Šta je novo?

3G i 064

Samo da primetim jos par stvari.Znaci u centru grada mi je ubedljivo najaci signal (cela skala full) i tada mogu normalno da gledam tv,spotove,trejlere i da downloadujem(sto inace retko,retko,retko radim).Vec kad se udalim od centra par km sinal mi padne na 1-2 crtice i onda mu treba bar 5 min da otvori apn-mondo a spotovi,tv itd seckaju ko blesavi(kako kad nemas dobru graficku a igra je zahtevna :):) ).telefon je SE v600.Jesam li ja to samo nesto utripovao ili moj polozaj u gradu ima veze sa stim :)

Najzad život uživo!

Tanja Mitrović
Kako da se ne radujemo što je kraj protekle godine za sve korisnike mobilne telefonije MTS-a obeležen puštanjem u rad servisa treće generacije. Šta god to značilo, uglavnom, svaki od srpskih operatora mobilne telefonije govori za sebe da je prvi pustio u rad 3G: za Mobtel, današnji Telenor, to se dogodilo još pre čitave dve godine, kada je, da bi povećao svoju vrednost, pustio u rad 2,5 ili 3 generaciju.
Da li se MTS rukovodio podacima iz istraživanja, koji govore da veoma mali broj građana ima savremene telefone poslednje generacije, koji mogu da se priključe na ove servise, ili je, pak, nalazio opravdanje za odugovlačenje u ulaganju ogromnih sredstava u advertising i sponzorstva u cilju institucionalnog jačanja, to običan građanin ne zna. Samo, mora li tako? Da u svemu zaostajemo za Evropom, pa čak i kada to ne moramo?
Ili je možda kupovina Telekoma Srpske doprinela da ovaj servis brže bude uveden, da tomošnji korisnici ne zaostaju za svetom?
Verujemo da je uvođenje treće generacije mobilne telefonije MTS, tačno 27.decembra, pred novogodišnje praznike, bilo dar ovog operatera svim korisnicima, kako bi za praznike mogli da uživaju u multimedijalnim servisima kao što su video poziv, prikazivanje trejlera aktuelnih filmova sa bioskopskog repertoara, video streaming (prikaz TV programa, vesti, sportskih događaja, itd., u realnom vremenu), traffic cam (snimanje saobraćajnica), igranje java igrica u realnom vremenu online itd. Jedinstvene karakteristike video poziva na primer, koji omogućava ova mreža, jeste da u realnom vremenu, osobu koju ste zvali možete i da čujete i da vidite.
Da biste koristili 3G paket usluga potrebno je ili da pošaljete SMS određenom operatoru, ili da pozovete korisnički servis, ili da popunite obrazac u nekom od korisničkih servisa koji će vam aktivirati ovaj servis.
Ostale novosti koje smo na tržištu dobili promenama koje su dovele Telenor na naše tržište sadržane su u većoj ponudi tarifnih paketa u kompletu sa različitim modelima mobilnih telefona različitih svetskih proizvođača. Međutim, čini nam se da su svi paketi i ranije postojali, samo se sada drugačije zovu: "Moje vreme", "Jedan za sve" itd., a u pogledu cena tarifa nismo dobili očekivano smanjenje, a ono što je još manje očekivano je da se zvanje korisničkog centra 063 9863 naplaćuje.
Najzad, ostaje nam da život posmatramo uživo, bilo preko mobilnog telefona ili svojim očima i da i dalje čekamo nove servise po meri korisnika. Možda već kod Mobilkoma, trećeg operatora, koji se naveliko sprema za svoj nastup na našem tržištu.

http://www.danas.co.yu/20070117/commedia2.html#0

Samo da primetim jos par stvari.Znaci u centru grada mi je ubedljivo najaci signal (cela skala full) i tada mogu normalno da gledam tv,spotove,trejlere i da downloadujem(sto inace retko,retko,retko radim).Vec kad se udalim od centra par km sinal mi padne na 1-2 crtice i onda mu treba bar 5 min da otvori apn-mondo a spotovi,tv itd seckaju ko blesavi(kako kad nemas dobru graficku a igra je zahtevna :):) ).telefon je SE v600.Jesam li ja to samo nesto utripovao ili moj polozaj u gradu ima veze sa stim :)
Ista prica, ja zivim par kilometara od centra Nisa signal na 3g mrezi cesto varira i seckaju spotovi, protok je manji, a u centru grada je bolje, telefon je Nokia 6630, verovatno da mali broj baznih stanica podrzava 3g ili sta vec.

Poslednja izmena:
Kako gde... uglavnom se primilo prilicno dobro jer su cene popularne, ali sto je mnogo vaznije operateri su ponudili nove, inovativne usluge. Ustvari najveci stos je u aplikacijama, u onome sto se krajnjem korisniku nudi, a ne cisto u tehnickim mogucnostima sistema. Npr. napolju se nude TV preko mobilnog, razne multimedijalne aplikacije bazirane na poziciji, itd...

Elem, moja procena je da ce 3G kod nas uzeti tek nakon sto Telenor i Novi Operater krenu sa 3G-jem i prava utakmica osvajanja 3G korisnika pocne. Do tada ce 3G vise biti reklama za mt:s nego nesto sto ce ga ljudi zaista koristiti.

Moj savet, sacekaj jos koji mesec s prelaskom na 3G, dok se mreza ne stabilizuje a operater(i) ponude usluge zaista vredne prelazenja...

Pa ne bih se baš složio sa tobom što se popularnosti tiče. Evo kako stvari stvarno stoje.
Ne računajući Japan za koji stvarno ne znam, novi koncept se najviše primio u Italiji gde je 19.8% novih prodatih aparata u 2006. bilo 3G, dok je recimo u Švedskoj taj procenat samo 3.6%. U ostalim evropskim zemljama taj procenat je između 5 i 10%, a u SAD jedva 3.8% (Izvor: Smart Computing / www.smartcomputing.com).

Jedan od razloga je cena usluga, drugi taj što ljudima to jednostavno ne treba u tolikoj meri (ili im ne treba opšte). Ako mene lično pitaš, telefon mi služi za telefoniranje, eventualno po koji SMS (od toga 90% plaćanje parkinga). Ono što mi još treba s vremena na vreme je da telefon iskoristim za kačenje na Internet preko laptopa, ali s obzirom na cenu tu mogućnost koristim baš kad moram i za najosnovnije stvari (Webmail, eventualno neki skromniji surf, ali nikako DL).

Aj da ne otvaram new thread ali verovatno je neko vec probao video call.Kako se to namesta?Imam aktiviran 3g servis,motorola c975.Ajd ako neko zna i kako da gledam stream video ,tv mi radi ali ono kao ulice i to ne.Kaze da je file type unrecognized.Dajte da se i ja malo igram.

Poslednja izmena:
Za video call nisu potrebna podešavanja.

zanima me :
koliko ce kostati da se pogleda recimo neka utakmica koja traje 90min na mobinom??
kontreno u dinarima?

Misliš kada počne komercijalno? Pa gledanje tv-a se neće naplaćivati po protoku, jer je to suludo. Pretpostavljam da će postojati neke pretplate, na dnevnom i na mesečnom nivou. A najavili su da će pretplata na mesečnom nivou biti jednaka onoj koja se plaća za kablovsku, dakle oko 400din. Otom potom, uživaj dok je besplatno.

ljudi jel primetio neko razlike u prikazu tv-a preko mtsovog 3g AP (3gmondo - mts streaming) od telefona do telefona i od kartice do kartice ? ja imam nokiu 6630 i mislio sam da je ona "kriva" za losh prikaz. onda sam probao kod burazera na se w850i i nishta se nije poboljshalo, tako da sam zakljuchio da je mtsov 3g trenutno sra*e. medjutim videh kod druga (dodushe on ima 65 a ja 64 broj ali kakva je bre to razlika ??) na n73 da je prikaz tv-a znatno bolji i nije iskrzan kao kod mene.

kakvi su vashi utisci ? koliko ste zadovoljni generalno ?

Resenje: posaljes ODJAVA na 733 i ustedis 118 dinara mesecno :)

p.s. Mislim da si zakljucio kakvi su moji utisci :)

hehe uradio sam upravo to proshli mesec ali znatizelja (i par prijatelja koji su mi rekli kako kod pere to izgleda super i sve se lepo vidi) je uchinila svoje i ponovo sam se prijavio za 3G. mada sad se taman promo period blizi kraju tako da ce biti odjava na duze vreme :)

Ista prica, ja zivim par kilometara od centra Nisa signal na 3g mrezi cesto varira i seckaju spotovi, protok je manji, a u centru grada je bolje, telefon je Nokia 6630, verovatno da mali broj baznih stanica podrzava 3g ili sta vec.

Braticu ja ne znam gde si ti tacno ali kod mene na bulevaru (Zona 2) moram bukvalno da izadjem na terasu da vidim mogu li "danas" da uhvatim 3G :S: Dok je u centru i pojedinim delovima grada signal full .
Zemljooooo Srbijo! :wall:

Pa pustili su ... ko zna od kad je taj citat ... doduše, pustili su nešto mršavo ... al' kao, pustili su ...

ima li neko od moderatora da sankcionishe ovog spamera...

Vrh Dno