Pogledaću koja je razlika u ceni prema AM5, da baci sliku samo nije do kraja posao, jer, kao što sam pomenuo na početku, radiće se u Adobe programima, msm da bi ipak trebalo nešto diskretnije..Ako je novo, AM5 bez dileme, sve ostalo je bukvalno bacanje para.
Kupi iole OK plocu i bilo kakav 6 core za pocetak. Ako je 7600, ne treba ti ni graficka za pocetak, ima nesto integrisano da baci sliku.
Da li sve navedeno od posla radiš na integrisanoj grafici? Budžet za CPU + MOBO + DRAM je 300e, ni mm preko.Pa izostavljena je veoma bitna informacija, a to je koji je budzet u pitanju?
Jer dzaba tu da pricamo da li da se ide na DDR5, ovaj procesor ili onaj ako je budzet poprilicno tesan.
Ja sam za nesto sitno ispod 37.000 dinara pre 3 meseca uzeo 5700x, MSI B550-A PRO i Kingston 2x16gb 3600mhz. Da sam uzeo koju nedelju ranije mogao sam proci i za 33-34.000 dinara jer su odjednom ram memorije poskupele za 3500 dinara, a procesor se mogao kupiti na par mesta za nesto ispod 13.000 dinara.
Konfiguracija koju sam ja pre toga zeleo je bila 9600x, B650E i 2x16gb 6000mhz sto je u sustini minimum skuplje za 30-35.000 dinara iliti da kazem duplo skuplje nego ova konfiguracija navedena gore. Da li su performanse duplo bolje od gore navedene konfiguracije? Ja se ne bih slozio ali ono sto definitivno dobijas jeste poboljsanje u odredjenoj meri, laksi upgrade u buducnosti sto se tice procesora i NVME drajva (pretpostavljajuci da kod nas jos nije zaziveo PCIE 5 vec da vecina i dalje koristi PCIE 4). Ja sam u sustini te pare za AM5 konfiguraciju podelio na one 3 AM4 komponente iznad opisane, napajanje i NVME drajv. Meni je to u ovom trenutku imalo vise smisla jer mi zbog posla znaci da osvezim kompletno sve komponente novim. Nisam zazalio ni sekunde jer sta god da mi je do sada trebalo ova konfiguracija to obavlja bez imalo problema, a koristim je najvise za video monitoring, editovanje i render video snimaka.
Vrv bude Intel, ali sačekaću još malo mišljenja kolega i konkretnog iskustva. Tnx!Ne radim na integrisanoj grafici, vec na 1070 ITX OC koju sam zadrzao iz stare konfiguracije. Ona je tu za pocetak i za sada je ok sto se tice posla, a u planu mi je da se pocetkom sledece godine ponovim sa novom grafickom i da zavrtim neke igre sto na monitoru, sto na televizoru.
Pa ti onda nemas nikakvog treceg izbora vec da uzmes jednu od te dve navedene konfiguracije. Mislim da neces pogresiti koju god konfiguraciju da uzmes jer su razlike minimalne. Nekada u korist AMD-a, a nekada u korist Intel-a. Ako si vec toliko ogranicen budzetom gledaj sta ti je jeftinije u ovom trenutku.
Ooh, vrlo interesantan portal i fina poređenja. Tnx a mil!Mozda ti Puget bencmark data pomogne za cega da se opredelis
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari