Šta je novo?

3G i 064

Na koju foru, kada je HSDPA - do 1,5 Mbit/s a UMTS - do 384 kbit/s u downloadu?

Onda su oni danas pustili 4G ,)

Ajd malo da vas obrazujem. Na fizickom nivou HSDPA sa 16QPSK daje do 2Mbit/s u idealnim uslovima , dakle oko 1.7-1.8Mbit/s u realnim. To se na nivou aplikacije svede na maximum oko 1.2Mbit/s preko UDP ili oko 1.1MBit/s preko TCP/IP-a. To je ono sto ce Telekom u pocetku da ponudi.

Ako bi se koristila HSDPA 16QAM modulacija (izuzetno mali broj mobilnih i kartica to trenutno podrzava, bice ih uskoro vise), na fizickom nivou je to oko 3.8-3.9Mbit/s u idealnom a 3.6-3.7Mbit/s u realnim uslovima, sto se na nivou aplikacije svede na oko 3.2-3.3Mbit/s preko UDP-a odnosno oko 3.1-3.2Mbit/s preko TCP/IP-a. Za ovo je u principu potrebna promena samo nekoliko parametara u RNC-ju i baznim stanicama od strane operatera... dakle, na volju im je kada ce to da ukljuce, verovatno cim se ukaze potreba ili ih konkurencija natera...

4G jos ne postoji, vec se govori o LTE (Long Term Evolution) sa plairanih 100Mbit/s u downlinku koristeci OFDMA modulaciju. U svetu se to ocekuje reda velicine oko 2010-te, kod nas naravno koju godinu kasnije.
 
Poslednja izmena:
evo vam sa njihovog sajta
27. decembra 2006. godine, komercijalno puštena u rad mreža treće generacije.

Mobilna telefonija Srbije prvi je mobilni operator u našoj zemlji koji je pustio u rad 3G mrežu. Ova tehnologija korisnicima omogućava korišćenje velikog broja novih usluga kao što su: video poziv, gledanje TV programa, muzičkih spotova i filmskih sadržaja, brzi internet, nadzor važnih saobraćajnica i mnogo drugih multimedijalnih sadržaja preko mobilnog telefona.

3G servisi biće omogućeni svim postpaid korisnicima koji se prijave za korišćenje 3G servisa i koji poseduju 3G telefone.

Korisnicima koji se opredele za korišćenje 3G paketa usluga, u promotivnom periodu, mt:s će omogućiti korišćenje 3G servisa po sledećim uslovima:

* Video poziv po ceni običnog poziva, za tarifni profil koji pretplatnik koristi
* Besplatan pristup Mondo WAP portalu i sadržajima na njemu preko 3G mreže uz pomoć posebne pristupne tačke (APN) - 3Gmondo.
* Brzi internet do 2 Mb/s po ceni prenosa podataka GPRS-om za odgovarajući tarifni profil.

Za korišćenje 3G paketa usluga korisnici se mogu prijaviti na jedan od tri načina:

* slanjem SMS poruke PRIJAVA, na broj 733 (po ceni standardnog SMS-a),
* pozivanjem Korisničkog servisa mt:s-a na broj 064/733 i
* popunjavanjem zahteva u nekoj od mt:s poslovnica

U promotivnom periodu, korisniku će biti naplaćena dodatna mesečna pretplata za korišćenje 3G paketa usluga u iznosu od 99,00 dinara bez PDV-a. Za prvi mesec korišćenja, u mesečnu pretplatu je uračunata cena aktivacije 3G servisa.

Usluge 3G tehnologije dostupne su u sledećim gradovima:

Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak, Kragujevac, Kopaonik, Kruševac, Kraljevo, Pančevo, Smederevo, Paraćin, Ćuprija, Sombor, Subotica, Požarevac, Užice, Zlatibor, Bor, i Vrnjačka banja. Dok će već u prvoj polovini januara 2007. godine, 3G signal biti pušten i u: Vranju, Leskovcu, Sremskoj Mitrovici, Šapcu, Zaječaru i Jagodini.
 
99din + PDV samo da bih probao dali mi to uopste treba, mora da se shale :D

investicija ce sa tom filozofijom da im se otplati nikada
 
Da im platim 99din + PDV, a onda da mi naplacuju protok kao GPRS!?
Pa ko je ovde lud?
 
vise ovde

U trenutku kada pišemo ovaj tekst, malo ranije nego uobičajeno zbog novogodišnjih praznika, prema planu Mobilne telefonije Srbije, 3G signal bi trebalo da krene do kraja godine. Pored WCDMA signala koji predstavlja osnovnu 3G tehnologiju, odmah će biti dostupan i HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) koji zapravo predstavlja takozvanu 3,5G tehnologiju tj. tehnologiju paketskog prenosa podataka kao komplement WCDMA koja zauzima ceo kanal (slično kao odnos CSD-a i GPRS-a). Podsetimo se da je CSD kao 2G tehnologija omogućavao 9,6 Kbit/s, GPRS kao 2,5G tehnologija u praksi je omogućio brzinu do 53,6 Kbit/s, EDGE kao 2,75G tehnologija do 384 Kbit/s, a WCDMA kao 3G tehnologija omogućava teoretsku brzinu do 2 Mbit/s. Pored WCDMA koji je idealan za prenos video-signala, HSDPA zadužen za paketski prenos u mreži MTS biće u startu dostupan sa brzinom od 1,8 Mbit/s, a uskoro verovatno i sa svih 3,6 Mbit/s, koliko je trenutno dostupno u svetu. Teoretski, brzine ovog signala su do 14,4 Mbit/s, a na njemu će biti zasnovani budući signali znatno većih brzina. Sve ove brzine treba uzeti sa rezervom u praksi, ali, u svakom slučaju, to će predstavljati znatno unapređenje postojećih brzina. Što se tiče odnosa WCDMA i HSDPA, prema sajtovima inostranih operatera, paketski prenos je do četiri puta brži i dostiže u praksi brzinu do 1,4 Mbit/s.

Toliko o tehničkoj strani. A kako će to izgledati u praksi i sa komercijalne strane? Kao što je poznato, prvo će biti pokriveni Beograd, Novi Sad i Niš, a zatim i drugi veći gradovi. Cenovna politika za sada još nije poznata, a veoma nas zanima koliko će koštati servisi video-poziva, posmatranja video-signala (najavljeno je emitovanje TV programa, spotova, pregled slike sa kamera radi izbegavanja saobraćajnih gužvi), a takođe i cena prenosa podataka. Nadamo se da će prenos podataka biti povoljniji nego što je sada jer smatramo da je trenutno veoma skup.

Pogled na cene u Evropi govori nam da ima raznih modela tarifiranja. U Engleskoj Vodafone nudi za 25 funti mesečno 250 MB podataka i dodatne megabajte po ceni od jedne funte, a za 45 funti 1 GB podataka. Sve cene su bez PDV-a i obračun saobraćaja se dobija sabiranjem dolaznog i odlaznog protoka podataka. T-Mobile nudi data pakete za 29 (3 GB) i 44 funte mesečno (10 GB), a ovaj drugi dozvoljava legalnu upotrebu VoIP tehnologije.

U okruženju smo pogledali sajt T-Mobile u Hrvatskoj (www.t-mobile.hr) i videli tri različite grupe data paketa, od ultraskupih do znatno povoljnijih. Najbolje je da pronađete aktuelnu kursnu listu i uz pomoć kalkulatora uporedite cene u Engleskoj, Hrvatskoj i trenutne cene kod nas.

Što se tiče uređaja koji podržavaju HSDPA, recimo da postoje PCMCIA i USB varijante i da je na njima mogućan, kao i uopšte na 3G mreži, automatski prelazak na EDGE ili GPRS usled gubitka HSDPS signala. Što se tiče telefonskih aparata, njihov broj nije veliki i dovoljno je reći da prvi Nokijin model sa podrškom za ovaj standard izlazi upravo ovih dana (model N95).
 
Ajd' evo jedno pitanje za dobre poznavaoce trenutnih prilika sto se mob. telefonije tice: ukoliko se kupuje nov telefon, da li od sada vredi razmisljati samo o 3G aparatima i zaboraviti na ostalo ili mislite da ce 3G biti preskup za prosecnog korisnika i da uopste nije relevantno da li je aparat 3G ili ne.
 
Pa s obzirom da prosechan korisnik u Srbiji samo pricha i shalje sms onda se definitivno ne treba 'zaletati' sa 3G mobilnim. Ali isto tako je fakat da ce 3G postati pristupachniji (samo je pitanje vremena) i ujedno i zanimljiviji shiroj publici...
 
Naravno da ne. Kako misliš da naplaćuju 99din+pdv mesečno i to na prepaid-u?
 
Fala bogu da i kod nas nesto "novo" bude.samo da posle ne bude 500 din minut.
 
Dzaba mi brz protok kada mi naplacuje kilobajt isto.
Jedino ako bas ne zelim da mi brze tece racun... Kakvo ciganisanje.
 
Ja samo znam da danas ceo dan sa 064 broja ne mogu nikog pozvati ni biti pozvan...network busy. Eto ti 3G i Telekom i Srbija.. :mad:
 
ali samo postpaid korisnici mogu da koriste 3g,jel da?
 
@ Doll Parts:
ha ha predji lepo na Telenor i kuliraj, sad ce i oni da puste 100%, lepo sam rekao u temi "Telenor i 3G" da samo cekaju da se telekom izleti prvi pa ce posle da ga pokopaju, sta mislite kakvo ce zagusenje da bude za docek nove pogotovo sto sad ima i 3G, u principu do sad za docek svake godine od kako ja imam mob a to je vec nekih 8 godina, uvek je bilo manje zagusenja na 063 nego na 064. Pozz
 
Poslednja izmena:
a vi mislite da su to oni pustili zbog nas korisnika... a ne da se neki slikaju sa 3G iznad glave? pa po chemu se ovo razlikuje od temelja za most preko Tise ?!?

necu da shirim temu, ali cu ponoviti matematiku: 100 Evra = 10GB Upload+Download => isplativo samo za biznis korisnike kome ce tih 100 Evra da donese 10.000 Evra

a ako im je stalo do svih korisnika, sto ne smanje cene minuta? :D
 
Samo postpaid a taman sam hteo da isprobam video call :(
 
Ajde ko je probao uslugu neka napise iskustva.
 
Ja juche poslao sms za prijavu i vratili su mi poruku da cu dobiti konfig. u roku od 24h. I evo stiglo malopre. Brze jeste, ali meni ne rade oni njihovi 3G servisi u okviru monda, probao sam i svaki tv, i trejlere, spotove, ali na svakom kaze 'not responding' ili tako neshto. Kakav bi nash telekom bio kad bi sve radilo iz prve...

Btw. telefon n6233
 
Baš sam hteo da probam kako im sve to funkcioniše, ali kada videh da naplaćuju mesečnu naknadu za uslugu :wall: Pa kome se to stvarno isplati. Kao što neko reče, to može da im služi samo da se slikaju i da kažu da su prvu uveli 3G u Srbiji :(
 
meni ispisuje u 3g mondu da telefon (n70) ne podrzava 3g!?
 
Evo proradilo mi je, morao sam manuelno da dodam apn. Tv je simpa prvih minut, dobro je za zajebanciju ali onaj ko bude stvarno gledao na mobilnom tv nije normalan :)

video poziv nisam probao, nemam nikoga sa 3g telefonom :/
 
Probao sam danas prvo Mondo 3G portal. Streaming radi ok, pretpostavljam da download opada s vremena na vreme sto dovodi do preterane mozaicnosti slike. Znate svi kako radi kompresija, tako da se s vremena na vreme pojavljuju artefakti usled slabog bandwidth -a. B92 radi ok, web cam streaming radi prilicno dobro s obzirom da slike koje salje nemaju preterano puno promena tako da artefakta ima manje. Danas su najbolje izgledali stream -ovi sa Terazija i Beogradjanke.

Onda smo probali i video call. U prinicipu ispunio je moja ocekivanja, sve izgleda kao u doba kad je streaming poceo da se radja na kompovima. Znaci mutna slika, puno artefakta usled kompresije i slabog bandwidth -a, mada verujem da iz 3G protoka moze da se izvuce vise i da sve to izgleda lepse.
 
Ja ne znam da li to ima veze as ovom famom oko 3G ali zadnja dva dana mi se desilo jedno 10 puta da sam nedostupan. Znaci stoji telefon pored mene i stize poruka "propusten poziv" vreme pre jedan minut. Ja gledam i ne verujem!?
 
A sta se desava sa tih 2Mbit/s koje spominju u reklamama kada se svi toliko zale na kvalitet?
 
Ipak sam se danas prijavio porukom za 3G, pre nekih pola sata sau mi stigla podešavanja. Probao sam 3G servise na Mondu i nemam reči koliko to loše radi. Početak je, nova usluga, treba im dati "malo vremena" da to implementiraju kako treba :wall:

TV bukvalno nije moguće gledati pošto jako često baferuje, a slika je toliko mutna da se apsolutno ništa ne razaznaje.

Ista situacija i sa trejlerima, dok Web kamere nisam ni uspeo da pokrenem.

Video poziv ne mogu da probam pošto je u pitanju telefon Nokia E61.

Možda je zaista prerano za ovo pljuvanje, ali...
 
Pa i ovaj gprs-im je bedan tako da je ovo ok.Kad je signal slab sve je slabo....
 
Nazad
Vrh Dno