Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Вип ажурирао мапу, покрили Бачку Паланку, Челарево, део Младеновца и Бора, побољшали у Прибоју, Врању...

Jel uzimao neko Vip karticu od kad su pustili 4g na prepaid, da li je dovoljno da se uzme na trafici, ili mora posle u poslovnici da se menja za usim?

Jel uzimao neko Vip karticu od kad su pustili 4g na prepaid, da li je dovoljno da se uzme na trafici, ili mora posle u poslovnici da se menja za usim?
Ja sam zamenio svoju u poslovnici i to je bilo pitanje... prvo kao da provere dali uopste imaju, otisla teta nazad u neku prostoriju pa kao ima, i zamenila mi.
Cisto sumnjam da ce povlaciti sve koje nisu usim iz prodaje.
Tako da verovatno dok se ne ispucaju sve stare nece pustiti ove nove usim u prodaju.

Mislim da na trafikama nemaju usim.
I ja sam isto zamenio karticu u poslovnici i teta je isto pokusala da me se otarasi... mozda zato sto sam dosao pred kraj radnog vremena, ko ce ga znati.
Uglavnom sve se zavrsi za minut, potpises neki papir i kartica ti je odmah aktivna.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Evo ja sad prvi put vidim 4G u Backoj Palanci. Telenor mreza. Mislim da je nisam video pre nedelju dana.

A jel uopste ima bs na rts kosutnjak?Posto je jedno vreme bio lte signal od vodotornja do skojevskog naselja.Sad ga vec duze vreme nema.ne znam sta se desilo...ima li neko neka saznanja?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ima 3G bazna stanica na kojoj jos uvek nije pusten 4G. Imaju i 3G baznu stanicu u kompleksu Pionorskog grada.

Znaci ocekuje se pustanje 4g signala na tom potezu?

Sigurno. :)

Pogledaj CellMapper mapu, azuriram je kad god mogu. Danas sam obisao veci potez u Bg-u, ocekujem da bude do sutra azurirana.

У Лазаревцу Теленор пустио још две БС, једна изнад Петке, а друга на почетку Шопића (евентуално на Спортском центру). У Ваљеву има 3-6 БС; издала ме батерија па не видех добро, углавном је покривено (скоро) све.

Poslednja izmena:
Radi ok 4g i onda se samo zaglupi. Juče zovem i meni kao zvoni ali druga osoba ne prima poziv. Pošaljem poruku ,drugoj osobi stignu 2 poruke. Ovo 99 % nema veze sa telefonom ili sistemom. Do sadi se nikad nije dešavalo a od kada sam uzeo karticu desilo se 2,3 x. Da li su i drugi imali ovakav problem ? Kao da se zaglupi mreža i ne prebaci .

Radi ok 4g i onda se samo zaglupi. Juče zovem i meni kao zvoni ali druga osoba ne prima poziv. Pošaljem poruku ,drugoj osobi stignu 2 poruke. Ovo 99 % nema veze sa telefonom ili sistemom. Do sadi se nikad nije dešavalo a od kada sam uzeo karticu desilo se 2,3 x. Da li su i drugi imali ovakav problem ? Kao da se zaglupi mreža i ne prebaci .
Ja sam to primetio kod MTS-a (spadne na 3G pa zaboravi da se vrati na 4G) ali tu karticu samo povremeno koristim pa nemogu nesto preciznije da kazem.
Valjda su to neke pocetnicke bolesti, dok nepocne masovnije da se koristi 4G i dok se pokrivenost znacajnije ne popravi.

Poslednja izmena:
On ima obratni problem, njemu kao da nece da predje na 3G.

A duple poruke ako stignu to je bas dokaz onoga sto sam rekao da je problem. Ocigledno Tnor na nekim BS barem i dalje ima taj ozbiljan problem rollovera.

Ne znam da linje neko pisao, Telenor je pustio 4G u Temerinu.

Pustili i u Priboju od pre par dana. Šire se polako ali sigurno :) Još samo kada bi dali neku foru da se testira mreža ili dozvolili prepaid korisnicima pristup 4G mreži

И ако су покрили и Нову Варош, Инђију и Кањижу, онда су сад све градове са 10.000 и више становника; и по том критеријуму су мало престигли чак и Вип.

Poslednja izmena:
A jel radi ono edit, pa da pokusas tako... jel kod telenora i dalje ogranicenje brzine ?

Ukratko, stanje je ovakvo:
4G LTE imaju samo na jednoj stanici u gradu, 3 sektor antene (tačna lokacija je Takovska ulica preko puta tehničke škole), evo neke baš okvirne mape "iz glave", jako crveno je dobra indoor pokrivenost, ovo svetlo crveno je outdoor pokrivenost - postoje izuzeci ali nekako generalno je tako sa X sam obeležio samu BS.
Pogledajte prilog 212937

Kad bi pustili još jednu u ulici Predraga Boškovića (postoji baš visoka zgrada i tu Telenor ima 4G 800MHz), stanje bi bilo daleko bolje. Imaju dozvolu u ratel registru za tu lokaciju ali još nije aktivna.

Što se 3G-a tiče stanje je sledeće:
Sam grad je okej pokriven, malo je veće opterećenje u južnom i jugoistočnom delu grada jer na levoj obali Nišave imaju samo jednu BS, a na desnoj imaju tri. Postoji i WCDMA 900 signal - ne znam sa kolko baznih stanica, ali moguće samo sa te u ulici Predraga Boškovića. Ostalo je na 2100MHz.

Okolina, hm, vrlo čudno. Outdoor imaš 3G/HSPA+ u celoj kotlini dok god vidiš Crni Vrh - lokaciju na brdu baš iznad grada visoko, ali je zbog udaljenosti od te BS indoor pokrivenost u kotlini - van grada promenjiva. U kotlini outdoor imaš 3G/HSPA+ imaš u sledećim selima: Poljska Ržana, Trnjana, Mali Jovanovac, Veliki Jovanovac, Veliko Selo, Krupac, Izvor, Berilovac, Sukovo, Petrovac, Vojnegovac, deo Držine, Barije Čiflik, Gnjilan, Rasnica, deo Velikog i deo Malog Suvodola, Blato. U svim ovim mestima je indoor pokrivenost loša, outdoor funkcioniše.

Što se malo udaljenijih sela i lokacija tiče, dobro su pokrivena sledeća sela: Crnoklište, Crvenčevo, Staničenje, Temska (ovde Vip i Telenor nemaju ni GSM), Sopot, Srećkovac, Činiglavci, Gradište, Obrenovac, Poganovo i Poganovski manastir (ni ovde Telenor i Vip nemaju ni GSM), Zvonce, Trnski Odorovci. Pokriveni su i Planinarski Dom (ako se negde zavučeš indoor nema 3G), Visočka Ržana, Slavinja, Brlog, Dojkinci, Jelovica, Izatovci... generalno većina sela na staroj planini, na Zavojskom Jezeru postoje lokacije sa 3G signalom mts-a, GSM je prisutan na većem delu, Telenor i Vip nemaju nikakav signal na jezeru.

Eto to je što ja pamtim iz glave.

А Теленор и Вип, по колико имају 4Г БС?

Što se Pirota tiče, Vip ima tri 4G bazne stanice, jedna je u ulici Nišavski Odred (blizu ove u Takovskoj mts), u centru, ulica Kneza Miloša (na zgradi pored hotela Ana Lux Spa) i u ulici Omladinskih Brigada na "zgradama solidarnosti". Tako postižu dosta bolju pokrivenost grada od mts-a, a sve BS su na LTE 1800 kod Vipa ovde za sad.

Telenor ima 4 BS na 800MHz - Ustanička ulica (blizu mts-a u Takovskoj i Vipa u Nišavskom odredu), Predraga Boškovića kod škole Vuk karadžić, blizu Niške ulice (preko pruge na mts stubu), industrijska zona kod ulaza u Aha Mura Prvi Maj. Oni imaju ubedljivo najbolju pokrivenost, ne meri se ni sa jednom drugom mrežom jer svakako imaju LTE 800MHz.

И ако су покрили и Нову Варош, Инђију и Кањижу, онда су сад све градове са 10.000 и више становника; и по том критеријуму су мало престигли чак и Вип.

Ajde malo da se smirimo Telenor fanboys i da budemo realni. VIP nikako nisu mogli prestici ni po kom kriterijumu...

6312d7b1f5d33c7e269c6b3976cf9d5e.png
86c853d769c629391f3e19c2aeb8aad4.png

Немам никакав коментар на ове површне и нетачне примедбе, с обзиром да сам све објаснио и нагласио на шта се односи...

Uhvatio sam Telenorov 4G u podnozju Avale (4/5 - 5/5). Provereno nije sa stuba blizu motela "1000 ruza" i na objektu u podnozju Avale. Nisam stigao nista da snimim, bio sam sam u guzvi.

Telenor je izgleda pustio 4G na jos jednoj baznoj stanici na Petlovom brdu (bazna stanica na soliteru u Rasinskoj). Imao sam opticku vidljivost sa tom baznom stanicom i signal je bio -63dBm. Sigurno nije signal sa bazne stanice u Gockoj ulici.

Па што не кажеш за Петлово, биће да је та број 6736 :)
А у подножју није са врха Авале? Можда Јајинци, Бели Поток, Рипањ, нека околина сигурно ако је добар сигнал.

I mene interesuje ta kod avale ajd ako mozete malo detaljnije o njoj hvala unapred:)

Tek sam danas uocio tu na Petlovom. :) Takodje, potez petlja Orlovaca - tunel Strazevica je pokriven 4G signalom, verovatno samu petlju pokriva bs u Gockoj, a ostatak puta ta na Petlovom brdu na soliteru u Rasinskoj, posto jos uvek nije pusten 4G na bs na petlji.

Sto se tice samog podnozja Avale blizu skretanja za Pinosavu, ne znam zaista odakle hvata 4G signal. :) Koliko znam, Telenor nema bs na vrhu Avale, ili se varam?

Poslednja izmena:
Tek sam danas uocio tu na Petlovom. :) Takodje, potez petlja Orlovaca - tunel Strazevica je pokriven 4G signalom, verovatno samu petlju pokriva bs u Gockoj, a ostatak puta ta na Petlovom brdu na soliteru u Rasinskoj, posto jos uvek nije pusten 4G na bs na petlji.

Sto se tice samog podnozja Avale blizu skretanja za Pinosavu, ne znam zaista odakle hvata 4G signal. :) Koliko znam, Telenor nema bs na vrhu Avale, ili se varam?

И петљу, тј. Ибарску у околини покрива та нова, а из Гочке само од почетка Петловог, евентуално још врло мало Ибарске пре тога. А за врх Авале не знам.

Nazad
Vrh Dno