Šta je novo?

3D printer - Opsta tema - FAQ

Mislim da dugrocno te temp nisu bezbedne za Ender 3, prvenstveno zbog ploce. Ja sam uspeo da spalim jedan skr 1.3 bas tu oko konektora za heatbed. Bez dodatnog MOSFETa najbolje da se neupustas u to.
 
U mom slucaju je Ender 5 Pro i v4.2.2 ploca. Moj cilj nije nikakav ekstrem (primere sam naveo samo), prosto bih voleo da imam bezbednog lufta jos 10-15c, prvenstveno na hotendu, ako mi zatreba za nylon/carbon vaijante. Probacu svakako sada sa ovim PET-G carbon filamentom koji kupih i najlonskim klasicnim, pa ako mi to radi pos'o onda nema prese da se radi upgrade temperatura.

Btw. kako izgleda .6 dizna i MS hotend upgrade za nešto više rezolucije slojeva. Silk filament lepo dočara.
 

Prilozi

  • 20210417_014722.jpg
    20210417_014722.jpg
    289 KB · Pregleda: 38
  • 20210417_014711.jpg
    20210417_014711.jpg
    190.6 KB · Pregleda: 34
  • 20210417_014656.jpg
    20210417_014656.jpg
    211 KB · Pregleda: 40
Je l' radio neko upgrade termistora i uloška za heatbed?
Mesas u postovima heatbed i hotend pa si zbunio Envoya.
Proveri koliki je max izlaz snage na ploci za hotend, na to je mislio covek da ne sprzis nesto...
Takodje prati specifikacije proizvodjaca filamenata, vecini PETG preko 250°C ne odgovara u smislu da bice to lepo odtampano ali degradiras materijal. Imao sam neki PETG koji je isao max do 220°C.

Kad smo vec kod ploca: gledam SKR E3 RRF 1.1 Wifi, specijalno dizajnirana (po dimenzijama) za Ender 3... ne secam se da je ovde spominjana?
Sa ugradjenim 2209 i heatblock za njih, RepRapFirmware support, IDEX support, wifi modulom, masnim mosfetom, TFT i Ender display support... za 30e koliko kosta je teski no brainer...
 
Dešava se, krastavac. Heatbed mi je svakako dovoljno 'topao' uz PEI podlogu, mislio sam na hotend... manjak spavanja i koncentracije. :)

Proveriću, zato i napisah da je ploča standardna E3/E5 silent, ali opet ne bih menjao sa npr. SKR varijantom samo zarad 'jačeg' izlaza.

Što se tiče materijala svakako imam referentne temperature, one su polazna osnova. Na stock hotendu sam printao na 240c PET-G kao što je i preporuka, a za all-metal zaista je minimum 10c 'gore' a više i celih 15c, jer propratim šta dešava i na prvim slojevima a i kasnije, kada krene part cooling vent da radi. Ova ćasa/vaza odozgo je PLA na 230c i 100% vent, a printao sam pre toga postolje za sluške od Galaxy PET-G na 255/25% vent i oba printa su ispala prilično dobro. Na postolju za sluške čak imam i manje stringing-a nego ranije. Doduše, tu je kombo temeperatura, retrakcija i brzina štampe.
 
Mesas u postovima heatbed i hotend pa si zbunio Envoya.
Proveri koliki je max izlaz snage na ploci za hotend, na to je mislio covek da ne sprzis nesto...
Takodje prati specifikacije proizvodjaca filamenata, vecini PETG preko 250°C ne odgovara u smislu da bice to lepo odtampano ali degradiras materijal. Imao sam neki PETG koji je isao max do 220°C.

Kad smo vec kod ploca: gledam SKR E3 RRF 1.1 Wifi, specijalno dizajnirana (po dimenzijama) za Ender 3... ne secam se da je ovde spominjana?
Sa ugradjenim 2209 i heatblock za njih, RepRapFirmware support, IDEX support, wifi modulom, masnim mosfetom, TFT i Ender display support... za 30e koliko kosta je teski no brainer...
Deluje zanimljivo ova ploca, kupio bih samo ne znam dal iko salje za Srbiju, gde bih mogao da narucim... Znas li ti mozda? Za IDEX support ide jos jedna ploca, malo mi je nejasno kako radi to, vidim na BTT sajtu da imaju 2 ploce, jedna idex i ova E3 RRF. @Gedora gde si ti kupio PEI plate? 3Dmarket nema velicinu za E3 a i skupi su.
 
PEI sam naručio sa Banggood Creality store-a. Baci pogled, imaju svašta i šalju ti đuture o istom trošku više stvari...
 
Proveriću, zato i napisah da je ploča standardna E3/E5 silent, ali opet ne bih menjao sa npr. SKR varijantom samo zarad 'jačeg' izlaza.
Pa ne trebaju ti jaci izlazi, za te stvari imas mosfet.
Post automatically merged:

a za all-metal zaista je minimum 10c 'gore' a više i celih 15c, jer propratim šta dešava i na prvim slojevima a i kasnije, kada krene part cooling vent da radi.
Takodje ne razumem zasto je potrebno 10c gore na all metal hotendu?
 
Poslednja izmena:
All metal hotends are great for high temperature materials like PETG or Nylon, but we still want to use PLA as well. Unfortunately making the switch back is where many users run in to trouble.

PLA filament always prints hotter on all metal hotends. A spool’s label suggests a wide temperature range of 30° or more for a reason, it prints at different levels of heat depending on the hardware.

As a general rule of thumb, when using PLA on an all metal hotend, bump the temperature anywhere from +10 to +15° Celsius. Filament that printed well at 200° C on the stock hotend should see best results around 210° C on all metal.

Posto crevo ne ide do same dizne, nego ima dobar deo puta kroz metal da prodje, ako su temperature preniske tj. podesene kao za standardni hotend moze doci do zapusenja. Opet, zavisi od filamenta i brenda, naravno. Moze se PET-G stampati i na 'standardnim' temperaturama, zavisi koja brzina je trazena. Na sve ovo, ja sam presao na .6 diznu koja je full steel, ne plated, tako da i za to treba mali temperaturni bump.

Pogledacu detaljnije za MOSFET mod, vidjao sam uputstva usput.
 
Ne treba ti uputstvo vec samo mosfet, toliko je jednostavan.
Imam all metal hotend na Aurori, sve stampam klasicno, nisam primetio nikakav problem ni na vecim brzinama.
 
Baš sam malopre završio PET-G set, mislim da nema potrebe za izmenu temp. Ali za PLA sam stvarno morao da idem na 220/225 i za silk čak i na 230c... možda je do Endera. Svakako, ništa nije zacrtano, malo po osećaju. :)

Inače sam printao neki čep sa upuštenim logoom malopre i Cura je slice-ovala da popuni taj upušteni deo (štampam licem ka dole) direktno sipajući filament u rupu. Očekivao sam da će ići ukoso... moram da se pozabavim setovanjem, ali nisam očekivao takvo ponašanje. 🙄
 
Štampao sam i ja sa zlatnim Silk (DD) ovih dana. Setovao sam na 235°/60° i dobro je ispalo.
IMG_20210416_034729.jpg
Na 230°C za nozzle nije bio dobar prvi sloj. Možda je bila slučajnost, treba testirati.

Devil Design su odlični filamenti, na osnovu mog iskustva. Probao sam sivi, plavi i crveni PLA, žuti PET-G i zlatni Silk. Mada su i Creality PLA odlični filamenti, jako lepo ispada štampa sa njima. Imam još neke filamente koje sam uzeo, a nisam još uvek isprobao/otpakovao. Ima vremena. :)

Evo hranilice za ptice koju sam odštampao žutim DD PET-G:
IMG_20210414_164221.jpg

BLTouch mi je stigao pre par dana. Poslali su mi pogrešan set, sa pogrešnim kablom, pogrešnim držačem, sa kratkim šrafovima,... Na svu sreću su me kolege sa foruma upozorile da proverim pinout kabla pre nego da krenem sa montažom. Morao sam da dokupim konektor za Ender 3 v2, nabavim duže šrafove i odštampam novi držač, ali sada imam sve spremno za montažu. Još samo da vidim šta ću sa ovim garancijskim nalepnicama, jer nisam hteo da šaljem ispravan, sklopljen štampač za Bg radi montaže BLT senzora.
 
Delim misljenje za DD. Isto PET-G, PLA kombinacije sam probao. Za nalepnice - isti sam problem imao, resio sam strugalicom za registracione nalepnice (moze i zilet obican). Lagano podvlacis pod nalepnice na strani kucista i odlepis. Ostanu citave na poklopcu, posle vratis pazljivo i to je to. Ne vidi se nista, sve na mestu. Mada... sta moze garancija da pokrije a da kosta previse i da moras sam da zamenis. :)

Da odogovrim sam sebi za slicer - ne stavljaci concentric pattern za prvi/poslednji sloj, onda radi spajanje mostova po istom. Konj.
 
Tako nešto sam i razmišljao da probam. Hvala ti za savet, nadam se da ću uspeti. 😊
 
Odlicni printevi Corvus.
Zagrej prvo fenom nalepnice, lepak lakse popusta.

Nasao u firmi rashodovoan upravljacki orman kod mojih elektronicara, super - eto meni spremnih kablova, razvodnika, displeja itd i jos izvadim 3x 120mm all metal industrijska venta velikog protoka a nisu bucni
Komad kosta 50e, rekoh steta baciti a i imam sa cim da se igram. Napravio na brzaka postolje, usput pravio ploter od stampaca i iscrtao nacrt venta. Na prvu uopste nije lose.IMG20210417235236.jpg

IMG20210417235338.jpg
IMG20210417235435.jpg
 
Izvini Recoba, mislio sam da si u Srbiji, ne znam zasto...
Ma nista. Bilo bi dobro da se ubaci u forum pored ostalog i lokacija ispod svakog avatara.
Bas sam bacio pogled na domace (Srbija) sajtove i vidim da imaju u ponudi ne samo stampace proizvodjaca koje sam pomenuo, vec i druge marke, tako da dostupnost nije problem.
 
Juce sam se bas iznervirao sa eSun PLA+ belim filamentom, refill pakovanje sto sam uzeo. Cuvam ga kao i sve filamente, zapakovane sa kesicom silica gela, i od svih on je nekako pun vlage, a ostali uopste nemaju. I pokusam malo da izvucem vlagu iz njega u pecnici i stavim na nekih 35c rernu, i prvih 3 sata je sve bilo ok nakon toga je pocelo da se topi i istopila mi se spolna koju sam stampao.. Ode mi nekih 700g filamenta u propast. :rolleyes: A i bas je bio los za stampu.

Sad cu najverovatnije da uzmem Creality beli filament, jer crni Creality je bas dobar nadam se da je tako i sa belim. Inace, gde kupiti desikant/silica gel? Ne mogu naci nigde osim na KP gde prodaju 100g = 1000din.

Sto se tice upgradeova, definitivno bih uzeo E3 RRF v1.1 plocu koju je preporucio @DukeLander, medjutim uopste ne salju za Srbiju, morao bih da se snadjem nekako u inostranstvo da posaljem, videcu. Deluje dobro ploca medjutim nema jos reviewa. Jel ova ploca tiha? To je tacnije do firmwarea jel tako? Takodje planiram i ABL uzeti ali BTT kosta tipa nekih 40$.

Sto se tice banggooda, @Gedora, shipping kosta 10$ + 40$ Creality PEI, i fora je sto vise stvari veci je shipping a pritom nema pracenje koliko sam video, pa ne bih rizikovao toliki novac a da nemam pracenje uopste.
 
Ima pracenje, imas i dodatnu taksu za osiguranje. Ide preko Turske uglavnom, meni se svi statusi update-uju redovno, koliko moze. Sve mi je do sada sa Banggood-a stiglo, uvek. Mene je PEI izasao sa shippingom 40$, sto nije neka prevelika razlika, ali opet... mozda je bio neki popust, ne secam se vise.
 
Juce sam se bas iznervirao sa eSun PLA+ belim filamentom, refill pakovanje sto sam uzeo. Cuvam ga kao i sve filamente, zapakovane sa kesicom silica gela, i od svih on je nekako pun vlage, a ostali uopste nemaju. I pokusam malo da izvucem vlagu iz njega u pecnici i stavim na nekih 35c rernu, i prvih 3 sata je sve bilo ok nakon toga je pocelo da se topi i istopila mi se spolna koju sam stampao.. Ode mi nekih 700g filamenta u propast. :rolleyes: A i bas je bio los za stampu.

Sad cu najverovatnije da uzmem Creality beli filament, jer crni Creality je bas dobar nadam se da je tako i sa belim. Inace, gde kupiti desikant/silica gel? Ne mogu naci nigde osim na KP gde prodaju 100g = 1000din.

Sto se tice upgradeova, definitivno bih uzeo E3 RRF v1.1 plocu koju je preporucio @DukeLander, medjutim uopste ne salju za Srbiju, morao bih da se snadjem nekako u inostranstvo da posaljem, videcu. Deluje dobro ploca medjutim nema jos reviewa. Jel ova ploca tiha? To je tacnije do firmwarea jel tako? Takodje planiram i ABL uzeti ali BTT kosta tipa nekih 40$.
Da, eSun su postali uzas...

Silika jeste najbolja ali i najskuplja. Imas domacu zamenu u slucaju nuzde mada nije toliko dobra - pirinac.

Nisu ploce glasne vec motori kojima upravljaju drajveri tj drajveri su uzroci bucnih motora. Sto manje koraka ima drajver, to je motor glasniji.

Nisam preporucio plocu vec rekoh da je najbolja all in one do sada.
Ja sam u Nemackoj, ako mogu pomoci, tu sam.
 
Buka ne zavisi od firmwarea već od drajvera na ploči. Ajd pa javi kad uzmeš beli Creality filament baš me zanima da li je dobar kao i crni. Ja sa boljim (od crnog Creality) do sada nisam radio.
 
Kome ne smeta rad sa PETG, najbolji dil u Beogradu je Devil Design filament. Mislim da se proizvodi u Poljskoj, odličan. Često biva na popustu.
 
Juče sam uspešno instalirao BLTouch na Ender 3 v2. Bilo je malo povuci-potegni, jer se vrh glavio u početku, ali je izgleda problem bio do BLTouch covera koji odštampah pre par dana. Čim sam ga skinuo, radi sve kako treba. Mada senzor izgleda puno lepše sa coverom. 😄

IMG_20210419_182427.jpg

U svakom slučaju, super je stvar. I ručno može prilično dobro da se odradi nivelacija (vizuelni prikaz ručno nivelisane podloge bez korišćenja BLT-a za korekcije je ispod), ali sa BLT senzorom je još bolje i bezbrižnije. Samim tim ređe dolazi do grešaka i manje se baca filament.
Screenshot_2021-04-19-18-26-09-289_com.android.chrome.jpg
 
Gde si uzeo BLTouch? Ja sam narucio neke jeftine 3D Touch senzore, koje hvale na stranim communityjima, pa cu da vidim kakvi su kad stignu. Kostaju 14$, Aliexpress link, uz ovo je potreban i produzni kabl koji kosta 1-2$ posto je kratak.
 
Uzeo sam ga u 3Dmarketu. Višestruko je skuplji nego 3DTouch sa tvog linka. :D Ali dobro, bitno je da radi kako treba.
 
Moj je preko amazona, naravno da je neka kineska prodavnica u pitanju gde sam dobio plus nosac, adaptere i kablove za Ender seriju, kao i neki USB ISP?
Nisam ni znao sta je USB ISP i sada vidim da je to za fleshovanje Ender ploca?
Dobio za 13,39e pakovanje, BL radi.

IMG20210420115316.jpg

Ako nekom trebaju ti adapteri, nosaci, ISP, Trigorilla (odlicna 12V 8bit ploca od Anycubic-asa dobrim mosfetima) sa displayem, 12V napajanje za stampace i jos sta nadjem rado cu pokloniti, meni samo skupljaju prasinu.
 
Moj je preko amazona, naravno da je neka kineska prodavnica u pitanju gde sam dobio plus nosac, adaptere i kablove za Ender seriju, kao i neki USB ISP?
Nisam ni znao sta je USB ISP i sada vidim da je to za fleshovanje Ender ploca?
Da, to je za flešovanje 8-bitnih ploča. Kod 32-bitnih ploča bootloader flešuje automatski sa microSD kartice, pa se taj flešer i ne koristi.
Kod Ender 3 v2 se iz celog tog pakovanja koristi samo BLTouch i kablić (i to se mora izmeniti redosled pinova, a i promeniti konektor). Držač se štampa, a zbog debljine držača moraju se koristiti i drugi, duži šrafovi.
 
Ne znam sta treba jer nemam Ender pa me i ne zanima, kome treba neka nosi :)

Btw to neka Creality fora sa bootloaderom?
Trigorilla je isto 8bit, ali radis normalan flesh preko sd
 
Kod 8-bitnih ploča na Enderu mislim da je potrebno da se samo prvi put ubaci bootloader i posle sve radi normalno kao na svim krštenim pločama. Moje modifikacije.20210420_175033.jpg20210420_175043.jpg
 
Jel to ekran za Octoprint? Svidja mi se build.

Kako stampate DevilDesign PET-G? Ja sam istampao temperature tower ali bas je los, stringing ide do 235c, na 220c krece ok da stampa, model nije isao nize.
 
Nazad
Vrh Dno