Šta je novo?

24" - pojavila se nova zvijezda

castor

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2002
Poena
705
Već duže vremena se razmišljam kako je došlo vrijeme da se upgrade-ujem po pitanju monitora. Za oko su mi zapali raznorazni modeli, ali nikako da se odlučim i prelomim da uzmem nešto.

Obzirom da imam PVA panel već nekoliko godina, a da svaki dan na poslu gledam u TN, ne ide mi se na TN panel, barem ne na ovoj dijagonali (24)...

Između onih koji su ušli u uži izbor je Dell 2407-HC (ali ga nema više), Sasamung 245T, LG L245WP (za koga se ispostavilo je P-MVA panel, a ne S-IPS kako je pisalo na LG sajtu) i HP LP2465. Znam da će to da me košta oko 650-800 eura, ali oči ne pitaju.

Prevrnuo sam čini mi se pola interneta i onda u jednom momentu sasvim slučajno vidim da je HP, pored DreamColor serije monitora koja košta kao Svetog Petra kajgana, najavio izbacivanje novog modela monitora - LP2475W.

hp-lp2475w-widescreen-lcd-monitor_400x400.jpg

Šlag na tortu je S-IPS panel, gomila ulaza (za razliku od siromašna 2 DVI na 2465 modelu), ali i cijena od oko 650 dolara u Amerikama... ;);) Ono na šta sam se rastužio je da je najavljen za pojavljivanje tek za mjesec dana... :smash::smash:

http://h10010.www1.hp.com/wwpc/cs/sr/sm/WF05a/382087-382087-64283-444767-444767-3648442.html

Specifikacija:

Display: 24″ 8-bit TFT LCD with CCFL
Aspect Ratio: 16:10
Pixel Format: 1920 x 1200
Color Gamut: 102% NTSC
Contrast Ratio: 1000:1
Viewing Angle: 178/178
Response Time: 6ms (GTG), 12ms (on/off)
Connectivity: USB 2.0 (6), DVI-I (2), HDMI, DisplayPort, Component, S-Video, Composite
Other: Energy Star compliant, EPEAT Silver
Power Consumption: 120W (max), 75W (typical), 2W (standby)

Ipak, vršljanje po netu se isplatilo i našao sam na nekoliko mjesta komentare onih koji su ga već kupili. Za sada (čitaj proteklih nekoliko sati vršljanja po netu i čitajući sve na šta se moglo naići) nisam još našao da se neko žalio na monitor, iako je još veoma veoma svjež.

Šta mislite?

Treba iskljuciti u meniju da skenira sve ulazne portove jer se onda slika mnogo brze pojavi.

Prepisao sam sa tft central jedino sam pojacao Brightness na 40 jer se meni tako svidja

SuFox

da ja sam isto prepisao samo sto sam red smanjio jos malo a ovo sto se dešava kod tex-a mi deluje kao da mu je sve na def.

evo slike sa mobilnog 6120clasic/2mpix u mklom mraku i veoma sam zadovoljan.

Tex nemoj slike na imageshack rade resize, napravi slike u vecoj rezoluciji. Izaberi neki bolji mod,ne koristi zoom, budi na zero poziciji, pridji aparatom i njime izvrsi zoom, i napravi ostriju sliku, mnogo su mutne, ugasi svetlo u sobi.
Napravi sliku da se vidi okvir monitora.
Pusti samo crnu boju.

Po onome sto vidim pirati sa kariba ti ocajno izgledaju, verovatno si lose kalibrisao boje. Slika je mrtva inertna, nedovoljna saturacija, crvena ti odskace barem 5%, zelena nestvarna, blago fluroscentna.
E sad mozda ti je jako los aparat, tako da ne mogu toliko da sudim.
Ali ovo sto si prikazao siju i najjeftiniji Samsung monitori.

I jos nesto ono gore nebo pokazuje da ti gama jede sliku, smanji Brightnes, malo povecaj contrast, mozda ces morati da radis kompenzaciju iz graficke karte.

Stvarno jako lose.

Sve slike su napravljene u potpunom mraku. Na svim slikama se vidi okvir monitora. Mutne su jer j expozicija duga pa ne mogu dovoljno mirno da drzim aparat, ali to ne utice na vidljivost probijanja backlighta.

Na svim slikama je potpuno crna boja.

Sto se kalibracije boja tice, tu nemam zamerki, jer sam ionako slab sa bijama...BTW, ta slika pirata ja mnogo bolja nego je foto aparat u auto modu tu malo pobrljavio. Samom slikom u CAD-u (sto mi je daaaaleeeko najbitnije) sam ODUSEVLJEN, konacno mogu da radim komotno. Jedino sto je problem je probijanje backlighta, ali to je samo kod filmova.

Kao druga stvar, ne mogu nikako da vidim POST, sto znaci da nema vise podesavanja BIOS-a i nema vise multiboot-a, sto me posebno nervira.

Evo jos jedne slike na imageshack, koliko znam ne rade nikakav resize...ova je 2272x1607 pixela. Mislim da je probijanje backlighta ovde vise nego ocigledno.

Poslednja izmena od urednika:
Samo u donjem levom uglu probija malo vise,u desnom manje a gore je sve ok,barem kako ja vidim.

Tex jel tebi kad je stigao monitor jel si radio kalibraciju,kao sto vuk kaze zelena je katastrofa.
A to da prepoznje signal tek kad udje u windows isto prvi put cujem,mozda te graficka zeza.

Da, naravno, radio sam kalibraciju, kontrast, osvetljenje, boja....slikom sam vise nego zadovoljan, samo da nije tog probijanja backlighta i da mi se ekran ukljuci pri POST-u...

Graficka ne zeza, jer na HP L1755 sve radi kao san....

Samo da vidite zasto ovoliko "kukam" na backlight, evo na sta sam se navikao...HP L1755, snimak je extremno preeksponiran i ipak ni traga od probijanja backlighta...

Poslednja izmena od urednika:
onda zameni za drugi

Pa ako tvoj monitor nema bas nikakvo probijanje backlighta i normalno se "budi" sa racunarem, logicno bi bilo da ga zamenim....da li ce prihvatiti takvu reklamaciju, videcemo...

držimo ti palčeve :d

Odi u dućan , ukupcaj im ga i pokazi da je monitor defektan i trazi novi promjerak!
Trazi da ga ukljuce ispred tebe da se vidi dal je model o.k. ili ne!
Ne budi ovca koja ce doma kukat kako HP monitori ne vride te pare a dobio si defektni uzorak i jos ga platio masne pare!

Napravio sam malu probu: povzao sam jdan DVI ulaz monitora na notebook...i prepoznaje ga 'ladno, bez izuzetka...sto izglda da znaci da se moja video-kartica i monitor "ne gadjaju" bas najbolje.

Ima li rezona da trazim zamenu montora zbog probijanja backlighta?

Mozes da pokusas ali ne verujem da ces uspeti ako samo to navedes kao razlog za reklamaciju.

sta se dešava jesi uspeo nešto da izvedeš sa zamenom....

Nisam ni pokusavao....glupo mi je da reklamiram samo backlight....sa monitorom jedva da mogu da radim, izgleda da cu morati da menjam video-kartu...nocna mora :(

Može Tex da reklamira, ali će morati da čeka drugi monitor... Nema nijednoga na stanju...

Plus: Pisao sam Pakom-u u vezi dolaska slijedeće ture u ponedeljak ili utorak - još nisu ništa odgovorili... Džaba im sajt, kad ga ne gledaju... :d:d:d

Hvala...pokusavam da prema srijskom broju otkrijem koliko su monitori "bliski"...moj serijski broj:

CZC83701Q6

I mogu da ti kazem da me cudi da je kod tvog monitora an trecem mestu broj umesto slova...ostalo je slicno.

Ako jos neko ima ovaj monitor, molim neka "baci" svoj serijski broj.

Meni se cini da je on to trece slovo zaboravio da otkuca. Vi imate po deset znakova u broju, a on devet. Typo verovatno.

A vii... Morali ste da pohrlite za tim monitorima, nije nijedan ostao za mene. :mad:
Al' ko zna zasto je to dobro, mogao mi je upasti tex-ov primerak. :D

Sad cekam novu turu.
Zna li neko kada ce nova tura da stigne?

Ajoooj ljudi, jel neko slucajno dosao do informacije kada ce nova tura? Poludecu. :zgran:
Necu da kupim neki drugi monitor, pa da posle kazem da sam se zaebao zbog nestrpljenja.
Pisao sam Pakomu nekoliko puta ali nista. Jel imao neko drugi srece?

Poslednja izmena:
Vrh Dno