Šta je novo?

2700K OC

Ja mislim da negde po kutijama imam kacenja za 1155 za HF supreme, aj sad cu bacim pogled pa javljam, meni ionako ne treba :p

Zeza te taj EK ako imas 2 dostruka radijatora i aqaugate pumpu, kolika ti je temp. na 5g

Poslednja izmena:
Testiraj sa linx sa avx istrukcijama, batali prime.
A sto se tice hladjenja - kod SB je disipacija toplote jako losa, ako nemate lapovan cpu i najbolju pasu (tecni metal) razlika do npr noctue D14 je mala..testirano i provereno

Zeza te taj EK ako imas 2 dostruka radijatora i aqaugate pumpu, kolika ti je temp. na 5g

Temperatura pri Prime95 je 67-68C. EK Suprime (običan, ne HF) je prilično restriktivan blok, pa traži ili jaku pumpu u loop-u sa mnogo komponenata ili treba da bude sam sa jednim radijatorom. Uostalom sada ću da izvadim ovaj i da probam drugi 2700K :smoke:

@Gaca: mislim da mounting plate za HF ne pasuje na običan EK Suprime, ali hvala na trudu.

Pumpa bi trebalo da je ova. :rupa:
http://www.ekwaterblocks.com/shop/ek-dcp-2-2-12v-dc-pump.html

Poslednja izmena:
Zato je EK i pravio HF seriju mogo bi i sam da je napravis tako sto ces prepraviti plocicu koja naleze na bakar prosto da prosiris proreze. Ili da ti pozajmim moje cedo ako si u BGD.

Poslednja izmena:
Zato je EK i pravio HF seriju mogo bi i sam da je napravis tako sto ces prepraviti plocicu koja naleze na bakar prosto da prosiris proreze. Ili da ti pozajmim moje cedo ako si u BGD.

Jesam u Bgd-u, mada mislim da razlika između ta dva bloka nije viša 3-4C. Da vidimo šta drugi mališa može :)

aj da vidimo, budi oprezan samo prilikom ( cestog ) menjanja proc-a da ne zabunis nozice od soketa, ili ne daj boze da ugljenises koju od prevelike potrosnje i loseg kontakta.

aj da vidimo, budi oprezan samo prilikom ( cestog ) menjanja proc-a da ne zabunis nozice od soketa, ili ne daj boze da ugljenises koju od prevelike potrosnje i loseg kontakta.

***, ja menjao svoj jedno 10 puta i przio na 5ghz+ sa naponima 1.5+ za bench pa je sve ko iz radnje :eyebrows:

Poslednja izmena:
evo jedna domaca zadaca :D

btw, avx linx najvishe zagreje cpu, ali deshavalo se da prodje njega, a obichan linx i/ili prime izbacuju greshku.

Prilozi

• ScreenShot196.jpg
    ScreenShot196.jpg
    398.7 KB · Pregleda: 218
Poslednja izmena:
@Demios
Cime si ga hladio :D

evo jedna domaca zadaca :D

btw, avx linx najvishe zagreje cpu, ali deshavalo se da prodje njega, a obichan linx i/ili prime izbacuju greshku.

***, šta si pržio na njemu? Slaninicu?

Evo 4,8 Ghz i famoznih 5 Ghz.

Ovaj je malo bolji primerak. Za 5Ghz je postavljen napon od 1,36V u BIOS-u, što dođe 1,384V u realworld-u, a pri opterećenju 1,424V.

Za 24/7 mislim da je i 4,8 Ghz dosta u kombinaciji 1,280V / 1,3040V /1,328V

Do sada sam nailazio na kombinaciju da pri opterećenju napon opada, a ne da raste i to ne ovako drastično.

Prilozi

• 1.32V-4,9Ghz.jpg
    1.32V-4,9Ghz.jpg
    352.9 KB · Pregleda: 50
  • 1.36V-5Ghz.jpg
    1.36V-5Ghz.jpg
    353.4 KB · Pregleda: 54
***, šta si pržio na njemu? Slaninicu?

Evo 4,8 Ghz i famoznih 5 Ghz.

Ovaj je malo bolji primerak. Za 5Ghz je postavljen napon od 1,36V u BIOS-u, što dođe 1,384V u realworld-u, a pri opterećenju 1,424V.

Za 24/7 mislim da je i 4,8 Ghz dosta u kombinaciji 1,280V / 1,3040V /1,328V

Do sada sam nailazio na kombinaciju da pri opterećenju napon opada, a ne da raste i to ne ovako drastično.

Sve je to lepo ali napon je preko 1.4v shto je mnogo za svaki dan, nego mozhe li to na manje napona?

Poslednja izmena:
Napon se diže ako je LLC stavljen na neku veću vrednost, probaj se i sa time poigrati.

Voda.

Dobro si ga nasvirao :)
Da, cudno je to sto dodaje napon u opterecenju umesto da opada, jel zadnji bios na ploci?

Zadnji. Juče sam odradio Update. Da li je i na drugim pločama moguće klokovanje samo uz promenu turbo množioca ili je to samo na ovoj intelovoj DZ68BC slučaj?

@Rama: LLC podešavanje nema, tj nisam naišao na nešto slično, pod drugim nazivom. Mada ovako je još bolje, pošto i pored tolikog OC i dalje radi obaranje množioca i napona.

Poslednja izmena:
lapovana noctua d14 sa tt frio ventovima na 2500 rpm :D:D i verovatno i klima oshrafljena na 17c :D:D

e da, ako hocete da zagrejete vash i7 sa avx om do daske, mora ht off da ide ;)

Poslednja izmena:
Napon i temperatura je destruktivna za taj CPU.
5.0 Ghz za shoot ok ali u prakticnoj primeni nicht !
Mora tu profi vodeno i manji napon.

Sto se tice 2700K ,ili je do ES primerka ali me za sad nije impresionirao.
Obicno ES ili ima malo veci VID ili se vise greje od retail primerka kao i varirajuci OC potencijal.
Mozda je malo i do ploce .Treba to baciti na neki krsten Asus ;)

Zadnji. Juče sam odradio Update. Da li je i na drugim pločama moguće klokovanje samo uz promenu turbo množioca ili je to samo na ovoj intelovoj DZ68BC slučaj?

Nema druge nego da probas na drugoj Z68.

Napon i temperatura je destruktivna za taj CPU.
5.0 Ghz za shoot ok ali u prakticnoj primeni nicht !
Mora tu profi vodeno i manji napon.

Sto se tice 2700K ,ili je do ES primerka ali me za sad nije impresionirao.
Obicno ES ili ima malo veci VID ili se vise greje od retail primerka kao i varirajuci OC potencijal.
Mozda je malo i do ploce .Treba to baciti na neki krsten Asus ;)

Slazem se sa tvojom konstatacijom, mozda je cak i do revizije samog CPU-a.

Mislim da ce tek sa Ivy biti moguc 5G 24/7 a i to je pitanje

Koja je razlika izmedju 2600k i 2700k?

Razlika samo u 100 mhz, 3.5Ghz umesto 3.4Ghz, takođe i turbo do 3.9Ghz. Binovan da, ali od strane slepca :wall:, definitivno nije ono što su svi ovde očekivali (5Ghz ispod 1.4V za 24/7). Koliko vidim na netu ima i 2500K koji idu na 5Ghz, sa voltažom manjom od 1.4V. Ovome se smeši ili 4.6Ghz (1.25V) ili 4.8Ghz (1.385V) za 24/7. Takođe za razliku od Q6600 koga kada si testirao za stabilan napon, najčešće je dolazilo do pucanja npr Prime95, a kod i7 dolazi do zabadanja kompa, što ume da nervira malo više.

Inače mislim da se radi o nekoj mini-reviziji sa oznakom L129C i koliko znam, svi zadnje uvezeni 2500K, 2600K su iz tog batch-a, pa ko hoće da oproba sreću zna gde da ih traži.

Danas ću da probam BLK, da vidim koliko ploča može. Sva testiranja su rađena su uključenim HT, GPU-om i svim ostalim glupostima. Vidiš, mogao bi da probam da isključim GPU i HT, pa da vidim da li može tih 5Ghz sa manje napona.

Niko mi nije odgovorio do sada, da li i na drugim pločama OC se radi samo promenom turbo množioca ili može i promenom standardnog multiplikatora?

Na ASUS P8Z68-V ide promenom standardnog multiplikatora.

P.S. Intelove ploče nikad nije odlikovala fleksibilnost niti su namenjene entuzijastima. Overclock mogućnosti su uvek bile svedene na minimum. Na BCLK slobodno zaboravi, i da doguraš na 105Mhz ništa ne postižeš, a rizikuješ da perfiferije zavisne od PCIe magistrale odvedeš u nestabilnost.

Poslednja izmena:
Ipak je ovo Intelova Extreme serija ploča i baš je namenjena OC-u. Šta više uz ploču stižu uputstva kako nakrkati procesor na 5 Ghz stabilno, Memoriju na 2133 Mhz i GPU na 1,9Ghz. Takođe navedena je potrošnja u svakom režimu za odgovarajući klok procesora. Hladna kao špricer, kontrola svih ventilatora u full-u i 3 i 4 pina.

Ma ekstremna i krvoločna kao bibliotekar :D sa sve kosturskim lobanjama. Smešna je kao bioskop. Jel ti to prvi Intel?

Dobro de, nije ASUS giga mega MING-ZING-7,8 ali završava posao. Tera i7 na 5Ghz :p

Sa isključenim HT i IGPU-om napon potreban za 5Ghz ide dobrano ispod 1.4V

Prilozi

• 1.34V-5Ghz-HT(OFF).jpg
    1.34V-5Ghz-HT(OFF).jpg
    323 KB · Pregleda: 56
aj ti to blago meni malo opleti linxom obicnim ili avx om, prajm je ubica za memorijski kontroler i memoriju, ali ne opterecuje ni blizu cpu kao linx.

da se lepo vidi cpuz i ono shta vrti. takodjer da se vidi i koliko flopsova izbacuje, kad budesh pushtao linx. siguran sam da ce ti temperatura skochiti za 4c u obichnom i za 12c u avx-u, a potrebni napon za stabilnost +~35mv

i isto tako, i kad prajm koristish, zadaj mu vishe memorije, barem 3 giga, isto kao i za linx

Poslednja izmena:
Ok, važi. To mogu da odradim večeras. Do tada evo ovo:

5Ghz HT off pri 1.392V pod opterećenjem.

Prilozi

• 1.335V-5Ghz-HT(OFF).jpg
    1.335V-5Ghz-HT(OFF).jpg
    787.3 KB · Pregleda: 75
Cek.Pa i Prime moras da pustis bar 1h do 3h .
Ni ta temperatura nije validna jer se jezgra tek posle 30min zagrevaju kako treba.
Za linX ce trebati mozda i malo vise napona.

Vrh Dno