Šta je novo?

3D printer - Opsta tema - FAQ

Gde kupujete Sunlu filamente i druge slicne budzet PLA varijante?

Dosta ljudi po forumima preporucuje njih kao opciju da dobijes 1kg filamenta za reda velicine 10eur a gde god sam pogledao za Srbiju na tu cenu ide jos xx eur postarine i ne isplati se uopste?
Budzet varijante imaš na KP, viđao sam i na Temu dobre cene, ali nisam uzimao.
AzureFilm PLA je isto okej i jeftin.

Shvatio sam da je razlika u ceni u tome sto mi nismo u EU i Sunlu npr ne radi direktno dostavu do nas. Kapiram ja da mozes na KP da nadjes za 2000din ali na njihovom sajtu bude ~1200-1500din.

Izlazi ispod 20€ po Kg zajedno sa poštarinom i PDV/carinom? Do Srbije?

Ako ti nije problem, izvedi nam računicu za jedan kotur Bambu Lab filamenta. Ili neki paket filamenta. Sa tih 5€ za prevoz po kilogramu. Zaista sam zainteresovan da čujem kako izlazi manje od 20€ po Kg, pa da poručujem i ja.

Hvala unapred.

Upravo sam sad racunao 6xPLA Basic na Bambu EU izadje 85,77eur + 30eur(prevoz.de) = 115,77eur.
115,77 / 6 = 19.3 eur po kg.

Ovo im je akcija:
4 Rolls - 35% OFF,
6 Rolls - 45% OFF
10 Rolls - 50% OFF, As low as €11.50

Ja sam vec dva puta porucivao tako. Vec par meseci im je ta akcija sa filamentom.

Zaboravio sam na taj popust za količinu. I to je za refill, bez kotura. Ali ko je iz NS/Bg, zbog deprevoz, nije loša kombinacija. Nije jeftino, ali hvala što si skrenuo pažnju. 👍

Eh, ta Nemačka. 14.29€ po 1Kg Bambu lab filamenta zvuči dobro. Kod nas traže 30€+.

Upravo sam sad racunao 6xPLA Basic na Bambu EU izadje 85,77eur + 30eur(prevoz.de) = 115,77eur.
115,77 / 6 = 19.3 eur po kg.

Ovo im je akcija:
4 Rolls - 35% OFF,
6 Rolls - 45% OFF
10 Rolls - 50% OFF, As low as €11.50

Ja sam vec dva puta porucivao tako. Vec par meseci im je ta akcija sa filamentom.
Od 24 boje 9 su sa koturima, ostalo je refill. A refill je poznata katastrofa kod Bambu, sa vrlo varirajucim kvalitetom filamenata, sto vazi i za koture (pogledati Bambu subreddit).
Licno sam jednom porucio Bambu filamente i nikada vise. Katastrofalno su se pokazali kod mene, sto naravno nije pravilo.

Ako se ide preko DEPrevoz, ima mnogo boljih varijanti od Bambu filamenata.

Npr odlicni a jeftini PLA i PETG (kao i delovi za stampace i elektroniku)::

1768423324721.png

1768423498370.png

Takodje odlican PETG sa Amazona za 9,99e :

1768421379296.png

Licno godinama koristim YourDroid filamente i ako hocu premium kvalitet, koristim Polymaker filamente koji su takodje cesto na akcijama na Amazonu za tipa 15e po kg.

Baš krenuo da napišem... ko ne pati od Bambu filamenata (a nema objektivnog razloga), uvek ima na Amazonu i nemačkim vendorima PLA od 10eur/kg sa sve rolnom, da naruči. Takođe, dobre cene su za ASA, PETG i praktično većinu ostalih vrsta filamenta...

Ja sam vec godinu dana na Sunlu Pla+ 2.0, cena na akcijama na Amazonu i njihovim sajtovima oko 13-15 evra kg.

Inace ima cesto i Jayo, Sunluov subbrend za 9.99.

HITNO, potrebna mi je pomoc. Jutros sam azurirao windows na laptopu i od tad mi bambu studio uopste ne radi. Prvo nije hteo da mi ucita kada ubacam neki stl fajl, posle zabaguje ceo. Inace sve druge stvari na laptopu radi odlicno. Sta je problem zna li neko???

Isto i kod mene. Pustis ga da se dozove pameti, treba mu dosta vremena ali proradi...
Isto zapucava kada pokrenes kameru. Stariji fw i sw, azurirao na najnoviji... Isto je. Do windowsa je probem.

1000069682.jpgJuce, nije hteo da ubaci stl fajl, sad nece nista, par puta sam brisao i instalirao opet, isto je sve.

Kupio sam FilaDryer E2, ugrabio popust. Dovumio sam se između ovoga i male laboratorijske pečnice, međutim ovo mi je delovalo kao optimalniji izbor trenutno. Ideja je sušenje filamenata za kratak period i to efikasno, a ponajviše da koristim anneal funkciju za neke funkcionalne printove. Imam par dobrih kandidata za probati, pa javljam utiske, ako nekoga bude zanimalo. 🙂

Prilozi

• 20260204_115002.jpg
    20260204_115002.jpg
    230.4 KB · Pregleda: 52
  • 20260204_115010.jpg
    20260204_115010.jpg
    156.8 KB · Pregleda: 36
  • 20260204_125743.jpg
    20260204_125743.jpg
    136.6 KB · Pregleda: 79
Radim neke priveske, i sad vreme izrade je oko 2 ipo sata. Posle sat ipo rada privesci krecu da se krive na gore. Sta moze da bude uzrok? Da li je filament vlazan ili nesto drugo?

Ovo je isto kao da si nazvao prvi put neki auto servis i rekao:
"Vozio auto i krene da stuca. Sta je problem?"
I spustis slusalicu...

Pla materijal, a1 je stampac, parametri su standardni samo je ukljuceno "arachne" i stavljeno je na 0.16 mm fine umesto na 0.20 mm standard. Radio sam tako i pre i nije se desavalo ovo. Jedino mi je logicno da se filament nakupio vlage. Cak sam mu smanjivao vantilator u prva tri sloja ne pomaze ni to.

PLA nije podložan krivljenju (tzv. warping), tako da si pipanjem verovatno umastio podlogu (mast sa vrhova prstiju) ili je napadala prašina. Lepo prebriši podlogu 99% izopropil alkoholom i rešićeš problem.

Koji PLA? Je l se odlepe sa podloge ili se gornji slojevi krive? Meni se dešavalo sa Devil Design pla da se overhangovi podižu. Rešavao tako što sam pojačao vent i smanjivao temperaturu nozle.

Pla je Azzure, podignu se ivice koje se lepe za plocu. Evo slike kako je kriv privezak

PLA nije podložan krivljenju (tzv. warping), tako da si pipanjem verovatno umastio podlogu (mast sa vrhova prstiju) ili je napadala prašina. Lepo prebriši podlogu 99% izopropil alkoholom i rešićeš problem.
Perem podlogu sudomilom svako novo stampanje. Lepo se zalepi sloj nema problema nikakvih. Deset privezaka se rade oko 2 ipo sata, posle sat ili sat ipo pocnu da se krive.

Niko nista?

Prilozi

• IMG_20260209_094317.jpg
    IMG_20260209_094317.jpg
    79.8 KB · Pregleda: 62
Nazad
Vrh Dno