Šta je novo?

30 godina ZX Spectrum

Jeste uruk samo sto je on tu igru snimio s radija na kasetu posto su u emisiji pustali neku kracu igricu kao pesmu. Istu si mogao snimiti na kaseti i kasnije koristiti. E sada ako ti prijem nije bio bas najbolji ................
Inace cini mi se da je bilo vise emisija koje su koristile doticnu metodu sirenja softvera slusaocima koji su imali adekvatnu opremu.

Ja mog spekija još uvek čuvam, sa INES "profi" tastaturom... Nisam ga doduše uključivao barem 15-tak godina, pitanje je da li radi. Možda bi neke kondenzatore trebalo promeniti... Pre njega sam imao ZX81 sa 16k proširenjem, ali ne znam gde je završio.

Eh, kad se setim kako sam kao klinja čekao emisiju na radiju "Polarotor", da snimim neku novu igricu, pa ako mi snimak nije uspeo kako sam bio besan...

Ja ga imam jos uvek (zx81), rezolucija, šta reći, rakete su slovo A a bombe *, crno bela slika. Mislim da ni ton nije imao. Tek ona tastatura, nikad ne znaš jesi li pritisnuo taster ili ne. Kad je to bilo...

1,5k DM.
Znam, zato što je to moj prvi comp, kupljen u Nemačkoj, prošvercovan u Srbiju.
Kakva je to radost bila, neopevana. Ne mogu da zaboravim uzbuđenje koje me je preplavilo kada je ujak doneo dugo očekivano čudo i krenulo raspakivanje.
Prve noći nisam spavao, samo sam gledao u to malo čudo tehnike.
Posle je došao Atari, ali nikad nije bilo kao prvog puta.

Nesto si ti mnogo platio tog spekija. Ja se secam cena iz nemackih hipermarketa, 84-ta godina (cale je tada gastarbajterisao u nekom institutu u Karslrueu), celo leto me vode on i keva na tehnicka odeljenja obliznjih robnih kuca & hipermarketa gde otvorenih usta gledam sve te silne kucne racunare. Speki je inace cenjen na izmedju 700 i 800 maraka tada. Oko hiljadarke je bio C64 pa mozda i nesto vise , dok je BBC prodavan za neverovatnih 2.2k maraka. Ilustracije radi dzepne video igrice su bile oko 80 maraka (one najjednostavnije), dok su one ozbiljnije sa 2 ili 3 ekrana kostale do 300 maraka. Interesantno je da je tada C64 prodavan prakticno svuda, dok se spektrum nalazio samo u nesto bolje snabdevenim radnjama.

Elem, kada se matori na jesen '84 konacno i definitivno vratio iz pecalbe, na mom stolu je osvanuo spektrum 48kb, prenesen preko granice klasicnom metodom svercovanja ispod jakne sa kablovima i ispravljacem u dzepu kao i 3 originalne igre; Hobbit - kostao citavih 150 maraka ali je dolazio u koznom pakovanju sa sve upakovanom Tolkinovom knjigom, Hungry Horace i Cookie.

Srecan rodjendan speki!

Poslednja izmena:
mogao si da stelujes srafcigerom :)... Secam se da sam tako Target Renegade uspeo da nastelujem, koji nije isprve ocitavao.

Eee to sam na komodoru radio.... na spektrumu sam samo drndao ekvilajzere :)

Jeste uruk samo sto je on tu igru snimio s radija na kasetu posto su u emisiji pustali neku kracu igricu kao pesmu. Istu si mogao snimiti na kaseti i kasnije koristiti. E sada ako ti prijem nije bio bas najbolji ................
Inace cini mi se da je bilo vise emisija koje su koristile doticnu metodu sirenja softvera slusaocima koji su imali adekvatnu opremu.

Pa jel to Modli osmislio? Jel on pionior toga?
Ladno je mogao da i to emituje iz jeroplana :D

-Modlijev "Ventilator" *emisija o zrakloplovima, demo bend natjecaji i manja
prica o svetu kompjutera
-"Chip i sedam jaricja" - Vladimira Stoiljkovica valjda, prica o racunarima
prepodne na Rbg 1
-docnije valjda i Zg radio 101

Ovde se dosta lose culo izuzev uz Dunav , ako stan gleda ka Bgd, i ako ste
na visem od 4-og sprata. Repetitor Zvezdara i Avala, 98.5 i 101.4.
Ni do dan danas mi nije jasno kako se uopste mogao hvatati signal koji se
prostire pravolinijskim, narocito taj sa Zvezdare. Inace, ja sam tada hvatao
i Radio Sarajevo 202 ali tu nije bilo emitovanja igrica, vec samo prica o hajteku.

Stari dobri ZX Spectrum 48K :happy: i dalje u ispravnom stanju arhiviran :) sa full opremom.
Jedino mi žao ispravljača za struju, koji je mojom greškom pregoreo...
ima li gde, da se isti takav da se nabavi ? Ili možda preporuka za neki sličnih karakteristika, mislim da oni univerzalci nisu dovoljno jaki ?

Pozdrav,

Nosi kod nekoga s elementarnim poznavanjem elektronike da pregleda taj ispravljac buduci da u njemu nema nicega sem greca i jednog elektrolitskog kondenzatora. Trafo obicno ostane ispravan dok obicno diode u grecu pregore nekada i samo jedna. Normalno novi elektrolit je pozeljan posle 30 godina :) .. Inace neki jaci univerzalac 800-1000mA bi trebalo da bude dovoljan

Imam i ja kasete i Spekija ali nemam kasetofon :) Kad me uhvati nostalgija spičim nešto na emulatoru ali nije isti osećaj :)

pa mozes da koristis bilo koji kasetofon.

ja se secam da smo imali kasetofon kojem si mogao da podesavas brzinu play-a pa smo ga tako stelovali :)

Nosi kod nekoga s elementarnim poznavanjem elektronike da pregleda taj ispravljac buduci da u njemu nema nicega sem greca i jednog elektrolitskog kondenzatora. Trafo obicno ostane ispravan dok obicno diode u grecu pregore nekada i samo jedna. Normalno novi elektrolit je pozeljan posle 30 godina :) .. Inace neki jaci univerzalac 800-1000mA bi trebalo da bude dovoljan

Ja koliko znam na konektoru za Spectrum su polovi obrnuti nego sto je to standard danas, tako da se mora paziti na to...

Ja sam mog Spectruma platio 500 maraka u Nemackoj brzo posto se pojavio, bila su to prava vremena, islo se u Minhen na vikend, drug Tito Rules :d

Poslednja izmena:
^ to jeste tacno ali sam ja te univerzalne adaptere na pijacama uglavnom vidjao s mogucnoscu okretanja polova.
Nisam nikada posebno obracao paznju da li ima jos uredjaja da je masa na srednjem pinu konektora ali iz predostroznosti ja uvek proveravam oznake na kucistu uredjaja.
Inace se ser Clive bas trudio da ispostuje standarde..................

pa mozes da koristis bilo koji kasetofon.

ja se secam da smo imali kasetofon kojem si mogao da podesavas brzinu play-a pa smo ga tako stelovali :)

Znam da mogu ali u kući nije ostao ni jedan :( Jedino da ga kačim na izlaz za slušalice na PC-u :)

^ Pa sto ne bi moglo i tako :)

:d

[video=youtube;Ts96J7HhO28]http://www.youtube.com/watch?v=Ts96J7HhO28

"We bought it to help you with your homework"
Moglo se svasta sa spekijem. Neka me neko ispravi ako gresim - Neki problem za koji se koristi SQL
u kombinaciji sa npr Accesom, mogao se npr na ZX uraditi u bejziku sa visedimenzionim nizom, a rezultat - upit listati npr. iz komandne linije, opet sa bejzik komandom.
(Ne znam da li je upis bejzik komande u komandnu liniju bio specifican samo za Spektruma)

...Ako ovo mozda i ne moze, znam da je postojao neki Vu-File i ko zna sta ne jos...
Za svako pitanje, odgovor mozda postoji na comp.sys.sinclair koji je veoma posecen i pisan , a postoji jos od 1992-e , a in WoS (world of spectrum) koji je nesto mladji se nalazi veoma dobro slozena arhiva svega i svacega (Dejan je pomenuo -uradi sam- DIY hardverske projekte kojih ima zaista prepuno).
Mislim da je Ser Klajv titulu zasluzio samo sa ovim proizvodom , a da je druge
izume mogao ladno da batali

Neka me neko ispravi ako gresim - Neki problem za koji se koristi SQL
u kombinaciji sa npr Accesom, mogao se npr na ZX uraditi u bejziku sa visedimenzionim nizom, a rezultat - upit listati npr. iz komandne linije, opet sa bejzik komandom.
(Ne znam da li je upis bejzik komande u komandnu liniju bio specifican samo za Spektruma)

RDBMS za speka?
Zasto da ne mozda bi i moglo da se napravi nesta, smo sto bi 80'ih to imalo smisla. Danas nema smisla, radilo bi sporo i ograniceno sa X faktora.

Poslednja izmena:
RDBMS za speka?
Zasto da ne mozda bi i moglo da se napravi nesta, smo sto bi 80'ih to imalo smisla. Danas nema smisla, radilo bi sporo i ograniceno sa X faktora.

Pa naravno da moze, jer su to sve ekvivalentni racunari , speki i npr neki danas. I 10 puta zanimljviji
problemi od relacionih baza mogu da se rade , ja sam konkretno mislio
da vec sa ugradjenim bejzikom moze da se odradi nesto od toga (pored ostalog)

Poslednja izmena:
Koliko je meni poznato mogucnost rada s nizovima je postojala u svim bejzicima ,alije to gutalo memoriju kao ludo. Prave mogucnosti takve orade su postale jasne tek omasovljavanjem disketnih jedinica i kasnije harddiskova kao spoljasnjih memorija. Na taj nacin je vlicina baze prestala da bude ogranicena kolicinom ram-a koji postoji na racunaru

inace da dodam nesto o slavljeniku http://www.youtube.com/user/rzxarchive?feature=gb_p13n_ch_rec

Poslednja izmena:
Koliko je meni poznato mogucnost rada s nizovima je postojala u svim bejzicima ,alije to gutalo memoriju kao ludo. Prave mogucnosti takve orade su postale jasne tek omasovljavanjem disketnih jedinica i kasnije harddiskova kao spoljasnjih memorija. Na taj nacin je vlicina baze prestala da bude ogranicena kolicinom ram-a koji postoji na racunaru

Kazem da racunari koji rade sa binarnom logikom mogu da rade potpuno identicne stvari, a naravno da su svi ograniceni hardverskim sposobnostima pa naravno i ovi danasnji, komercijalni.
Znam da je pre koju godinu neko nakacio 2Gb Rama na malishu,ne znam na koji nacin se fizicki adresiralo.

@kovacm Kantarion i winamp kao i/o mogu biti zamenjeni iPod-om .
Za druge uredjaje je prepreka upotrebi bila slabocja njihovog izlaznog audio signala.
Inace bi stvarno bio idealan neki cheap smart phone pa da se sa njega
direktno skinuti wav ,tap, tzx sa neta salje na spectrumov mic-in.

Za adresiranje vise od 64KB memorije se na "svim" osmobitnim procesorima koristi metoda preklapanja. Direktno nikako ne mozes pristupiti svoj toj mmoriji. Za spkija sam licno gledao neka prosirenja od 512KB rama i flesh memorijom(512KB) mesto rom-a.U sustini se to vise koristi kao ram disk nego kao prava memorija. Preklapanja mahom idu u blokovima od 32 ili 16 KB. E sada kako su uspeli da rukuju s 2 gb rama to je stvarno pitanje ili je sve korisceno kao hdd.

@dusxan idealna prilika za kickstarter projekat ;)

btw ne mogu da verujem da je samo 20tak hiljada ljudi za 5 godina videlo HEY HEY 16K :( :(

da se ja pitam, ovo bi bila himna :d

Poslednja izmena:
Extra stvar :) I što je najbolje potpuno istinita :d

Seca li se neko kako se zvao onaj izraz kada se jedan sprajt (mada spektrum ih nije imao) predje preko nekog drugog koji je drugacije boje. Znam da je spektrum mogao da ima svih 16 boja u hi-res na ekranu, za razliku od C64, ali nije mogao da ima vise od jedne boje unutar 8x8 kvadrata. To mi se u pocetku svidjalo, ali posle i ne bas :(

Nije ni spektrum mogao da ima vise od dve boje u okviru jednog atributa 8x8, sto i stoji na linku koji je dao marty.

Da ali je vicina ovih modova s raznih spectrum klonova

Vrh Dno