Šta je novo?

3G i 064

Mentor

Slavan
Učlanjen(a)
10.04.2006
Poena
319
Od jutros mi se na telefonu pojavio 3G znak (noki 6233).
Korisnik sam 064 mreze.
Jer to znaci da su poceli implementaciju.
Zna li neko nesto vise ?

Od jutros mi se na telefonu pojavio 3G znak (noki 6233).
Korisnik sam 064 mreze.
Jer to znaci da su poceli implementaciju.
Zna li neko nesto vise ?
Blago tebi - kod mene se pojavilo "Emergency calls only" pa sam morao da u setovanju sa Dual moda da prebacim na GSM da bih uopce imao telefon. Da, uvode 3G.

Meni se takodje pojavi isti znak pre nekoliko dana sa slicnom porukom "Unregistered SIM". Nakon toga sam flesovao telefon (jer sam imao neki budjavi Vodafon-ov software) i sada bar mogu da koristim telefon mada jos uvek nisam uspeo da uspostavim Video Call. Inace imam Motorolu E770.

Ne znam za 3G ali malo pre sam skidao Jimm java aplikaciju i jedino sto imam aktivirano na telefonu je EDGE. Nisam mogao da verujem kada je skinuo aplikaciju od 180KB za 3-4 sekunde. Sto znaci da EDGE radi sada, prilicno sam siguran da nije radio pre 2 dana i to sa iste lokacije tj. Miljakovac 1.

Kolike ce biti cene 3G usluga?
Dzabe nam 3G, ako bude bilo preskupo...

mt:s 3G zvanicno krece od srede, 27. decembra. Za pocetak ce biti dozvoljeno svim (GSM) karticama da se kace na 3G bazne stanice. Od cele price ne treba ocekivati previse - menjaju se tj. dodaju se samo 3G bazne stanice, dok iza ostaje ceo stari GSM transportno-komutacioni deo. A dobra stvar je sto pustaju i HSDPA.

Opsala ... ni manje ni više ... nego odma' HSDPA?!

Nego, reci ti meni Smith, kako očekuju da transport predviđen za GSM podrži HSDPA (1.8 Mbit downlink)? Tu će, bojim se biti opakog igranja sa QoS, pa me ludo zanima šta će na kraju od svega da ispadne ...

Opsala ... ni manje ni više ... nego odma' HSDPA?!

Nego, reci ti meni Smith, kako očekuju da transport predviđen za GSM podrži HSDPA (1.8 Mbit downlink)? Tu će, bojim se biti opakog igranja sa QoS, pa me ludo zanima šta će na kraju od svega da ispadne ...

Vala bas. Mora transport a bogami i core network da se upgrade-uje (i HW i SW) da bi HSDPA bio ostvariv, tj. vise od prostog reklamnog slogana...

Cena prenosa podataka ostaje ista....
Tako da nemojte ocekivati da ce core biti opterecen sa broj_wcdma_telefona*384 kbit/s ....
Dignu malo CIR na FR vezama i resen problem (i onako su u njihovom vlasnistvu :D )
A sto HSPDA tice to tek nije za brigu ..... koliki je procenat telefona sa HSPDA u Srbiji? mozda 0.001%

Zamislite, 384kbit/s na 40 dinara + pdv za preneti megabajt podataka? To ima da se vrti na računu brže nego na pumpi kad tankuješ gorivo...

Čudi me da pod ovim uslovima nisu ranije pustili 3G.

Poslednja izmena od urednika:
Evo i meni se pojavio 3G znak (Zarkovo, Nokia E61). Videcemo sta ce Lelekom da ponudi :)

Pa kao sto vidite, stvari uopste nisu tako jednostavne....
Sto se tice UMTS-a i kalemljenja na GSM tu je cela stvar relativno elegantno resena: u RNC-ovima (kontrolerima 3G baznih stanica (node-B)) se radi razdvajanje paketskog saobracaja od onog koji potice iz komutacije kola i on se zasebno prenosi do SGSN-a i GGSN-a (gateway-i koji u GSM-u sluze za pruzanje GPRS servisa) i cela stvar funkcionishe lepo. Znachi govor ide kao i ranije, a paketi odvojeno, pa onda opet ko i ranije. Treba napomenuti da kod GSM QoS ne postoji. Naravno da tu ima malo promena u staroj mrezi, ali nista znacajno.
HSDPA se zasniva na promenama u radio interfejsu, a ostalo opet ostaje isto (slicno kao kod GPRS-a i EDGE-a u GSM-u). Znachi, opet nista epohalno. Moguce je ostvariti protoke i do 10Mbps (ovo je naravno deljeni protok).
E sad, kao sto ste i sami konstatovali, uzevsi u obzir strukturu i navike potrosaca, ovo nece izazvati nikakav poremecaj u trasportnoj mrezi.

Zivi bili pa videli...

Poslednja izmena:
Niko nije pominjao QoS kod GSM-a, već upravo kod UMTS/HSDPA, al' si ti rekao jednu finu stvar, a to je da je moguće ostvariti protoke i do 10 Mbps (naravno, deljenog protoka). Da bi uopšte to moglo da radi, pretpostavljam da MORAJU postojati i dodeljeni (rezervisani) kanali komunikacije u transportnom delu mreže. Da budem još jasniji, da bi protok bio teorijskih 10Mbps, od Node-B "uzbrdo" sve mora da bude (teorijski) najmanje 10 Mbps, zar ne?

OK, kapiram ja CDMA koncept i brza prilagođavanja propusnosti zavisno od potreba, ali ako 3G mreža bude prioritet (a biće), voice i dalje ostane prioritet (a ostaće), ako opterećenje transportne mreže i dalje ostane ovako kakvo je (a ostaće), ne vidim gde tu ima prostora čak i za WCDMA, a kamo li HSDPA brzine. O tome pričam. Radio mreža će se prilagoditi, ali mi se čini da transport nije toliko "burst" prilagodljiv. Znači, ipak će biti igranja sa QoS ...

Na sve to, ti kažeš da "uzevši u obzir strukturu i navike potrošača, ovo neće izazvati nikakav poremećaj u transportnoj mreži". Znači, od 3G/3G+ imaćemo signal na 2100 MHz i to je sve? Mada, možda si i u pravu ... Srbinu 3G ionako najviše treba da bi pokazao da mu na telefonu "umesto antenice stoji 3G", a za ostalo ćemo lako ...

Poslednja izmena:
pitanje vama kojima se 3G pojavio na telefonu: da li ste post ili prepaid?

I meni se pre neki dan pojavilo 3g.Pokusao sa kolegom da odradim video call i naravno nije uspelo ali mu je malo falilo :):):)

Niko nije pominjao QoS kod GSM-a, već upravo kod UMTS/HSDPA, al' si ti rekao jednu finu stvar, a to je da je moguće ostvariti protoke i do 10 Mbps (naravno, deljenog protoka). Da bi uopšte to moglo da radi, pretpostavljam da MORAJU postojati i dodeljeni (rezervisani) kanali komunikacije u transportnom delu mreže. Da budem još jasniji, da bi protok bio teorijskih 10Mbps, od Node-B "uzbrdo" sve mora da bude (teorijski) najmanje 10 Mbps, zar ne?

OK, kapiram ja CDMA koncept i brza prilagođavanja propusnosti zavisno od potreba, ali ako 3G mreža bude prioritet (a biće), voice i dalje ostane prioritet (a ostaće), ako opterećenje transportne mreže i dalje ostane ovako kakvo je (a ostaće), ne vidim gde tu ima prostora čak i za WCDMA, a kamo li HSDPA brzine. O tome pričam. Radio mreža će se prilagoditi, ali mi se čini da transport nije toliko "burst" prilagodljiv. Znači, ipak će biti igranja sa QoS ...

Na sve to, ti kažeš da "uzevši u obzir strukturu i navike potrošača, ovo neće izazvati nikakav poremećaj u transportnoj mreži". Znači, od 3G/3G+ imaćemo signal na 2100 MHz i to je sve? Mada, možda si i u pravu ... Srbinu 3G ionako najviše treba da bi pokazao da mu na telefonu "umesto antenice stoji 3G", a za ostalo ćemo lako ...

Nisi pazljivo citao.
Kod ovakve pocetne implementacije UMTS-a, za paketski saobracaj se koristi (tj trebalo bi da se koristi) potpuno odvojena transportna mreza. Znach,i u RNC-ovima se odvaja paketski saobracaj i ide nezavisno.
A slozices se da danas nije nikakav problem prebaciti nekoliko desetina kilometara gigabitnim optickim ethernetom.

3G je naravno rezervisan za Bg i kasnije mozda jos neki veci grad ne i za celu teritoriju Srbije?

Naravno... za to niko nema para. Prvo se ide na gradska jezgra, pa se onda polako shiri.
Ali realno, tesko da ce UMTS napustiti city limits...

Nisi pazljivo citao.
Kod ovakve pocetne implementacije UMTS-a, za paketski saobracaj se koristi (tj trebalo bi da se koristi) potpuno odvojena transportna mreza. Znach,i u RNC-ovima se odvaja paketski saobracaj i ide nezavisno.
A slozices se da danas nije nikakav problem prebaciti nekoliko desetina kilometara gigabitnim optickim ethernetom.

Meni se cini da on ovde prica o delu BTS <-> BSC(RNC).
Kako je to reseno?

Sve informacije na 789, od jutros mozete aktivirati uslugu i dobiti informacije o cenama.

video sam oglas u novinama, cena video poziva u promotivnom periodu je ista kao obican poziv.

Da to su i meni rekli kada sam zvao 789 da aktiviram uslugu. A najjace je sto ne moramo da menjamo SIM kartice, ne znam kako su to izveli?

Videh negde da su omogucene brzine do 2mb/sec, to mi nesto mnogo. Drugo, da li to znaci da ce nam mob uskoro biti modem za PC/laptop?

Pa ne znaci, jer ce prenos podataka biti x puta skuplji nego preko ADSL-a ili neke slicne konekcije... Nista od mobilnog interneta dok se ne omasovi WiMax.

Nazad
Vrh Dno