Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

U Mađarskoj je približno isti odnos kao kod nas. Odnosno u wikipediji piše za Mart 2014. godine. Sumnjam da se to do danas drastično izmenilo...
Telekom 46.72%
Telenor 30.84%
Vodafone 22.44%

Mozda je raspored poziva drugaciji. Ili je toliko mali zbog sve veceg koriscenja data.

Regulative bi odavno donele ploda, jer je postojala ;)
Izguglaj "hungary telecom interconnet fees", i prvi link bi trebalo da je PDF za termination rates u EU (nemam nacina da kopiram link!)

Average MTR in EU countries (3.2.), AT: 0.8, HU 0.55, DE 1.72, MKD 1.5, RS 2.8

U Austriji vec postoje unlimited planovi, u DE takodje. I to ne "Vec", nego nekih 5 godina u Nemackoj barem, a imaju veci MTR od Makedonije ;)

MKD inace nisam znao da ima samo 2 operatera... Telecom i VIP :) Sa po ~50% trzista. Pa nije ni cudno da onda mogu da urade takve cene.

Znači spojili se One i Vip :)

Edit:
Od prvog jula T-Mobile Makedonija i Makedonski Telekom spojiće se u jednu kompaniju, pri čemu će Makedonski Telekom preuzeti sve radnike, svu imovinu i sve obaveze za obe kompanije.
Kako prenosi makedonski portal "24 vesti", šef kompanije će biti Andreas Majerhofer, koji je danas rekao da će u novoj kompaniji biti reorganizacije, ali da otpuštanja neće biti.
Dosadašnji generalni direktor T-Mobilea Žarko Lukovski, koji će preuzeti mesto glavnog operativnig direktora, rekao je da se cena telefonskog poziva neće menjati.
Udruživanje T-Mobila Makedonija i Makedonskog Telekoma samo je jedan od bitnh događaja koji u poslednje vreme prate makedonsko mobilno tržište. Početkom narednog meseca očekuje se spajanje mobilnih operatera VIP i Uan (One).
Juče je Albafon, koji je bio okrenut isključivo albanskom stanovništvu u Makedoniji, stavio ključ u bravu i prestao sa radom, tako da će na teritoriji Makedonije uskoro biti samo dva mobilna operatera.
Sve se odnosi na 06.2015. godine. Lepa vest da je nije opstao operater koji deli korisnike deli po nacionalnoj pripadnosti...

Poslednja izmena:
Nemacka i Austrija su posebne uvek bile jer imaju po 4 operatera sto se za zaradu operatera (i po ulaganja) lose odrazilo. Zato se gledalo po svaku cenu da se ta trzista smanje sa 4 na 3 operatera. Zasto? Pa zato sto operateri zbog niskih cena u konkuretnom trzistu nisu mogli dovoljno da ulazu u nove tehnologije i prate druga trzista, prevashodno USA i Koreja.

Mnogo je tu faktora osim proste bahatosti operatera. Postoji i interes drzave (koji je uticajan) koja gleda da tu zaradu odrzi ili poveca tako da se sve odluke donose u dogovoru sa operaterima, citaj RATEL.

Pre će biti da mi u Srbiji plaćamo 9000 više radnih mesta u Telekomu Srbija.

Nemacka i Austrija su posebne uvek bile jer imaju po 4 operatera sto se za zaradu operatera (i po ulaganja) lose odrazilo. Zato se gledalo po svaku cenu da se ta trzista smanje sa 4 na 3 operatera. Zasto? Pa zato sto operateri zbog niskih cena u konkuretnom trzistu nisu mogli dovoljno da ulazu u nove tehnologije i prate druga trzista, prevashodno USA i Koreja.

Ti ozbiljno mislis da je USA ispred Nemacke i Austrije?

Cini mi se da cupas iz konteksta, slucajno ili namerno? Pitaj me konkretno sta ti nije jasno iz posta koji si kvotovao pa cu pokusati da objasnim :)

Poslednja izmena:
Po tebi DE AT nemaju dovoljno da prate USA? A USA ima mozda najgoru mobilnu mrezu od razvijenijih zemalja. Ne razvijenih nego razvijenijih znaci i nas ukljucujem.

Generalno Evropa je dugo u telekomunikacionom problemu u odnosu na Aziju i USA. Cene su niske i samim tim Evropa vise nije perjanica razvoja. 4G penetracija u EU je bila smesna do prosle godine, a pre toga je bio jad i cemer.

(sto se tice DE i AT, obe su spale na 3 operatera bas iz ekonomskih razloga. 4ti operater vuce na dno telekom industriju i regulatori su dozvolili redukciju broja)

Poslednja izmena:
Ti mislis dakle da je USA ispred DE i AT po mobilnim komunikacijama?

Moras da kazes na koje parametre tacno mislis, ne mogu da pogadjam. Vidim da izbegavas o investicijama o kojima je bila tema.
Ako hoces kafanski receno, EU je naspram USA jedno nista. (ne bas nista ali daleko iza sa ovakvom postavkom stvari)

Poslednja izmena:
Mislim na to kako radi mobilna mreza. Ne moze Nemacka i Austrija da ima vece investicije od Amerike u tom pogledu, jer nema potrebe ni po broju stanovnika, a sto je jos bitnije ni po povrsini.

Ali, rad samih mobilnih mreza da li mislis da je bolji u Americi ili DE/AT?

Poslednja izmena:
Kolko vidim mts je dobio dozvole od Ratel-a za 4G BS u Golupcu i Kladovu.

Сребрно језеро, Кладово, Неготин... (мислим да нема Голубац), мада би то могло бити и 2Г (јер нема разлике у означавању), али ваљда је 4Г.

Ne znam kad Vip misli da pokrije prazan prostor na 4G mapi izmedju Nisa i Pirota...ubih se cekajuci

Koliko počinje da me nervira ovaj 4G na Telenoru pa to je strašno!
Skoro centar grada, Vračar i malo malo pa mi stižu poruke da sam bio nedostupan, uspostavlja vezu 2min nekad kad zovem, sramota.
Tačno ću da vratim 2G/3G na telefonu. Samsung S5 imam.

Znaci i u BG-u je problematicno... Meni u NS se nekad toliko cesto desava da moram da limitiram telefon na 3G kada me cesto zovu... Jos jedan dokaz njihove "pametne" mreze...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Koliko počinje da me nervira ovaj 4G na Telenoru pa to je strašno!
Skoro centar grada, Vračar i malo malo pa mi stižu poruke da sam bio nedostupan, uspostavlja vezu 2min nekad kad zovem, sramota.
Tačno ću da vratim 2G/3G na telefonu. Samsung S5 imam.

Sad ce reci da si treci moj nalog - za Nitra vec misle da je drugi :) Kako smes da pricas istinu o Telenoru :D

ba90eafcc404c782201d3788618e6e5c.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Dali je neko pokusavao da 069 prepaid sim zameni za usim?
Ja danas pokusao i kazu mi nema, ima samo za 063.

Ja sam menjao 064 prepaid. Karticu na licu mesta programiraju za određeni broj.

Ne znam kad Vip misli da pokrije prazan prostor na 4G mapi izmedju Nisa i Pirota...ubih se cekajuci

Има још пуно таквих прзних простора по Србији, без обзира што су задњих пет месеци убедљиво први са покривеношћу.
А на другом крају Србије, Мтс покрио Пећинце (можда и Шимановце...), па до Руме углавном има сигнала, као и Вип од раније (само Мтс на 1800, Вип на 800). Теленор „стандардно" има рупу у сигналу између (већих) градова... Али Мтс у великој већини градова (средње величине) није поставио ниједну БС већ годину дана, тако у Митровици ухватих сигнал само једне БС (са једно 3 места, само једна); можда имају још 1-2, али наспрам Теленорових и Випових 8-9... Мада с друге стране, опет се некако носе са сигналом, 70% бар. Али, са треће стране ;) и кад буду поставили на свим својим БС, опет се неће нешто прославити, посебно не по широј околини градова (што смо ми итекако очекивали кад је најављена фреквенција 800 - посебно...)
У Богатићу само Вип има сигнал. Desp рече пре пар месеци, у пола града имају 4Г а у пола 2Г... Мада није сасвим тако, имају и у другој половини негде, тј. на 4Г only (скоро) свугде. Али што је најгоре, мислим да имају само једну БС у граду свега, исто као и Теленор што има једну, на улазу од Бадовинаца (само што има више од 3 ћелије 2Г/3Г, 4-6).

Poslednja izmena:
Jel radi nesto MTS po pitanju sirenja 4G signala u Beogradu? Na Labudovom brdu u rucnoj pretrazi mreza u LTE only modu telefon nalazi samo Telenor i VIP 4G mrezu.

Screenshot (Dec 29, 2016 12-23-11 PM).png

Telenor i VIP su pustili 4G na svim baznim stanicama na Labudovom i Petlovom brdu.

Сребрно језеро, Кладово, Неготин... (мислим да нема Голубац), мада би то могло бити и 2Г (јер нема разлике у означавању), али ваљда је 4Г.

Pre godinu dana kada sam pričao sa ljudima iz Telekoma vezano za izgradnju nove BS ovde kod mene u okolini, rekli su mi da u nabavci više nemaju GSM bazne stanice. Mada možda mogu da se nađu polovne :)

Да, али после 10 година се дозволе обнављају, па буде и од тих...

Meni su pominjali februar i mart 2017. frekvencija ce biti 800MHz (band 20).

Ovo si ti njih pitao za taj Nisko-Pirotski okrug? Ja sam u SIcekavkoj klisuri,dakle izmedju,tako da...jedina stvar koja moze da me izvadi je bitan autoput autoput Nis-Sofija,ako njega srede i ja cu se vec nekako "nakaciti" na 4g...

Vrh Dno