Šta je novo?

640GB WD AAKS ispustio dushu

demios

Čuven
Učlanjen(a)
07.12.2003
Poena
770
Elem, doneo mi je drugar komp sa simptomima da nece da udje u win. probano je i u xp i u win 7 (dual boot) ali krene i uzasno sporo, i na kraju ni posle 30 min ne udje (bilo safe mod, last good known, normal). kada se prikachi na neki drugi rachunar, taj rachunar se uspori i nece da udje ni on u win. inache, ostatak mashine je 100% ispravan. znachi hdd se lepo detektuje u biosu, u programima za detekciju kvarova, ali jednostavno bilo kakav rad sa njim rezultuje takvom sporocom da je to strashno. nisam uspeo ni jednim jedinim alatom da zavrshim neki test ili dijagnostiku jer izbaci da ce trajati tipa 20 dana, sem nekog quick wd ovog testa koji je napisao read errors.
kontaktirao sam druga koji se malo vishe razume od mene u tu problematiku i on kaze da je otishla glava ili su bad sektori, pa reko da chujem josh nechije mishljenje, ima li mu ovako nekog sw-skog spasa ili ce morati da se pozdravi sa podacima ili pak da plati 200+e za spashavanje istih.

ps drugar nije bash pri lovi, pa bi varijanta/savet za shto manje para bila dobro doshla :)

Nema DIY varijante u ovakvim slucajevima tako da ce morati da se isprsi ako su mu bitni podaci, pod uslovom da moze nesto uopste da se uradi. Doduse WD-ovi znaju da se ponasaju cudno i da prorade sami od sebe u nekim situacijama ali se ne bih previse nadao.

takodjer, taj poznanik mi je rekao da moze biti samo gore, ako neshto josh pokushavam.
jedan drugi poznanik mi je rekao da ga stavim u zamrzivach :D to mi je delovalo kao shala na prvi pogled, nisam pokushao to. da li da probam?

....jedan drugi poznanik mi je rekao da ga stavim u zamrzivach :D to mi je delovalo kao shala na prvi pogled, nisam pokushao to. da li da probam?

..stavi zajedno sa diskom i karton piva...
da bar bude neke koristi....:smash:

Salu na stranu...zamrzivac ne pomaze ...moze samo da bude jos gore...:smash:

Može da pomogne, ali stručnjaci će ti reći u kom tačno slučaju :D
Ja sam stavio jedan iz RAID-a koji se palio ali bez detekcije da je ispravan. Smotao disk u peškir i stavio u friz, ostavio 10-20 minuta, prikačio, RAID se vidi, sve lepo digne sistem, krenem da kopiram podatke. Odem iz kuće i zaboravim na diskove :d i kad sam se vratio, ovaj samo što se nije zapalio onako smotan u peškiru. Rezime, operacija uspela, RAID iskopiran. Šta se desilo s diskom, nemam pojma u kom je stanju, ionako je van garancije.
Avaj, par meseci kasnije taj disk na koji sam bekapovao, isto rikne.

pokusaj sa norton ghost-om da mu prekopiras podatke na neki drugi prazan hard...

ako je hard pun,trebalo bi da odradi za 5-6 sati

bolje i to,nego 20 dana..

ako mnogo uspori,sto je velika verovatnoca,prekini i pokusaj nekom drugom metodom(pasce valjda nekome nesto na pamet)...

hvala puno. pokushacu to, ali chisto sumnjam, ne vidjeno sporo se odigrava generalno bilo kakav rad sa tim hardom, pa mislim da ce i to kopiranje biti ~20 dana, ako i toliko.
takodjer, ako i nakachim drugi hard, ovaj zeznuti uspori ceo sistem i opet je ultra sporo.

norton ghost 11 ti je boot cd...Njega sam koristio kada sam radio u firmi,mozda pomogne...

samo napravis boot cd i kazes copy disc to disc i vidis koliko mu treba...

ako kaze ~20 dana,batalis i cao...

Može da pomogne, ali stručnjaci će ti reći u kom tačno slučaju :D
Ja sam stavio jedan iz RAID-a koji se palio ali bez detekcije da je ispravan. Smotao disk u peškir i stavio u friz, ostavio 10-20 minuta, prikačio, RAID se vidi, sve lepo digne sistem, krenem da kopiram podatke. Odem iz kuće i zaboravim na diskove :d i kad sam se vratio, ovaj samo što se nije zapalio onako smotan u peškiru. Rezime, operacija uspela, RAID iskopiran. Šta se desilo s diskom, nemam pojma u kom je stanju, ionako je van garancije.
Avaj, par meseci kasnije taj disk na koji sam bekapovao, isto rikne.

Za ovo ide BAN :wave:
Ne pokusavaj ovo, nije dobro.

hvala puno. pokushacu to, ali chisto sumnjam, ne vidjeno sporo se odigrava generalno bilo kakav rad sa tim hardom, pa mislim da ce i to kopiranje biti ~20 dana, ako i toliko.
takodjer, ako i nakachim drugi hard, ovaj zeznuti uspori ceo sistem i opet je ultra sporo.

sad imas problem sa bad sektorima, ako nastavis sigurno ces imati problem sa glavama....ako podaci nisu bitni cepaj ali ako jesu nemoj

hocu, probacu josh sa norton ghostom, samo da nadjem neki prazan hdd, a za zamrzavanje cu pitati druga chiji su hdd i podaci pa ako on hoce da rizikuje....
hvala u svakom sluchaju svima na savetima.

@demios

A da probas hdd regenerator ? Ovaj program bi mozda mogao da pomogne.

Here are some key features of "HDD Regenerator":

· Fast hard drive problems detection
· Ability to detect physical bad sectors on a hard disk drive surface
· Ability to repair physical bad sectors (magnetic errors) on a hard disk surface
· No data losses in any mode!

· User friendly intuitive interface
· Drive statistics
· Starting process directly under Windows XP / Vista / 7
· Bootable regenerating flash, CD/DVD

Najnovija verzija

What's New in This Release: [ read full changelog ]

· Prescan mode (very useful for fast determination of bad sectors location, if a hard drive has a large number of bad sectors. Saves your time. Bad hard drives are scanned in this mode even faster than good drives!)
· Normal scan mode has faster scanning speed
· 4K sector size support
· Automatic process resume in any mode (except CD/DVD)
· Multiple hard drives better support
· Real-time hard drive state monitor (will be available soon, currently limited)
· Other enhancements (including temperature indicator, convenient range of sectors selection, bad SMART status . indication, overheating indication, etc.)

http://www.softpedia.com/get/System/Hard-Disk-Utils/HDD-Regenerator.shtml

Za ovo ide BAN :wave:
Ne pokusavaj ovo, nije dobro.

Hajde da napravim brzu analizu... Pre svega disk je komad tehnike koji može da se reciklira, nit sam ga oženio niti mi je rod, dakle - bitni su podaci.

Imam nefunkcionalan RAID zbog tog jednog diska.
Nov disk košta, lupam, 50-70e. Spašavanje podataka sa RAID-a košta ne znam koliko ali s jednog diska košta 100, tj. 140€+delovi. I posle spašavanja mora nov disk da se kupi. Da li se rizik isplati? Pa da, čim nisam hteo da platim tu cenu.
Da je bilo nešto bitno toliko da zahteva veći angažman i vreme, sigurno.
Ovako, šta fali friz varijanti, da mi nije naknadno prso disk na koji je bekapovano :)crash: za Seagate) tj. da sam bekapovao nazad na novi RAID sve bi bilo u redu..

hvala srbo, probavam posle pa javljam. drugar se odluchio na varijantu reklamacija harda, nema, niti ce imati za spashavanje, tako da cu ja pokusahti u narednih par dana sve gore navedeno, regenerator, norton ghost i friz varijantu, mozda neshto upali. ako ne, pravac alti :D

Hajde da napravim brzu analizu... Pre svega disk je komad tehnike koji može da se reciklira, nit sam ga oženio niti mi je rod, dakle - bitni su podaci.

Imam nefunkcionalan RAID zbog tog jednog diska.
Nov disk košta, lupam, 50-70e. Spašavanje podataka sa RAID-a košta ne znam koliko ali s jednog diska košta 100, tj. 140€+delovi. I posle spašavanja mora nov disk da se kupi. Da li se rizik isplati? Pa da, čim nisam hteo da platim tu cenu.
Da je bilo nešto bitno toliko da zahteva veći angažman i vreme, sigurno.
Ovako, šta fali friz varijanti, da mi nije naknadno prso disk na koji je bekapovano :)crash: za Seagate) tj. da sam bekapovao nazad na novi RAID sve bi bilo u redu..
Vidis problem je to sto nisi naveo da se time vrlo vrlo verovatno moze ostetiti disk.
Da i to nepovratno. I da ce svako to da proba jer je to prosto lagan nachin , svi imaju friz. E problem je sto i oni kojima su bitniji podaci prvo probaju to a posle bi sve dali da izvuku te podatke.
Tvoj savet je opasan po podatke i to vrlo.
Vrlo vrlo cesto sam bio svedok toga, a i gospoda koja su gore odgovorila.
Nama ne prolazi 10 diskova mesecno kroz masinu, vec 150-200.

startovao hdd regenerator i on je izbacio neshto mnogo vremena tipa 10-20 dana. a ne izbacuje da nalazi neke bad sektore. znachi li to da je definitivno glava otishla? da li mozda da ga pustim da radi do ujutru, u sluchaju da su bad sactori, mozda kad njih preskochi, mozda ce da ubrza?

@duksa88
dechko je razmislio i nema trenutno para tj ne isplati mu se da spashava podatke, pa cu ja pokushati sa ovim metodama, ako nishta ne uspem pravac pakom, nije alti :D

startovao hdd regenerator i on je izbacio neshto mnogo vremena tipa 10-20 dana. a ne izbacuje da nalazi neke bad sektore. znachi li to da je definitivno glava otishla? da li mozda da ga pustim da radi do ujutru, u sluchaju da su bad sactori, mozda kad njih preskochi, mozda ce da ubrza?

@duksa88
dechko je razmislio i nema trenutno para tj ne isplati mu se da spashava podatke, pa cu ja pokushati sa ovim metodama, ako nishta ne uspem pravac pakom, nije alti :D

ma bre normalno probaj sta mozes. Svaki dinar je ko kuca.
Samo sam protiv deljenja saveta koji su potencijalno opasni.
Ako se formulice AKO TI NISU PODACI BITNI TI PROBAJ....to je nesto drugo u odnosu na stavi u friz ....

ma bre normalno probaj sta mozes. Svaki dinar je ko kuca.
Samo sam protiv deljenja saveta koji su potencijalno opasni.
Ako se formulice AKO TI NISU PODACI BITNI TI PROBAJ....to je nesto drugo u odnosu na stavi u friz ....

slazem se.

ako se josh neko seti nechega, svaki savet je dobro doshao. ja se javljam ako neshto uradim.

josh jednom, hvala puno svima na savetima.

@duksa88

ne znam sta imas protiv friz varijante ali ja sam tako povratio podatke do sad sa .... pa recimo 6-7 HDDova, naravno ne sve ... i naravno ne neke podatke koji su zlata vredni, nego ljudima ... slike .... i slicne gluposti.

Ne vidim kako moze da se osteti HDD od stavljanja u friz .... ako ga stavis kako treba tj u anti static kesicu pa zalepis dobro pa u friz .....

Ako postoji hladan lem ovo pomaze u 80% slucajeva, a mogucnost kopiranja traje nekoliko minuta, ali i to je dovoljno, pa ponovis postupak par puta i eto podataka nazad.

iskreno ne vidim kako mozes da s****s vec pokvaren disk ovim postupkom, a nisam ni razumeo ... sta je znacilo ono .. "za ovo ide BAN" ;)

Poslednja izmena:
zaboravih da pitam, kako tachno ide ta procedura u friz. tj da li ide u frizider ili u zamrzivach? koliko dugo ostaje unutra? kako ga upakovati? kad ga izvadim, da ga pusitm da dostigne sobnu temperaturu pa onda da ga kachim?

pazi jako je jednostavno ... uzmes onu anti static kesicu .... stavis HDD unutra .... dobro to zalepis i stavis u friz, cekas da se dobro ohladi (friz nam je na -4C tako da nije to bog zna kako hladno) spremis sve za montiranje, i kad je ohladjen (par sati) izvadis ... prikacis ... palis komp i presnimavas (ovaj deo sto brze da se ne gubi na temperaturi).

vidi verovatno ce ti trebati par ovakvih poduhvata ***, i nemoj da hvatas ogromne kolicine odjednom nego malo po malo pa dok ne zabode, onda ponovo u friz.

Vidi ova procedura ne pomaze uvek .... meni je pomogla kao sto rekog ha 6-7 HDDova, ako pomogne extra, ako ne ... nikom nista ionako je crko :)

smarac, nisi do kraja u pravu. Čak i da staviš u antistatik kesicu to neće sprečiti da se po vađenju diska iz friza formira kondenzacija zbog velike temperaturne razlike. Drugo, u (ispravnom) frizu temperatura je -18 stepeni C.

Iskreno, ja bih friz metodu pokušao tek ako sve drugo propadne i kao varijantu juriša na sve ili ništa.

smarac, nisi do kraja u pravu. Čak i da staviš u antistatik kesicu to neće sprečiti da se po vađenju diska iz friza formira kondenzacija zbog velike temperaturne razlike. Drugo, u (ispravnom) frizu temperatura je -18 stepeni C.

frizeder radi 1-6c a zamrzivac na -18c :)

pa pazi nisam ja pricao anti static kesica zbog kondenzacije :) naravno da to ne pomaze pobogu :)

kesica sluzi cisto da se zastiti od statickog elektriciteta .... mislim ja sve moje HDDove ako sam ih drzao napolje bili su u kesici.

Sto se tice kondenzacije primetio sam jako jako mali nivo iste, bar kad sam ja radio, ne zumljam ja da ce se pojaviti ali ista moze da se resi uz pomoc bilo kakve krpe, takodje kondenzovana voda ili ti cista H2O ne provodi elekricitet, ali naravno ... treba resisti kondenzaciju ako do nje dodje u svakom slucaju, kapirao sam da se to podrazumeva :)

Sto se tice frizidera i cele ove seme .... pa ****ga podrazumeva se da se koristi kad nista drugo ne preostane i kad ti podaci nisu bitni toliko da bi platio firmi da vadi iste .... kome su podaci bitni on placa ni ne pita koliko, ja sam imao 2 puta takav slucaj ... i nisam ni mislio da im kazem .... "e slusaj aj stavimo HDD u kesu pa u zamrzivac pa probamo da vadimo" nego internet .... nadji firmu i placaj, ali sam to radio prijateljima koji su digli ruke i spremili HDD za djubre ili reklamaciju.

moja greska sto se temperature tice ... ali to ne menja nista :)

mali update :)
sinoc sam mu pustio da radi hdd regenerator, radio je oko par sati i doshao negde do 0.98% i izbacio je neku poruku hdd not ready, i nehto u fazonu da ako je na ahci sata mod u biosu da ga iskljuchim. ja u bios, a tamo na defoltu, sata mode na ide. nisam imao neku ideju i namerno turim na ahci, pustim ponovo test i krene da nalazi bad secktore. do malopre (radio je celu noc) regenerator je nashao 47 BS-a i popravio ih. skenirao je oko 10gb iliti nekih 1.7%. shta mi je dalje chiniti, da ga pustim da i dalje radi ili da prekinem pa friz metoda? da li je ovo opet neshto presporo ili tako mora kad su bedaci u pitanju :)

Kad si već započeo proces probaj da ga privedeš kraju, ostavi ga da radi.
Nikome na pamet nije pala " kombinovana metoda" , ubaci disk u rashlađen putni frižider pa nek u njemu čangrlja dalje:)

Nazad
Vrh Dno