sam krenuo da ti prigovorim, sto sad komplikujes ? :trust: Drugo: "da si se kasnije ispravio" ne znaci isto sto i "da si ispravio", prevideo si...opet... 😉

E evo me sad stigoh kuci... Pa da krenem: 😀

Bio sam danas kod yotavg-a sa bencha, ne poznajem choveka ali to ga nije sprechilo da mi pomogne oko paste, sve mi odradio, tako da smo sredili to... Josh jednom hvala drugar... 🙂
Istestirao sam malo kolko sam stigao, i mogu reci nisam mnogo dobio ali greje se ipak manje, dotera do nekih 57C u full load-u shto je fino u odnosu na 62C... Shto se tiche artifakata i oni su malko oslabili ali nishta drastichno... Sada vishe ne krecu na 505 nego na 510..

Jerry[NS] je napisao(la):
Djole mogao si uzeti DFI plocu,greota da te ploca sprecava da dostignes 2.8 ili 2.9
Znam, greota, ma nece ni voltazu preko 1.55 da mi daje, ali skontace se valjda neki bios u kome to moze da se napuca... Mada nije ni frka tolika, mislim ne moram sad da vijam neke skorove tu, a ipak sve preko 2.7 previshe ga ipak i greje i archi, shto da muchim malog toliko kad mu je i ovo dosta! 😉

@playerPA, naravno da se ne odrazava puno jachina procesora u 3d okruzenju... To sam i ja konstatovao, evo ti primer... Moj venice 3000+ kad radi na 1.8 daje svega 100-150 markova u petici manje nego kad radi na 2.7, jednostavno tu grafichka najvishe dolazi do izrazaja..

Proday je napisao(la):
Mozda mali offtopic, ali moze li mi neko objasniti...
Neshto tu tebi ne shtima, ne znam shta, al mozda je i gx-x u pravu sa svojim odgovorim, mada opet... Trebao bi ti tu malo da prochachkash josh..

Falcon je napisao(la):
Club3D 680GS, isti default tajminzi. To definitivno objasnjava...
Hmmm... evo sad cu lepo da objasnim... Ono shto u nibitoru dobijete od tajminga nisu vashi default tajminzi, nibitor neshto tu zeza shto se tiche prikaza pravih tajminga.. Ajde kad necete da chitate ono probacu u kratkim crtama da vam opishem shta treba da se radi... 🙂

Upalite DVA nibitora jedan pored drugog i sa oba otvorite tajminge. Bez dva izgleda nece da radi, u tome i jeste caka...
Sa PRVIM idete na AUTOSELECT i otvorite TEST i kliknete na GET TIMINGS...
Sa DRUGIM idete isto na AUTOSELECT pa na DETAILED TIMINGS. Tamo ce te imati neke tajminge koje vam je on autoselektovao (to bi trebalo da su defaultni tajminzi ali izgleda da nisu, no nebitno). Sada u tom meniju smanjujete jedan po jedan i nakon svakog testiranja (po jedan) izadjete iz tog menija nazad u tajming meni i prekopirate one kodove (samo one kodove koje je promenio, a videcete koji se promene) u onaj PRVI nibitor tamo u meniju TEST TIMINGS na odgovarajuce mesto... E sada kad ste to prekopirali kliknete SET TIMINGS i OK. E TEK SADA ih on promeni i ubaci u bios i ako nisu previshe zategnuti komp ce nastaviti da shljaka normalno, a chim dodjete do kraja (iduci jedan po jedan dole) pochece da brljavi i vi ce znati da mu je tu granica... Kada se pojave mrlje po ekranu samo RESET i uchitava stari bios ispochetka i sve po starom. Bilo bi dobro da uzmete olovku i papir i zapishete kolko ste sa kojim tajmingom stigli, da znate shta da vratite posle restarta. Tako ponavljate proces za sve tajminge i kad to odradite zavrshili ste (ali to samo vazi za odredjenu frekvenciju)... Npr ako to radite za 1250MHz tajmizi nece moci biti toliko zategnuti kao kad radite za 1200MHz.. Treba i benchovati kako bolje radi, dal sa zategnutijim tajminzima i manjom frekvencijom ili sa malko labavijim tajminzima i vecom frekvencijom. U svakom sluchaju ne dobija se neshto MNOGO... Na kraju kad sam sve lepo rezimirao i sabrao dobio sam svega nekih 80-tak markova. I to je cela mudrost...
E SADA posao u shake pa svi istestirajte lepo dokle vam idu STVARNO ti tajminzi... :whip:

@falcon, sacem ja brzo da ti vratim onaj elan sh'o si ga izgubio kad te zbacim s prvog mesta na toplisti... 😉

@Jerry, hvala na pozivu, pastu cemo da odlozimo za sada poshto sam to sad obavio.. Sad cemo malo da "sviramo"... 😀

@paradigma, pri defaultnom kloku ne gura ga neshto spec, kolko se secam tu negde oko 5100 do 5300 najvishe... Al zato kad se kLJokne, ide gore 1000 poena minimum...

Nego malko sam se skenjo shto se tiche mog kloka posle ove paste bre, ipak nadao sam se bar malko vecem poboljshanju, a ne samo 5MHz... PIH... :bottle:
Ko zna mozda ipak tu moze josh neshto da se izvuche.. Videcemo....

edit: ZJUUU prekrio sam celu stranu s ovim postom :zgran:

edit2: Jaooo, nisam vam se "pohvalio", dok sam ishao kod yotavg-a da mi promeni pastu, uvatio me pandur shto prelazim na crveno preko prelaza, i napisao mi prijavu od 3000 din........ :wall:
Ispade me menjanje paste skuplje od kulera..... STRASHNO...
Ne znam sad dal da placam to, il da otaljavam pa nek mi shalju prijave.... Rok je kao osam dana da se "uplati"! Mamu im...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno