Šta je novo?

6600 Gt Agp

Ser_Zile je napisao(la):
ti si notax daleko od normalnog prema tome meni se ne obracaj!!!

Nenormalnome se normalan čini nenormalan. Tako da je to relativno. I ti meni sada izgledaš nenormalno, kada raspravu svodiš na ovakav nivo.
Da bi raspravljao o razlikama izmedju kartica, te kartice treba i da isprobaš. A ne da bulazniš gluposti, kako su "svi ostali koji se sa tobom ne slažu" pristrasni.
Šta to znači "meni ATI ovakav kakav je, ne leži" ?
Gde ti ne leži? U AGP slotu ? Onda ti ploča nije u redu. :D:D

notax je napisao(la):
Nenormalnome se normalan čini nenormalan. Tako da je to relativno. I ti meni sada izgledaš nenormalno, kada raspravu svodiš na ovakav nivo.
Da bi raspravljao o razlikama izmedju kartica, te kartice treba i da isprobaš. A ne da bulazniš gluposti, kako su "svi ostali koji se sa tobom ne slažu" pristrasni.
Šta to znači "meni ATI ovakav kakav je, ne leži" ?
Gde ti ne leži? U AGP slotu ? Onda ti ploča nije u redu. :D:D

ma jeste u pravu si, ploca mi ne valja ili mozda ovaj bangavi driver za ati :d

aj kad probas neki nV javi se ;)

Ser_Zile je napisao(la):
aj kad probas neki nV javi se ;)

TNT, TNT2, GF256, MX400, GF2 Ti, GF3, MX440, GF4 Ti, 5900XT.

Da li je dovoljno ??

Od ATI: Rage, Radeon1 (sdram), 7500, 9000, 9200, 900Pro, 8500, 9600Pro, 9600XT, 9500Pro, 9700.

A još: V1, V2, V3, Rendition Verite 8 Mb, TsengLab4000, Diamond V330, S3 neki, Matrox G200, Cirrus Logic 2 Mb, ..... i još bar nekoliko kojih se ne sećam. :D

Koje si ti probao ??

Poslednja izmena:
ja sam sve sto si nabrojao u vecini imao :d sa svim nabrojanim radio i ja tvrdim da je generalno nV bolji ;)

ma jok zanimljivi su likovi koji kazu da je 6800LE problematichan (prva serija bila)a da je 9800 sjajan.. pa nek prelistaju forum i pogledaju koliko koja karta pravi vishe problema korisnicima...vrlo jednostavno...

G!!! je napisao(la):
ma jok zanimljivi su likovi koji kazu da je 6800LE problematichan (prva serija bila)a da je 9800 sjajan.. pa nek prelistaju forum i pogledaju koliko koja karta pravi vishe problema korisnicima...vrlo jednostavno...

Ovo je glupost svoje vrste. Kao kada neko napiše da se Maxtor diskovi daleko najviše kvare. Pa kada ih se proda preko 90% od svih diskova. Stanje sa 9800pro i 6800LE je još drastičnije. Sve zajedno je 4-5 ljudi kupilo 6800LE (koje skoro sve prave probleme),a na stotine 9800pro je prodato, od toga bar 15 % ljudi ne zna da održava sistem pa prijavljuje probleme "koje pravi karta", a ko zna šta je u pitanju. O ovome smo 1000 puta pisali, i više je dojadilo.

Mali HoBiT je napisao(la):
ja sam sve sto si nabrojao u vecini imao :d sa svim nabrojanim radio i ja tvrdim da je generalno nV bolji ;)

A ja sam, dok sam duže vreme imao 8500, uzeo Abit Siluro Ti4200 na probu, i na kraju je 8500 ostao u mašini, a Siluro sam sa zadovoljstvom izbacio.
I šta sad ??

Evo, na ovom treadu : http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=55581 čovek piše kako mu sa starim drajverima ne radi CMR4 na MX440, i sada bih ja trebao svaki put da linkujem ovakve postove i vičem u-ta-ta. :D
Ne budite neozbiljni, naročito vi koji ništa niste probali osim jedne firme, i brojite koliko je ko problema prijavio.

Poslednja izmena:
Notax,

koje si godiste? Bez lazi, interesuje me. Cime se bavis?

Ja se bavim 7 godina racunarima i posle 50ak isprobanih grafickiih znam sledece:

Otkad je Nvidia kupila 3dfx pa sve do tuzne FX serije bila je bolja od BILO kog konkurenta! Jedino je znaci FX serija bila/je njesra i tu je Ati u svakom cenovnom rangu bolji. Sada su se izgleda stvari promenile, tako da je Nvidia sada bolja (6800 > X800) (6600 > X700). Da li je optimizacija ili sta vec, briga me, ali igre BOLJE rade na Nvidia grafickim! Tako...

Mlad si ti za Notax-a, a bogami jadna majka tvom iskustvu! :d

Nabroji tih 50 grafickih, imas 5 minuta! :d

notax je napisao(la):
A ja sam, dok sam duže vreme imao 8500, uzeo Abit Siluro Ti4200 na probu, i na kraju je 8500 ostao u mašini, a Siluro sam sa zadovoljstvom izbacio.
I šta sad ??

bio sam u istoj situaciji :D ali ode bba8500 sa 128mb DDR-a :d

edit:
i sta sad? :d

Poslednja izmena:
@Delija

Pitam se samo kad ce novi poll za najsmaraca...

Mislim da bi ti bio no.1 ubedljivo. Davish svetski. Bez konkurencije si u svakom smarackom pogledu!!!

uNesc0 je napisao(la):
Sada su se izgleda stvari promenile, tako da je Nvidia sada bolja (6800 > X800) (6600 > X700). Da li je optimizacija ili sta vec, briga me, ali igre BOLJE rade na Nvidia grafickim! Tako...

Opet netacno. X800XT je i ovako najbrza karta a sa AA i AF nema Nvidia nema sta da trazi tu. O drugoj kombinaciji sam se izjasnio ja mislim. Kako to igre rade bolje na Nvidia kartama? Koje igre i sa kojom kartom? Malo preciznije ako moze.

Tako.. :p

@uNesco0
alo bre sta je tebi?
jel tesko biti fin?

notax je napisao(la):
Ovo je glupost svoje vrste. Kao kada neko napiše da se Maxtor diskovi daleko najviše kvare. Pa kada ih se proda preko 90% od svih diskova. Stanje sa 9800pro i 6800LE je još drastičnije. Sve zajedno je 4-5 ljudi kupilo 6800LE (koje skoro sve prave probleme),a na stotine 9800pro je prodato, od toga bar 15 % ljudi ne zna da održava sistem pa prijavljuje probleme "koje pravi karta", a ko zna šta je u pitanju. O ovome smo 1000 puta pisali, i više je dojadilo.

ne znam shta je glupost svoje vrste... poredjenje sa maxtorom je glupo jer se ati ne prodaje 90% vec daleko manje...ako se lepo kaze da je prva serija LE bila polufelerichna (shto se nije deshavalo samo sa nv kartama) i da se svaka ta karta moze zameniti sa novom serijom... da li korisnik ne zna da instalira i odrzava ATI drajvere za to nije iskljuchivo korisnik kriv vec i ATI shto to nije bolje implementirao... chiji su drajveri bolji lakshi za koriscenje odrzavanje ne treba ni komentarisati... detonatori ne valjaju samo profesionalcima koji mogu da primete kako se svetlost prelama dok voze u NFS :)
izvini ali ako ne valja driver za g.k. (u bilo kom smislu) isto ti je kao da ne valja ni sama karta... a koliko zalbi na koje drajvere ima vishe lako je utvrditi...
koliko znam to 'odrzavanje sistema' nije nikakva relativna chinjenica jer ga dobro/loshe rade korisnici i ATI i nV karti (ali eto to vishe smeta ATI drajverima...pfff)

dojadilo je da svima preterano (ajd na neku umerenu dozu smo se i navikli:)) solish pamet ..

G!!! je napisao(la):
da li korisnik ne zna da instalira i odrzava ATI drajvere za to nije iskljuchivo korisnik kriv vec i ATI shto to nije bolje implementirao... chiji su drajveri bolji lakshi za koriscenje odrzavanje ne treba ni komentarisati... detonatori ne valjaju samo profesionalcima koji mogu da primete kako se svetlost prelama dok voze u NFS :)
Katalisti imaju bolju i laksu kontrolu TV izlaza...

Dobro, taj deo na nVidia-i resava TVTool.
Ipak stoji da ATI ima nesto kvalitetniji TV out.

Boze, o cemu se vi raspravljate...Zar nije ocigledno da ATI (koliko god dobar ili los bio) jednostavno nema kartu za 230 evra koja moze da sije 6800LE koji se svaki (kolko vidim po forumu) moduje u bar 6800 full ?! Mislim da radeon 9800pro/xt stvarno nema sta da trazi pored gf6800 sa 12 cevki...

PS. I nemojte ono "ali FarCry..." - FarCry smo odigrali davno i vecinu nas neinteresuje vise kako ce on raditi. Cinjenica je da ce biti dosta novih igara na doom3 engine-u i da ce biti novih engina...

Poslednja izmena:
G!!! je napisao(la):
ne znam shta je glupost svoje vrste... poredjenje sa maxtorom je glupo jer se ati ne prodaje 90% vec daleko manje...ako se lepo kaze da je prva serija LE bila polufelerichna (shto se nije deshavalo samo sa nv kartama) i da se svaka ta karta moze zameniti sa novom serijom... da li korisnik ne zna da instalira i odrzava ATI drajvere za to nije iskljuchivo korisnik kriv vec i ATI shto to nije bolje implementirao... chiji su drajveri bolji lakshi za koriscenje odrzavanje ne treba ni komentarisati... detonatori ne valjaju samo profesionalcima koji mogu da primete kako se svetlost prelama dok voze u NFS :)
izvini ali ako ne valja driver za g.k. (u bilo kom smislu) isto ti je kao da ne valja ni sama karta... a koliko zalbi na koje drajvere ima vishe lako je utvrditi...
koliko znam to 'odrzavanje sistema' nije nikakva relativna chinjenica jer ga dobro/loshe rade korisnici i ATI i nV karti (ali eto to vishe smeta ATI drajverima...pfff)

dojadilo je da svima preterano (ajd na neku umerenu dozu smo se i navikli:)) solish pamet ..

Ne natežem se sa svima. Sa pametnim ljudima se ne raspravljam. Ali nekako se oni najgluplji zakače, jer sa koliko god argumenata da im se nešto objasni, oni ponavljaju svoja pogrešna predubedjenja, koja nemaju veze sa činjenicama, kao papagaji. (što će reći da sam i sam glup kada se sa istima raspravljam, al ajde.) Preko 90% je pominjano kao odnos prodatih 9800Pro-6800LE (i to se lepo vidi u postu), a ne kao ATI-NV. I po ovome se vidi koliko ostrašćeno gledaš na ovo, jer odmah staneš u gard, pretpostavku da sam ja rekao da je ATI-NV kod nas prodaja 90% u korist ATI. Aman čoveče, ne može da se prodje od tvojih pogrešnih pretpostavki, koje nastaju jer se stalno ponašaš kao da si u box meču, i da treba da braniš NV od dušmana.
Još jedan dokaz je i to što si ti moje pominjanje "održavanja sistema" povezao sa ATI-jevim drajverima. Gde sam ja pominjao da "održavanje" podrazumeva samo drajvere od grafičke? Održavanje sistema je povezano sa SVIME. OS, drugi drajveri u sistemu, DX, hardware-dski problemi sa drugim komponentama itd. Nekome se problem javlja zbog sasvim drugog software-skog ili hardware-skog problema koji nije vezan za grafičku ili njene drajvere, ali pošto ljudi nemaju pojma (kao i ti), optuže ono za šta imaju predubedjenje da im neće raditi kako treba.
To je isto kao kada neko kaže: sistem mi ne radi dobro, restartuje se, zakucava itd. i zato optuži AMD procesor, jer "ne valja ništa", ja prelazim na Intel-a, on je stabilan. Ovaj slučaj Intel-AMD je POTPUNO isti kao to što ti radiš sa ATI-NVidia, a ovi prvi sa Intel-AMD su ti smešni. I ti si meni smešan zbog ovoga ATI-NV. Za druge ne znam.

P.S. Grafička koju bih ja sledeću ubacio u svoju makinu je GA 6800 sa pasivnim hladjenjem. Nema je kod nas, nažalost. Napolju je oko 280e. Jedino će proći vremena dok se dokotrljam do tolke sume (ili dok ista padne :D).

gx-x je napisao(la):
Boze, o cemu se vi raspravljate...Zar nije ocigledno da ATI (koliko god dobar ili los bio) jednostavno nema kartu za 230 evra koja moze da sije 6800LE koji se svaki (kolko vidim po forumu) moduje u bar 6800 full ?! Mislim da radeon 9800pro/xt stvarno nema sta da trazi pored gf6800 sa 12 cevki...

PS. I nemojte ono "ali FarCry..." - FarCry smo odigrali davno i vecinu nas neinteresuje vise kako ce on raditi. Cinjenica je da ce biti dosta novih igara na doom3 engine-u i da ce biti novih engina...

Pa da pocnem i ja sa "o boze": ). Mislim tu toliko stvari ima a vecina prica a da nije zabola kartu vec samo prica sta je cula. 6800 vanilla u 1024 i 1280 nije brza od 9800pro/XT(u trenutnim igrama). Druga stvar niko ti ne garantuje modovanje u full 6800 a karta kosta 230€. Treca stvar Nvidia ima zesci problem sa shimmering-om da je to strasno, toliko strasno da ljudi ne igraju BF1942, ja licno ga gledam u FarKraj u 1152x768 AAx4 sa 66.71 pa ti vidi.Sad ces ti da kazes ne interesuje te kako FC radi ali bice igara i na tom engin-u. TV-out preko kompozitnog izlaza je jadan naspram Ati-jevog. Za Nvidiu stoji da D3 radi perverzno a samim tim i igre koje dolaze na tom engin-u. Sta sam jos primetio je da WarHammer 40K radi osetno bolje na 6800(u mom slucaju pricam o GT i jacem modelu) i bolje izgleda. Jednostavno stvari su se okrenule i to dosta. Sa Ati-jem nema stavi ove ili one drajvere, vec stavi najnovije dok sa Nvidiom nije tako. Ima tu i dosta subjektivnog ali opet kazem treba probati sve to na neki duzi period pa da se da misljenje. Jednostavno od 9700 radeona pa na ovamo Ati pravi bolje karte i bolje drajvere neka prica ko sta hoce. Licno da sam u situaciji odmah bi presao na X800pro@XT. Odlucio sam se za GT-a(128mb) zbog sirove snage(i cene) ali mislim da je sledeci Atijev cip moj :)

Poslednja izmena:
G!!! je napisao(la):

:d :d :d

ajmo ljudi tisina, notax je najpametniji i samo on zna kako se odrzava sistem i niko vise :p

E, dosta mi je više! :D Ser_Zile, G!!!.... i izvinjam se koga nisam pomenuo od "ekipe", SVE ste u pravu! Svaka vam se dala. Blago onome koga savetujete o hardware-u. Lep je dan, odo ja da se šetam. :D

Delija je napisao(la):
Dobro, taj deo na nVidia-i resava TVTool.
Ipak stoji da ATI ima nesto kvalitetniji TV out.
Nema nesto, nego mnogo kvalitetniji TV out.
A sramota je da covek mora da placa (dobro, ne mi) shareware program da bi namestio TV izlaz na rodjenoj grafickoj...

@Milan: Znas kako, pogledao sam xyz testova novih karti, probao sam dosta kartica (ali licno jos nisam 6800 seriju) i u svim testovima 90% igrica bolje radi na 6800 nego na r9800. FarCry ja igram (igrao sam) u 1280x1024 sve na high i u ltra high na fx5900xt, na r9800 je igra radila jos bolje, svaka cast, ta karta jeste bolja od fx5900, ali nikako nije bolja od 6800 (LE). 230evra kosta 6800LE koji se SVAKI moduje u bar 6800, za sada je tako, ako posle pocnu da izlaze karte koje nece da se moduju onda ***. Zasto sam pomenuo fx5900xt i FarCry ? Evo zasto, sasvim lepo radi na tojj karti, a gf6800 serije imaju i do 3 puta brze shadere od FX serije tako da nema sanse nesto lose da radi na FarCry engine-u (crytec ?) sa 6800x kartama. Ja do sada sve sto sam probao sa ovim tupavim FX5900xt, sve je lepo radilo u 1280x1024.

I sad dolazimo do 6600GT koji ce kostati otprilike kao i r9800 i taman ce biti u toj klasi stim da poseduje neke novije tehnologije koje ce kasnije doci do izrazaja.

Kad se pominju problemi koje nVidija ima, ajde malo da pominjemmo probleme koje ATI ima, moze ? ;) Mislim ono, oni osnovne stvari kao sto je Dual-View i Overlay u isto vreme jos nisu resili....VPU recover je "a must have" opcija u drajverima za njihove karte jer bi se bez nje komp spucavao samo tako...gledam kolko ljudi "pati" od VPU recovera...Mrzi me vise da kucam, siguran sam da ima strucnijih forumasa od mene ovde koji ce moci da nabroje i brojne "3d tehnicke" propuste kod ATI karti.

I cisto da se zna, nisam pripadnik nVidija tabora, a ni ATI tabora, kupujem ono za cega imama prvo potrebe, a posle i novaca. :wave:

PS jel neko od vas, koji toliko hvali ATI TV out probao da prikaci i nVidiju i ATI novije generacije na neki 1000 evra TV ili svi kacite na matore 52cm 50evra 20 godina stare krseve ?

@GX-X

6800(GT) jeste brza od 9800pro ali FarKraj mnooogo bolje izgleda na radeonu a radi odlicno tj. ima pun qrac frejmova. VPU mi se nije 2 puta upalio od kada je uveden. TV mi je Samsung 54cm god. star, a i da je EI Nish star 20 god. kakve veze ima ako nesto daje lepsu sliku. Sto se tice 1000€ TV, izvini onda treba da racunas i TV u cenu graficke: )). Ne znam kako Nvidia radi preko S-videa ali preko kompozitnog je uzas(ko nije gledao na Atiju verovatno mu je ovaj OK). Poenta je da za obe firme komp mora da bude malo "kvalitetniji", mozda malo vise da bi to radilo besprekorno. Ja stavrno nikada nisam imao problema sa Atijem ali mi je i komp uvek bio jako dobar. Za sada sa 6800GT je isti slucaj.

a ti milane pricas samo o karticamo od 300+€, a i ostatak masine ti je na nivou.
meni se VPU upalio posle pola sata prosli vikend na 9600pro ;)
a i neverovatno me nervira sto hibernate ne radi.
reci mi kolko veze ima 9700 sa 9000 i X800 sa X700?

@milan: odlicno radi i preko composita i preko s-vhs-a na mom panasonic 72cm 100hz TV-u, cak nema potrebe ni za TV-toolom, slika je "razvucena" normalno. Sto ce reci da nVidija ocigledno ne haje mnogo za "obicne" Srbe i 3rd world countries tehniku. Probao sam i sa ATI radeon 9000, ista je slika. E sad za obicne TV-e bolji je ATI, ne znam samo kako vi razvucete sliku na ATI-ju, ja to nisam uspeo na mom matorom TV-u, a theater mod u 640x480 mi se nikako nije dopadao....

@Ser_Zile

Da rezimiramo. Gde pravi Ati problem pravice i Nvidia bez greske. Obe karte traze dobro napajanje(pricam o jacim modelima). Kazes 9600 te upoznao sa VPU-om?:). Nisam ga imao, ali moj dobar drug(virtual na forumu) je imao GA9600pro i nije imao tih problema. Sada ima moj 9700np i radi mu kao sat, i sta cemo sad:d? Mislim lepo sam napisao sve mora da bude u istoj klasi, sav hardware da bi radio korektno. Znaci skupa garficka, mora skupo napajanje i ostalo. 9700(DX9) nema veze sa 9000(DX8), ni po klasi ni po cemu drugom. X800 ti je trenutno najbrzi Ati i po meni naj karta trenutno. X700 je 9800 malo nasminkan, podrzava 3Dc i PS2.0b kao i X800 i ima ga samo u PCI E. varijanti za sad.

@GX-X

Super sto imas dobar TV i sto je tebi OK slika ali meni nije pa pljujem jer sam video bolje :) . Sliku razvlacis savrseno sa overscan-om koji imas u TV opcijama u drajverima.

Vrh Dno