@koma , jeste to je spec-mac. Inace, da li zna neko kako se zastiti program da ne moze da
se dalje ucitava sa MERGE? (vec da prima iskljucivo LOAD ili LOAD CODE?)
Zaključak ti je pogrešan jer su škole u UK koristile BBC model B.
Pa nisam zakljucio , samo sam predpostavio.
kompjuteri su tada bilo poprilicno skup hobi (Trebalo je imati 1 racunar, 2 kasetofon , 3 kasete ili diskete- secam se cene od jedne (1) marke za no-nejm disketu , u vreme 16 bitnika ,4 tv, makar polovan crno beli isto skupoca, 5 para da se narucuju programi od pirata koji su bili legalni u okviru SFRJ skroz, sto je iscudjavalo strane drugare koji dodju ovde i konstatuju da mi imamo na stotine igara a oni najvise 10. Cene igara su bile u proseku oko 10 funti ). Ja sam Spekija dobio ili krajem '84 ili in teh doun ov teh '85 , znam da je dosvercovan
iz Britanije tim cudnim metodom koji ste spomenuli ovde, znaci ispod majice/dzempera(?) i iznad donjih ledja . Pored ZX dobio sam
i ispravljac (koji se nije nikada kvario ) i knjigu od 300 strana na engleskom koji nisam tada ucio u skoli. Prva knjiga koju sam imao je upravo bila
za neki od BBC modela,drugacija sintaksa ali uz pomoc nekih fotokpija sto sam dobio za spektrum i te knjige (Phillip Crocall - Programiranje za pocetnike 1+2, narandzasta i zelena)
uspeo sam skapirati nesto od osnova. TV sam dobio na poklon malo iza, idealan zapravo za sve oko kompjutera jer je crno-beli pa manje zraci, Shiljaris , sovjetski mini tv koji je
hvatao i frekvencije narodne milicije

Znam da i kada sam dobio Amigu jos uvek je Speki sa tv-om stajao na stolu jer se igrao Defender Of The Crown,koji
se na Spekiju ucitavao odjednom(izuzev zavrsne scena macevanja, koja mi nazalost nije radila pa nisam video krajnju sceny poluodevene devojke koja se smesila
u jednom od brojeva "Racunara" , doduse slika je bila sa Amiga verije koju nikada nisam igrao iako znam da je ta igra proslavila prijateljicu)
Kasnije sam nabavio knjigu "Spektrumov masinski jezik" ali je ona ostala maltene neprocitana, da bih tek na 2,ojili 3oj faksa naucio asembler za 80x86 .
I onda mi je strasno bilo krivo sto sam taj period na omiljenoj masini prespavao uz ovu igricu iz avatara i mnoge druge.
U osnovnoj sam izbegao zevzecenje na Misedu , a u srednjoj smo stvarno ucili svakavih gluposti, busaci kartica , te malo o fortranu , cobolu.
Ja sam tada iscitao Bratkovu o Paskalu a vezbe za GW Basic koji je drzao OTO-rino-la profan su bile trivijalne i jos je trazio negde da ih stampamo,
zali boze papira. Imali smo ili IBM ili neke njegove klonove 8086 , ne secam se ni da li su imali hard disk. Picio se Zaxxxon, Defender, Test Drive 2,
toga se secam. Malo ko je imao ili su bile dostupne igrice za PC, ja sam cekao da se vratim kuci na Spekija! Emulatori danas naravno mogu sve osim da se cuje ono "zujanje", spejs zvuk uz jednokanalni biper koji pijuce i guguce