Šta je novo?

3D printer - Opsta tema - FAQ

Ove velike stvari ti trebaju veliki stampaci na FDM tehnologiji, sad da bi istampao nesto veliko kao vodokotlic, trebaju ti veliki stampaci koji umeju da kostaju poprilicno.
Da, i ja sam pomislio da za vece 3D stvari treba vise novca da bi se takav stampac kupio. Pitao sam, jer sam pomislio da je moguce napraviti takav stampac (ocigledno jeste), jer je kutija u drugoj temi (Izuzetan projekat za izuzetan printer) okacio link ka jednom yt clipu, i tamo je covek napravio ogroman 3D stampac. Pa pomislih, kada je on napravio ovoliko veliki stampac, verovatno mnogo manje kosta neki koji bi stampao vodokotlic. (verovatno sam to previse naivno zakljucio) :)

Ako zelis male figurice, za to su ti potrebni SLA stampaci koji u kratkim crtama, koriste laser ili projektor da bi stvrdnuli tecnost i oni imaju izuzetno velik nivo detalja ali oni su za stampanje tih malih stvari.
Nadjoh sliku koja mi je (ponovo) skrenula paznju na 3D stampu. U pitanju je ova figurica:

VefpkBk.jpg


STeGsTk.jpg


Lik je uz te dve fotografije na IG napisao:
Stigao je nov DLP 3D printer. 3D stampac radi uz pomoc takozvane resin tecnosti i izvlaci perfektne modele sa izrazito sitnim detaljima, bez vidljivih slojeva stampe.
A na stranici mu pise da koristi PRUSA MK3S+ stampac. Pa pretpostavljam da je to taj tip stapmaca koji moze biti tako precizan da stampa detalje. Mislim, pogledaj samo izgled ruku i nogu, a posebno stopalo i petu sa zadnje strane, kao i prste ruku. I sve nekako glatko izgleda (cela figura).

Sto se tice Prusa stampaca, oni su jako dobri za tu cenu sta nude, jako su beginner friendly, kvalitetni stampaci. Cena Prusa MK3s+ stampaca kod nas je 120.000 dinara, i postoji multi-material upgrade kit koji radi to sto ti zelis, da stampa u vise boja, i taj kit kosta nekih 48.000 dinara.
Znaci hipoteticki, ako bih imao 1000 eura, bila bi stvar izbora .... kupi dobar racunar ili solidan 3D printer?
Jedno pitanje ovako ako je moguce dobiti iskren odgovor... Ovo smatram da je kao 'hobi' medjutim daje mogucnost da se ta usluga nekome i ponudi. Koliko je uopste moguce u Srbiji ostvariti neku zaradu 3D stampom? Ima li ljudi koji ovo traze ili samo sporadicno neko naleti da mu to treba? Mozda nisam u pravu, ali nekako imam osecaj da dobar deo stanovnistva ni ne zna sta je 3D stampa i sta ona nudi.

Sto se tice raspberry pi, definitivno trebas da uzmes 4ku zato sto ce ti dugo trajati, sad nije bitno toliko koliko zelis gigabajta ali hajdemo reci da je 4gb preporucljivo. Cene kod nas su malo skuplje, za nekih 15% nego sto si poslao, sto se tice adaptera, mozes koristiti koji hoces, ali mora da bude 3A napajanje i 5.1V. 10eur nije puno za taj rasperry punjac,svakako je usb c, naci ces primenu za njega uvek, mozes ga prodati, iskoristiti za druge uredjaje itd... Nevezano za 3D stampu, Raspberry je dobra zanimacija i hobi i ja preporucujem svakom ko zeli da ga uzme.
Ok hvala na pojasnjenju. Ja bih ga uzeo najvise zbog 'zanimacije'. Da se i ja malo igram sa RPi-em. Mada sam razmisljao neko vreme da nabavim jedan bas zbog onog 'filtera reklama' jer su mi se smucile (da ne moram da editujem host file ili da su mi browseri nakrcani sa ublock i ostalim adblock dodatcima). Takodje bih probao da vidim kako izgleda koristiti ga kao VPN. Kao sto si rekao dobra je zanimacija pa sam hteo i ja da se time malo bavim.

Sorry :)

Za početak, preporučujem ti da pročitaš razlike između SLA i FDM štampača, možda ćeš onda razumeti kako je postignut nivo detalja na toj figurici (pretpostavljam, ne znam o kojoj figurici je reč): https://m.all3dp.com/1/sla-vs-fdm-resin-vs-filament-3d-printer-the-differences/
Ok, hvala bacicu pogled na link.

SLA tehnologija štampe je bolja za štampu malih figurica jer nudi višu rezoluciju štampe tj. izgledaju detaljnije
Ako dobro shvatam razlog zasto je dobro odstampano lezi u odredjenoj rezoluciji. Da je kojim slucajem rezolucija bila mnogo veca, i da je napravljen 'gabaritniji' stampac, on bi bio u stanju da tom istom SLA tehnologijom odstampa i mnogo vecu figuru koja bi imala isti nivo detalja, ili ne?

Predlažem ti da se maneš DIY rešenja, pogotovu jer ti je budžet ograničen. Za početak, uzmi Ender 3, kome je cena trenutno jako povoljna - oko 18.000din. Odličan štampač za početnike (ja imam Ender 3 v2, koji je nešto skuplji).
Hvala na savetu. Ja uvek, kada nesto 'planiram', razmisaljm kako cu to 'nesto' koristiti. U smislu... ako bih, eventualno jednog dana, uzeo taj Ender 3, sta bih sa njime mogao da stampam? Gledam mu 'upotrebnu' vrednost, tj.... sta bi to meni moglo da 'zatreba' da bude odstampano pa da mi dobro dodje sto eto imam pri ruci licni 3D stampac. Npr. neki plasticni (prost) deo ako pukne od nekog npr. uredjaja ili predmeta, pa ga odstampam jer ga eto npr. nema u prodaji zamenski (ili je preskup). Ne znam koliko bih puta dosao u tavku situaciju.
Ono sto bi me cinilo 'srecnim' jeste kada bih mogao da stampam nesto detaljno. Secam se da sam davno u TC Usce (dok je bila radnja, valjda se zvala BIG BEN) da sam u njoj video figurice iz sveta world of warcfrat. Stajao sam pred tim zastakljenim ormarom sigurno 10-15 minuta, 'pareci oci' :D
Zelim reci... ne bih da se 'zarobim' sa Ender stampacem (ako ga npr. necu koristiti bas nesto) pa da posle, kada eventualno budem imao vise para, trebam da kupim bolji stampac a da ne znam kako da se 'resim' tog Endera. Ne znam koliko se cene stampaca menjaju tj. koliko cesto izlaze noviji modeli i koliko bi npr. brzo cena tog Endera od 18K dinara bila srozana na npr..... 100 eur-a (ili manje) pa da budem na 'jacem' gubitku. Ne znam dali sam dobro uspeo da 'opisem' dilemu koju imam.

Za štampu tako velikih stvari kao što je vodokotlić potreban ti je štampač jako velikih dimenzija, potrošio bi jako puno filamenta, a nakon toga bi morao nekim premazom da učiniš taj vodokotlić vodonepropusnim. Na kraju bi te mnogo jeftinije koštalo da odeš u prodavnicu i kupiš vodokotlić koji ti se dopada. Barem za sada, ali tehnologija napreduje.
To i jeste 'muka'. Sto bih ja rado kupio neki drugi 'tip' vodokotlica kome mehanizam nije isti ili slican sa ostaim vodokotlicima istog ili drugog brenda. Prosto, kao da su svi iskopirali jedan te isti 'mehanizam'. Pritom, onaj kod starih vodokotlica (pravljenih) od lima ili celika, ...je toliko prost, da ne moze biti prostiji, i sto je najvaznije 'radi'.
U pravu si, verovatno bi tako odstampan vodokotlic bio dosta skuplji. Razmisljao sam u pravcu 'jednom odstampas/nabavis us*ani vodokotlic koji valja i ne razmisljas vise o tim glu*ostima.
I dalje mi nije jasno da neko prosto ne izdizajnira oblik i 'shemu' (otvori, rupe i sl) starog vodokotlica i posalje to kinezima da nastancuju i onda uveze. Nikako mi to nije jasno, jer je ocigledno da ovaj dizajn koji se nudi na nasem trzistu je strasan krsh. Dizajneru istog bi trebalo ugraditi jedan takav pa nek ga on koristi dok ne shvati sta je dizajnirao.

btw. zar odstampani plasticni predmet propusta vodu? Ja sam mislio da je to 'salivena' plastika i da tu nema sta da pro-curi. Pritom jos razmisljam, u pitanju je plastika, pa ga nece jesti korozija, jednom recju 'savrseno'. (neki vodokotlici se, iako plasticni, nude sa i bez obloge od stiropora, to jos ne shvatam zasto ako je vec sam vodokotlic od plastike, no dobro to je sad bas offtopic...)

Raspberry Pi ti nije prioritet. Ne treba ti u početku, pogotovu ako ti je budžet ograničen. Za RPi 4 ti je potreban strujni adapter od 3A ili više, pa je savet da odmah uzmeš originalni strujni adapter (kada se budeš odlučio za kupovinu). Razlika između RPi4 varijanti je samo u količini RAM memorije (2GB, 4GB ili 8GB).

Ok znaci razlika je samo u kolicini memorije. Pretpostavljam da ako kasnije zelim da predjem sa modela od 4GB na 8GB, resenje bi jedino bilo kupovina novog sa 8GB jer se ovaj od 4GB ne moze 'nabudziti' na 8GB?


Jos jednom hvala obojici. Izvinjavam se na ovlikom quote-ovanju.
 

Prilozi

  • 1.jpg
    1.jpg
    128.5 KB · Pregleda: 11
  • 2.jpg
    2.jpg
    108.3 KB · Pregleda: 12
Poslednja izmena:
Nadjoh sliku koja mi je (ponovo) skrenula paznju na 3D stampu. U pitanju je ova figurica:
To nije njihova slika, već su sliku preuzeli sa interneta. Ovo je Persefona u originalu:

To je figura odštampana SLA/DLP štampačem, kao što je već rečeno.

Znaci hipoteticki, ako bih imao 1000 eura, bila bi stvar izbora .... kupi dobar racunar ili solidan 3D printer?
Dve potpuno različite stvari, koje zavise od ličnih preferenci. Ovde su tema 3D štampači.

Ja bih ga uzeo najvise zbog 'zanimacije'. Da se i ja malo igram sa RPi-em. Mada sam razmisljao neko vreme da nabavim jedan bas zbog onog 'filtera reklama' jer su mi se smucile
Ovo je tema o 3D štampačima i diskusija u vezi sa Raspberry Pi je isključivo u kontekstu 3D šampača tj. korišćenje RPi za OctoPrint. Sve što te zanima u vezi sa RPi možeš pročitati ili pitati u odgovarajućoj temi: https://forum.benchmark.rs/threads/raspberry-pi-ideje-rešenja-problemi-i-sve-ostalo.358684/post-6358238

Npr. neki plasticni (prost) deo ako pukne od nekog npr. uredjaja ili predmeta, pa ga odstampam jer ga eto npr. nema u prodaji zamenski (ili je preskup).
Za to su FDM štampači, poput pomenutih Ender 3 ili Prusa MK3S. Ako želiš da štampaš figurice, za to su bolji SLA štampači.

zar odstampani plasticni predmet propusta vodu?
Da, voda uvek nađe put. Potreban ti je neki premaz za impregnaciju ako želiš vodonepropusan objekat/vazu.

Pretpostavljam da ako kasnije zelim da predjem sa modela od 4GB na 8GB, resenje bi jedino bilo kupovina novog sa 8GB jer se ovaj od 4GB ne moze 'nabudziti' na 8GB?
Tako je. Ne postoji mogućnost za nadogradnju RAM memorije, već moraš kupiti novi Pi. Kao što već rekoh, ovo nije tema o RPi, već o 3D štampačima, a RPi je samo u kontekstu pomenut. Za sva pitanja koja imaš u vezi sa Pi, koristi temu koju sam linkovao iznad.
 
@Corvus Corax Hvala na odgovorima. Izvini sto sam 'malo' zatrovao temu offtopicom (nije bilo iz zle namere :) )

Posetio sam link koji si ostavio u topicu #900. Izgleda da SLA stampaci ne samo da su skuplji nego je i materijalza njih skuplji tj. cesce se menja (ili brze trosi).

Pogledao sam i link za tu Persephone figuricu, i na IG postu iz 2016. nisu napisali koji je printer bio u pitanju (model i sl.). Da li je ta figurica otprilike 'to' sto se tice prosecnog SLA stampaca koji obican korisnik moze imati, ili postoji jos neka mnogo detaljnije uradjena (npr) figura SLA stampacem?

Hvala za link ka RPi temi, bacicu pogled.
 
Ne znam da li si svestan, ali ta figurica ima, mozda, 10ak-15cm u visinu. Dok to ne uzmes u ruku, ne kapiras koliko je to malo i kakvi su to detalji na figuri.
Inace, modeli ne izgledaju toliko dobro. Na prosecnom stampacu ce se videti layeri kad gledas izbliza, ali daleko od toga da su losi modeli, dok se ne zagledas, neces videti nista i izgleda kao odlivak. Ovi rezultati se zapravo postizu slojem farbe
Evo video gde mozes videti par primera odstampanih modela


To je anycubic photon mono se. kosta oko 380$. Isti rezultat se moze postici i modelom photon mono jer ima isti ekran (cena oko 220$).
To je prosek i ekrani su 2k. Ima i 4k ekrana, ali su oni skuplji, oko 600$
I da, rezini su duplo skuplji od PLA filamenta po kilogramu. Plus, SLA stampa zahteva i dodatnu gnjavazu wash and cure
 
Pretpostavio sam da je figurica te visine (bilo bi bas dobro da je vece). Kada kazes da dok ne uzmem u ruke ne kapiram kakvi su to detalji na figuri, da li hoces da kazes da su detalji 'bas dobri' (pretpostavljam pozitivnom smislu) ?

Odgledao sam klip. Kada se odstampa figurica deluje nekako.... prljavo (garezljivo) jer je figuricu odstampao u crnom resin-u? I da, u puravu si, primecuju se 'linijice' (verovatno tkzv slojevi).

Kada si rekao da SLA stampa zahteva dodatnu gnjavazu sa wash and cure, da li se to odnosi na prskanje onim sprejom (iz klipa) da bi figuricu prefarbao u 'sivu' boju (ili koju je vec naprskao), ili se pod 'wash and cliean' podrazumeva nesto drugo? (znam da lupam, ali ne bih voleo ako bi taj termin ukljucivao neko smirglanje vodenom smirglom i sl. To bi totalno ubilo volju za takvom vrstom printa).

Ova figurica koju je on odstampao mi se dopada (nakon sto ju je prefarbao). Kazi mi, da li bi se tako prefarbana figurica (ili mozda cak 'raw' stampana) mogla dodatno 'bojiti' ? Mislim na npr. modele gde neko kupi npr. figuricu (ne-obojenu) od Warhammer 40K figuricu, pa je boji farbama (cetkicom) da bi se takva figurica koristila za 'board games'?|.

Razmisljam... s'obzirom da se potapa u resin, pretpostavljam da SLA stampaci ne mogu da stampaju jedan predmet u vise boja odjednom? (npr. top crven, pantalone plave, kosa braon) vec sve ide u jednoj boji za razliku od FDM stampaca gde se moze dobiti stampa u vise boja?

btw. znam da je resin jedna (bitna komponenta) kod kalaja za lemljenje. Jel to isti taj tip smole ili je nesto drugo u pitanju kod SLA 3D stampaca?

Jos jedna stvar: Procitao sam da predmeti (npr. figurice) odstamapani SLA stampacem ne vole da budu izlozene toploti. Da li to znaci, ako bih u sobi na nekoj polici drzao takvu figuricu a napolju (kao sto je ovih dana) paklene vrucine i kroz prozor direktno pada podnevno sunce... da li bi to deformisalo figuricu, ili ne?

Drugo... lik iz klipa koji si podelio u svom postu (mozda gresim) nekako... nezno drzi tu figuricu. Jel ona bas 'krhka toliko'? (mislim necu je bacati, cisto me zanima stepen tvrdoce figurice odstampane SLA printerom)?

Ja, kao sto se vidi iz gomile mojih pitanja, veze nemam oko 3D stampaca. Medjutim ovako kako gledam, FDM stampaci su dobri da ti se nadju pri ruci ako zelis neki deo da odstampas (kutijicu za 'nesto' ili mozda neki deo koji ti je pukao ili je ostecen), ali meni licno, deluje kao mnogo vece zadovoljstvo kada odstampas neku onakvu figuricu iz nekog fantasy world-a? (nevolja je sto...ako ne postoji vec gotov model, morao bih licno da ga dizajniram a ja nisam u tome vest uopste, dok kod geometrijskih tela poput kutija, loptica, kockica i sl, tu bih se nekako snasao odnosno laklse naucio da to dizajniram, ali to spada u domen FDM stampaca).

^ bezvezan primer... proguglao sam da li ima negde dobro odradjen 3D print (ili bar 3D model) Zagora, i rezultati koje sam pronasao na google-u su ocajni. Za Laru Croft sam i nasao neki 'moze da prodje' model, ali opet nista da me bas odusevi. (izgleda da mnogo trazim) :)

Za kraj, ako kazes da Anycubic Photon Mono SE kosta $380, a kod nas 60K din, onda za 4K model za koji navodis da je $600, kod nas je (ako ga ima u ponudi) verovatno $1000+. U video klipu lik je spomenuo i Phrozen Sonic 4K, a to je tek papreno tj. $1400 van, kod nas bi bio preko 2K eura. Skup sport ovi SLA stampaci.
 
Da, detalji su odlicni.

Nakon stampe, izgleda prljavo pre farbanja. Boja svakako utice, siva najbolje istice detalje.

Moze da se boji, upravo za warhammer ljudi i koriste najvise jer su kompleti preskupi. Bas mi je skoro iskocio klip o nelegalnosti stampe warhammer figura. neki kompleti za farbu kostaju i preko 1000$ ako sam dobro razumeo pa ljudi kupe stampac za te pare i stampaju do mile volje. Nalazenje modela nije bas lako.

Wash and cure je proces ispiranja i dodatnog UV stvrdnjavanja figura. Posto modeli izlaze iz kadice sa resinom, oni su mokri i sve supljine su pune nestvrdnutog resina. To treba da se ispere u IPA (ili nekoj drugoj tecnosti za tu namenu) i onda ide na dodatno stvrdanjavanje jer UV sa stampaca nije dovoljno jak. To se radi u UV komori. Namenski wash and cure uredjaj kod nas kosta 25000, a na aliexpressu je oko 120$. Moze i kucna varijanta.

resini nisu bas super za toplotu, mada sunce ne smeta. Vrlo su zapaljivi (na plamenu). Nisam testirao visoku temperaturu na terasi ili nesto, ali se ne bih brinuo za figure.

Nisu uopste krhki. Mozda se brine za neke mnogo male detalje, tipa rogovi. Svakako resini imaju losije mehanicke osobine od PLA, ali dok ne koristis za mehanicke delove, sve je ok.

resin je strani izraz za smolu i slicne tecne materijale. Ovaj nema veze sa lemljenjem. Ovde se koristi tecna plastika koja ocvrsne na UV svetlu.

Stampac biras po svojim potrebama. Ja sam se izigrao na FDM, ali mi to nije bilo zanimljivo pa sam presao na SLA. Moj drugar u zivotu nece raditi na SLA jer ga zanima inzenjerski deo i sam crta sve korisne modele za po kuci i tako to. nijedan nije bolji.

Modele je tesko naci, barem dobre figure. Korisnih stvarcica imas neograniceno na thingiversu, ali modeli se naplacuju. Plus se warhammer i slicne zasticene stvari jos teze nalaze.
 
Hvala na odgovoru.

Moze da se boji, upravo za warhammer ljudi i koriste najvise jer su kompleti preskupi. Bas mi je skoro iskocio klip o nelegalnosti stampe warhammer figura. neki kompleti za farbu kostaju i preko 1000$ ako sam dobro razumeo pa ljudi kupe stampac za te pare i stampaju do mile volje. Nalazenje modela nije bas lako.
Pretpostavljam na nekom od... 'narodnih' sajtova je moguce nalazenje modela? (ovde mislim npr.... na ruske)


Wash and cure je proces ispiranja i dodatnog UV stvrdnjavanja figura. Posto modeli izlaze iz kadice sa resinom, oni su mokri i sve supljine su pune nestvrdnutog resina. To treba da se ispere u IPA (ili nekoj drugoj tecnosti za tu namenu) i onda ide na dodatno stvrdanjavanje jer UV sa stampaca nije dovoljno jak. To se radi u UV komori. Namenski wash and cure uredjaj kod nas kosta 25000, a na aliexpressu je oko 120$. Moze i kucna varijanta.

Kada kazes da treba da se ispere da li to znaci da se 'potopi' u IPA ili da se 'poliva' sa IPA (ili mozda da se npr. neka cetkica 'umoci' u IPA pa onda njome da 'iscetka' nestvrdnuti resin? Btw. koji Isopropyl Alcohol? 99% ili onaj sa ~70% ?

Sto se tice namenskog wash and cure uredjaja... cak i taj sto je $120 u kini, dok stigne kod nas, ako slucajno (a verovatno hoce) naleti na carinu, nece biti $120 na kraju. :) Mada je moguce da bude opet jeftiniji od 25K din, koliko kazes da je kod nas. Zar ne?

resini nisu bas super za toplotu, mada sunce ne smeta. Vrlo su zapaljivi (na plamenu). Nisam testirao visoku temperaturu na terasi ili nesto, ali se ne bih brinuo za figure.
^ ovaj detalj o zapaljivosti mi se ni malo ne svidja. Ali u principu, ukoliko neko ne prinese upaljac ili sibicu figurici, drugi vid toplote je ne moze zapaliti? ...ili moze?

Postoji li neki anti-zapaljivi premaz (ili sprej) koji bi se mogao koristiti da se spreci paljenje, a da je npr. to korak nakon cega mozes da 'bojis' figuricu cetkicom? Ili jednostavno nema pomoci kada je u pitanju sprecavanje (odnosno zastita) figurice od bilo koje mogucnosti da se zapali?

Svakako resini imaju losije mehanicke osobine od PLA, ali dok ne koristis za mehanicke delove, sve je ok.
Znaci FDM stampaci koji ostampaju neki predmet od PLA materijala, taj se deo ne moze zapaliti kao ovi od resina stampani SLA stampacem?

Stampac biras po svojim potrebama. Ja sam se izigrao na FDM, ali mi to nije bilo zanimljivo pa sam presao na SLA. Moj drugar u zivotu nece raditi na SLA jer ga zanima inzenjerski deo i sam crta sve korisne modele za po kuci i tako to. nijedan nije bolji.
Koliko ti je brzo dosadio FDM stampac? (koji si model imao?)

Drugo pitanje (sada cu verovatno da lupim)... da li se za dizajn predmeta moze koristiti neki 'poznatiji' programi, npr 3D Max, ili AutoCad i slc. Cad programi? (I da se onda, projekat ili fajl, uveze u neki od onih programa za 3D stampanje koji se koristi za podesavanje stampaca i samu naredbu da 'stampa' ).

Modele je tesko naci, barem dobre figure. Korisnih stvarcica imas neograniceno na thingiversu, ali modeli se naplacuju. Plus se warhammer i slicne zasticene stvari jos teze nalaze.
Razmisljao sam (verovatno takav uredjaj za hobiste nije isplativ) ali da li postoji 'uredjaj' kojim mozes da npr. odskeniras vec gotovu figuru i da on kreira 3D model, koji ti dalje mozes koristiti za stampanje ili 'doradu' pre stampanja?
 
Ja nisam pronalazio dobre modele na mnogo mesta. Ako pronadjes izvor, podeli, vrlo sam zainteresovan.
mora i da se mucka. Za to se koristi ultrazvucna kadica ili magnetni mesac. IPA je 99%
Sa obzirom na velicinu, sigurno bi ga zakacila carina pa onda krece lutrija. U zavisnosti od transporta, moze biti jeftinije.
zapaljiv je kao i druga plastika, na plamenu ce goreti. Nece buknuti na visokoj temperaturi. I pla je zapaljiv na palmenu.
3d dizajn se radi u programima namenjenim za to. Neki od cadova, fusion... 3d model se onda exportuje u STL format i stl se onda ubacuje u slicer softver. Slicer je taj koji sece model na layere i pravi gcode za stampac. Tu je moguce dodati i support.

Ja sam imao tevo michelangelo. dosadio mi je vrlo brzo nakon sto sam uradio upgrade jer nisam radio svoje modele nego samo gotove sa thingiversa i onda sam bio ogranicen. Shvatio sam da mi je mnogo bolje da neko drugi ima stampac i da mi usluzno to radi jer onda ne moram da se zezam sa odrzavanjem, a dobijam modele.

3d skener postoji. ima razlicitih tipova. Nije bas kao da mozes da skeniras i pljusnes na stampu kopiju, sve je to jos uvek za ljudi koji znaju sta rade.
 
Da, sjajna cena za 3D štampač. Gledam ga ovih dana, i lomim se, ali za sada neću da uzimam još jedan. 😃 Trenutno mi je štampač van funkcije, jer...

Poslao sam im prekjuče BLTouch na reklamaciju, koji je zezao od prvog dana. Nadam se da će biti korektni i zameniti za nov, ispravan. Videću.
 
@TwistedMind Hvala na odgovoru! Da, taj model je i @Corvus Corax predlozio.

@Corvus Corax Kao sto rekoh, u postu #900 si naveo da vec imas Ender 3 v2. Reci mi... za sta ce ti jos jedan (stariji) model ako vec imas v2 ? (osim ako se 'stariji' model moze nadograditi pa da tako postane v2 a da je jefitinije tako nego da kupis gotovo v2 ?
 
@twister Za ubrzavanje štampe tj. raspodelu modela za štampu i zanimaciju. Ne, nije jeftinije kupiti Ender 3 pa nadograditi na v2.
 
@Corvus Corax ok, Hvala. Evo bas sada sam na 3dmarket sajtu procitao koja su unapredjenja v2 u odnosu na osnovnu verziju:
Unapređenja u odnosu na Ender 3 i Ender 3 PRO verziju:
  • Modifikovana glava 3D štampača – bolji sistem hlađenja
  • Ugrađena silent matična ploča TMC2208 steper drajveri – tiho štampa
  • Podloga – kaljeno staklo sa specijalnim premazom za bolje lepljenje štampe
  • Novi ekran – lakše upravljanje sa uređajem
  • Lakše ubacivanje filamenta
  • Zatezači kajševa – produžava vek kajševa
  • Novi dizajn uređaja – dodata fioka za alat

Nije li to prilicna kolicina unapredjenja? Mislim... ona koja bi te naterala da zazalis sto si uzeo osnovni a ne v2 unapredjeni model?

btw. jesi li odmah uzeo v2 ili si prvo uzeo osnovni, pa kasnije prodao i uzeo v2 model ?
 
Nije li to prilicna kolicina unapredjenja? Mislim... ona koja bi te naterala da zazalis sto si uzeo osnovni a ne v2 unapredjeni model?

btw. jesi li odmah uzeo v2 ili si prvo uzeo osnovni, pa kasnije prodao i uzeo v2 model ?
Naravno, zato uvek preporučujem v2 model.

Ne, odmah sam uzeo v2.
 
Nova rolna filamenta, opet je nekako navukla vlagu. Zatvoreni prozori, zatvorena prostorija, nije vlazna, suva je i opet nekako navuce vlagu. Godinu dana kako imam printer i dosad mi to nije bio problem. Ne znam sta cu, planiram u Ikei uzeti SAMLA kutiju da napravim kutiju za filament, stigao mi je desikant iz Kine i mozda 2 Lack stocica da u buducnosti napravim neki enclosure i premestim stampac van radionice. Nego se plasim da nece biti dovoljno stabilni stocici i da ce biti vibracija i ghostinga na printevima.
 
Da, sjajna cena za 3D štampač. Gledam ga ovih dana, i lomim se, ali za sada neću da uzimam još jedan. 😃 Trenutno mi je štampač van funkcije, jer...

Poslao sam im prekjuče BLTouch na reklamaciju, koji je zezao od prvog dana. Nadam se da će biti korektni i zameniti za nov, ispravan. Videću.
Koji problem ti je sa BLTouchom?
 
Koji problem ti je sa BLTouchom?
Nije hteo da odradi probing u nasumičnim tačkama (5x5). I nije hteo uvek uspešno da odradi M48 probing test. Dešavalo se i da zabode nozzle u podlogu prilikom auto-home. Proverio sam kabl, proverio sam konektore, pritezao šrafčić za probe, zamenio sam probe,... ništa nije pomoglo. Tako je radio od prvog dana, samo što sam baš sve isprobao (i pokidao živce) pre nego da ga pošaljem na reklamaciju.
 
Ja ne znam ali cudna mi je ta roba u 3D Marketu, jedan moj poznanik je isto uzeo ABL kod njih i imao je slican neki problem, a i cuo sam da su losi po pitanju reklamacija. Nadam se da ce to da ti rese.
 
Prilikom kupovine Ender 3 v2 u kutiji sam pored nozle montirane na hotend dobio dodatnu, bez oznake. Ova montirana je 0.4mm jer kroz nju prolazi čelična igla za odglavljivanje nozle koju kad izmerim šublerom dobijam 0.4mm dok ta ista čelična igle ne prolazi kroz ovu dodatnu nozlu. Prodje vrh igle ali ne i cela.

Da li neko zna da li je ta dodatna nozla 0.4mm (nasao sam na par mesta da pise da.je 0.4mm) ili 0.3mm jer igla ne prolazi u potpinosti? 0.3mm iglu nemam
 
Danas sam pravio neke točkiće za sudomašinu jer su dva misteriozno nestala. Pošto je u toku rada visoka temperatura oko 70-80 stepeni u obzir je dolazio samo ABS. Veličina točkića je oko 20mm i naravno posle par slojeva se odlepilo od staklene podloge. Onda sam probao lepak za papir, bez ikakvog poboljšanja. Sledeće je na red došao domaći lepak 50% voda, 25% šećer i 25% izopropanol. Malo bolje ali se na pola štampe ponovo odlepilo. A onda je na red došao stari dobri lak za kosu i uspešno sam odradio 4 komada. Posle su točkići testirani u mašini i nije bilo nikakvih problema. Štampač Ender 3Pro sa svim ranije pominjanim modifikacijama, ABS 240 stepeni, bed 100 stepeni. Dok je trajalo štampanje promaja je eliminisana.
 
Premalo secera. Takodje se nanosi vise tankih slojeva kada je podloga dostigla radnu temperaturu. Kod mene to radi savrseno.
 
Premalo secera. Takodje se nanosi vise tankih slojeva kada je podloga dostigla radnu temperaturu. Kod mene to radi savrseno.
Probaću nekad ponovo, ja obično nemam problema kad radim sa PLA i PETG, dovoljno je da pre štampe prebrišem staklenu Creality podlogu isopropanolom. Nego šta si mislio pod premalo šećera, u rastvoru ili u nanetim slojevima. Stavio sam 25% kao što si napisao u tajnom receptu :). Inače u toku štampe mi je palo na pamet :unsure: da kada radim sa ABS-om, na modelu koji pravim, prilagodim donji deo da može da se posle par milimetara štampe štampanje pauzira i da se fiksira sa nekim držačem i nastavi štampa, ako nema mogućnosti da se odlepi i pomeri neće biti problema ni da se odštampa do kraja. Inače vrlo malo sam do sad radio sa ABS-om ali glavni problem je što se osnova prilikom hlađenja toliko savija da je odlepljivanje skoro pa nemoguće sprečiti. Moja greška je sigurno u velikoj brzini štampe, ako je ona dovoljno mala onda mislim da do krivljenja neće dolaziti i neće se ni odlepljivati. Pokušaću da uradim isti deo sa veoma malom brzinom pa da vidim šta se dešava. Možda i samo prvih par mm što čini osnovu modela, ostatak se sužava i neće se savijati. Evo otprilike kako je ispalo.

20210718_075512.jpg20210718_075553.jpg
 
Šecer 1 kašikica i 3 kašikice vode, dobro izmesati da se rastvori. Staklenu podlogu odmastiti pre nanošenja pranjem pod toplom vodom i deterdzentom za sudove. Bed stavim na 70⁰C pa kuhinjskim sundjerom (koji koristim samo za ovoi koji sam isekao na 1/4) nanesem par slojeva. Nanosenje slojeva svaki sledeci put pod 90⁰ od predhodnog. Nakon zavrsene stampe samo popravim deo gde je stampa bila.bez skidanja stakla i spremno je za sledecu štampu. Odlepilo se samo jednom kad je žena napravila promaju pa se ceo model iskrivio na dodjem delu i odlepio.

Hvala DukeLanderu na savetu :)
 
Nego šta si mislio pod premalo šećera, u rastvoru ili u nanetim slojevima
Slojevi. Kako je BigBoy opisao je "pravilna procedura". Ne treba stedeti sa secernom vodicom.
I ja ostavim posle stampe, kasnije samo popravljam sa jednim slojem.
Moze se dodati vise secera u rastvor ali dobijas deblje, nepravilnije slojeve.
 
Šecer 1 kašikica i 3 kašikice vode, dobro izmesati da se rastvori. Staklenu podlogu odmastiti pre nanošenja pranjem pod toplom vodom i deterdzentom za sudove. Bed stavim na 70⁰C pa kuhinjskim sundjerom (koji koristim samo za ovoi koji sam isekao na 1/4) nanesem par slojeva. Nanosenje slojeva svaki sledeci put pod 90⁰ od predhodnog. Nakon zavrsene stampe samo popravim deo gde je stampa bila.bez skidanja stakla i spremno je za sledecu štampu. Odlepilo se samo jednom kad je žena napravila promaju pa se ceo model iskrivio na dodjem delu i odlepio.

Hvala DukeLanderu na savetu :)
Pričaš za ABS?
 
Pla i Petg (prvi sloj sporo i bez ventilatora), Abs nisam štampao pa ne znam da li drži, možda je DukeLander štampao pa neka podeli iskustvo.
 
ABS - viseslojno premazivanje sa rastvorom, stabilna temperatura u prostoriji bez promaje, jako lagana stampa tipa 15-20 mm/s i dodas 25% extrusion na prvi sloj. Ako ni to ne uspe, imas los abs filament.
 
ABS - viseslojno premazivanje sa rastvorom, stabilna temperatura u prostoriji bez promaje, jako lagana stampa tipa 15-20 mm/s i dodas 25% extrusion na prvi sloj. Ako ni to ne uspe, imas los abs filament.
Zato sam i pitao, meni za PLA i PETG nije potreban nikakav lepak na podlozi, dovoljno je da pre štampe podlogu prebrišem izopropropanolom jer on ukloni sve masnoće od slučajnog dodirivanja podloge prstima. Za ABS ću probati ponovo ovaj rastvor uz više nanosa kao što ste opisali ali posao mi radi i lak za kosu iako je on po nekima kao najlošije rešenje. Jedino mi je greška bila prevelika brzina štampe, 80mm/s, prvi slojevi sa 20mm/s. Inače ABS je Devil Design i mislim da je odličan, jako lepo izlazi iz ekstrudera i lepo se povezuje i nije dolazilo do pucanja između slojeva. Evo točkići se dobro drže posle nekoliko ciklusa rada sudomašine. U principu meni je ABS samo za stvari koje moraju da se rade sa njim iz razloga što trebaju da izdrže visoku temperaturu.
 
dovoljno je da pre štampe podlogu prebrišem izopropropanolom jer on ukloni sve masnoće od slučajnog dodirivanja podloge prstima
Isopropanol posle isparavanja ostavlja mikronski sloj .... necega... nisam hemicar. Kada ispari na crnoj podlozi nazire se beli mikro talog. Posle iso prebrises mikro krpom da skines i taj sloj.
ali posao mi radi i lak za kosu iako je on po nekima kao najlošije rešenje
Kao lepak je dobar ali su problem mikro kapljice koje lete svuda kada se nanosi pa zavrse u tockovima, lezajevima, kaisevima itd tj skracuje radni vek stampaca.
 
Nazad
Vrh Dno