Šta je novo?

24" - pojavila se nova zvijezda

castor

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2002
Poena
705
Već duže vremena se razmišljam kako je došlo vrijeme da se upgrade-ujem po pitanju monitora. Za oko su mi zapali raznorazni modeli, ali nikako da se odlučim i prelomim da uzmem nešto.

Obzirom da imam PVA panel već nekoliko godina, a da svaki dan na poslu gledam u TN, ne ide mi se na TN panel, barem ne na ovoj dijagonali (24)...

Između onih koji su ušli u uži izbor je Dell 2407-HC (ali ga nema više), Sasamung 245T, LG L245WP (za koga se ispostavilo je P-MVA panel, a ne S-IPS kako je pisalo na LG sajtu) i HP LP2465. Znam da će to da me košta oko 650-800 eura, ali oči ne pitaju.

Prevrnuo sam čini mi se pola interneta i onda u jednom momentu sasvim slučajno vidim da je HP, pored DreamColor serije monitora koja košta kao Svetog Petra kajgana, najavio izbacivanje novog modela monitora - LP2475W.

hp-lp2475w-widescreen-lcd-monitor_400x400.jpg

Šlag na tortu je S-IPS panel, gomila ulaza (za razliku od siromašna 2 DVI na 2465 modelu), ali i cijena od oko 650 dolara u Amerikama... ;);) Ono na šta sam se rastužio je da je najavljen za pojavljivanje tek za mjesec dana... :smash::smash:

http://h10010.www1.hp.com/wwpc/cs/sr/sm/WF05a/382087-382087-64283-444767-444767-3648442.html

Specifikacija:

Display: 24″ 8-bit TFT LCD with CCFL
Aspect Ratio: 16:10
Pixel Format: 1920 x 1200
Color Gamut: 102% NTSC
Contrast Ratio: 1000:1
Viewing Angle: 178/178
Response Time: 6ms (GTG), 12ms (on/off)
Connectivity: USB 2.0 (6), DVI-I (2), HDMI, DisplayPort, Component, S-Video, Composite
Other: Energy Star compliant, EPEAT Silver
Power Consumption: 120W (max), 75W (typical), 2W (standby)

Ipak, vršljanje po netu se isplatilo i našao sam na nekoliko mjesta komentare onih koji su ga već kupili. Za sada (čitaj proteklih nekoliko sati vršljanja po netu i čitajući sve na šta se moglo naići) nisam još našao da se neko žalio na monitor, iako je još veoma veoma svjež.

Šta mislite?

Ma ja sam predpostavio jer je neko rekao da ih više nema, a ovaj što sam ja dobio nije uzet u pakomu već direktno iz niša. Elem nakačio sam monitor i mnogo,mnogo je dobar za te pare. Nemam zamerku uopšte jedino mislim koliko sam primetio čak i posle kalibracje čini mi se da je crvena vrlo malo prenaglašena ali ne smeta ništa. Odigrao sam malo krizu i cs 1.6 radi sve ok,milina za flimove 1080p... Ja mislim da vredi i više...

Poslednja izmena:
Ma ja sam predpostavio jer je neko rekao da ih više nema, a ovaj što sam ja dobio nije uzet u pakomu već direktno iz niša. Elem nakačio sam monitor i mnogo,mnogo je dobar za te pare. Nemam zamerku uopšte jedino mislim koliko sam primetio čak i posle kalibracje čini mi se da je crvena vrlo malo prenaglašena ali ne smeta ništa. Odigrao sam malo krizu i cs 1.6 radi sve ok,milina za flimove 1080p... Ja mislim da vredi i više...

Meni je bitan samo za CAD...mozda pogledam ponekad neki film...

OK, monitor je ovde, prikljucen, radi....da budem konkretan, jedva je proradio...prepoznavanje signala iz video-kartice je bilo mucenje, videcu da li ce biti sve OK kada resetujem racunar.

Ostrina je perfektna, ali stoji jedno OGROMNO razocarenje - crna boja jednostavno NE POSTOJI, probijanje pozadinskog osvetljnja je toliko uocljivo da sam zapanjen....slika na mom starom HP LP1755 je imala tu pravu crnu boju koja ce mi, izgleda, zauvek nedostajati...:(

khm... ponavljam ko nema para za EIZO monitor neka razmisli o hp 2465 odlican monitor

Pa 2475 bi trebalo da bude bolji od 2465....valjda. Citao sam testove, ljudi pisu da je crna boja perfektna, da su uglovi gledanja izvanredni...ali kod mene suprotno, cim se malo iskosim bela pozadina probija jos vise....pocinje ovo da me nervira. Naravno, u radu u CAD-u ovo je nebitno, ali za 600€ ipak nisam ovo ocekivao...

OK, monitor je ovde, prikljucen, radi....da budem konkretan, jedva je proradio...prepoznavanje signala iz video-kartice je bilo mucenje, videcu da li ce biti sve OK kada resetujem racunar.

Ostrina je perfektna, ali stoji jedno OGROMNO razocarenje - crna boja jednostavno NE POSTOJI, probijanje pozadinskog osvetljnja je toliko uocljivo da sam zapanjen....slika na mom starom HP LP1755 je imala tu pravu crnu boju koja ce mi, izgleda, zauvek nedostajati...:(

Ne znam koji monitor je HP LP1755 (a ni google) ali u odnosu na monitore koje sam pre ovoga probao (Viewsonic Vx2262, VP2250, T220, Lenovo l220x) probijanje je takoreci zanemarivo (jedino je Lenovo koji je PVA bio na tom nivou). U ovoj cenovnoj klasi tesko da ima nesto bolje. Pogotovo mi se dopada sto je ugao gledanja odlican.

SuFox

Tex hajde slikaj nekim boljim aparatom te defekte, ali pokusaj bez blica i sa postoljem u nekom iso modu. Naraqvno slikaj isti materijal i sa LP1755 i sa tim koji probija, i naravno uradi i dodatne fotografije iskosa koje pokazuju to dodatno probijanje.

I bilo bi fino ako bi pokazao razliku kako u crnoj tako i u ostalim bojama izmedju ta dva.
Slike okaci na rapidshare kako se ne bi resize-ovale.

Bas me zanima da li je moguce da uvoze totalan dres, za tolike pare.

Ne znam koji monitor je HP LP1755 (a ni google) ali u odnosu na monitore koje sam pre ovoga probao (Viewsonic Vx2262, VP2250, T220, Lenovo l220x) probijanje je takoreci zanemarivo (jedino je Lenovo koji je PVA bio na tom nivou). U ovoj cenovnoj klasi tesko da ima nesto bolje. Pogotovo mi se dopada sto je ugao gledanja odlican.

SuFox

Sorry, nije HP LP1755 vec HP L1755:

http://review.zdnet.com/product/lcd-monitors/hp-l1755-flat-panel-display-tft-17/31542070

Monitor sam uzeo juce, prvo sam ga kod drugara priljucio na racunar da probamo da pustimo neki HD film preko HDMI-a...prvi komentar kada smo ga ukljucili je bio "au, ala ovde probija backlight...". Nadao sam se da ce se podesavanjem to izgubiti, ali nista od toga. Kada se prikazuje film, "iseceni" crni delovi gore i dole su upadljivo svetli i to uzasno nervira. Takodje, prave crne boje na filmu jednostavno nema.

Ugao gledanja...pa i nije neki, cim se malo pomerim iz ose probijanje backlighta se drasticno pojacava...evo jedne fotke (jeste preeksponirana, ali utisak moze da se stekne):

Tex hajde slikaj nekim boljim aparatom te defekte, ali pokusaj bez blica i sa postoljem u nekom iso modu. Naraqvno slikaj isti materijal i sa LP1755 i sa tim koji probija, i naravno uradi i dodatne fotografije iskosa koje pokazuju to dodatno probijanje.

I bilo bi fino ako bi pokazao razliku kako u crnoj tako i u ostalim bojama izmedju ta dva.
Slike okaci na rapidshare kako se ne bi resize-ovale.

Bas me zanima da li je moguce da uvoze totalan dres, za tolike pare.

Evo bacio sam gore samo jednu fotku, za sada toliko...posto moram da radim, tesko mi je da vracam sada stari monitor da bih fotografisao, a i nemam stativ. Prvom prilikom kada budem imao priliju napravicu najbolju komparaciju koju mogu.

Poslednja izmena:
Au....ako ovo ovoliko probija onda ne vredi te pare.Jos ako uglovi nisu sjajni,onda bolje neki TN panel...Ocekivao sam neko malo probijanje pozadinskog osvetljenja,nisam nesto ni mislio da ce biti savrsen za te pare ali ovo je previse.Mozda je samo do konkretnog primerka,hajde ako ga neko jos ima neka da svoje impresije ili jos bolje sliku.Ili ako neko ima 2465 pa da kaze kakav je on?Sve mi smrdi da cu ostati na 971p a uzeti neki LCD tv i gotovo.

Au, ako je suditi po ovoj slici, uzas...postoji li neka opcija da se smanji pozadinsko osvetljenje, mozda pomogne...

Evo jedne slike koja realnij pokazuje stvari, tj. nije preksponirana kao prethodna (sto se vidi po ikonama i ASUS PCProbe. Imajt u vidu da je backgroung TOTALNO CRN.

Ti si prvi na 3-4 foruma koji se zali na pozadinsko osvetljenje. Mozda si dobio los primerak.
Sto se tice crne boje, kalibrisi malo, na TFT Central review-u je imao bolju crnu boju nego vecina PVA panela koji, po pravilu, imaju najbolju crnu boju.
Ako mozes, trazi zamenu.

Poslednja izmena:
Ili je tex707 dobio neki falican primerak ili mi nesto nije jasno....

Ti si prvi na 3-4 foruma koji se zali na pozadinsko osvetljenje. Mozda si dobio los primerak.
Sto se tice crne boje, kalibrisi malo, na TFT Central review-u je imao bolju crnu boju nego vecina PVA panela koji, po pravilu, imaju najbolju crnu boju.
Ako mozes, trazi zamenu.

Sve to znam, pratio sam forume, citao testove, zato sam i kupio ovaj monitor. Onaj problem sa tekstom koji neki pominju nisam ni primetio, sve mi je savrseno ostro.

Kalibrisao sam sve sto se dalo klaibrisati, slika jeste odlicna (narocito za ono sto meni treba - CAD), ali nervira me ovo kod gledanja filmova jer je 1755 tu bio prfektan (mozda mnogo trazim).

Evo jos jedne fotke koja je, cini mi se, korektno eksponirana, mozda ona daje najbolju ilustraciju...to je neki Diznijev film u HD-u (rezolucija 1920):

Jos jedan veliki problem sa monitorom: nema sanse da se vidi POST ili BIOS, monitor prepoznaje DVI signal tek kada racunar udje u Win XP. Takodje u Win2000 ne prepoznaje signal, te nema slike...:(

Sta da ti kazem... Menjaj monitor, onako nesto ne bi smelo da se desi. A to da prepoznje signal tek kad udje u Windows prvi put cujem.

Kad meni stigne (nisam uspeo da dodjem do njega, cekam drugu turu), dacu detaljan review, slikacu i sve sto ide uz to.

Poslednja izmena:
Tex nemoj slike na imageshack rade resize, napravi slike u vecoj rezoluciji. Izaberi neki bolji mod,ne koristi zoom, budi na zero poziciji, pridji aparatom i njime izvrsi zoom, i napravi ostriju sliku, mnogo su mutne, ugasi svetlo u sobi.
Napravi sliku da se vidi okvir monitora.
Pusti samo crnu boju.

Po onome sto vidim pirati sa kariba ti ocajno izgledaju, verovatno si lose kalibrisao boje. Slika je mrtva inertna, nedovoljna saturacija, crvena ti odskace barem 5%, zelena nestvarna, blago fluroscentna.
E sad mozda ti je jako los aparat, tako da ne mogu toliko da sudim.
Ali ovo sto si prikazao siju i najjeftiniji Samsung monitori.

I jos nesto ono gore nebo pokazuje da ti gama jede sliku, smanji Brightnes, malo povecaj contrast, mozda ces morati da radis kompenzaciju iz graficke karte.

Stvarno jako lose.

Tex jel tebi kad je stigao monitor jel si radio kalibraciju,kao sto vuk kaze zelena je katastrofa.
A to da prepoznje signal tek kad udje u windows isto prvi put cujem,mozda te graficka zeza.

Poslednja izmena:
@sufox

Bilo bi dobro ako možeš da napišeš kako si kalibrisao monitor (Brightnes,contrast i RGB) pa nek tex pokuša sa tim parametrima pa da vidimo ima li napredka.
Mada evo kako su namestlli sa tft central review-a

Brightness:17
Contrast:65
RGB:251 / 235 / 242

Treba iskljuciti u meniju da skenira sve ulazne portove jer se onda slika mnogo brze pojavi.

Prepisao sam sa tft central jedino sam pojacao Brightness na 40 jer se meni tako svidja

SuFox

Vrh Dno