Šta je novo?

512 kb u Beogradu za 2000 dinara

Imam i ja jedno pitanje za verat.

Ovde su se ljudi žalili na AP na zgradi na uglu starine novaka i 27. marta, pa me zanima je li on funkcionalan i da li će ostati funkcionalan? :)

Verat my future provider. :p

VeratNet je napisao(la):
Ali uskoro ce biti postavljene bazne stanice i na

- Banovom brdu
- Bloku 30
- Yu bussines centru
- Bloku 70

Ako imate neka pitanja slobodno ih postavite.
Jupiii, stize mi wireless! :)

Moje pitanje nije direktno upuceno predtavniku Verat-a, vec svima koji mogu da mi razrese osnovne nedoumice:

- Wireless je za mene "spansko selo". Ima li pomoci za nas neuke koji hocemo a ne znamo kako? Postoji li neka firma/pojedinac koji sprovode potrebnu instalaciju & opremu? Mozda Telefon_Servis koga preporucuje i Verat?

- Inace sam na 1 spratu (visoko prizemlje) u 11-spatnici, po svemu sudeci opticke vidljivosti verovatno nece biti zbog okolnih zgrada (takodje visokih, a mozda i zbog visinske razlike itd...), pa zbog toga "krovno resenje" izgleda neminovno. U zgradi postoji barem 25% stanova (15~20 od 74) koji bi se u dogledno vreme verovatno prikacili... Da li moramo svi da gomilamo pojedinacne antene/opremu na krovu ili mozemo da instaliramo neki zajednicki interni sistem u samom startu? Konkretno, ne znam sta je za pocetak bolje i jeftinije?

- Koliko sam shvatio, inicijalni troskovi su oko 150-250 € za neku krovnu varijantu? (ispravite me ako gresim...)

Hvala svima i pozdrav Veratu.

Poslednja izmena:
Evo ovako sto se tice firme nabavi svu potrebnu opremu u netiks-u netiks.co.yu ili u telefon servisu vidi sta ti se vise isplati.

Sto se tice ugradnje i instalacije opreme mogu da ti pomognem u smislu kazem ti kako sta gde posto imam iskustva.

Sto se tice prikljucenja cele zgrade vidite sa veratom da stave AP kod vas na zgradu ako moze ...

Ukoliko imas neko pitanje o opremi itd javi se na PM :)

e da i sto se tice krovne varijante ako oces da to sve lepo radi i da spustis kabl do tebe kuci kostace vise. i naravno AP ce u tom slucaju morati da stoji na krovu blizu antene .... ta varijanta ce da premasi daleko iznad 150e.

Poslednja izmena:
andjelkoyu je napisao(la):
U zgradi postoji barem 25% stanova (15~20 od 74) ....
To bas i nece moci na jednom apu ;) Ostavite i nesto mesta i za nas iz bloka 70a :) Ako uopste bude vidljivosti...

@Verat
Kakvi su planovi za pokrivanje lokacije oko Vukovog spomenika?
Pozdrav!

@ Born2Kill

hvala ti za info, raspitacu se prvo bas u te dve firme, da te ne smaram sa pocetnickim pitanjima :)

@ Born2Kill

hvala ti za info, raspitacu se prvo bas u te dve firme, da te ne smaram sa pocetnickim pitanjima :)

u tom slucaju preporucujem netiks (netiks.co.yu) posto su momci stvarno predusretljivi i profi rade posao ...

Poslednja izmena:
mojo_jojo je napisao(la):
Imam i ja jedno pitanje za verat.

Ovde su se ljudi žalili na AP na zgradi na uglu starine novaka i 27. marta, pa me zanima je li on funkcionalan i da li će ostati funkcionalan? :)

Verat my future provider. :p

Bazna stanica u 27 Marta koju mi popularno zovemo 'tash' je u pocetku imala problema zbog nekih signala koji su je ometali. U pocetku je takodje bio test period nase bazne stanice. Tas je od skoro pusten u komercijalni rad tako da sada ne bi trebalo da ima velikih problema sa njom.

SaS je napisao(la):
@VeratNet
A da li su planirane lokacije Vidikovac, Cerak, L.Brdo, Petlovo Brdo za baznu stanicu i ako nisu kada ce otprilike? Recimo vodotoranj na Kosutnjaku je idealna lokacija za sva pomenuta naselja.
Zahvaljujem unapred

ZA sada nemamo u planu navedene lokacije. Ali se nadam da ce se uskoro raditi i po tom pitanju.

Moje pitanje nije direktno upuceno predtavniku Verat-a, vec svima koji mogu da mi razrese osnovne nedoumice:
- Wireless je za mene "spansko selo". Ima li pomoci za nas neuke koji hocemo a ne znamo kako? Postoji li neka firma/pojedinac koji sprovode potrebnu instalaciju & opremu? Mozda Telefon_Servis koga preporucuje i Verat?

- Inace sam na 1 spratu (visoko prizemlje) u 11-spatnici, po svemu sudeci opticke vidljivosti verovatno nece biti zbog okolnih zgrada (takodje visokih, a mozda i zbog visinske razlike itd...), pa zbog toga "krovno resenje" izgleda neminovno. U zgradi postoji barem 25% stanova (15~20 od 74) koji bi se u dogledno vreme verovatno prikacili... Da li moramo svi da gomilamo pojedinacne antene/opremu na krovu ili mozemo da instaliramo neki zajednicki interni sistem u samom startu? Konkretno, ne znam sta je za pocetak bolje i jeftinije?
- Koliko sam shvatio, inicijalni troskovi su oko 150-250 € za neku krovnu varijantu? (ispravite me ako gresim...)

Ukoliko ima mogucnost da na vasoj zgradi mi postavimo baznu stanicu spremi smo na tako nesto, bez obzira na broj korisnika iz te zgrade.
U tom slucaju Vam ne bi trebala wifi oprema vec bi se povezivanje izvrsilo UTP kablom do naseg switcha.

Pozdrav svima,

goksa je napisao(la):
@Verat
Kakvi su planovi za pokrivanje lokacije oko Vukovog spomenika?
Pozdrav!

Za sada ili slavija ili tas, Uskoro ce biti postavljena bazna stanica i u mekenzijevoj. (crveni soliteri).

Ukoliko imas opticku vidljivost sa slavijom trenutno je u test fazi bazna stanica na 'hotelu slavija' i mozes se besplatno prikljuciti na nju.

Potrebno je samo da se javis na 011/685010 da bi usaglasio parametre.

Naravno podrazumeva se da pre toga uhvatis SSID: VeratNet

Pozdrav

Pitanje za Verat.Net :)
Da li se planira neka bazna stanica u okolini partizanovog stadiona ? Posto ne mogu da uhvatim Beomedicinu ?

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=38090

VeratNet je napisao(la):
Za sada ili slavija ili tas, Uskoro ce biti postavljena bazna stanica i u mekenzijevoj. (crveni soliteri).

Ukoliko imas opticku vidljivost sa slavijom trenutno je u test fazi bazna stanica na 'hotelu slavija' i mozes se besplatno prikljuciti na nju.

Potrebno je samo da se javis na 011/685010 da bi usaglasio parametre.

Naravno podrazumeva se da pre toga uhvatis SSID: VeratNet

Pozdrav

Sve bi to bilo lepo da ste postavili jace omni antene i da nisu u pitanju gradski uslovi. Vase predajnike hvatam ali su signali veoma losi.Zamolio bih vas da napisete koji su vam uslovi potrebni da bi postavili AP na jednoj zgradi u mojoj blizini koja ima 15 spratova i sa cijeg krova postoji opticka vidljivost sa Slavijom,centrom, celom Zvezdarom. Ta zgrada bi vam odlicno posluzila da pokrijete ceo kraj oko Vuka,Zvezdaru i deo Karaburme.
Vec sam se raspitao kod drugara iz te zgrade i kucni savet je voljan da omoguci postavljanje antene ali sta vama jos treba? Mogu i da pozovem telefonom da se raspitam ali bolje je ovako kako bi i ostali forumasi procitali.
I jos nesto, da li se placa prikljucak vama ili se placa samo cena za paket za koji se potpise ugovor?
Pozdrav!

ZevS je napisao(la):
Pitanje za Verat.Net :)
Da li se planira neka bazna stanica u okolini partizanovog stadiona ? Posto ne mogu da uhvatim Beomedicinu ?

Odgovor je DA bice jedna sigurno postavljena u toku ovog meseca u zgradama izmedju zvezdinog i partizanovog stadiona ...

goksa je napisao(la):
Sve bi to bilo lepo da ste postavili jace omni antene i da nisu u pitanju gradski uslovi. Vase predajnike hvatam ali su signali veoma losi.Zamolio bih vas da napisete koji su vam uslovi potrebni da bi postavili AP na jednoj zgradi u mojoj blizini koja ima 15 spratova i sa cijeg krova postoji opticka vidljivost sa Slavijom,centrom, celom Zvezdarom. Ta zgrada bi vam odlicno posluzila da pokrijete ceo kraj oko Vuka,Zvezdaru i deo Karaburme.
Vec sam se raspitao kod drugara iz te zgrade i kucni savet je voljan da omoguci postavljanje antene ali sta vama jos treba? Mogu i da pozovem telefonom da se raspitam ali bolje je ovako kako bi i ostali forumasi procitali.
I jos nesto, da li se placa prikljucak vama ili se placa samo cena za paket za koji se potpise ugovor?
Pozdrav!

Na zalost onima kojima je signal los necemo moci da pomognemo jer nasa ideja nije da montiramo jake pojacivace ili velike antene vec da postavimo dosta bazanih stanica da svakome bude dostupna u oblasti do 200 - 300 metara.
Dakle moj savet je da sacekas dok se ne montira bazna stanica u neposrednoj blziini a dotle se mozes povezati na neku drugu mrezu.

Cene za net su
1500 dinara za 256 flat rate
2000 dinara za 512 flat rate

Otvranje naloga je 4.000 dinara.

Sto se tice kucnog saveta i postavljanje Bazne stanice u tvojoj zgradi, nama treba jedino Ugovor sa kucnim savetom po kome cemo se obavezati da placamo zakup krova za postavljanje jedne omni antene.

Eto toliko.

@andjelkoyu
Ako sam dobro shvatio ti si u bloku 70?Posto vidim da se ozbiljno razmislja o postavljanju apa na tvojoj zgradi molim te da mi kazes koji si broj da znam da li mogu da vidim tu zgradu.
@veratnet
A da postavite neki ap u bloku 70a? :D

Poslednja izmena:
ja cuh da je protok uglavnom OK, ali da su pingovi ocajni... jel' to istina ili lazu dusmani?

koliki je uopste vas link ka svetu? 155Mbps? jel' to znaci da mozete da opsluzite svega 310 konkurentnih korisnika?

VeratNet je napisao(la):
Na zalost onima kojima je signal los necemo moci da pomognemo jer nasa ideja nije da montiramo jake pojacivace ili velike antene vec da postavimo dosta bazanih stanica da svakome bude dostupna u oblasti do 200 - 300 metara.

Ovo pozdravljam iz sveg srca jer je to mnogo pameniji nacin nego da se stavi pojacivac i da zagusite ostale kanale..

trx je napisao(la):
ja cuh da je protok uglavnom OK, ali da su pingovi ocajni... jel' to istina ili lazu dusmani?

koliki je uopste vas link ka svetu? 155Mbps? jel' to znaci da mozete da opsluzite svega 310 konkurentnih korisnika?

Link prema Deutche telekomu je 2x155 Mb a nije nikakav problem prosirti ako za to postoje realne potrebe. Za sada ih nema.

Sto se tice broja korisnika to mozda statisticki jeste 620 ali u praksi je to daleko vise.

Pozdrav

LaKosta je napisao(la):
@andjelkoyu
Ako sam dobro shvatio ti si u bloku 70?Posto vidim da se ozbiljno razmislja o postavljanju apa na tvojoj zgradi molim te da mi kazes koji si broj da znam da li mogu da vidim tu zgradu.
@veratnet
A da postavite neki ap u bloku 70a? :D
Da, blok 70.

Na zalost, to je vise zelja nego svrsen cin (sto se moje zgrade tice), tako da jos uvek nije izvesno gde ce AP biti postavljen. Evo slike sa mapom zgrada, prema mom rezonu, postavljanje jednog univerzalnog AP u nasem kraju je iluzija. Verovatno ce ih biti u pocetku 1 ili 2, kasnije mozda i treci. Razlog je zbog 3 grupe razlicitih zgrada po visini (10-11 spratnice, 7-spratnice i 4-spratnice prema Savi). Pretpostavljam da si ti u onom prvom redu u 70a? Na najvisoj zgradi u bloku (77) je vec postavljen Bg wirlessov AP na koji sam jedno vreme i planirao da se povezem pa sam odustao. Ukoliko AP bude na mojoj zgradi ili bilo kojoj u njenoj okolini,, on ce verovtno pokriti sve visoke solitere, dok bi za neke 4-spratne zgrade na Savi on verovatno bio van opticke vidljivosti, ali ko zna... Mislim da je hvatanje signala sa prozora malo nerealno, ukoliko je neko u blizini + na prizemnim spratovima jer je veliki ugao, prema onome sto se ovde pricalo...

Sto se bloka 70a tice, prvi sloj zgrada bi ga preko krova sigurno hvatao, jer razdaljina nije previse velika. Evo pozicije moje zgrade i potencijalna pokrivenost (sa krova).​

Da, blok 70.

Na zalost, to je vise zelja nego svrsen cin (sto se moje zgrade tice), tako da jos uvek nije izvesno gde ce AP biti postavljen. Evo slike sa mapom zgrada, prema mom rezonu, postavljanje jednog univerzalnog AP u nasem kraju je iluzija. Verovatno ce ih biti u pocetku 1 ili 2, kasnije mozda i treci. Razlog je zbog 3 grupe razlicitih zgrada po visini (10-11 spratnice, 7-spratnice i 4-spratnice prema Savi). Pretpostavljam da si ti u onom prvom redu u 70a? Na najvisoj zgradi u bloku (77) je vec postavljen Bg wirlessov AP na koji sam jedno vreme i planirao da se povezem pa sam odustao. Ukoliko AP bude na mojoj zgradi ili bilo kojoj u njenoj okolini,, on ce verovtno pokriti sve visoke solitere, dok bi za neke 4-spratne zgrade na Savi on verovatno bio van opticke vidljivosti, ali ko zna... Mislim da je hvatanje signala sa prozora malo nerealno, ukoliko je neko u blizini + na prizemnim spratovima jer je veliki ugao, prema onome sto se ovde pricalo...

Sto se bloka 70a tice, prvi sloj zgrada bi ga preko krova sigurno hvatao, jer razdaljina nije previse velika. Evo pozicije moje zgrade i potencijalna pokrivenost (sa krova).​

Mislim da je nasa bazna stanica koja se planira u broju 77 ali nisam siguran. Dok ne vidim neku pravu sliku.​

VeratNet je napisao(la):
Mislim da je nasa bazna stanica koja se planira u broju 77 ali nisam siguran. Dok ne vidim neku pravu sliku.
Pa, tako sam i pretpostavio, na njoj je vec AP nezavisne mreze i vervatno ce se korisnici koji ga vec hvataju odmah prebaciti na Verat. :)

Na zalost, moj prozor gleda u totalno suprotnu stranu...

Interesuje me da li je veratovih 512 kbps ukupan protok tj. da mogu imati i up i download max 512 kbps (u uisto vreme) ili je ovo i download i upload 512 kbps (sumnjam :))?

pozdrav...

trx je napisao(la):

Iz mog iskustva lazu dushmani. Igram counter na stranim serverima sa pingom oko 60. I to je jedina vrsta aplikacija kod kojih je ping od presudne vaznosti. Evropa je pokrivena do nekih 170 pinga koliko sam primetio (barem u odnosu na cvoriste u Nemackoj gde je verat povezan). Sto se tiche Amerike nisam siguran koliki su pingovi ali recimo sa useast battle.net server (za warcraft 3 ) ping je takodje oko 150 max. Jedinu drugu potrebu za manjim pingom bi mogao da vidim u ip telefoniji sa inostranstvom. Sto se tice ciste teoretskog bandwidtha - recimo da ja 30% dana skidam nesto sa interneta i smatram se za veoma zahtevnog korisnika (od internet radia do downloada) i kad im net radi onda neprimecujem realno zagusenje. U proseku mislim da nijedan internet provajder (koji ima ozbiljnu opremu i ozbiljan link ka inostranstvu) nije dostigao opterecenost linka ni blizu 90% - tako su mi govorile neke studije pre par godina za provajdere koji imaju desetine hiljada korisnika i par stotina pristupnih tachaka (ukljucujuci fizicka i pravna lica - dakle dial-up + broadband).

Nazad
Vrh Dno