Šta je novo?

512 kb u Beogradu za 2000 dinara

Skot je napisao(la):
molim da me prosvetlis ...

omni antena ne zraci signal u obliku lopte gde je ona centar nego zraci u obliku prstena i za svaku antenu stoji u specifikaciji kolki je +-ugao zracenja u odnosu na horizontalnu ravan (ili ukupan).
naravno u praksi to nije tako tako da signal omni antene mozete uhvatiti i kad ste ispod nje kroz i betonsku plocu ali je takav signal neupotrebljiv.

jos jednom:
omni direkciona antena
pojacanje se dobija zbog ovog crvenog i znaci da u nekim pravcima NE zraci ali zato u nekim sabija signal i samim tim ga pojacava/fokusira.

Danas procitah u novinama da je terlekom tuzio Verat zbog navodno nekih malverzacija sa mobtelom i zatrazio od suda da mu se ukinu sve veze sa inostranstvom...

:) :) :)

Drasko (dir.telekoma) je bas duhovit mladic :)

Ser_Zile je napisao(la):
omni antena ne zraci signal u obliku lopte gde je ona centar nego zraci u obliku prstena i za svaku antenu stoji u specifikaciji kolki je +-ugao zracenja u odnosu na horizontalnu ravan (ili ukupan).
naravno u praksi to nije tako tako da signal omni antene mozete uhvatiti i kad ste ispod nje kroz i betonsku plocu ali je takav signal neupotrebljiv.

jos jednom:
omni direkciona antena
pojacanje se dobija zbog ovog crvenog i znaci da u nekim pravcima NE zraci ali zato u nekim sabija signal i samim tim ga pojacava/fokusira.

Hvala na objasnjenju. Ja sam racunao da recimo situacija u kojoj bez ikakvih prepreka se vide korisnik i omni antena (nesto kao kad bi laserskom olovkom uperio ka anteni i video crvenu tackicu na njoj) ugao pod kojim se uspostavlja veza nije od znacaja ali cini se da sam pogresio. Drugo za omni direkcionu antenu sam mislio da znaci u vise pravaca da radi (omni=vishe direkciona=pravaca) ali je situacija ocito drugacija tj. radi u odredjenim pravcima jace.
Takodje sam prevideo da sto je veca udaljenost od antena to je ugao manji tako da neko ko je na 50 metara i ima 30 metara visinske razlike od antene ima >50 stepeni ugao dok ja koji sam nekih 590 metara udaljen imam mnogo mali ugao te dolazimo u jednu pomalo smesnu situacija da onaj koji je dalje ima bolju vezu od onoga koji je blize (barem kad je usmerena antena u pitanju). No korisnici uglavnom mogu da postignu elevaciju sa postavljanjem svoje antene na krovu i povezivanjem ethernet kablom radje nego da gadjaju sa prozora.

Nego - da se mi ljudi organizujemo pa postavimo neki site na kom bi pomagali jedni drugima a ne stalno da koristimo gostoprimstva drugih foruma za rasprave o veratu... ?

Sasa je napisao(la):
U utorak, pre 7-8 dana znaci, sam potpisao ugovor sa njima, jer su postavili novu stanicu na zgradu INEX-a, tada joj je bilo 5-10 dana.
Jesi li siguran da je na INEX-u. Ja gledao onu mapu, i ako je tako, onda je čova koji je crtao istu - retardiran.

Skot je napisao(la):
Ukidaju se 64k i 128k brzine za wireless client uslugu a uvode se samo 256 i 512k za 1500 i 2000 din!!!
Zašto se ukidaju? Ko je, bre, ovde lud?

neko negde rece da je ovo odgovor telekomu na pripremu adsl-a za ovu godinu kao i da je verat "pukao" zbog skorasnjeg ukudanja iznajmljenih linija, pa im je ovo svojevrstan odgovor.....nadam se samo da ce verat uspeti koliko toliko da odrzi kvalitet tih linkova i da postave bar jos 20-30 AP-ova po gradu, bez kojih je po meni bezpredmetno zapocinjati ovako nesto.....jednostavno grad mora biti dobro pokriven.....

Skot je napisao(la):
Takodje sam prevideo da sto je veca udaljenost od antena to je ugao manji tako da neko ko je na 50 metara i ima 30 metara visinske razlike od antene ima >50 stepeni ugao dok ja koji sam nekih 590 metara udaljen imam mnogo mali ugao

vidim provalio si

Skot:
Takodje sam prevideo da sto je veca udaljenost od antena to je ugao manji tako da neko ko je na 50 metara i ima 30 metara visinske razlike od antene ima >50 stepeni ugao dok ja koji sam nekih 590 metara udaljen imam mnogo mali ugao te dolazimo u jednu pomalo smesnu situacija da onaj koji je dalje ima bolju vezu od onoga koji je blize (barem kad je usmerena antena u pitanju). No korisnici uglavnom mogu da postignu elevaciju sa postavljanjem svoje antene na krovu i povezivanjem ethernet kablom radje nego da gadjaju sa prozora.

Kod wifija je sve jedno koji si korisnik zato shto ce isto da radi i zadnjem i prvom koristniku

Zvao sam danas Verat i ljubazna teta mi rece da u Prvomajsku niti Genex ne planiraju da postavljaju antene, ali da imaju plan po kome ce AP-ovi biti na BUKVALNO svakih 500m!!!
Ono sto vec znamo je potvrdjeno: Pristupna taksa je 4000, opremu obezbedjujes sam, 256k je 1500din, a 512k je 2000din....

PJ je napisao(la):
Zvao sam danas Verat i ljubazna teta mi rece da u Prvomajsku niti Genex ne planiraju da postavljaju antene...
Meni pre par dana odgovoriše iz TehnikomNeta (ako nekog zanima):

">Da li imate wireless AP na Genexu (zapadnoj kapiji)?
Proces postavljanja AP-a na zgradi Genexa je u toku, i ocekuje se da uskoro proradi.

Tehnicka Podrska TehnicomNET"

ZorMi je napisao(la):

Proces postavljanja AP-a na zgradi Genexa je u toku, i ocekuje se da uskoro proradi.

Ma ja sam se pred novu godinu zaleteo i kupio AP+antenu računajući da Tehnikom već ima AP na Genexu. Međutim, tek onda sam ih pozvao i rekli su mi da "još uvek nema, ali biće za mesec dana". Dakle, to je trebalo da bude negde posle Srpske nove godine. Međutim, pre oko mesec dana sam ponovo pitao šta je s tim bilo, i rekli su mi da od toga neće biti ništa, već da probam da se nakačim na AP u III bulevaru :(

PJ je napisao(la):
Zvao sam danas Verat i ljubazna teta mi rece da u Prvomajsku niti Genex ne planiraju da postavljaju antene, ali da imaju plan po kome ce AP-ovi biti na BUKVALNO svakih 500m!!!
Ono sto vec znamo je potvrdjeno: Pristupna taksa je 4000, opremu obezbedjujes sam, 256k je 1500din, a 512k je 2000din....

to je sjajno, samo da to i ostvare a mislim i da hoce.....kao sto ste primetili ovo je samo za krajnje korisnike/fizicka lica dok se za firme sprema wireless na 3.5 Ghz !!! e to kazu da radi odlicno, kao cable......mozda je ovo jedan od razloga sto je verat krece sa povoljnom ponudom uz naravno gnev prema telekomu i spremanje adsl-a.....

da da na svakih 500 m ap da da tehnikom i verat ap na genexu sve su to lazi
to sa 512k za 2000 din ima da radi dobro prvih mesec dana a posle ce mreza da bude preopterecena nemislim da verat nema resurse prema netu nego njihova wlan infrastruktura nece moci da podnese tolko ljudi

ajde da vidimo za jedno 6 meseci, pa da pricamo, a ne da se bavimo tipicno srpskim komentarisanjem.....ovo je tek pocetak (tj. nije jos ni krenula!!) kampanje za verat wireless pristup internetu po dobrim cenama...mislim da je za pocetak i dovoljno da na postojecim ap-ovima net radi ok, to ce biti dobar parametar za buduca ocenjivanja.....najvaznije kod ovoga je da dinamika podizanja ap-ova bude velika, da nicu ko pecurke :)....

pa ako je paket 512k to znaci da u isto vreme sa jednog AP-a moze da vugli desetoro u isto vreme punom brzinom.

Desetak korisnika na pola megabita, a da svi imaju toliko je ipak naucna fantastika izuzev u laboratorijskim uslovima; evo mi se bavimo realnoscu i jamcim da to nece biti slucaj. Bez ikakve zle namere cena od 2K dinara za kvalitetan servis na pristupnoj brzini od pola mega je takodje andaluzija.

No hajde da mi resite jednu dilemu. Daklem, pro wifi ppl - ako Verat postavi 802.11g ap-ove - jel to znaci da moze da primi realno 70 korisnika 802.11b standarda koji svi maksimalno vuku 512Kbit ( s obzirom da je maksimalna sirina protoka g standarda 54Mbit). Tj. koliko simultanih korisnika podrzava jedan 802.11g ap?

Skot je napisao(la):
No hajde da mi resite jednu dilemu. Daklem, pro wifi ppl - ako Verat postavi 802.11g ap-ove - jel to znaci da moze da primi realno 70 korisnika 802.11b standarda koji svi maksimalno vuku 512Kbit ( s obzirom da je maksimalna sirina protoka g standarda 54Mbit). Tj. koliko simultanih korisnika podrzava jedan 802.11g ap?

jedan 802.11g standard je za indoor use only u praksi, s obzirom na svu tu guzvu u vazduhi sa 802.11g opremom ne bi dobili veci protok sigurno a plus bi morali da teraju korisnike da u najgorem slucaju imaju neku grid 19dBi antenu a ne ko sta nakrpi/napravi.
znaci zaboravi na G napolju sem za neki link sa jakim antenama i dobrim uredjajima...

ZorMi je napisao(la):

Postoji jedan stariji topic o ovome....ako se ne varam negde od oktobra 2003.
Navodno, AP je postojao na Genexu, ali su ga zbog izvesnih problema privremeno iskljucili. U jednom razgovoru sa ljudima iz Tehnicoma su mi pomenuli nesto oko neplacanja racuna za drzanje antene na Genexu...

G standard je neupotrebljiv outdoor. Bar ono sto sam ja video. Najveci protok u point to point vezi na 4km (2x24db grid), bez prepreka smo ostvarili obaranjem max brzine na 5.5mbps...cim bi podigli, brzina bi opala...dakle 54mbps su price za malu decu....

PJ je napisao(la):
Postoji jedan stariji topic o ovome....ako se ne varam negde od oktobra 2003.
Navodno, AP je postojao na Genexu, ali su ga zbog izvesnih problema privremeno iskljucili. U jednom razgovoru sa ljudima iz Tehnicoma su mi pomenuli nesto oko neplacanja racuna za drzanje antene na Genexu...

G standard je neupotrebljiv outdoor. Bar ono sto sam ja video. Najveci protok u point to point vezi na 4km (2x24db grid), bez prepreka smo ostvarili obaranjem max brzine na 5.5mbps...cim bi podigli, brzina bi opala...dakle 54mbps su price za malu decu....

Slicna iskustva sa Linksys WRT54g uredjajima, takodje sa usmerenim antenama ~ 18dBi na 2-3km.

Pustili su tacno u 00:00. Pregledam ja nesto po internetu kad vidim nesto mi sve brze :D. Odem na nvidia da proverim skidajuci drajvere kad ono 60kb/s :D :D :D!! Videcemo kako ce sutra biti kad pocne guzva.

meni likovi iz telefonije nikako da dodju da premere signal!

ps. koliko ti ide upload ako si probao?

Poslednja izmena:
Skot je napisao(la):
Pustili su tacno u 00:00. Pregledam ja nesto po internetu kad vidim nesto mi sve brze :D. Odem na nvidia da proverim skidajuci drajvere kad ono 60kb/s :D :D :D!! Videcemo kako ce sutra biti kad pocne guzva.

Vec je pocela :(
Na koji se AP kacis ?
PING sve govori
PING verat.net (217.26.64.130) 56(84) bytes of data.
64 bytes from primo.vdial.verat.net (217.26.64.130): icmp_seq=2 ttl=62 time=156
ms
64 bytes from primo.vdial.verat.net (217.26.64.130): icmp_seq=3 ttl=62 time=78.0
ms
64 bytes from primo.vdial.verat.net (217.26.64.130): icmp_seq=4 ttl=62 time=36.0
ms
64 bytes from primo.vdial.verat.net (217.26.64.130): icmp_seq=5 ttl=62 time=37.6
ms
64 bytes from primo.vdial.verat.net (217.26.64.130): icmp_seq=6 ttl=62 time=6.42
ms
64 bytes from primo.vdial.verat.net (217.26.64.130): icmp_seq=7 ttl=62 time=7.10 ms
64 bytes from primo.vdial.verat.net (217.26.64.130): icmp_seq=8 ttl=62 time=22.8 ms
64 bytes from primo.vdial.verat.net (217.26.64.130): icmp_seq=9 ttl=62 time=4.74 ms
64 bytes from primo.vdial.verat.net (217.26.64.130): icmp_seq=12 ttl=62 time=99.5 ms
64 bytes from primo.vdial.verat.net (217.26.64.130): icmp_seq=13 ttl=62 time=16.6 ms
64 bytes from primo.vdial.verat.net (217.26.64.130): icmp_seq=14 ttl=62 time=8.68 ms
64 bytes from primo.vdial.verat.net (217.26.64.130): icmp_seq=15 ttl=62 time=152 ms
64 bytes from primo.vdial.verat.net (217.26.64.130): icmp_seq=16 ttl=62 time=56.3 ms
64 bytes from primo.vdial.verat.net (217.26.64.130): icmp_seq=17 ttl=62 time=81.7 ms
64 bytes from primo.vdial.verat.net (217.26.64.130): icmp_seq=18 ttl=62 time=84.2 ms
64 bytes from primo.vdial.verat.net (217.26.64.130): icmp_seq=19 ttl=62 time=7.43 ms
64 bytes from primo.vdial.verat.net (217.26.64.130): icmp_seq=20 ttl=62 time=65.1 ms
64 bytes from primo.vdial.verat.net (217.26.64.130): icmp_seq=21 ttl=62 time=14.2 ms
64 bytes from primo.vdial.verat.net (217.26.64.130): icmp_seq=23 ttl=62 time=100 ms
64 bytes from primo.vdial.verat.net (217.26.64.130): icmp_seq=24 ttl=62 time=231 ms
64 bytes from primo.vdial.verat.net (217.26.64.130): icmp_seq=25 ttl=62 time=47.7 ms
64 bytes from primo.vdial.verat.net (217.26.64.130): icmp_seq=26 ttl=62 time=19.4 ms
64 bytes from primo.vdial.verat.net (217.26.64.130): icmp_seq=28 ttl=62 time=125 ms
64 bytes from primo.vdial.verat.net (217.26.64.130): icmp_seq=29 ttl=62 time=62.4 ms
64 bytes from primo.vdial.verat.net (217.26.64.130): icmp_seq=31 ttl=62 time=32.6 ms
64 bytes from primo.vdial.verat.net (217.26.64.130): icmp_seq=33 ttl=62 time=62.2 ms

--- verat.net ping statistics ---
36 packets transmitted, 26 received, 27% packet loss, time 35021ms
rtt min/avg/max/mdev = 4.740/62.239/231.910/55.212 ms, pipe 2

Da napomenem da je ranije PING bio ~15-20ms :)

Poslednja izmena:
Miroslav je napisao(la):
meni likovi iz telefonije nikako da dodju da premere signal!

ps. koliko ti ide upload ako si probao?

Miroslave evo jednog predloga. :)
Uzmi opremu u netiks-u probaj da li ti radi i kako ako ne radi dogovori se sa netiks-om da vratis opremu i tjao.
Cisto sumnjam da ce ti momci iz telefon servisa izaci posto su u strasnoj guzvi.
:smash:

--- verat.net ping statistics ---
184 packets transmitted, 62 received, 66% packet loss, time 202084ms
rtt min/avg/max/mdev = 5.073/59.529/288.859/57.325 ms, pipe 2

Toliko o celoj toj prici. :smash: :smash: :smash: :smash:

ma nek me zaobidju sa tolikim gubitkom... meni treba dobar upload zato sto se stalno kacim sa remote lokacija kod mene kuci, ali ovo je stvarno ocaj... hvala u svakom slucaju.

sumnjam da ce biti malo ljudi na Yu bizniz centru ap-u :)

Poslednja izmena:
E sad si me zbunio biorn2kill. Neznam odakle ti uzimas merenja - sa veze koju si ostvario preko verata ili preko nekog drugog provajdera ali trenutno ne gubim pakete. Ni jedan. Mislim - nije da nisam gubio pakete ko lud jedno vreme. Pizdio sam 10 dana. Onda se sve sredilo. Od sinoc sam skinuo 1.5GB (za nekih 9 sati) - ac/dc diskografija i tako to :guitar: . Miroslave - sto se tice telefonije mozda ti se vise isplati da sam se pozabavis instaliranjem opreme - javi nam lokaciju i udaljenost i opticku vidljivost pa da vidimo kako mozemo da pomognemo. Upload je uvek isao dobro. Ovo nije asinhroni sistem povezivanja na internet tako da upload moze da ti ide do 512kbit i sto je najlepse - mozes da imas i download i upload u isto vreme 512kb! Iskreno - jedino kako sam merio upload je gledanje u p2p programima kojom brzinom uploaduju od mene ljudi. Posto sam ac/dc skidao preko torenta video sam da mi je upload isao svuda od 5 kbajt - 20 kbajt - ali to zavisi vise od ostalih usera i njihove konekcije ka meni nego mojih mogucnosti za upload. Evo sad ftp-ujem 2.5MB fajl ka prezentaciji hostovanoj doduse na veratu (ide oko 20kb/s). Inace evo ping statistike ka www.nba.com

Ping statistics for 212.187.169.235:
Packets: Sent = 235, Received = 231, Lost = 4 (1% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 59ms, Maximum = 333ms, Average = 107ms

eh da - inace ap na palati albanije

Vrh Dno