Šta je novo?

2600 Oc

@lepi kokan

Konachno da se javi neko sa overklokovanim, fleshovanim 2600pro Palitom.
Reci mi kolko ti se kretala temperatura?

Palit 2600pro sonic ima izvanredno fabricko hladjenje, u odnosu na sve 2600 kartice pro i xt /.
Znaci na 850 za core, posle 1h testiranja na artefakte u ati toolu, nikad ne prelazi 65 stepeni /celzijusa, ne farenhajta :)/
Ali , quality comes with a price, a koja je stravicna buka kulera /mozda se meni zalomilo bucno parce, sta znas.../

Tako da sam , samo zbog buke, odsrafio ventilator sa heatsinka, i stavio osmicu da duva preko.
To je smanjilo buku drasticno, a i temperaturu na max 48' .

toliko... a sad nesto drugo>

moja prica odozgo apropo flesovanja prvi drugi i treci put i sukcesivnog pada max OC vrednosti za mem i core, MOZDA ima veze sa ogranicenim brojem uflesavanja biosa na 2600.

E , o tome cenjeni Ostoja mnogo bolje zna , tako da bi ga ovim molio, da blize objasni.

Hvala.

@lepi kokan

Izgleda da je buka kod Palita 2600 pro u modi, i meni pored pochetnog buchnog starta zna da u toku rada pochne ponovo da jache zuji u momentima.

Hvala za ove izveshtaje o temperaturi sa overclock vrednostima!
Mene je to najvishe interesovalo, jer sa hteo da se zezam malo sa fleshovanjem i overclockom, ali sam prvo hteo da reklamiram kartu zbog tandrkanja kulera, ali nikao da stigne 2600 pro na stanje.
Pa se kao i the pochetnik razmishljam da predjem na Sapphira uz doplatu.

toliko... a sad nesto drugo>

moja prica odozgo apropo flesovanja prvi drugi i treci put i sukcesivnog pada max OC vrednosti za mem i core, MOZDA ima veze sa ogranicenim brojem uflesavanja biosa na 2600.

E , o tome cenjeni Ostoja mnogo bolje zna , tako da bi ga ovim molio, da blize objasni.

Hvala.

Visestruki flash ne bi trebalo da ima veze sa oc limitom, vec skracuje zivotni vek EEPROM cipu (uobicajeno je u pitanju ATMEL 25x512xx cip), u smislu da je broj flesovanja ogranicen. Ovaj broj je prilicno veliki i u normalnom radu ne bi trebalo da se dostigne limit cipa.

Licno sam uflesovao bar 20 razlicitih verzija BIOS-a na X800Pro, pretvorivsi ga u prvo u X800XT, pa u XT PE, a nakon toga u potpuno unikatnu varijantu X800 (drugaciji raspored brzina fan-a, custom tajminzi memorije, nestandardni klokovi) i sve bez ikakvih problema u radu. U stvari, jedini problem je bio kad sam flesnuo BIOS sa karte koja je imala drugi tip GPU-a pa se karta nije probudila, ali to je bas moja greska jer nisam obratio paznju. Inace, u pitanju je bio 3.-4. flash po redu, a karta je fasovala jos 15-ak BIOS-a nakon toga.

@lepi klokan:
Mozda ce ti problem resiti prvo fles praznim BIOS-om, a odmah zatim XT BIOS-om. U medjuvremenu nikako ne restartovati masinu inace se kartica nece probuditi. Znaci prvo flash praznog fajla, pa odmah zatim XT fajla, pa tek onda reboot.

edit:
Pokusao sam da zakacim empty.bin BIOS, ali mi forum ne dozvoljava posto imam vec 5 uploadovanih fajlova. Zato cu samo ostaviti link ka originalnoj temi odakle ideja za flesovanje praznim BIOS-om, a pri dnu strane je link za download samog fajla.

Poslednja izmena:
Sjecam se tog empty.bina jos sa x800 .../i ja sam se prilicno zezao sa tim karticama /.
Dal da ga flesujem sa onim modified flashromom ili moze i sa atiflash ?

PS
...i nije bre kLokan, odakle ti to , stvarno ?

Prolazi i novi ATiFlash, nego me brine da se opet ne spusti limit za oc na tom Palit-u?

P.S.
***, zanesem se kad pocne prica o kLokovanju :d

mudro zboris ,starce !

bolje je biti cio zivot bogat , nego 7 dana siromasan.

Malo sam se zezao sa overklokovanjem karte i dobio veoma chudne rezultate, u 3D marku 2006 nisam dobio neshto veci rezultat u odnosu na default clock (kloknuo sam uz pomoc AMD GPU CLOCK TOOL-a na XT vrednosti) i dobio 3500 poena, a oko 3150 imam bez klokovanja.

Da li je to zbog mog slabog procesora?
Poshto vidim da svi ubijaju oko 5000 sa klokovanjem.

Evo i ja da se javim. Cim sam cuo da se moze nabaciti bios od XT-a odma sam ga ufleshovao.
Sve mi radi odlicno,nema artefakata. Dizao sam ga jos do 830/830 ali ne i dalje. Jedina razlika u odnosu na vas je to sto sam na moju karticu nabacio zalmana Vf700-cu posto mi je bio besposlen. Zalman radi na 5v a temperatura u leru mi je 36-38 a u max mi ne prelazi 50.

Kako da znam na koliko je deklarisana memorija DDR3 na Gigabyte 2600xt? Koliko moze ovaj model da izgura brzinu memorije a default je 1400Mhz?

Oznaku brzine obicno predstavljaju poslednje dve cifre u oznaci memorijskih cipova.
Na primer, ovaj HIS iz opisa na bench-u ima memoriju deklarisanu na 1.2ns (oznaka cipa je k4j52324qe-bc12). To je efektivnih 1000/1.2=833MHz, odnodno 1.67GHz u ddr terminologiji.

Poslednja izmena:
Jeste kad bih mogao da vidim.Od onog ogromnog hladnjaka ne vidi se nista jer prekriva celu kartu.A i stavio sam je vec u plocu pa me bas mrzi da sve skidam.Znam da je asus deklarisan na 1.4ns,a ako je neko procitao ovaj podatak za gigabyte neka javi.Trazio sam i na netu ali takav podatak nisam nasao.Interesuje me na koliko bih mogao da je OC.

Zamenio sam palita za palita posto sapphira nije bilo, i sto je zanimljivo hladjenje je drugacije uradjeno, nema vise onih snali sa druge strane vec samo srafova.Kod stare karte mi se u razlicitosti od T ventilator obicno ili kretao na 33%-66%-98% dok sada ima vise izbora i cesce menja brzinu u zavisnoti od promene T, nego onaj prethodni.
A najzanimljivije je da se ova kartica klokuje kao luda.Prethodna je isla do 750gpu/800mem, a ova ide na 820/820.
Znaci nisam pogresio sto sam uzeo palita ponovo, i nadam se da ce me sada ventilator na ovoj daleko duze sluziti.

Evo da postavim i taj XT bios koji treba da se uflesuje u palit 2600pro sonic.
napomena- default klokovi su 800/1600 , proverite da li moze da izdrzi / koliko ja znam , svaka izdrzava, ali za sv. sl/

Bios je originalni palit 2600XT, 2d mod ima klokove 110/220 ili tako neka sitnurija.

http://cp.people.overclockers.ru/cgi-bin/dl.pl?id=25309&filename=HD_2600_XT_.rar

ja sam flesovao atiflashom i to lajk dis :

atiflash -p 0 XT.ROM -fs

/nije kejs senzitiv/. Po potrebi bekapujte stari bios, sta znas, ima gremlina...

Bon appetit !

Pozdrav. Imam Asus AH2600Pro 512 DDR2 AGP (ima molex) Bez problema sam GPU stavio na 860 Mhz, a memoriju na 655 Mhz (1310). Na vecim brzinama mi ne prolazi test u Catalystu, mada je kartica hladna ko zilet (dok je onaj mali procesor, vruc ko ziska, jel mi mozete reci kako se zove?) i pod punim opterecenjem ne prelazi 54 C. Mislio sam da stavim pasivne hladnjake na memoriju, da li bi nesto dobio? Racunar sa ovom karticom nece da pokrene 3dmark 03 i 05, vjerovatno zato sto je AGP varijanta. Da li da skidam 3dmark06?

asus-agp-2600pro-v.jpg

Treba ti patch za 3dmark da bi radio sa tom kartom.Bilo je reci o tome na forumu.
Patch mozes skinuti odavde i vazi za 03/05 i 06 kao i za pcmark2005.

BTW Dobro si klokovao tu kartu.Kada pokrenes markove javi skorove, bas me zanimaju, jer ja imam vece klokove sa memorijom, ali je ona ddr3, dok je tvoja ddr2 pa zbog manjih latencija moguce je da ces imati dobre skorove(naravno ako imas barem neki c2d na 3+ GHz)

Poslednja izmena:
Hvala ti puno za patch. Evo uradio sam neke testove, mada nisam puno eksperimentisao, jer karticu imam tek 24 sata. Ne znam kakvi su vasi testovi, ali ja sam sa mojim zadovoljan, jer je ovo stara konfiguracija i jer sam sa klokovanom Gainward 6600ultra imao nekih 6300 u 3dmark03 i 2300 u 3dmark05. Znaci dobio sam 50% bolju karticu. Ova ploca na kojoj sam radio te testove je dosta losija od svoje predhodnice koja je gurala oko 500 poena vise u 3dmarku03. (smece od SiS chipseta) Mislim da cu ovo jos optimizirati, jer sam imao nekih problema sa napajanjem MS Industrial KY-400ATH, na kome sam zamjenio kuler i dobio 2000 poena vise u 3dmarku05 i 1000 vise u 3dmarku03. Molim vase misljenje?

3dmark03 default

3dmark03 OC

3dmark05 default

3dmark05 OC

Rezultati ti uopste nisu losi, obzirom kakvu konfiguraciju posedujes.
I 2003-jka i 2005-ca zavise i od procesora, pa bi sa nekim c2d na 3GHz imao barem 2500-3000 vise u 03-jci, jer bi ti prvi test prosto poleteo sa novom konfiguracijom, i recimo ~1500-2000 u 05ci.

heh pa znam, ova ploca je strasno losa za igre. Jednu plocu sam spalio i onda jedva ovu iskopao. Daje losije rezultate u 3dmarku, za min 500 poena od predhodne. AGP je sporiji od PCI-E, memorija mi je na samo 400Mhz (1 modul 1 GB, ploca podrzava dual channel). Mogu da zamislim kako bi to islo na C2D i nekoj memoriji od 800Mhz i sa malim latencijama, ali ja onda ne bih uzimao 2600Pro, nego 8600GT PCI-E. Sve u svemu, mogu se sluziti narednih godinu dana, dok ne skupim pare za nov komp.

Jedno pitanje nevezano za temu.
Imam sugavi Maxtor 80GB sa (cini mi se) 4MB - Ata 133. Desava mi se da pri ulazku u levele na CoD 4 igra trza, a HD neprestano radi. Nakon pola minuta, igra krene kako treba, ali se povremeno u igri desava da HD malo raducka i tada mi sjecne. Igra Overlord, strasno malo koristi HD, pa ide strasno tecno, dok World in Conflict, zna da sjecka, a HD radi punom parom. Simptomi mi govore da je ili HD ili malo RAM-a, mada mislim da je 1GB dovoljno, a da je ipak HD jer je spor! Mislite da bi ovo popravio prelaskom na novi, brzi disk (ploca mi podrzava SATA). Mislio sam da uzmem Hitachijev 160 GB/8MB/7,200/SATA 2... valjda ce fercerati na SATA?

To je do memorije, jer je imas malo pa onda swapuje po hardu i secka.Najbolje je da dokupis jos rama, jer iako je taj hard spor i predjes na noviji brzi opet ce igre da swapuju, jer koliko god bio brz hard isti je daleko sporiji od memorije.

A sata 2 hard bi trebalo da radi na sata1 ploci, ali se secam da je sa nekim maxtorima i nekim nforce plocama bilo problema(ne mogu se sada setiti tacno, ali bilo je price o tome na ovom forumu), pa ne bi bilo lose da malo pretrazis forum ili net, da bi bio siguran da slicnih problema nema sa tim hitachiem.

Poslednja izmena:
Mislio sam da je 1 GB sasvim dovoljno. Nije mi jasno zasto je Half Life 2 swapovao kad je preporucljivo bilo 1 GB, pa S.T.A.L.K.E.R. Sada CoD 4, bez obzira na rezoluciju i podesavanja. Mislis li da ce mi jos 1GB u dual channel modu donijeti pomak?

Na asusove koji su se instalirali pola sata sam samo pukao Atijeve 8.1. Nisam karticu testirao sa original driverima. Ovo sto je on sve instalirao, sumnjam da dolazi uz Atijeve drivere. Inace, cuo sam da novi driveri od Asusa ne rade sa ovom karticom.

2001093287440644157_rs.jpg

Izvinjavam se na duplom postu, nije postojao EDIT

Evo izvukao sam Max iz kartice, a ona je i dalje hladna. Postavio sam pasivne hladnjake na memoriju. CCC mi ne daje da je kloknem preko ovih brzina, a ja imam osjecaj da bi ona mogla jos. Ni jedan drugi program nece da mi prepozna karticu ili da mi da opcije za klokovanje osim CCC. Jel isao neko preko 860 Mhz za GPU? Meni nece ni da testira na vecim brzinama, samo mi ekran posivi, pa moram restartovati.

2005884234507535732_rs.jpg

2000192941474468740_rs.jpg

Poslednja izmena:
Gentalno RV630 moze da ide i do 1000 pa i preko samo postoji problem , samo AMDGPU clock tool moze pravilno da ih klokuje preko 857mhz. Bambusi u ATI-ju su napisali Bios sa greskom zbog koje GPU posle 857mhz sa obicnim alatima krece ponovo od nula "0" Mhz. Dodatno na to od 857 do ~900 je zona u kojoj ne radi nikako. Preko 900 pocinje normalno da radi ali samo uz AMDGPUclocktool. Da bi dostigao ~1000 treba ti V-mod pa jako hladjenje, pa hladjenje elektronike, u prevodu ne isplati se muke, stavi ga na 850 i uzivaj.

Poslednja izmena:
OK, znaci da ne idem preko. Mislim da je momorija dostigla max, ali ni ona se ne grije. (oko 40 C prema procjeni) Jedino je ovaj cip (na slici) vruc ko ziska.

2000428739129117288_rs.jpg

Trenutno imam Atijeve 8.1 drivere. Mislim da bi instalacijom original Asusovih drivera dobio podrsku za Ati tool i ostale alate, ali je pitanje kakve su performanse sa original driverima, nisam ih testirao, a mrzi me da ih ponovo instaliram jer traje duuggggooooo. (oko 85 MB)

To ti je prevodioc sa PCIe na AGP. Oni se obicno greju kao besni, sad ne znam koja mu je preporucena temperatura, ali s'obzirom da si mu nakacio pasivni hladnjak trebalo bi da bude ok.

Isto ti je sve to, sto se tice podrske za ATitool i ostale alate, nije problem u driverima nego u tome sto niko josh nije napisao softwer koji lepo podrzava 2600 seriju.

Eventualno mozesh da instalirash ATI Tray tool sa onemogucenim menijem za overklok i da ga koristish za manipulaciju AA i AF podesavanjima kao i ostalim podesavanjima u vezi grafike i monitora.

Poslednja izmena:
Pozdrac svima , imam jedno pitanjce.Obzirom da nemam drugu PCI grafiku koja bi radila u sistemu dok ja radim sa 2600,ako neko ko ima takvu grafiku ,a usput i malo volje bilo bi mi drago kada bi je pozajmio ili ja dosao pa kod njega opalio taj romflash ili kako god.Ako iko ima volje da utrosi vreme na ovako nesto bio bih mu zahvalan.

Poslednja izmena:
Evo i da postujem sta mi kaze GPUZ.chipovi su Qimonda ali nisam pogledao bas tacnu oznaku.
Eh da,sta mi preporucujete da je istestiram koliko moze da bih znao dal moze da se "turi" ovaj bios od XT

Prilozi

• ati.JPG
    ati.JPG
    45.7 KB · Pregleda: 115
Nazad
Vrh Dno