Šta je novo?

24" - pojavila se nova zvijezda

castor

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2002
Poena
705
Već duže vremena se razmišljam kako je došlo vrijeme da se upgrade-ujem po pitanju monitora. Za oko su mi zapali raznorazni modeli, ali nikako da se odlučim i prelomim da uzmem nešto.

Obzirom da imam PVA panel već nekoliko godina, a da svaki dan na poslu gledam u TN, ne ide mi se na TN panel, barem ne na ovoj dijagonali (24)...

Između onih koji su ušli u uži izbor je Dell 2407-HC (ali ga nema više), Sasamung 245T, LG L245WP (za koga se ispostavilo je P-MVA panel, a ne S-IPS kako je pisalo na LG sajtu) i HP LP2465. Znam da će to da me košta oko 650-800 eura, ali oči ne pitaju.

Prevrnuo sam čini mi se pola interneta i onda u jednom momentu sasvim slučajno vidim da je HP, pored DreamColor serije monitora koja košta kao Svetog Petra kajgana, najavio izbacivanje novog modela monitora - LP2475W.

hp-lp2475w-widescreen-lcd-monitor_400x400.jpg

Šlag na tortu je S-IPS panel, gomila ulaza (za razliku od siromašna 2 DVI na 2465 modelu), ali i cijena od oko 650 dolara u Amerikama... ;);) Ono na šta sam se rastužio je da je najavljen za pojavljivanje tek za mjesec dana... :smash::smash:

http://h10010.www1.hp.com/wwpc/cs/sr/sm/WF05a/382087-382087-64283-444767-444767-3648442.html

Specifikacija:

Display: 24″ 8-bit TFT LCD with CCFL
Aspect Ratio: 16:10
Pixel Format: 1920 x 1200
Color Gamut: 102% NTSC
Contrast Ratio: 1000:1
Viewing Angle: 178/178
Response Time: 6ms (GTG), 12ms (on/off)
Connectivity: USB 2.0 (6), DVI-I (2), HDMI, DisplayPort, Component, S-Video, Composite
Other: Energy Star compliant, EPEAT Silver
Power Consumption: 120W (max), 75W (typical), 2W (standby)

Ipak, vršljanje po netu se isplatilo i našao sam na nekoliko mjesta komentare onih koji su ga već kupili. Za sada (čitaj proteklih nekoliko sati vršljanja po netu i čitajući sve na šta se moglo naići) nisam još našao da se neko žalio na monitor, iako je još veoma veoma svjež.

Šta mislite?

@byMax
Ма јасно је мени то све али ми криво! За тај монитор морам дати просечну плату па и више, а тамо неко за просечну плату узме 10 комада, и опет га ја платим дупло скупље... Читав свет функционише на рачун сиротиње... Увек било - увек биће...

^ Extra monitor reklo bi se, i slika i dizajn, samo malo bode oci onaj kvadratic kod postolja ali dobro, slika je zato na nivou. Koliko ce biti kod nas otprilike?

Manje ljudi uzima ove novije vece jer deru sa cenom, da spuste na razumniju svi ovi koji uzimaju nesto 50tak eura jeftinije bi dodali za vecu dijagonalu itd.

Poslednja izmena:
To ti je posljedica wide gamut opsega boja i koliko ja razumijem - to je i očekivano kod te vrste monitora... Neka me oni što znaju više isprave ako sam u krivu...

Pakom je uvoznik jedini Viewsonica, ne CT :)
Za one koji ne znaju: carina na analogni monitor je 1%, na DVI 15% - jos ako je zemlja porekla Taiwan, onda je 70% veca tj. 1.7% i 25.50% + troskovi transporta (oko 2%) + marza distributera.

Zbog ovoga se javljaju nesrazmerne cene u odnos na one u USA.
Na kraju krajeva, americko trziste je bar 3-4x vece nego celo evropsko, pa je i veca konkurencija u prodaji...

Slag na kraju: MVA panel je najsavrseniji monitor za prikaz staticne slike, ali nije za igrice (ViewSonic VX2435).
Zbog svega navedenog je skup u PM.

Poslednja izmena:
Doktore, hvala na linku, ali da sam planirao da kupim Eizo monitore koji su oduvijek slovili za etalon kvaliteta prikaza - ne bi ke.jao, već bi ga kupio.

Nisam ja nikakav profesionalni (ovo bi trebalo da se naglasi) dizajner, ali mi ponekad i takav posao upadne u raspored, a onda nemam vremena da se *****avam sa proof-om i ostalim sranjima da bi vidjeli kako to izgleda.

Jednostavno želim bolje za manje love. Klasičan sindrom u običnom svijetu, u koji se nadam spadam...

Doktore, hvala na linku, ali da sam planirao da kupim Eizo monitore koji su oduvijek slovili za etalon kvaliteta prikaza - ne bi ke.jao, već bi ga kupio.

Nisam ja nikakav profesionalni (ovo bi trebalo da se naglasi) dizajner, ali mi ponekad i takav posao upadne u raspored, a onda nemam vremena da se *****avam sa proof-om i ostalim sranjima da bi vidjeli kako to izgleda.

Jednostavno želim bolje za manje love. Klasičan sindrom u običnom svijetu, u koji se nadam spadam...

Ok, jer citam ovde svakakve postove pa mi zao ljudi koji se zadovoljavaju svakakvim djubretom od monitora. Ok, ne bave se svi profi dizajnom, ali u monitor gledas, a vecina ljudi bas stedi na njemu. Ako se budes odlucio za EIZO, uzmi CG seriju. 24" je 1700e +PDV, a 30" je 2600e+PDV. Hardversko kalibrisanje i miran si. Kalibrator XRite Gretag Macbeth je oko 800e i zavrsio si posao. Vecina ovde ne zna kako izgleda slika i pogotovo sam proces kalibracija na EIZO monitorima i to videti je nezaboravno iskustvo. Znaci, posle toga odes i spalis sve monitore koji postoje.

Eizo je stvarno izvanredan, ali kosta 2-3 puta vise nego neki drugi monitor. Ni ja ne bih razmisljao.

Sto se tice zvezde:

Evo review-a HP LP2475W:
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/hp_lp2475w.htm

Monitor je odlicno prosao na testu.

Ima odlicnu crnu boju za jedan IPS panel.
Dobar kontrast.
Standardno dobri uglovi gledanja.
Po defaultu lose boje, ali kada se kalibrise prosecan DeltaE je samo 0.3 kada se hardverski kalibrise.
Prosecan input lag od 25ms, 40ms max. Odlican rezultat.

Po ovome, stvarno je nova zvezda, odlican monitor. I moj novi favorit za kupovinu. :)
Jedva cekam da se pojavi. Samo se nadam da kod nas nece biti preko 700E.

Poslednja izmena:
Zna li neko nesto o modelu samsung 2443nw. Kod nas u maloprodaji moze se naci za ispod 280 evra. Sto se tice cena u USA i Evropi, BMW koji u Nemackoj kosta 75000evra, u USA kosta 62000$. Pa vi vidite:)

Isti kao 2243NW, samo 24-ka.
Sve sasvim solidno samo nema DVI ako nekome to predstavlja problem.
Takodje bilo bi dobro pre kupovine proveriti panel i ako udje jedan od ona dva bolja, monitor je vrlo dobar, za te pare teshko mozhe bolje i vece.:D

prsto ne mogu da verujem da ne ugradjuju DVI na monitore od 24". ne bi trebalo da ih ne ugradjuju ni na mnogo manje, ali ovo je zaista bezobrazluk...

Najzad docekah monitor iz Ct-a.
Prvi utisci su odlicni.
Uglovi gledanja i crna su jako dobre.
Ima sve moguce konektore (HDMI, 2xDVI, S-video, Component. Display port, USB Hub)
Panel je najnoviji LG H-IPS LM240WU4 6 ms grey-to-grey i 12 ms black-white
Sve preporuke.

SuFox

Nazad
Vrh Dno