Šta je novo?

4870 i 4850 vec u maju?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Yeah, RV770Pro za 249 dolara - performance bar in 200 EUR range raised again! Ako je tako kao što najavljuju, za oko 190 evrića imaćemo kartu koja je brza kao 9800gtx! Extra!

Eh to bi bilo sjajno! Mada mislim da će Pro verzija ipak biti malo sporija od 9800GTX u većini slučajeva, ali će verovatno biti veoma dobra kupovina.

Bas me zanima kolko ce imati uticaja to sto 4800 serija dolazi sa 256bit mem. magistralom... Onih 512 i 448bit kod 9900 serije ce predstavljati ozbiljnu brutalnu prednost - brutalnu snagu...

Pa kompenziraju sa brzom DDR5, teoretski bi trebalo biti podjednako što se tiče protoka.

Bas me zanima kolko ce imati uticaja to sto 4800 serija dolazi sa 256bit mem. magistralom... Onih 512 i 448bit kod 9900 serije ce predstavljati ozbiljnu brutalnu prednost - brutalnu snagu...

Cini mi se da trenutno 256bita sa memorijom na nekih 2000Mhz sasvim dovoljno za sve igre. E sada posto i raste brzina memorije, 256bita moze i za buduce igre biti dosta. Preterivanje sa Memory Bus-om se nista ne dobija, a cena raste, tako da treba naci razumnu vrednost. Recimo 2900xt bi potpuno isto radio i sa 256bita, a bio bi i jeftiniji... Tih 256bita kod 4800 sa nekom gddr5 memorijom moze biti jeftinije resenje od 512 i gddr3, a imati priblizan Memory Bandwidth i manju potrosnju.

Tih 256bita kod 4800 sa nekom gddr5 memorijom moze biti jeftinije resenje od 512 i gddr3, a imati priblizan Memory Bandwidth i manju potrosnju.
Nisam baš siguran po pitanju cene. U početku će verovatno ddr5 + 256bita biti skuplje rešenje od ddr3 + 512bita, pogotovu što je ATi već razvio karticu sa 512bitnim memory busom. Međutim većom raspoloživošću i padom cena ddr5, situacija bi trebalo da se okrene u ATi-jevu korist.

meni je i dalje cudno sto DDR4 memorija nije masovno zazivela na karticama, a oni predstavljaju DDR5 na nepunih 4Ghz?!
poznato je da klok memorije ne utice previse na performanse, ne koliko i arhitektura cipa i klok GPU-a (i SP-ova), mada sa druge strane 4Ghz je bas dosta...

Pa kompenziraju sa brzom DDR5, teoretski bi trebalo biti podjednako što se tiče protoka.

Treba uzeti u obzir i da će DDR5 sigurno imati užasno labave latencije na tim klokovima bliskim 2000 MHz (4000 MHz DDR).

Treba uzeti u obzir i da će DDR5 sigurno imati užasno labave latencije na tim klokovima bliskim 2000 MHz (4000 MHz DDR).

Jeste, ali 4Ghz je ipak 4Ghz, a grafike imaju lepu osobinu da barataju velikim blokovima podataka, tako da latencija manje utice nego kod CPU-a. U prevodu uvek se isplati vise Mhz.

može imati GTX200 ozbiljnu brutalnu prednost, ali čoveče kartice će biti 500e (280) i 400e (260). dok će atijeve biti 200-250e. ati će biti sporiji, ali ako to bude 5-10% to je zanemarivo za duplo manje para. a ja računam da će ati još spustiti cene mesec dana nakon izlaska.

Haha, 5-10%... bice 10-ak puta vise od toga. :) Ako 4870 bude u rangu sa 9800GTX-om, bice dobro. :)

Poslednja izmena:
Haha, 5-10%... bice 10-ak puta vise od toga. :) Ako 4870 bude u rangu sa 9800GTX-om, bice dobro. :)

Uh, to ne bi bas bilo sjajno po AMD, ti si bas pesimista :S: Ja sam malo manji pesimista :D posto sam rekao da ce 4850 biti malo sporiji od 9800GTX ali ocekujem da 4870 ipak bude brzi. Jer ako 4870 nije brzi od 9800GTX onda to znaci da je cak i oslabljena verzija tj. GT260 (ili vec kako se zove) isto znacajno brza od 4870 sto ne bi bas bilo dobro. Jer nisam siguran da je brzina 9800GTX-a dovoljna za recimo maks podesavanja i vece rezolucije u igrama koje izlaze kasnije, u drugoj polovini i krajem godine.

Mada sta znam, AMD ce ionako za neki "full game experience" nuditi/predlagati R700 tako da to je to otprilike...

Eto na kraju si sam sebi dao odgovor :)
Ako ce GTX280 biti 50% brzi u odnsu na 4870 uopste nije lose po AMD,naprotiv.
Ipak Ati sprema dupli 4870 protiv GTX280

Mislis GX2 280 ? Pa hoce,za jedno godinu dana kad predju na 40nm.

Ta ideja mi deluje sumanuto i krajnje *****ska....stavljati dva onolika cipa na jedan PCB... nece da bude dobro :)

Pa zato i kazem tek kada predju na znatno sitniji proces i tada ce to biti mnogo manji GPU.

Ta ideja mi deluje sumanuto i krajnje *****ska....stavljati dva onolika cipa na jedan PCB... nece da bude dobro :)

Sto bi morali na jedan PCB ? :) Dva GPU-a na dva PCB-a povezani preko neke ultra brze interkonekcije. Al' to bi imalo ogromnu potrosnju, tako da ne znam kako bi to izveli sve dok, kako kaze DAS, ne predju na 45nm ili sitnije. Verujem da bi cak i tad disipacijia bila ogromna. :whip:

Iz 9800GX2 smrdi plastika nakon pola sata uz temperature od 100+C, zamisli šta bi tek bilo sa GT280 X2

Smrdeo bi metal?

Kada se od prilike ocekuje 4800 serija dodje u nasu zemlju ako je launch date 18. jun? Treba da uzmem novu kantu pa razmisljam da li da sacekam tih nedelju dve posle launch datea (koliko nedelja?) ili da pazarim 8800GTS 512 za slicne pare (220e)?

Strpi se malo ;)

Sto se tice smrada, verovatno bi napajanje prvo zasmrdelo pa onda kartica :D

Kada se od prilike ocekuje 4800 serija dodje u nasu zemlju ako je launch date 18. jun? Treba da uzmem novu kantu pa razmisljam da li da sacekam tih nedelju dve posle launch datea (koliko nedelja?) ili da pazarim 8800GTS 512 za slicne pare (220e)?

Pa ako je lansirni datum 18. jun, dakle tacno pred letnje odmore, pretpostavljam da veca kolicina ovih karti kod nas nece doci pre avgusta/septembra jer su tokom letnjih meseci uvoznici po pravilu mnogo manje aktivni i to sasvim opravdano jer to nije udarni period za prodaju hardvera. Naravno ne sumnjam da ce se neka manja kolicina karti pojaviti kod nas vec u prvoj nedelji nakon lansiranja, ali ce nositi i adekvatni cenu sa sobom. Situacija ce biti slicna kao i sa 8800GT koji se u prvom naletu nakon premijere kod nas pojavio po cenama od 22000+ dinara pa je pola foruma kukalo kako je to pljacka napacenog naroda, ali je retko ko primetio da su i po tim cenama karte bile razgrabljene u rekordnom roku sto znaci da trziste postoji (bar za tih prvih par desetina karti). Siri izbor karti raznih proizvodjaca sa raznim varijantama hladjenja i klokova sto na kraju vuce i povoljniju cenu (konkurencija je cudo) po mojoj najoptimisticnijoj proceni ne pre avgusta/septembra.

Jao ja se iskreno nadam da će se pojaviti barem sredinom jula (valjda je mesec dana dosta da se nabave ove karte i ponude nama).
Ali ako je realno gledati onda je pitanje i da li će u avgustu/septembru biti dobra ponuda sa ovim kartama...
A mene do tad mrzi da čekam, tako da će odluka o kupovini pasti sredinom jula :)

kad je izlazila 3870x2 u imtelu su je imali pet dana pre zvanične promocije, ali nisu smeli da prodaju. svi proizvođači prvo naprave neke količine kartica pa tek onda bude promocija. a sudeći po tome da ati govori da će biti dostupna u velikim količinama već od prvog dana, znači da je proizvodnja već sad krenula. ddr5 se već isporučuje, znači da se kartice prave. tako da će u imtelu biti sigurno 19. ili 20. juna

Pa ako je lansirni datum 18. jun, dakle tacno pred letnje odmore, pretpostavljam da veca kolicina ovih karti kod nas nece doci pre avgusta/septembra jer su tokom letnjih meseci uvoznici po pravilu mnogo manje aktivni i to sasvim opravdano jer to nije udarni period za prodaju hardvera. Naravno ne sumnjam da ce se neka manja kolicina karti pojaviti kod nas vec u prvoj nedelji nakon lansiranja, ali ce nositi i adekvatni cenu sa sobom. Situacija ce biti slicna kao i sa 8800GT koji se u prvom naletu nakon premijere kod nas pojavio po cenama od 22000+ dinara pa je pola foruma kukalo kako je to pljacka napacenog naroda, ali je retko ko primetio da su i po tim cenama karte bile razgrabljene u rekordnom roku sto znaci da trziste postoji (bar za tih prvih par desetina karti). Siri izbor karti raznih proizvodjaca sa raznim varijantama hladjenja i klokova sto na kraju vuce i povoljniju cenu (konkurencija je cudo) po mojoj najoptimisticnijoj proceni ne pre avgusta/septembra.

manje aktivni? kad ide roba svi ce da se lome da to "uvaljaju", ne brini. i dalje, sumnjam da ce toliko vremena proteci od premijere - pa do - e-ima-kod-nas-da-se-kupi... kao i HD 3xxx serija - izaslo cca 15 novembra iirc, a ja pazario oko 1. decembra. 2 nedelje je to, a to nije mnogo...
i, opet, bez obzira na cenu (ko sto kazes za 8800GTS) - opet ce da plane dlanom o dlan....

Pa ako vec planiras da das 350-400 evra (4850CF),mozda za te pare bolja kupovina bude GTX260.
:wave:
prvo, ne secam se da sam video da je Pixell napisao da 'oce da da 400 jura za graficku, a drugo lepo je videti optimizam da ce GTX260 kostati 400 jura... ;)

Hehe, ne, neću dati više od 230e za novu grafiku :).
Cilj mi je prevashodno što manji power consuption za uložene pare.
Znači nešto što košta kao sada 9800GTX, radi brže, manje troši i manje se greje i ostavlja mi mogućnost za kasniji upgrade.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno