Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Meni paše i treba, samo nek se omasovi broj baznih stanica. Vi se gužvajte na 3G. :)

Apsolutno se slazem...Nisu u pitanju samo brzine ima tu i nesto i u VOLTE-u :) (voice over LTE ) :)

Baš ste dosadni sa Volte,stvarno ne vidim ništa posebno u tome.Od 10 razgovora koje imam, 9 je u okruženju koje je relativno bučno.Možda se desi da sam samo jednom u zaista tihom okruženju pa da mogu da se skoncentrišem na neki napredniji kvalitet zvuka.

Da nama valjaju 3G i HSDP-a ,Lte bi bio nepotreban.Ako ova prethodna nisu bili u stanju da naprave kako treba posle toliko godina,onda se stvarno pitam našta će tek izgledati LTE.

Kakva je to mobilana telefonija ako niti jedan provajder nije u stanju da obezbedi ni najmanji konstantan protok potreban za IPTV dok sam u pokretu sa autom.Ne možeš ni 300 metara da pređeš a da iptv ne pukne.Za tako nešto njima je potrebna antena na svakoj zgradi,na svakom krovu,na svakom ćošku.

Poslednja izmena:
Pa u tome je cela poenta,svakim danom raste broj antena po krovovima a nisam primetio nikakav ali zaitsa nikakav napredak u pokrivenosti 3g signala a o štetnosti da i ne pričam.

Poslednja izmena:
uzeo sam veceras lte karticu telenora u ns. kaze radnica u poslovnici da ce u ns verovatno tek u maju pustiti signal.. videcemo.

Još kad se u isto vreme nakači kuka i motika ne gine nam edge.Meni je realno potrebna odlična pokrivenost 3g-a ali to je samo san.Juče sam bio kod drugara u Stepi,kod mene na mts-u signal na kapi za oči,pa me bilo blam telefona i para za pretplatu, kad me drugar obradova da je i kod njega na telenoru signal u banani,tuga živa.Te antene u praksi imaju 150-300 metara pokrivenosti.Moj stari Senao je imao veći domet:d,a tek AlCon CT,taj je tukao do Novog sada.

Poslednja izmena:
Uspeo sam da uhvatim Telenor signal i kod DC i kod AC ali i kod opstine NBG i u Ugrinovackoj. Medjutim kako sam bio u kolima, a izgleda da su pokrivene oblasti stvarno toliko smesno male da nisam uspeo da se nakacim nijednom.

Sa druge strane, Vip i MTS imaju VIDNO bolju pokrivenost. Vip pogotovo, cak i zrenjaninski put, Borca, Kotez, sa druge strane Cukarica takodje, svuda ima LTE... Telenor jeste prvi pustio ali ovo sto je pustio je smesno ako Vip od 1.4 pusti sve ovo sto se vidi kada se skenira mreza.

Pa pustiće i Telenor još stanica. Ne sumnjam da će pocepati Vip i mts.

Pa malo mi je neverovatno da će za 4 dana da pokriju sve na nivo koji, bar po search-u, ima VIP. Ili prosto bazne stanice nisu puštene a fizički su tu. Videćemo.

Do prekjuce je VIP imao oko 45 LTE baznih stanica.

Pa ako merimo u danima, VIP je verovatno pobednik ali ako gledamo kakva im je 3G pokrivenost ne sumnjam da će i 4G izfušerisati.

Poslednja izmena:
Videcemo sta ce biti.
Ipak vredi pomenuti da je LTE mrezom mnogo lakse pokriti teren nego sa 3g te za ocekivati je da ce sva 3 operatera imati mnogo bolju pokrivenost pogotovo u kombinaciji 3g/4g.

Ja ocekujem da 4g pomogne da ruralne sredine osete malo sta znaci internet uopste.

Nesto mi se javlja da ce telenor do maja pokriti fino ove sadasnje gradove i jos dodati NS,Nis i mozda jos koji.
Uglavnom svi su u u obavezi da u roku od 6 meseci cini mi se pokriju 50 ili 60% populacije (ispravite me ako gresim),tako da nece moci puno da odugovlace. Taman je taj procenat populacije kad se pokrije ovih 5-6 gradova,ostala manja mesta ce cekati verovatno kad se ugasi analogni na zalost

imam problem sa telenor 4g usim karticom. kada sam je uzeo u ns sve je radilo ok. verovatno sam bio nakacen na 3g mrezu, nisam obracao paznju. medjutim kada sam stigao u selo, telefon nije hteo da se nakaci na (jedinu dostupnu) 2g mrezu. u pitanju je note 3 neo (lte verzija). par puta sam gasio i palio telefon, ukljucivao/iskljucivao mobile data, prebacivao izmedju mreznih modova (wcdma/gsm auto; gsm only..) ali nista nije pomoglo. telefon se prijavi na mrezu kada ima hsdpa signal (na prozoru), ali kad izgubi taj 3g signal, nece da se prijavi na gsm i ostaje bez signala. pomislio sam i da je neki problem sa baznom stanicom u selu, ali vidim da mi drugi telefoni uredno primaju gsm signal.
na kraju sam tu novu lte karticu od telenora ubacio u telefon lumia 830 (takodje lte) i telefon se normalno prijavio na gsm baznu stanicu, a gore pomenuti note 3 neo je normalno radio sa drugom karticom...

Pa u tome je cela poenta,svakim danom raste broj antena po krovovima a nisam primetio nikakav ali zaitsa nikakav napredak u pokrivenosti 3g signala a o štetnosti da i ne pričam.
Najveca je stetnost od samog telefona dok ga drzis na uvetu i pricas. Na to se niko ne zali. Svi bi hteli full prijem, ali po mogucstvu bez baznih stanica.

To je samo delimično tačno.

3G mi je potreban sa vezu sa internetom i u tom slučaju telefon mi nije na uvetu,takođe kada sam kući treba mi brz net i tu mi je telefon još dalje od uveta jer 3g net koristim na kompu.Kada sam u kolima koristim bluetooth vezu preko audio uređaja u kolima i tu mi je telefon daleko od mene i uveta(stoji u torbici)

Svi razgovori na uvetu su mi kratki,tipa da se ne razvodim preko telefona,da ne ispravljam krive drine,ne uterujem dugove i tome slično:d

Nesto mi se javlja da ce telenor do maja pokriti fino ove sadasnje gradove i jos dodati NS,Nis i mozda jos koji.
Uglavnom svi su u u obavezi da u roku od 6 meseci cini mi se pokriju 50 ili 60% populacije (ispravite me ako gresim),tako da nece moci puno da odugovlace. Taman je taj procenat populacije kad se pokrije ovih 5-6 gradova,ostala manja mesta ce cekati verovatno kad se ugasi analogni na zalost
Pa manja mesta ce cekati do 17.juna. To je za manje od 3 meseca. Taman ce do tada pokriti delove zemlje gde moze 4g bez gasenja analognog signala. 1.aprila idem u Vip po usim karticu pa cemo videti sta su pokrili u Beogradu.

Posto se već sada zna da ce vrlo brzo biti nadmetanje i za 800mhz,onda se verovatno sada pripremaju za takvu vrstu pokrivanja kako bi mogli krenuti dan posle zvanične dodele frekvencija.800mhz može značajno da poboljša sadašnju NET krvnu sliku:D

Bice da mi je ipak uvalila klasicnu sim karticu ova u shopu, posto predstavu nije imala sta mi daje izgleda. Danas nisam bio u pokretu, LTE signal -60dbm i nece nikako da se nakaci. Telefon u LTE only modu. Moram sad opet u Telenor po novu karticu.

Upravo bio u mts-u i pitao ih da i imaju 4g kartice kazu nemaju i ne znaju kada ce.

Kartica je 3in1. Po ostalom se ne razlikuje od dosadašnjih.

Ova bela koju sam dobio je vidno drugacija od crne micro sim koju sam pre toga imao. Medjutim izgleda da je i ona "obicna" iako je 3 u 1. Mislim ne znam, svakako cu posle do DC pa cu videti. Evo bas trenutno sam u Prvomajskoj, ima signala ali neda mi da se konektujem.

Nazad
Vrh Dno