Šta je novo?

30 godina ZX Spectrum

Dok nisam dobio FC3 resetovao sam sa malim makazicama ili pincetom. Ako se dobro secam pin 1 i 3 kratko spojiti i gotovo.

@salac:
da bi eliminisao decrunchere, bolje je pokrenuti igru, resetovati, ukucati poke i ponovo pokrenuti sa SYS <adresa>. Jedine ve igre koje nisam uspeo da sredim su Elite i Bubble Bobble. Obe igre su koristile page 0 koji se brise pri resetu te nisam nikako uspevao da ih pokrenem ponovo posle reseta.

I sad ti objasni decurliji u kraju sta je soft a sta hard reset, i da treba samo da spoje prvi i treci pin? :)

Nemere, ali su znali da sa papira prepisu tih 5-6 poke naredbi kako treba

@salac: Meni je takodje crkao port 2 za dzojstik, a skoro sve igre koriste port2. Ne mogu da se setim zasto, mislim da je imao neke prednosti. Eh da sam te poznavao da mi to prebacis na port 1 :)

Na spectrumu pokeove sam tražio, ld a,3 kada ima recimo tri zivota. Onda se traži adresa u memoriji gde to smesta, ld (adresa),a i na kraju se trazi dec koji oduzima. Inače nije uvek bilo tako lako, recimo Jet Set Willy je imao foru sa oduzimanjem putem ROL ili XOR nad bitovima! Bilo je uzbudljivo to traženje pokeova.
Pa rutine za učitavanje, SK je tada bio carski casopis pravi bukvar, a učitelj od koga smo svi učili fore Predrag Bećirić i za Spectrum i za Amigu. Hvala mu na svemu.

Jel Bećirić odgovoran i za one legendarne karikature u SK
Znam da je u jednom od brojeva SK izašlo bas detaljno uputstvo o trazenju poukova, a ja ga nisam umeo opepeljiti. Ubacivao sam samo u pojedine igre
kada imam kao gotove, i u sve sa spec-mac sistemom ucitavanja (iza prvog bloka se zaustavi kasetofon , otkuca par redova i randomize usr komandom se pokrene i ucitava dalje)

Jos jedan strip: Peek & Poke Show :) Mislim da su isli u Racunarima, ili SK.

@boyce

Pa da ti je ostala ta knjiga Commodore za sva vremena verovatno bi i sam skapirao sta treba da radis :) Lakse je nego da se trazi besmrtnost, treba naci u kodu igre mesto gde se cita registar $DC00 i promeniti ga u $DC01 i to je sve. Uglavnom se to radilo samo na jednom mestu u kodu, pa je zato i bilo lakse nego da se juri besmrtnost

@dusxan

Ne, to je bio drugi Pedja, Pedja Milosavljevic.

Lol karikature su vanvremenske :

1286809222_siju06.spec01velika.gif

http://www.wtf-portal.com/index.php?newsid=2752

A cini mi se da je skola za nalazenje poukova izasla u nekom od brojeva Sveta Igara.

@salac: bas me zeznula sa tom knjigom :) Davio sam je godinama da je nadje, a ona je izgleda dala nekom trecem :( Cale mi je kupio tu knjigu i godinama su mi posle stizale brosure od Mikro Knjige.

Kad se evo svi prisecamo :)

Mene je cale kao klinca napalio za C64. Pricao mi je kako sa njim moze da se planira kuca (on je i dan danas laik, ali mi je znacilo to :)), da se vrse proracuni i sl. Jedan covek mi je prosvercovao racunar iz Nemacke i secam se da sam ga cekao nedeljama kao ozeblo sunce. Posle smo ja i teca (koji je seljak (ne u pogrdnom smislu :))) pravili programe iz knjiga. On me je naucio kako rade binarni brojevi i sl. ponajvise zbog sprajtova. Ipak sam bio klinac. Tu je bio i moj brat koji nam je jednom slucajno iksljucio komp nakon vise sati kucanja DATA kodova :( Tako sam i smislio ime BERG :) - (B)ojan (E)and (R)ade (G)oran :D . Moglo je da bude i Breg. Znam da su hteli moj teca, moja cale i ujka da osnuju firmu koja bi se zvala DRP :D

Ali je moglo kada se sprajt "uokviri", da se napravi veoma dobra grafika bez preklapanja atributa, recimo dobar primer je Savage.

Takođe i Light Force i Dan Dare, svaka na svoj način.
Veliki sam ljubitelj spectruma, ali što se 2D skrola tiče tu je c64 rasturao.
Dovoljno je pogledati samo efekte u raznim introima, pa da čovek ostane bez teksta.
Da ne pominjem legende tipa Uridium, Sanxion, Paralax itd.
Naleteh slučajno pre par dana na ovaj video, baš se uklapa u ovu priču. :)
[youtube]MPI1qcCLY48[/youtube]

S druge strane spectrum je imao genijalne rutine za učitavanje tj loadere, o kojima bi mogla posebna tema da se pravi, šta su sve ljudi smišljali i izvodili.
Vrhunac je bio mogućnost igranja mini igrica, dok se igra učitava. Beše u igri Joe Blade, ako se dobro sećam.
Opet, tu je Sid čip i muzika na C64.. I dan danas smatram da je Rob Hubard totalni muzički genije, pa nek se ljuti ko god hoće. ;)
Još mi je u ušima muzika iz igre Knuckle Buster, igra sama po sebi nije nešto, ali kakvu atmosferu je pravila Hubardova tema, to je čudo.
Kako god okreneš volim ih oba, mada spectrum ipak nosi prevagu, taj mali gumičar je umeo da uđe pod kožu čoveku i stvori takvu nostalgiju da je to neverovatno.

Vrhunac je bio mogućnost igranja mini igrica, dok se igra učitava. Beše u igri Joe Blade, ako se dobro sećam.

...ja bih voleo da umem da napravim "sajt"/"bazu" sa svim mogucim hiper vezama na osnovu interneta koje ce povezati Jasper Kyda sa sinfonisjskim orkestrom kako izvodi dela za Hitman i sa demo-om za Amigu: Hardwired-om ili Android Diane Hackbook sa Amigom...

Au, ubi ova nostalgija :)
Pošto je ovo Spectrumova tema, mora se pomenuti i naša literatura tj. jedina knjiga koja je vredela Spektrum priručnik. Bio mi je interesantan onaj kod za mirror preslikavanje u mašincu, regularno ukucan u Gensu, a meni, tada klincu je to bilo veliko otkriće. I naravno veoma kvalitetni časopisi (Svet kompjutera, Moj mikro i Računari), sa još kvalitetnijim autorima.

U prvom broju Sveta igara je bilo odlično uputstvo za pokeove za C64 mislim da je Zoran Mošorinski autor, dok za nas spektrumovce, uputstvo za traženje pokeova, zna se, a ko bi drugi napisao nego Predrag Bećirić.

Pa čuvene rutine za učitavanje, sa iscrtavanjem slike na razne načine, dok se učitava sa ludim border efektima. Bio je i taj kod za igranje mini igrice dok se glavna učitava, ali nisam video kako to uživo izgleda, jer je, čini mi se bio neki bug u kodu.
Verzija Joe Blade koju sam ja imao, nije imala taj loader za ucitavanje.
A spec mac sistem, jel' to beše ono iz četiri dela, osnovni sa usr, pa slika i preostala dva kod ?
Čak je bio i Intro servis za spektrum!!

A, da li se neko seća, igre Saboteur. Igra manje više standardna i prelazi se za 10-ak minuta....ali rutina za učitavanje je bila interesantna, imala je brojač i foru kojom se Destroyer tj. Bećirić malo našalio sa piratom koji mu je dao original igru da je "razbije" !
Napravio je rutinu za učitavanje, ali sa prekidima, znači ide zujanje, pa pauza, pa zujanje i tako u krug. Svi mi znamo kako bi svako od nas reagovao u tom trenutku, opsuješ, pa premotaš na početak i posle par puta zaključiš da je igra sa greškom i ideš da je ponovo snimiš.
Iznervirani pirat reklamira da je igra loše snimljena, a kada mu je ovaj rekao da je to mala šala.... HA ha ha

S druge strane spectrum je imao genijalne rutine za učitavanje tj loadere, o kojima bi mogla posebna tema da se pravi, šta su sve ljudi smišljali i izvodili.
Opet, tu je Sid čip i muzika na C64.. I dan danas smatram da je Rob Hubard totalni muzički genije, pa nek se ljuti ko god hoće. ;)
Još mi je u ušima muzika iz igre Knuckle Buster, igra sama po sebi nije nešto, ali kakvu atmosferu je pravila Hubardova tema, to je čudo.
Kako god okreneš volim ih oba, mada spectrum ipak nosi prevagu, taj mali gumičar je umeo da uđe pod kožu čoveku i stvori takvu nostalgiju da je to neverovatno.

Da, bila je ta neka rutina sa igricom u Intro servisu, ja to na spektrumu nigde nisam video. Jedna od prvih rutina za ucitavanje koje se secam je cuveni trceci skrin (recimo Mikie se tako ucitavao) a mnogo mi se svidela i rutina (ne secam se iz koje igre) kada se skrin sune za 2 sekunde. Postojalo je nesto i na c64 ali samo sa originalnim igrama (nerazbijene, bez turba) ali obzirom da je to bilo spooooorooooo (mnogo sporije nego na spectrumu) i da je originala bilo jako malo, retko ko je to uopste imao prilike da vidi. Ja sam dosao u posed Defender's Crown-a (da, ONAJ defender's crown sa amige) na originalnoj c64 kaseti ni sam se vise ne secam kako, i koje je ono mucenje bilo, pa to je strasno..... stalno se vrteo kasetofon napred-nazad i parcijalno su se ucitavali delovi igre, skakalo se napred-nazad, ma uzas zivi.

Da vas pitam.. koja vam je bila prva masina (racunar) sa kojim ste poceli da programirate. Ja sam poceo sa Galaksijom, mislim da sam bio 7. ili 8. razred osnovne skole. To leto sam provalio BASIC i napravio prvi program za crtanje. Znam da je moj otac to video i odmahnuo glavom i rekao da sam to prepisao odnekud. Tada mi je proradio neki inat pa sam se jos zesce navukao na programiranje. Drugar iz razreda je imao C64 pa smo kod njega prvo pravili gluposti u BASIC-u pa posle i u Simons Basicu. Mene je masinski code mnogo vise zanimao, pa sam vrlo brzo poceo da se sa time zanimam. U to vreme SK je bio pun tekstova. Ubedljivo najbolji casopis u to vreme.

Kako ste se dogovarali sa roditeljima oko rada na racunaru. U to vreme je bilo nezgodno zauzeti TV na ceo dan, a retko koja kuca je imala TV u decijoj sobi. Meni je to bilo pakleno.. treba cekati vikend i onda subotom pre podne, kada niko nece da gleda TV, ja zasednem pa pokusavam da napisem sve ono sto sam planirao prethodnih dana. Imao sam sveske sa ispisanim rutinama i raznim korisnim potprogramima. Secam se rutine za crtanje pixela na ekranu u Hires modu (320x200). C64 je imao bolesnu organizaciju video memorije u hires modu, te je stavljanje jednog pixela na X,Y koordinatu bila umetnost... tj. bar za mene u to bilo vrhunsko parce code-a.

U to vreme je pocela i Informatika u srednjim skolama (tj. u mojoj gimnaziji je bilo tako). Kakav ste odnos imali prema profesorima informatike? Da li su mogli nesto da vas nauce ili ste znali vise od njih?

Spektrum, '84 godina a ja cetvrti razred, polovina osnovne skole. Prvo, normalno, igrice. Malo sam drndao bejzik ali nije me to nesto posebno interesovalo, vise sam voleo da napolju visim sa ostalom decom :) Posle 3 godine dosao i c64. I tu prvo igrice. Tu mi je nekako bila interesantnija elektronika, pojacala, zvucnici, pravio pedalu za caletovu matoru gitaru koja se raspadala, dakle bio sam vise hardveras nego softveras (a i imao sam ozbiljne kosarkaske treninge, svaki dan, ponekad dva puta, pa i nisam razmisljao preterano o racunarima). Mislim nije da nisam po nesto u bejziku napisao ili prepisao iz casopisa i knjiga, ali nista sto bi bilo vredno pomena. I tu negde krajem osamdesetih, vec srednja, pojavi se drugar i donese nekakav bezvezni intro u simons basicu. Meni to bilo interesantno, pa sam onda poceo i pazljivije da zagledam introe u igrama, pa je na kraju bilo - *ebes ga, mogu i ja ovo da napravim. I onda sledi pakao - kupim tu knjigu Commodore za sva vremena, prekucam ceo Monitor 49152 iz casopisa, snimim na kasetu, zasucem rukave i pocnem da nabadam. Tesko je u pocetku islo, nije to kao danas pa da imas internet i sve na njemu, da imas koga da pitas kad se negde zabodes na forumu. Jok bre.... prvih nekoliko meseci sam se zestoko namucio, a onda su kockice pocele da se slazu, isti efekat koji sam posle dozivljavao na faxu (par nedelja se nesto uci i tesko ulazi u glavu, a onda odjednom sve postaje kristalno jasno). Prvo je bilo, naravno, pisanje masinskog koda koji radi nesto sto sam u nekom introu i demou video (skrolovi i neki intro YUCS - yu cracking service, srca koja se pojavljuju i nestaju po ekranu). A onda sam krenuo da cerupam i muziku, slazem efekte u celinu, sam pravim slike i sl i dobijam prilicno uspele introe (rekoh, samo sam muziku kompletno krao od drugih, to mi u onim sekvencerima nikako nije islo od ruke :) ).

Kod mene u skoli smo vrlo rano poceli da ucimo informatiku. Secam se da sam u nekom sestom, mozda sedmom razredu, ja donosio comp u skolu pa se kao sa tim drzali casovi, a vec od sedmog je ta nastava zaista i bila organizovana onako kako treba - bilo je PC racunara, ucili su nas kako se radi u DOS-u, radili smo nekakve zadatke u onom krljavom bejziku na PC-ju i sl. Meni je to, moram da priznam, bilo strahovito dosadno.... slicno je bilo i u srednjoj, mada je tamo informatika bilo pomalo cudna; terali su nas, osim zadataka iz bejzika (sto mi je bilo ultra-lako pored asemblera koji sam vec dobro znao) da radimo i u wordstaru, wordperfectu i sl. Sve u svemu, nista posebno nisam na Informatici naucio o racunarima, eto jedino korisno moze da bude DOS, a editore teksta iz skole nikad u zivotu nisam vise koristio jer je ubrzo Word zavladao svime.

Zatim je dosla i amiga, i tu sam se dao na asembler ali ne onoliko intenzivno kao na komodoru koji mi je i dalje bio masina za izivljavanje. I onda krecu studije, VAX, unix i linux, programiranje sve manje postaje zabava a sve vise posao (ispiti ispiti) i tako....

Da, bila je ta neka rutina sa igricom u Intro servisu, ja to na spektrumu nigde nisam video. Jedna od prvih rutina za ucitavanje koje se secam je cuveni trceci skrin (recimo Mikie se tako ucitavao) a mnogo mi se svidela i rutina (ne secam se iz koje igre) kada se skrin sune za 2 sekunde. Postojalo je nesto i na c64 ali samo sa originalnim igrama (nerazbijene, bez turba) ali obzirom da je to bilo spooooorooooo (mnogo sporije nego na spectrumu) i da je originala bilo jako malo, retko ko je to uopste imao prilike da vidi. Ja sam dosao u posed Defender's Crown-a (da, ONAJ defender's crown sa amige) na originalnoj c64 kaseti ni sam se vise ne secam kako, i koje je ono mucenje bilo, pa to je strasno..... stalno se vrteo kasetofon napred-nazad i parcijalno su se ucitavali delovi igre, skakalo se napred-nazad, ma uzas zivi.

Imao sam i ja Defender of crown, sećam se da je te originale snimao neki čovek iz Subotice ali pored turba nabavka presnimljenih originala nije imala smisla na c64.
Inače od tih c64 loadera, najviše je vredeo onaj Ocean loader koji postoji u više varijanti ali meni su četvorka i petica najbolji.
Najjača je bila muzika koja je svirala u toku učitavanja, još uvek ne mogu da je izbacim iz glave. :)
[youtube]48nKFdah5Lc[/youtube]

Da vas pitam.. koja vam je bila prva masina (racunar) sa kojim ste poceli da programirate. Ja sam poceo sa Galaksijom, mislim da sam bio 7. ili 8. razred osnovne skole. To leto sam provalio BASIC i napravio prvi program za crtanje. Znam da je moj otac to video i odmahnuo glavom i rekao da sam to prepisao odnekud. Tada mi je proradio neki inat pa sam se jos zesce navukao na programiranje. Drugar iz razreda je imao C64 pa smo kod njega prvo pravili gluposti u BASIC-u pa posle i u Simons Basicu. Mene je masinski code mnogo vise zanimao, pa sam vrlo brzo poceo da se sa time zanimam. U to vreme SK je bio pun tekstova. Ubedljivo najbolji casopis u to vreme.

Kako ste se dogovarali sa roditeljima oko rada na racunaru. U to vreme je bilo nezgodno zauzeti TV na ceo dan, a retko koja kuca je imala TV u decijoj sobi. Meni je to bilo pakleno.. treba cekati vikend i onda subotom pre podne, kada niko nece da gleda TV, ja zasednem pa pokusavam da napisem sve ono sto sam planirao prethodnih dana. Imao sam sveske sa ispisanim rutinama i raznim korisnim potprogramima. Secam se rutine za crtanje pixela na ekranu u Hires modu (320x200). C64 je imao bolesnu organizaciju video memorije u hires modu, te je stavljanje jednog pixela na X,Y koordinatu bila umetnost... tj. bar za mene u to bilo vrhunsko parce code-a.

U to vreme je pocela i Informatika u srednjim skolama (tj. u mojoj gimnaziji je bilo tako). Kakav ste odnos imali prema profesorima informatike? Da li su mogli nesto da vas nauce ili ste znali vise od njih?

Počeo sam na spectrumu kao i mnogi jer je dušu dao za učenje programiranja.
Ipak sam se tada najviše igrao, a kad sam nabavio c64, krajem 86-e, shvatio sam da je njegov mašinski jezik maltene lakši od bejzika i tada sam napravio nekoliko ozbiljnih programa, uglavnom uslužnih tipa baze podataka sa disk podrškom itd.
Na Amigi sam voleo da crtam (Dpaint) i radim sa 3d animacijama (Imagine itd.) ali nisam više ozbiljno programirao.
Što se c64 tiče i sada imam knjige uz koje sam naučio mašinac: Commodore za sva vremena, Programmers reference guide i Mapping the commodore 64. Ne bi ih dao ni za kakve pare. :)
Što se tiče dogovora sa ukućanima, tu je bilo malo muke u početku, zbog nerazumevanja.
Išlo se dotle da sam morao da objašnjavam kako računar sigurno neće pokvariti Tv, a kasnije kad sam dobio svoj više nije bilo nikakvih problema.

Poslednja izmena:
Ja sam počeo davne i daleke 85-e godine :)
Kao prvo : čitanje od prve do poslednje strane svih tada aktuelnih časopisa, a najviše Svet kompjutera. Sve te časopise čuvam i dan danas i tačno se vidi u kom periodu sam najviše čitao, jer su ti stari brojevi u fazi raspada od silnog listanja :)

Prvi kompjuter je bio ZX81, ali nisam imao sreće sa njim, shift mu nije radio :( tako da nikako nisam mogao da otkucam LOAD "" i Space raider i Lunar landing za njega nisam ni probao, naravno proučio sam veoma dobro uputstvo za njega, ali samo u domenu teorije.

I onda, na osnovu tadašnjeg znanja od nekoliko časopisa rešim! Sinclair ZX Spectrum 48K je kompjuter koji moram imati !
Obletao sam oko prodavnica gde je ponosno stajao u izlogu i gledao i gledao po nekoliko minuta.

Onda ubeđivanje roditelja i rodbine, prvo da mi je to potrebno i da ću nešto novo naučiti i već tome neke slične priče. Naravno da sam stvarno dosta naučio, ali u školi u tome vreme, koristi od tog znanja nisam imao, već sam naravno i "popustio". Bio sam od retkih koji su se bavili kompjuterima.

I u jesen 85e, a možda i 86e stiže to čudo. Visio sam po ceo dan, prvo bejzik, pa mašinac. Pa silno prekucavanje iz časopisa i Spektrum priručnika. Pa onda kao ozbiljan igrač uzmem knjigu Spektrumov mašinski jezik gde se nalazio kod igre Frogger, od korica do korica sam je proučio. Bejzik sam prevazišao, pa su glavni alati koje sam koristio bili Devpac Mons i Gens, takođe Art studio je bio odličan program za crtanje.
Pa Wham the music box za muziku, ali to mi baš nije išlo od ruke.
A, da ona stara priča matoraca da kompjuter "kvari" televizor i kod mene je bila aktuelna. Inače, jedne godine sam nosio Spektruma na more !!

Naravno za moje društvo je to bila odlična igračka i bilo je slučajeva da dan-noć igramo igrice. I onda odjednom pokvari se Spektrum, joj,
ljubimac riknuo :) "Otišao" Z80, zamenjen i dan danas Spektrum radi, jedino ispravljač treba da sredim, ali pored svih tih emulatora ne verujem da ću ga više uključivati....
Posle je došla Amiga 90e, ali o njoj ću u nekoj drugoj temi...

Ja sam poceo na C64, mislim da sam bio 4 razred. Video sam ga kod prijateljice i tamo otkucao:

Kod:
10 print "zdravo"
20 goto 10
RUN

I odusevio se. Pored toga jako mi se svidelo kucanje onih specijalnih karaktera. Mogao sam uz malo maste nesto i da napravim/dizajniram.

U pocetku sam imao mali beli (crno-beli) televizor i nisam imao problema sa TV-om. Ali onda je mojoj babi crkao TV (i dan danas joj crkava pa joj saljem moje televizore) pa smo joj dali. Onda su pocele muke :) Slicne onim kao u doba dial-up interneta kad ostali zele da razgovaraju telefonom a ja bih na internet :D

U osnovnoj smo imali spektruma. Ok je bio profesor, ali moglo je i bolje. U srednjoj me je profesor odusevio i dobio sam 5 na prvom bloku iz infmatike.

Kad se pominje HI-RES na C64 secam se da je prvo morala da se nesto ocisti memorije pa se pojave neke brljotine i sl. Vec sam zaboravio, ali znam da nije bilo lako postaviti jeda n piksel. Zato sam presao na Simons Basic.

Da vas pitam.. koja vam je bila prva masina (racunar) sa kojim ste poceli da programirate.
u srednjoj skoli, mozda pocetak... u GFA Basicu sam napravio "Prohibition" like igru: skenirao sam cudovista iz Dilan Doga koja su se pojavljivala na ekranu i misem si mogao da ih ubijes... posle toga simulaciju poker automata (onaj tipa "veca/manja") i na kraju, mozda 19-20 godina - Lula: The Sexy Empire engine http://wet.atari.org; ostalo je jos da se isece i prepakuje grafika sa PCja kada je stigla vest da je Milan Computers gmbh prestao sa radom (sa kojim sam imao dogovor za zavrsetak igre). Kasnije sam prckao u asembleru na Falconu... napisao par rutina i onda sam "otkrio" HTML 1995. u vidu CAB (Crystal Atari Browser) browsera (pre toga sam koristio Atari hypertext: 1st guide) :)

Kako ste se dogovarali sa roditeljima oko rada na racunaru.
kod mene se nije gledao TV program vec prvo Spectrum a onda i Atari igrice :D (imam dva burazera tako da je bilo lako postici demokratsku vecinu sta ce da bude na TVu... :))

u osnovnoj skoli Tim 011, u srednjoj 286/386...

sta da naucim iz "C:\" i fajl se kopira sa "COPY" xxx u xyz
ili sta da naucim iz pascala "FOR i to n" pored GFA Basica...

tuzno :(

moj najveci "problem" je sto nisam hteo da se odvojim od Atarija sve do 1999.

Poslednja izmena:
U osnovnoj smo imali spektruma.

Ovo prvi put cujem. Pa zar je svaka skola / nastavnik OTO, odlucivala ponaosob? (Mi smo imali Misedo85 a isti cini mi se i vecina skola u gradu)

Poslednja izmena:
Izgleda da je, barem u pocetku, to bilo prilicno neorganizovano - ja se secam da smo u skoli (1986-87.) imali Orlove (nisu se koristili ni za sta posto nije bilo softvera), originalni Apple IIc i neke YU klonove i Spectrume (48K i Amstradove verzije). Posle su dosli PC-ji.

Poslednja izmena:
U osnovnoj je bila jedna Galaksija sa kojom se borio "Ljutvo" nastavnik OTOa, ali nije mu baš nešto pa sam mu pomagao :) ipak sam ja tada bio klinac sa pročitanih u to vreme već 10ak Svetova kompjutera He he he
U I gimnaziji je bilo dosta računara Tim 011 i Oric Nova koji nije radio....
Već u drugoj godini je došao i ostao PC, ali opet rađen samo bejzik, a na sekciji smo radili Pascal...

Ovo prvi put cujem. Pa zar je svaka skola / nastavnik OTO, odlucivala ponaosob? (Mi smo imali Misedo85 a isti cini mi se i vecina skola u gradu)

Ja sumnjam da smo i mi imali informatiku nego da je to nastavnik sam organizovao :) to je bilo u okviru OTO-a.

Ako pogledate malo YouTube videe o Spektrumu, primeticete da ima Britanaca 25godisnjaka i mladjih koji govore o Spekiju, opisuju njegove igre sto mi da je pomisao da je on tamo neka vrsta nacionalne ikone a poznavanje sta je on predstavljao deo opste kulture. Kladim se da se tamo u skolama iskljucivo radilo samo na njemu :)

@koma , jeste to je spec-mac. Inace, da li zna neko kako se zastiti program da ne moze da
se dalje ucitava sa MERGE? (vec da prima iskljucivo LOAD ili LOAD CODE?)

Zaključak ti je pogrešan jer su škole u UK koristile BBC model B.

Pa nisam zakljucio , samo sam predpostavio.

kompjuteri su tada bilo poprilicno skup hobi (Trebalo je imati 1 racunar, 2 kasetofon , 3 kasete ili diskete- secam se cene od jedne (1) marke za no-nejm disketu , u vreme 16 bitnika ,4 tv, makar polovan crno beli isto skupoca, 5 para da se narucuju programi od pirata koji su bili legalni u okviru SFRJ skroz, sto je iscudjavalo strane drugare koji dodju ovde i konstatuju da mi imamo na stotine igara a oni najvise 10. Cene igara su bile u proseku oko 10 funti ). Ja sam Spekija dobio ili krajem '84 ili in teh doun ov teh '85 , znam da je dosvercovan
iz Britanije tim cudnim metodom koji ste spomenuli ovde, znaci ispod majice/dzempera(?) i iznad donjih ledja . Pored ZX dobio sam
i ispravljac (koji se nije nikada kvario ) i knjigu od 300 strana na engleskom koji nisam tada ucio u skoli. Prva knjiga koju sam imao je upravo bila
za neki od BBC modela,drugacija sintaksa ali uz pomoc nekih fotokpija sto sam dobio za spektrum i te knjige (Phillip Crocall - Programiranje za pocetnike 1+2, narandzasta i zelena)
uspeo sam skapirati nesto od osnova. TV sam dobio na poklon malo iza, idealan zapravo za sve oko kompjutera jer je crno-beli pa manje zraci, Shiljaris , sovjetski mini tv koji je
hvatao i frekvencije narodne milicije :) Znam da i kada sam dobio Amigu jos uvek je Speki sa tv-om stajao na stolu jer se igrao Defender Of The Crown,koji
se na Spekiju ucitavao odjednom(izuzev zavrsne scena macevanja, koja mi nazalost nije radila pa nisam video krajnju sceny poluodevene devojke koja se smesila
u jednom od brojeva "Racunara" , doduse slika je bila sa Amiga verije koju nikada nisam igrao iako znam da je ta igra proslavila prijateljicu)
Kasnije sam nabavio knjigu "Spektrumov masinski jezik" ali je ona ostala maltene neprocitana, da bih tek na 2,ojili 3oj faksa naucio asembler za 80x86 .
I onda mi je strasno bilo krivo sto sam taj period na omiljenoj masini prespavao uz ovu igricu iz avatara i mnoge druge.
U osnovnoj sam izbegao zevzecenje na Misedu , a u srednjoj smo stvarno ucili svakavih gluposti, busaci kartica , te malo o fortranu , cobolu.
Ja sam tada iscitao Bratkovu o Paskalu a vezbe za GW Basic koji je drzao OTO-rino-la profan su bile trivijalne i jos je trazio negde da ih stampamo,
zali boze papira. Imali smo ili IBM ili neke njegove klonove 8086 , ne secam se ni da li su imali hard disk. Picio se Zaxxxon, Defender, Test Drive 2,
toga se secam. Malo ko je imao ili su bile dostupne igrice za PC, ja sam cekao da se vratim kuci na Spekija! Emulatori danas naravno mogu sve osim da se cuje ono "zujanje", spejs zvuk uz jednokanalni biper koji pijuce i guguce :)

Kada vec ovde toliko meljemo o spektrumu da pitam ja vas nesto?
Montedoro Gennaro je uradio projekat ZX Spectrum 2009 remake i imala je rar arhiva eagle cad projekta na megaupload ali je sada to nedostopno :( . Autora ne uspevam da kontaktiram buduci da email adrese koje imam nisu aktivne vise.
Ima li neko ovde da je slucajno skinuo to ranije a da je sada voljan da pomogne..

@koma , jeste to je spec-mac. Inace, da li zna neko kako se zastiti program da ne moze da
se dalje ucitava sa MERGE? (vec da prima iskljucivo LOAD ili LOAD CODE?)

Da, bila je ta fora da se zaštiti od učitavanja sa MERGE (koji je učitavao samo bejzik deo), ali nema šanse da se setim kako to beše :(
I još jedna zanimljivost što se tiče pokeova, to je bila tolika opsednutost, da smo znali napamet ceo loader kod u bejziku...
Fizičko, bazen Banjica, ortaku je trebao Poke za Commando koji je izašao u nekom ranijem broju SK i ja mu 'ladno na papiru napišem ceo kod ono :
10 FOR n=16384 TO 16384+dužina data podataka
20 READ n,a
30 NEXT n
40 RANDOMIZE USR 16384
50 DATA 255,......itd (ovde se odradi najobičnija rutina za učitavanje sa CALL 1366, kad se učita onda ide POKE tj. mogao je POKE i gore posle RAND USR i onda još jedan RAND USR za startovanje ili na kraju JP na adresu početka igrice) Inače DATA linija sadrži bar 20-ak nepovezanih brojeva, ali to se pamtilo kao od šale !!!

Uglavnom nije bila ta adresa (16384) jer je to početak video memorije, ali nekad je i to bilo zgodno jer je time bila oslobođena cela memorija. Naravno u tom slučaju slika mora da preskoči tih par bajtova na početku, a može i bez slike da se učitava igrica.

secam se da me komsija sa sprata stalno gnjavio da mu ubacujem poukove
u Flying Shark ;}

www.youtube.com/watch?v=54SMMvbWAkY
ovo je prva kaseta koju sam dobio(zajedno sa kompjuterom) , ako ne racynam Horizons

Poslednja izmena:
sad sam naleteo na ovaj video... :)

1400 , mozda i vishe opisa igrica korisnika SPINNY FUCK iz Shkotske je nestalo sa jubinog tubeta( valjda samo zato sto je razotkrio nekakav lanac smetlara- Svashta)
Ubr, na TDK trake niko nije snimao programe ili igre. TDK su , po mom misljenju, izvikane ali preskupe za tako neshto (... Poshto se time ovih dana bavila jedna lokalna radio stanica. Najjace sto sam vidjao je Agfa ili Maxell , i to bash kad se nije imalo sta drugo pri ruci,
Tako sam npr. ja upotrebio jednu Maxell UD kasetu. Najvise sam koristio ORWO ili Foto Laboratorija Zagreb , zatim neke sa oznakom Heledi, tako nesto. Treba to popisati, sve tipove kaseta koje su se pravile i koristile u ovim krajevima. ) Da ne dawim, neko je okachio link ka igrici koju sam vishe puta pominjao i odigrao je verovatno iz jednog poteza, Rispikt !

Vrh Dno