Šta je novo?

3D printer - Opsta tema - FAQ

Ne znam što bi za heatbed bilo mučenje 70C... I nije neka visoka temperatura, a kad dostigne temperaturu, ni potrošnja nije neka.

Sušio sam TPU u rerni, ali na ovoj mojoj ima oscilacija u temperaturi solidnih pa nisam hteo da rizikujem sa ostavljanjem preko noći.
PLA mi stoji i po policama u sobi gde vlažnost zna da ide i do 70%, nikakve probleme u štampi nemam ni sa godinu dana starim filamentima.

A imamo sličan setup za odlaganje, mada mislim da moja kutija nije baš skroz hermetički zatvorena. U početku je držala vlažnost na 10-15%, sad je već odavno i silica gel u kutiji ovlažio.
Ne znam je l smem da ga sušim u rerni jer je ona varijanta sa indikatorom (plavo - roze)

Najjeftinija i dedicated opcija je dehidrator hrane. Namenski, za filamente, otvori se par pregrada i stane dve rolne od po 1kg lagano. Mene odlično služi, naročito za najlon. Posle u vakuum kese (AliE) i rešeno do sledeće upotrebe. I da - ubacite i gel unutra da se osusi, usput, kada je vec filament na tretmanu.

1000025612.jpg

Nisam pratio forum, bio na moru :)

P1P mi je doneo dečko koji kog su mi preporučili preko FB grupe za 3D štampu, ugradi se nešto u cenu naravno.

Alternativno, možeš i sam da poručiš preko sajta, a da ti donese DE prevoz.
Hvala na odgovoru. Poslao sam ti privatnu poruku...

Zanimljiva komparacija P1P i K1.

Tačno će sve pare da mi uzmu :)

Mozda bolje prodati P1P i uzeti full set P1S?

Svi imaju svoje boljke... pa i X1C.

1000025883.jpg

Ako vec niste , probajte OrcaSlicer baziran na bambu i prusa slicerima.
Ja imam bolju stampu nego sa prusom i mnogo brzu bez anomalija.

Je l može neko da mi pojasni zašto se zidovi posle nekog lejera štampaju na 15mm/s, umesto na 30?
Zanimljivo da ako dupliram model, nema problema. Isto je i u PrusaSlicer-u i u Cura-i...
Screenshot_1.jpgScreenshot_2.jpg

Minimum layer time?

To je to, hvala.
Nisam ni znao za ovu opciju.

Printah još alatića za moto čep ulja (BMW GS), ali sam ovaj put probao .35 diznu, sa istim CF ASA filamentom. Izgleda dosta preciznije, detaljnije, ako nije žurba, svakako kvalitetnije u tom smislu od .5 (kačio sam slike na prošloj strani).

Prilozi

• 20230818_122738.jpg
    20230818_122738.jpg
    605.8 KB · Pregleda: 34
  • 20230818_122747.jpg
    20230818_122747.jpg
    573.2 KB · Pregleda: 29
  • 20230818_122533.jpg
    20230818_122533.jpg
    448.7 KB · Pregleda: 27
  • 20230818_122542.jpg
    20230818_122542.jpg
    407.6 KB · Pregleda: 27
  • 20230818_122558.jpg
    20230818_122558.jpg
    356.3 KB · Pregleda: 64
Inace, vidim da firma u Staklencu ima letnju akciju i osetne popuste na printere, ako neko lovi. :)

bamboo moze odnedavno moze da se kupi i u srbiji. ne znam dal je dozvoljeno reklamiranje gde? ako nije, gugl je vas prijatelj. :)

Extrudr daje 25% popusta na sve filamente sa "back to school" akcijom, ako nekoga zanima. :)

Neki moji novi mali tehnološki pokušaji da se izvuče što čistija 3D štampa kroz konstrukciju delova . Stalak za olovke u stilu katana držača sklopljenog pomoću žabica oblikovanih tako da nigde nije potrebno prisustvo supporta. I dve kutije za olovke sa primenjenim displacement mapama na hipoly model. Voronoi teksturu sam prvo generisao u Blender-u pa sam je nakon blurovanja u 32-bitnom obliku primenio kao displacement.

Prilozi

• Katana Postolje.jpg
    Katana Postolje.jpg
    231.7 KB · Pregleda: 60
  • KUTIJE ZA OLOVKE.jpg
    KUTIJE ZA OLOVKE.jpg
    154.4 KB · Pregleda: 57
Je l to onaj marble filament? Odlično izgleda.

Lepo izgleda i dobro prikriva nedostatke 3D štampe al´ je skup k´o đavo.

x2 u odnosu na običan, nije toliko strašno. Kako si rekao, mislio sam da je veća razlika.

Koliko bi najjeftinije moglo da košta štampanje ovih projekata
u tipa ABS plastici ili u nekoj plastici koja se ne truni posle protoka vremena niti navlači vlagu ili slično.

Skapirao sam da je Bambu Lab X1 Carbon ubedljivi pobednik u klasi desktop filament printera za razuman novac.
Koji bi to printer bio u klasi resin uredjaja?
Ili se takav jos nije iskristalisao?

Hvala.

Da odgovorim sam sebi... Posto odgovora nema.

Elegoo Mars 4 obican ili Ultra ili obican u klasi 18 mikrometara sa radnom povrsinom od ~153x78mm
Zaista fantasticnu rezoluciju ima, ali malu radnu povrsinu, no ko stampa te figurice, njemu je cool.

Kome je to malo, Elegoo Saturn 3 Ultra sa idealno nFEP filmom u kadici. ~ 219 x 123mm
Za rezin printer, odlicna povrsina. Ono sto ga sem 12K rezolucije izdvaja od ostalih je sjajan ekran, user interaface, kretanje Z ose je ostvareno preko navojnog vretena sa "matricom" sa recirkulirajucim kuglicama.
Ovaj sistem se koristi na najskupljim CNC masinama i omogucava zaista minimalan zazor u kretanju Z ose u ovom slucaju. Ima i COB izvor UV svetlosti velike jacine i zaista neverovatno brzo stampa. Jos ako mu se zameni ACF film za nFEP, dobija se vrhunska ostrina uz manju brzinu stampe.

I da pitam ponovo.. ima li neko ovaj novi Creality K1 Max???

Braco stamapri, koji prozivodjac filamenta je preporuka za Bambo sem njihovog? Stampao bi uglavnom PET G i PLA.

Officijelno podrzani tj Polymaker filamenti, imas vec preset za njih u Bambu studio.
Unofficijal su Sunlu filamenti tj oni proizvode filamente za Bambu. Narucio par sa Amazona i dosli mi u Bambu Lab kutiji :)
Zaobidji no name low flow filamente, cesto prave clog sto u vecini slucajeva znaci bacanje dizne.
Imao neki i rekoh da iskoristim za testiranje nekog dizajna i upucao mi diznu skoro instant.
Morao kupiti novu i od tada samo Bambu, Poly i Sunlu filamenti i nema problema.

Hvala na odgovoru. Nasao sam ovaj, nadam se da ce da radi
.1698839762705.png

Ima li neko viška rezervni hotend thermistor za Ender 3? Po svemu sudeći, isti je i za Ender 5, CR-10 i sve varijacije ovih modela.

Usled havarije se zalepio za hotend, a potom i odlomio tokom demontaže zbog čišćenja, a nemam trenutno zamenski. Zamenski sa AliExpress nisu skupi, ali bih pokušao da osposobim štampač u što kraćem roku. Plaćam koliko kažete.

@indian Baš tražim, ali trenutno ne nalazim kod nas. Nema ni u MikroPrincu trenutno. Hvala u svakom slučaju.
1699011505576.png

Edit: Nađoh u Kelco. 👍

Pa ima na KP čovek iz Niša za 200 din.

Nisam to video. Nema veze sad. Gotovo, poručeno u Kelco. Hvala, ljudi!

Nazad
Vrh Dno