3D printer - Opsta tema - FAQ

Gedora

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
22.11.2012
Poruke
429
Poena
28
@DukeLander običan motor zupčiš na fiksnim remenicama po reperima iz fabrike. Tu ima nekih varijacija da li treba blokada i slični alati za istu, ali to je to. Teško promašiti, osim ako si dunđer.
Kada praviš performance motor, kreće se od nule i neka redovna modifikacija ukjučuje izmenu statičkog stepena kompresije, što implicira da se klipovi najčešće menjaju za neke sa višim čelom ili se modifikuje fabričko izdanje. Svakako je rezultat da tvoja 'nula' tj. GMT a.k.a. TDC nije više na onom fabričkom reperu, nego negde drugde. Tu u kombinaciju ulazi bregasta(e) koje imaju značajno duže otvaranje ventila i svaki model, zavisno od profila, ima svoju 'nulu' tj. mesto gde je polazna tačka kada je klip u GMT/TDC. Tako da ti praktično sve te stote i desete meriš komparaterom - prvo 'nulu' klipova a potom i 'nulu' bregaste. Samo tada motor može biti u fazi, a tu kao finale dolaze štelujuće remenice, pa kada nabaciš kaiš sve to lepo stegneš i proveriš uz nekoliko okretanja... eto, ne može kraće. :)

Na konto ovoga, probaću da napravim stopper alat za klipove, uz pomoć kog se može naći 'nula' i bez komparatera. Već sam pravio neku gomilicu nosača za standalone ECU-e i dash module. 3D štampa je jaaaaaako gotivna kada imaš već neki hobi sa gomilom mini-inženjeringa poput ovog mog. :)
 

DukeLander

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poruke
10,303
Poena
113
Oprosti, nisam rekao da se malo razumem u motore pa si mogao samo napisati "za referentne tacke custom sportskog motora". Onda bih tacno znao o cemu je rec :)

Patricije, to ti je losije resenje jer em ces prste izlomiti em manja povrsina zuba = visa sila = brze ostecenje.
 
Poslednja izmena:

DukeLander

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poruke
10,303
Poena
113
Kolika ti je acc na extruderu i retraction?
Post automatically merged:

Direkt na stampacu acc sam mislio, ne u Curi
 

DukeLander

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poruke
10,303
Poena
113
Vidim da imas stringing na ruzama pa sam pomislio da si ogranicen sa acc u fw, cesta greska. Probaj na 7 mm retract , ako vec nije.
 

Corvus Corax

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.09.2008
Poruke
10,754
Poena
83
Aha, na to si mislio. Da, ljubičasta i zelena su štampane sa PET-G, pa je bilo stringinga. Zlatna je Silk. Crvena je PLA.

Probaću, hvala ti.
Post automatically merged:

Upravo završih štampu račne koja zateže fiksnom silom od 3Nm. Rezolucija štampe od 0.3mm. Jako sam zadovoljan kako je ispalo.
D.D. Srebrni PET-G i D.D. Žuti PET-G. Oba filamenta su odlična, za svaku preporuku.
IMG_20210508_101511.jpg IMG_20210508_101057.jpg
Post automatically merged:

Kompletirao sam sempl kartice svih različitih filamenata koje sam kupio do sada. Korisna stvar za lakši odabir materijala za štampu. Ima boljih testnih kartica, ali ove lepo izgledaju, brzo se štampaju i malo materijala se utroši.

IMG_20210508_110110.jpg
 
Poslednja izmena:

DukeLander

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poruke
10,303
Poena
113
Smor deo:

Primetim u zadnje vreme na delti tilt heatbeda iako ga nisam dirao + imam staklo. Nije strasno ali se primeti. Levelovanje, proba - opet isto. Rekoh garant se pomerio endstop pa imam odstupanje ali bi auto kalibracija ( naj stvar za delte) trebala da ispegla problem.
Nesto se razmisljam oko lasera da probam i probao arc g2/g3 kodove - ne rade, jer nisu ukljuceni u fw. U sredu uvece rekoh ajd da flesnem najnoviji 208 marlin sa arc support, da osvezim vremesni 203.
Odradim, auto level, prvi test 100x100mm i dizna na jednom kraju 0,3 mm a na drugom zabija u plocu.
Proverim fw, sve ok.
Probam 207 pa 204 pa nazad na 203 - isti problem.
Nista, moram proveru endstopa preko Tower metode, koja je jako smor i uzima puno vremena ali delte zahtevaju jako precizna i simetricna podesavanja.
Prvi tower ok, drugi relativno ok, treci odstupa preko 4mm.
Garant se pomerio endstop, podesavanjem srafa za odstojanje ga "nuliram", svi toweri relativno nivelisani, levelovanje, proba - malo bolje ali stampa je uzas. Nish mi nije jasno, pocinjem da sumnjam na mehanicki problem.
Imam indikator ali nemam kako da ga nakacim na efektor.
.
Sklepam model u Fusion za indikator i pustim indikator od skroz desno do skroz levo na heatbedu.
Od leve ivice do sredine 3.5 mm odstupanje, od sredine do skroz desno 1,5 mm. Znaci imam Himalaje u sredini heatbeda.
Toliko se deformisao heatbed za 2500 sati stampe, mada nije ni bio idealan od starta.
Mora zamena, nema druge.
Igranka je trajala do juce uvece gde sam napravio custom config fajlove za Marlin i uspeo da vratim na prihvatljivu stampu.
Zurci nikada kraja.
 

Corvus Corax

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.09.2008
Poruke
10,754
Poena
83
Meni se pa jutros desio peh. Pustio sam da se štampa model preko noći i zatekao sam štampač ovako:
IMG_20210510_070422.jpg
Zapušena dizna, zapušen bowden tube, polomljen coupling na ekstruderu.
Na svu sreću, imao sam rezervne delove i zamenio. Ali mi je trebalo vremena da shvatim šta se izdešavalo i šta je sve stradalo.
Iskoristio sam priliku i ugradio Capricorn bowden tube i zamenio već dotrajalu diznu novom.
IMG_20210510_101447.jpg
Idemo dalje!
 

Mrljesana

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
26.06.2013
Poruke
2,340
Poena
48
@Corvus Corax to OctoPi koristis? Pokreces li Klipper ili neki drugi firmware mozda? Svidja mi se ideja za te sample kartice, poceo sam uciti Fusion i modeliranje tako da, mogao bi to da mi bude neki projekat za ucenje taman :)

A sto se tice filamenta, definitivno uzimam Creality beli PLA+, jako dobro izgleda a i verujem da je kvalitetan kao crni. Kazu da dobar beli filament je tesko naci, u sta i verujem posle ceha sa eSun PLA+ :) Jel neko uzimao Prusament PET-G mozda, deluje zanimljivo ali nisam siguran koliko mi treba taj materijal.
 

Corvus Corax

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.09.2008
Poruke
10,754
Poena
83
@Corvus Corax to OctoPi koristis? Pokreces li Klipper ili neki drugi firmware mozda?

A sto se tice filamenta, definitivno uzimam Creality beli PLA+, jako dobro izgleda a i verujem da je kvalitetan kao crni.
Da, koristim OctoPi. Na štampaču koristim Jyers FW. Odličan je.

Što se tiče belog PLA... Moja preporuka ide za Devil Design. Odličan filament.

Beli Creality je malo, žačuđujuće, bled. Ali se jako lepo štampa i mislim da je dobar za izradu figurica.

Levo je Creality PLA+, a desno je D.D. PLA:

IMG_20210507_211553.jpg
 

Gedora

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
22.11.2012
Poruke
429
Poena
28
Uradio sam upgrade na HeroMe v5 hlađenje hotend-a i printanog dela. Ujedno sam prešao na dual 5015 fanove, zamenio i fabrički 4010 za hotend novim. Osim ujednačenog protoka vazduha pored dizne, dobilo se najviše na tišini, jer sada mogu da oborim na 50% npr. fan speed za PLA. Par slika kako to izgleda.
20210514_114652.jpg20210514_114738.jpg20210514_114728.jpg

Takođe, kupio sam i Creality wifi box, na nekom surovom popustu, ali nisam još povezao. U suštini, wifi print, mobilna app, cloud sa modelima itd. Za nekih 12eur, neće da se baci.
 

Prilozi

  • 20210514_114652.jpg
    20210514_114652.jpg
    449.4 KB · Pregleda: 16
  • 20210514_114738.jpg
    20210514_114738.jpg
    408.4 KB · Pregleda: 15
  • 20210514_114728.jpg
    20210514_114728.jpg
    294.3 KB · Pregleda: 16

DukeLander

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poruke
10,303
Poena
113
Jeste ali je vise za kontrolu, Octo je dosta mocnija alatka.

Ako se igrate sa Marlinom i imate probleme, official Marlin discord instant podrska:

Npr naleteo sam na problem u najnovijoj verziji i javim se momcima, dobio resenje, tacnije putokaz gde je greska u roku od 2 min.
 
Poslednja izmena:

Mrljesana

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
26.06.2013
Poruke
2,340
Poena
48
Ali Raspberry daje jos vise mogucnosti, OctoPrint je vise od samog WiFi printanja, moze se koristiti za drugi firmware. Mislim da Raspberry vredi, ja zelim prvo ovaj E3 RRF da osposobim pa da vidim neki RPi dal mi treba.

Jel stampao neko TPU sa bowden setupom? Kontam da bi morao skroz da smanjim brzinu i to. Jel mogu na obicno PTFE crevo ili je preporucljiv Capricorn? Jel ima neko viska mozda Capricorn creva da proda, ne znam koliko je potrebno za E3, 30cm?
 

DukeLander

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poruke
10,303
Poena
113
Kako mislis moze se koristiti za drugi fw?

Inace da, pisao vec ovde, tpu moze preko bowden, ovo je sa 800 mm crevom, nije capri vec neko kvalitetnije nemacko, bez problema par velikih modela na 20mm/s:

IMG20210514193833.jpg

IMG20210514193901.jpg
 

Gedora

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
22.11.2012
Poruke
429
Poena
28
@Corvus Corax 'fala, mogao sam još malo sakriti ove kabliće od 50ica, ali pošto sam radio u 3:30AM, oprostiću sebi. :) Stvarno deluje efikasno mod, danas štampam i sastančim, nema neke buke kroz sluške. Jedino treba da se pazi da se ne hladi previše, da ne postane krt print. To sam sredio novim profilima u slicer-u brzinski.
Uzeh na Banggood-u, 11,74eur, neki flash deal... jeste, limit postoji, ali za neki monitoring je dobar. Probaću i kamericu da uparim, kada upogonim. Meni je računar odmah na 2m od štampača, ono... ni ovo mi nije neophodno, ali što ne probati. :)

Evo jedan dosta dobar review i šta je zapravo u box-u od HW.

Inače sam morao iz Kine da čekam m3 šrafove, jer ne mogu da se nađu nigde po BG-u. Tuga. Ako nekome zatrebaju, da zna... Instalirao sam nedavno (mesec dana) i one providne V točkiće, jer su fabrički već dobili kanale po ivicama. Podmazao, uštelovao... rade dobro, bolje od stock gumeno-plastičnih.
 

Mare[Bg]

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
04.02.2007
Poruke
84
Poena
6
Solidno me namucio sivi Creality PLA filament. Prvih par printova OK i tu pocne da zeza Ender 3 Pro. Prvo krene da preskace extruder s vremena na vreme, na kraju se dizna skroz zacepi. Probam da ga otcepim, ne uspevam. Uzmem zamenim crevo i diznu, posle dva sloja se opet zacepi (sigurno je dobro nivelisan bio). Otcepim nekako, pojacam malo temperaturu i opet se zacepi.
Ostajao bez ideja i reko danas da probam sa drugim filamentom, ubacim crni Creality PLA i sljaka savrseno.
Sivi inace otpakovan bukvalno pre pet dana.
Prvi put da sam naleteo na los filament.

Da li je jos neko imao slicnih iskustava?
 

DukeLander

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poruke
10,303
Poena
113
Naravno. Svaki proizvodjac ima svoje skart serije.
Posle gomile amazon prime filamenata koji su bili super, zadnji sivi koji sam uzeo od njih je uzas. Filament uopste nema termalnu ekspanziju, kao da se skupi cim izadje iz dizne. Takodje ima uzasan stringing, kako god podesavao. Jednostavno ga bacis, ne vredi vremena i truda.
 

Mrljesana

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
26.06.2013
Poruke
2,340
Poena
48
Stigao mi je TriangleLabs Powder coated PEI i 3DTouch njihov vrlo brzo, 28 aprila su poruceni a danas stigli. Sta znam, nikad nisam koristio PEI ali na dodir mi deluje jako kvalitetno, jos ga nisam stavio, nisam ni 3DTouch, cekam i ploca E3 RRF da mi stigne, trebalo bi skorije, pre neki dan je krenula iz LT. Nego imam problema sa stampom u zadnje vreme, imam 3 razlicita filamenta, i svi izlaze kao da imaju vlagu u sebi, a ne prelamaju se, normalni su, lepo sam levelovao bed, imam jako dobar squish ali filament izlazi kao da je mokar, savija se prvi layer, nece da se zalepi, nema dima / pare iz nozle, kad se zalepi printevi su bas ocajni. Ne deluje mi kao da je extruder problem ali moracu da njega opet kalibrisem kad mi dodje nova ploca, crevo izgleda ok, stavio sam novu diznu, nabio crevo dobro, i dalje sve isto. Da li neko ima ideju sta bi moglo biti?

71C217DA-A3A7-4EF7-9415-4F98999C11A6.jpeg
Evo kako izgleda prvi sloj
 

Gedora

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
22.11.2012
Poruke
429
Poena
28
Jesi li probao da prosusis jedan od filamenata u rerni? Par sati na 60c i sl.
 

Corvus Corax

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.09.2008
Poruke
10,754
Poena
83
^ +1 Takođe, koji filamenti su u pitanju i na kojoj temperaturi ih štampaš?
 

Mrljesana

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
26.06.2013
Poruke
2,340
Poena
48
Creality PLA+ crni, PrimaValue PLA crni, DD PET-G, Gembird neutralni. Definitivno nije do filamenta mada mislim da je do extrudera. Jedva sam uspeo istampati nosac za BLTouch, sledece nedelje stize E3 RRF pa kad povezem sve kalibrisacu
 

Corvus Corax

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.09.2008
Poruke
10,754
Poena
83
Da, po svemu sudeći, nije do filamenta. Vrlo moguće da je problem u ekstruderu. Da ti nije napukla ručica ekstrudera? Pogledaj ručicu sa donje strane.
 

Vaskev

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
16.10.2010
Poruke
428
Poena
18
Pa za početak proveri na manual extrude po 10mm više uzastopnih puta mora da prođe glatko bez zastajkivanja i proklizavanja, naravno sve to sa podešenom temperaturom za filament. Ako to ne radi kako treba onda kreni redom, dizna, tube i extruder. Takođe proveri feedrate extrudera, ja sam recimo našao da u mom slučaju tačno izmerenih 148mm nije dobro u praksi i da mi se dešava nešto slično kao u tvom slučaju i da je odgovarajuća vrednost manja, 130mm (ovo je vrednost za moju verziju dualdrive extrudera). To ćeš najbolje podesiti test štampom https://www.thingiverse.com/thing:2450004 ovo je sasvim odgovarajuće i kratko se štampa. Kad nađeš odgovarajuću vrednost osnova će biti pravilno odrađena, bez razlivanja i nejednakih delova. Štampaj sa različitim vrednostima feedratea i zapisuj pa uporedi koja daje najbolje rezultate.
 

DukeLander

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poruke
10,303
Poena
113
Takođe proveri feedrate extrudera
Hteo si reci korake tj steps?

Na vise stampaca sam koristio 100mm "matematicku" metodu za extrudere.
Ali da bi bila validna, sto vazi za sve vrste podesavanja extrudera, potreban je filament sa max 0,02mm odstupanja. Cesto naletim da je vise od te vrednosti.
Tako da prvo to proverim, pa onda od ulaza u extruder izmerim 100mm, oznacim i extrudiram 100mm.
Ako vise uvuce, namerno dam manju vrednost koraka da uvuce manje od 100mm, da bih mogao tacno izmeriti kolika je razlika.
Tako je npr na delti fabricki 96 steps za extruder sa A4988. Posto sam ubacio 1/32 DRV8825 driver, logika kaze da treba da bude.192 vrednost. Ali nije, sto se (doduse jedva) videlo na odstampanim modelima.
Izmerio 100mm, uvuceno 98mm.
100/98=1,02
1,02 x 192steps = 195,8 steps
i sada imam savrseno podesen extruder.
Takodje ova metoda stedi vreme i filamente.
 
  • Like
Reagovanja: M J

Vaskev

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
16.10.2010
Poruke
428
Poena
18
Hteo si reci korake tj steps?

Na vise stampaca sam koristio 100mm "matematicku" metodu za extrudere.
Ali da bi bila validna, sto vazi za sve vrste podesavanja extrudera, potreban je filament sa max 0,02mm odstupanja. Cesto naletim da je vise od te vrednosti.
Tako da prvo to proverim, pa onda od ulaza u extruder izmerim 100mm, oznacim i extrudiram 100mm.
Ako vise uvuce, namerno dam manju vrednost koraka da uvuce manje od 100mm, da bih mogao tacno izmeriti kolika je razlika.
Tako je npr na delti fabricki 96 steps za extruder sa A4988. Posto sam ubacio 1/32 DRV8825 driver, logika kaze da treba da bude.192 vrednost. Ali nije, sto se (doduse jedva) videlo na odstampanim modelima.
Izmerio 100mm, uvuceno 98mm.
100/98=1,02
1,02 x 192steps = 195,8 steps
i sada imam savrseno podesen extruder.
Takodje ova metoda stedi vreme i filamente.
Možda se nisam najbolje izrazio ali htedoh reći da je kod mog extrudera tačna matematička i praktična vrednost bila 148 steps/mm i da sa tom vrednošću dobijam za zadatih 100mm i realnih 100mm. Međutim prilikom štampe ta vrednost nije davala dobre rezultate i eksperimentom sam došao do vrednosti 130steps/mm.
 

DukeLander

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poruke
10,303
Poena
113
Da, steps/mm je u pitanju, jer je feedrate max brzina kojom motor moze da radi.
A rezultati jako zavise od debljine filamenta, termalne ekspanzije, vlage, vrste dizne itd...
Drzis se onih koji su se dobro pokzali, namestis po njima i to je to.
 
Vrh Dno