Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Bio sam za vikend u Kraljevu... Telenor.... Dosta slabo....

Како, пре 20 дана радио нормално, покривен цео град са сва три оператера... Можда ниси задовољан брзином...

П. С. Тек сад видим да си поставио и атачмент, али мени телефон не отвара ту врсту, не знам зашто.

Poslednja izmena:
Kod mene u Pirotu "stanje redovno", još ništa od Vip i Telenor 4G-a...
2IQhl1R.png

Na 1 klik se menja na kojoj frekvenciji ce koja antena sta da duva. Logicno je da dok imas manje BS da ces da odasiljes na 800, cim se poveca broj BS menja se i frekvencija i ovisno od spektra i blokova koje je operater (za)kupio.
Ako je tako, zasto bi MTS i VIP stvarno imali na 1800? To sto kazes nema smisla.

Mozda jer su odavno poceli sa 4g i imaju dosta 4g bs dok se Tnor bavio picikato 3g mrezom. :)

Kakvo to veze ima?:)
Ako mogu da prekonfigurisu klikom, zasto ne bi?

Poceo si da radis za Tnor, vidim ja ;) I dalje nisi priznao koliko si slagao u VIP temi o tome sta je VIP branio.

Pokusaj jednom sam sebi da odgovoris, verovatno cekas sam svoj odgovor. :).
Hiljadu razloga zasto neko drzi neku frekvenciju, negde i nekad. Mreze disu i menjaju se, inzenjeri stalno rade kod svih operatera na planiranju mreze. Ozbiljan je to posao jer jednom kada odaberes vendora tu si gde si i nema vraćanja. I sve to mnogo kosta.

Dok je kod tebe sve u domenu teorije zavere pa i to da ce jedan operater korisnike da zavrne za protok. Nema pametnijeg posla :)

Poslednja izmena:
Ne, sada ides samo teorijom da ja idem na teoriju zavere :)

Pitanje nije zasto je Tnor na LTE800, vec zasto druga dva nisu prebacila na LTE800 ako je tako lako?

Zasto bi se prebacili ako su lepo pokrili npr. Beograd?

Da bi dobacili i indoor/podrume/garaze.

Dobro pitanje, moram se sloziti, ako je stvarno na klik, a ja verujem da jeste, kako rece @Sepitmus, ne znam sto to nisu odradili bar da probaju dok ne postave vise BS na 1800.

Sent from my ONEPLUS 3 using Tapatalk

Мене опет више чуди 3Г. Ја знам да код мене у Подрињу на неким Мтс 3Г БС нема у просеку 10 корисника интернета у неком тренутку, а они ставили на 2100! И тако покрили 30% мању површину него да је на 900. Писао сам им о томе, али они једино што знају је да напишу, питају за тачну позицију, број и модел тел, тачно време покушаја успоставе везе и сличне бесмислице.

Poslednja izmena:
A mene cudi sto se ti cudis o 3G u temi o 4G :)
Salim se, mislim da nema veze 3G sa 4G, pogresna tema prijatelju.
Ovde se cudimo zasto neku frekfenciju nisu stavili ali na 4G, ne 3G.

Није толико далека тема, проблем (да не говоримо што овде буде и сто пута горих упадица).

Poslednja izmena:
Slazem se, nazalost...
Nego, ima li sta novo od BS po BG zadnjih dana, znam da pratis to, bas me zanima jesu li nesto novo zbudzili po BG bilo koki operater.

Нема ништа, барем што се може наћи на нету, а нисам био скоро, али и иначе није тако лоша ситуација код вас у Бг... :)
Обично су задњих пар месеци постављали у источним деловима града ближе аутопута (северно до Булевара, јужно до Вождовца), на запад према Сурчину и око Земуна, али то ми буде најмање занимљиво као новост кад видим ;)

Poslednja izmena:
Мене опет више чуди 3Г. Ја знам да код мене у Подрињу на неким Мтс 3Г БС нема у просеку 10 корисника интернета у неком тренутку, а они ставили на 2100! И тако покрили 30% мању површину него да је на 900. Писао сам им о томе, али они једино што знају је да напишу, питају за тачну позицију, број и модел тел, тачно време покушаја успоставе везе и сличне бесмислице.

Eto jos pitanja za Septimusa :)

Promena kodeka se radi softverski, čas posla. Zašto mts još koristi half rate kodek na 2G? Ni oni sami ne znaju...

Bolje pitanje za to je zasto uopste jos uvek imaju 2G, ali previse hocu :)

Зато што многи (старији људи) немају 3Г телефоне, чак не знају ни да то постоји... Али за пар година би могли почети да укидају, прво Бг, НС, Ни; мада сумњам да ће пре 2021. Или бар кад стигне 5Г, неће имати где више на стубовима да каче "кутије" зване ћелије :)

Poslednja izmena:
Itanje je bilo dobro; na 2G ne mora da se koristi half rate kodek.

Ljudi nemam kad da čitam celu temu, pa samo kratko, jel radi Telenor 4G u BG normalno ili još uvek pati od dečijih bolesti, nedostupnost, ne stizanje sms poruka? Čitao sam da su se još nedavno ljudi žalili na to a sećam se da sam i ja imao iste probleme (doduše na mts), kad se uvodio 3G, pa sam morao da disablujem 3G da bih bio dostupan i sl (premda je fon pokazivao pune crte i na 3G al nešto nije štimalo).
Uzeo bih 4G karticu, ali neću bzvz da uzimam još ako ne radi to kako treba.

Nisam na to mislio milane, vec zasto ima delova koji nisu pokriveni sa 3G :)

@kriket
Net lte radi celim gradom, za sms i pozive se spusta na 3 ili 2G.
Nemamo VoLTE jos uvek.
E sad ja samoza net mogu da kazem da radi saveseno jer imam data karticu kod Tnora.
Edit:
Uskoci alfaunits.

Poslednja izmena:
@kriket
Net lte radi celim gradom, za sms i pozive se spusta na 3 ili 2G.
Ne kapiram, znači kad vršljam netom onda uključim 4G a kad očekujem poziv vratim na 3G? Ti to ozbiljno il zezaš? :)
Pa upravo zbog toga sam i pitao, neću da moram da gasim 4G da bih bio siguran da sam dostupan. U tom slučaju ću da držim 3G sve vreme, jer mi je dovoljan za tolko kolko koristim net van kućnog WiFi - nije sad da idem ulicom i skidam torente na telefonu.

Ako nije pouzdan za pozive i SMS, džaba ga bilo što se mene tiče.
Kao što rekoh sećam se da sam imao takvih problema svojevremeno sa 3G. Fazon fon sve vreme radi - pune crte, sve kao kul, kad dobijam poruke o propuštenim pozivima. I onda sam morao da isklj. 3G da bih bio siguran da sam dostupan. Posle su to sredili, ne sećam se kolko je to stanje trajalo, možda par meseci dok nisam mogao opušteno da uključim 3G i ne mislim (ne dobijam sms o propuštenim pozivima u vreme kad je fon bio uključen sa punim crtama).

Telefon je na 4G. Kad te neko pozove ili ti pozivaš, automatski se spušta na 3G. Tako je za sada kod svih dok ne uključe volte. Bilo je pisanja za telenor da će sledeće godine.
Sada se može desiti i da imaš ponekad propušten poziv jer telefon nije uspeo na vreme da se prebaci sa 4G na 3G, u momentu kad je trebao da primi poziv.

SMS ide preko 4G mreze, dok poziv ide preko 3G mreze. Kod mene se Telenorova 4G mreza pokazala pouzdanom za primanje poziva (bez problema prebaci na 3G). Nexus 5X je u pitanju.

Poslednja izmena:
Takodje i kod mene bez problema prebaci na 3G kad imam poziv...Telenor

Ne kapiram, znači kad vršljam netom onda uključim 4G a kad očekujem poziv vratim na 3G? Ti to ozbiljno il zezaš? :)

Sad ja MORAM kontra pitanje.
Ti to ozbiljno ili se zezas? Stvarno te pitam? Ja mislio da nismo na forumu B92 ili Ana, da li je moguce da jos neko na ovom forumu ne zna kako funkcionise 4G danas u Srbiji.
Ajde ali mislim da me zekis i dalje, objasnicu ti.
Ukoliko svrljas lte-om, neko te pozove, telefon SAM automatski spusta na 3G ili 2 zavisno od pokrivenosti i ti vrsis poziv preko 2 ili 3G, cim spustis slusalicu vraca se sam na lte ukoliko si i dalje pod pokrivenosti tim signalom.
Naravno sve ovo ti nece raditi ukoliko ukljucis lte only, to mozes kao ja jer imam data karticu samo za net a lte imaju u celom BG pa nema gubljenja neta.
E sad i dalje mislim da me zezas sa onim gore pitanjima.
Sms valjda ide preko 4G ne znam jer nemam voice karticu, to ce ti vec neko reci.

Nisam na to mislio milane, vec zasto ima delova koji nisu pokriveni sa 3G :)

А то, па то је друга половина, оно што је до њих... Сад имају на свим БС 3Г (или 99%), али фали 900 MHz и још понека БС и у градовима и изван...

Vrh Dno