Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

danas sam bio u ns.. stanje na telenor 4g mrezi: od 10 primljenih poziva dva puta sam bio nedostupan jer se tel nije prebacio dovoljno brzo sa 4g (lumia 830), i 6-7 od tih poziva me je vratilo na 2G u toku poziva i to u sred centra (umesto na 3g)... sta im je sa mrezom....?

Poslato sa Note 3

To je do telefona, ne do mreže.

@bojilica, znači radi VIP lepo u Valjevu na kraju? :)
Postavili su baš dosta 4G baznih stanica tamo.
Kod mene na petom puku mts očajan, tako da se nadam da ću preći u VIP kad mi istekne UO konačno..

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Na prethodnoj strani sam isto opisao da se desavalo drugaru sa Telenor 4g na Avali, telefon je Iphone 6. Izgleda da svi imaju problem sa telefonima, a mreza savrseno funkcionise.

danas sam bio u ns.. stanje na telenor 4g mrezi: od 10 primljenih poziva dva puta sam bio nedostupan jer se tel nije prebacio dovoljno brzo sa 4g (lumia 830), i 6-7 od tih poziva me je vratilo na 2G u toku poziva i to u sred centra (umesto na 3g)... sta im je sa mrezom....?

Poslato sa Note 3

Pavke me je bas citirao da preterujem tacno to sto sam pisao i za prebacivanje. Za propustene pozive - imam identican problem [emoji4]

Sent from my iPhone using Tapatalk

Da, to je lako uočljivo i bez tih tabela.
Zanimljivo je tu što stoji da recimo mts ima 326 baznih stanica, dok telenor ima 577 (od toga 326 samo na 800MHz), a procentualno su manje teritorije pokrili. Verovatno su "gušće" postavili BS, dok je za mts pretpostavljam bitnije bilo da jednostavno ispune obaveze o pokrivanju teritorije ili stanovništva.
Vip ima 840 BS i tu je daleko prvi u ovom momentu.

Ako se pogleda broj BS naspram % teritorije:
mts - 35,2 / 1%
telenor - 69,35 / 1%
vip - 30,43 / 1%

Poslednja izmena:
To je do telefona, ne do mreže.

@bojilica, znači radi VIP lepo u Valjevu na kraju? :)
Postavili su baš dosta 4G baznih stanica tamo.
Kod mene na petom puku mts očajan, tako da se nadam da ću preći u VIP kad mi istekne UO konačno..

Radi odlično. Za svaku preporuku. Ja ću možda da ostanem na pripejdu u vipu a da produžim u Telenoru bar još godinu dana, kad mi već vip nudi 4g i na pripejdu. I kod mene je mts očajan, ajde što je internet haos, nego što nema dometa. Pre godinu dana smo ih zvali i rekli su da će popraviti i da se signal smenjuje između 2 bazne stanice a najveći je krivac 4g. Još uvek nisu ništa sredili, dometa ima i kad se javiš na fon samo naglo nestane a ti posle pričaj u prazno. Boli njih uvce, državna firma, neradnici, ne prodadeše se i baš ih briga. Iz tog razloga sam htela momku uzeti neki Dual sim telefon da ne moram da se igram gluvih telefona ali baksuzni Telenor sve koji su jeftiniji nisu Dual sim, dok mts i vip imaju u ponudi šta hoću.

Послато са Redmi 3S уз помоћ Тапатока

Desp, pa mozda i jesu gusce lte800 stanice jer manji kapacitet imaju?

Razumem da mislis da ce MTS malo vrdati sa statistikom ali ne 50%:)

Ne mislim ništa u vezi toga, već sam samo napisao kako izgleda broj BS / 1%

Vip je malo poboljšao 4g u z polju. Gde ga nisam imao pre 30ak dana sada ga imam .

Ili se možda i tripujem :)

Poslednja izmena:
Da, to je lako uočljivo i bez tih tabela.
Zanimljivo je tu što stoji da recimo mts ima 326 baznih stanica, dok telenor ima 577 (od toga 326 samo na 800MHz), a procentualno su manje teritorije pokrili. Verovatno su "gušće" postavili BS, dok je za mts pretpostavljam bitnije bilo da jednostavno ispune obaveze o pokrivanju teritorije ili stanovništva.

Сад испаде да 1800 скоро дупло боље покрива од 800, а до пре неки дан су овде сви били убеђени у сасвим супротно, да 800 покрива три пута више?! ;)

Наравно да није тачно ни једно, ни друго, него да 800 само МАЛО боље покрива (а разлика је мања него код 3Г 900 и 2100).
Али то (укупан број БС, као и структура 800/1800 фреквенција) сасвим искључује тачност ових Рателових података да је Мтс покрио више територије и становништва (ко их прати зна да неке ствари објављују мало ревносније, а неке доста „офрље", односно раде неки минимум, а требало би доста боље). Какви бољи положаји Мтс-ових БС, имају наравно исте положаје, минимум, ако не и Теленор у 10% случајева боље. Или распоред, сви оператери имају сличан распоред БС у просеку, за 2/3Г, али сада исто тако распоређују и 4Г на само неке, углавном мало важније БС (док за пар година не изједначе, тј. поставе на свим, надамо се).
Али још битније је стварно стање на терену, а оно се може видети у следећем...
А то је да од 15-ак градова у којима сам био, Теленор је бољи у једно 12 за 5-50%, а Мтс нигде приметно.

Poslednja izmena:
Ja sam u nekim prigradskim mestima pogotovo kada se krene od Barajeva hvatao samo vip 4G, a ostala 2 ništa. Skoro sam prolazio tim putem i vip me je oduševio. Samo mi jedno nije jasno, kako nikako da reše onaj potez Rakovički put pre pumpe u Topčideru pa do Topčiderskog parka? Tu samo postoji 2G,nema čak ni 3G i to sva 3 operatera. Jer je prva bazna stanica tamo kod Topčiderske pozornice,a kada idem Rakovičkim signal hvatam sa Maxija na Kanarevom Brdu,bar tako pokazuje telefon. Telenor je pokrio Borsku odlično kada se krene od 5 solitera do Pere Velimirovića, i to 4G pun signal, dok je kod ostalih prisutan samo 2G za sada. To su te problematične tačke još sa 3G signalom.

Ja sam u nekim prigradskim mestima pogotovo kada se krene od Barajeva hvatao samo vip 4G, a ostala 2 ništa. Skoro sam prolazio tim putem i vip me je oduševio.

Па то је друго, за Вип и рурална подручја, ту је Вип убедљив, бар са тих 150-170 БС што је поставио...
Писали смо да су покрили све од Бг до Ваљева, уз само неколико километара лошијег сигнала.

Poslednja izmena:
Vip je dobar za ta ruralna područja pogotovo što ima i kućni net, a tamo obično telekom još uvek ima analognu centralu, a wifi provajderi su skupi u odnosu na to koju brzinu nude. Nego me čudi da godinama u BG-u niko ništa ne preduzima za taj deo Borske od 5 solitera, i za Topčider od železničkog mosta pa tamo negde do Topčiderskog parka, tu ima samo 2G ili neki slabiji 3G koji nije upotrebljiv.Telenor je odradio Borsku tu rupu, verovatno sa LTE 800 jer sam imao pun signal. Samo me kod telenora nervira to ograničenje na 50/15 što je bez veze malo.

Па до пре пар месеци била је проблематична цела та „раковичка рупа" код сва три оператера. Само је Вип имао нешто, бар понегде прихватљиво око центра Раковице, Миљаковца, не знам да ли су сад мало поправили.... Али онда је Теленор одлично покрио тај део око општине, ту долину и Миљаковац (можда сад и Канарево).
А то око Топчидера је одувек (пре појаве 4Г) било „танко", кад су сви наређали десетине БС горе иза брега по Бановом, Кошутњаку, Цераку, а доле ништа.

Poslednja izmena:
Ima na Kanarevom 4G i telenor i vip i mts, a rupa niz Borsku za sada telenor 4G pun signal. Tačno fali jedna bazna stanica u Topčideru kod stare okretnice 3, jer tamo kad se krene ka mostu na Adi postoji jedna ali očigledno nedovoljna za tu rupu.

Ima na Kanarevom 4G i telenor i vip i mts, a rupa niz Borsku za sada telenor 4G pun signal. Tačno fali jedna bazna stanica u Topčideru kod stare okretnice 3, jer tamo kad se krene ka mostu na Adi postoji jedna ali očigledno nedovoljna za tu rupu.

То за Теленор Борска је можда са бањичких „пет солитера"...

Мада тај део више и није Борска него по имену неких нових пријатеља: ;)
http://www.blic.rs/vesti/beograd/urnebesno-stanari-ulice-bahtijara-vagabzade-pokusavaju-da-izgovore-ime-svoje-ulice/2pp722p

Poslednja izmena:
Evo za @DZOSUA - BG kod BAS-a:
ec035145ea2b330d90551c0a17ce5436.png

Kao sto rekoh na Telenoru nisam video 50Mbps od kada se tek pojavio 4G. U poslednjih 2-3 meseca nigde nisam presao 20Mbps, a vidjao sam i po 2-3 Mbps brzine na full 4G signal. I ne, nije do telefona jer na drugima gura mnogo mnogo vise [emoji4]

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
VIP i MTS kod BASa imaju i u zabitim delovima signal za >50Mbps :) (postavljao sam nekoliko puta, cak i u zadnja 2-3 meseca, znaci ne ono kada su poceli). Oni te bitne lokacije (TC, stanice, itd.) fenomenalno pokrivaju.

Pavke, mani se teorije, ajde praksa :)

Ima i razlog zasto Telenor ispada da ima losiju pokrivenost i teritorije i stanovnika - ne racunaju teritoriju koja ima ispod odredjene naseljenosti.

Оцена за ту невероватну „акробацију" 5, али за њену тачност 1 ;) не могу да објашњавам, пошто ћеш ионако опет измислити неку нову... А ко верује да Теленор заостаје много за друга два (као што јесте заостајао, али само до пре 3-4 месеца), нека верује...

Poslednja izmena:
Ko zeli da veruje u tvoje teorije sa 0 prakse isto neka veruje:)

„Сигурно"; пошто сам обишао понајвише места у Србији после desp-а овде, и можда Famagusta, spavach... али нико други није пратио стање у глобалу толико ових месеци, тј. desp јесте за Vip и Теленор, Famagusta можда Вип, Мтс,...

(С тим што desp највише мери брзине свуда, ја ретко јер немам пуно МБ, али и не дајем много оцене у том делу или опрезно. С тим што кажем да је много важнија стабилност сигнала и конекција за преко 90% корисника, него неких 100 Mbps. Али не бих знао ко је у том сегменту најбољи да сада. И да ли је Теленоров сигнал мало стабилнији од Виповог, тешко је рећи, кад су слаби није ниједан или се тешко повезују и при 4Г only...
Али ја рецимо нисам баш одушевљен Теленоровом брзином сурфа, заостаје једно 20% за adsl, али не могу да упоредим са друга два кад их нисам користио, на истом тел, истом претраживачу...)

Poslednja izmena:
Čekaj, a ko beše prošle godine išao na doček nove godine i merio signal... hehehe

Не знам, само знам да је тад увек актуелна тема који је оператер мање кочио око поноћи :)

Zavisi o kom indoru pričamo :) ako su one kuće(sa po 4 ili 6 stanova unutra) sa zidovima od 2m debljine onda svaka čast za Telenor.
Ja kada uđem u "stan" i na mts i vip imam 2g sa naznakama 3g

Све је то слично код свих оператера, кад заврше или кад су на истом нивоу покривања, односно у првом реду зависи од густине БС, у неком „ћошку" један има мало бољи сигнал, у другом други...
Конкретно за Теленор у Земун пољу по Рателу, имају једну БС по средини близу аутопута, и још две близу почетку и при крају насеља, али са друге (десне) стране аутопута (у даљој половини или 2/3 немају још 4Г БС). Све три су на 800, али даље тј. ближе ка Земуну су на 1800.

Poslednja izmena:
Ја нисам често тестирао брзину, али свакодневно ради како треба, ево теста да иде преко 20 Mbps...Теленор, Баново Брдо унутар објекта...
9f86a17da7c24d3ea8fbb5b54f8c035f.jpg

Иначе оно зашта ми значи 4Г је слање слика и снимака... И када се шаље на Теленор крпчр то иде значајно боље са 4Г... Слике готово тренутно...

4f1b90e401b297e29f09db051905f292.jpg

4Г од скоро и у Гроцкој, до душе само центар

Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока

Danas na pumpi u AR. Prosle nedelje sam prosao i nije bilo 4G-a Vipa. Screenshot_2016-11-08-14-26-52.jpg

Mali prekid, pa pred Topolu takodje, samo malo manja brzina, valjda zbog voznje. Kragujevac posle ceo ok.

Ljudi šta mi je činiti? Ispostavilo se da moj redmi 3s nema 4g na 800mgz a Telenor većinom ima baš taj. Jel mi onda bolja opcija vip?

Послато са Redmi 3S уз помоћ Тапатока

Nazad
Vrh Dno