owim
Čuven
- Učlanjen(a)
- 03.03.2011
- Poena
- 545
Budući da vidim da moderator kori za pitanja za izbor Android risivera u ovoj temi, a drugu bolju temu našao nisam, ljubazno molim moderatora da moj post premesti u odgovarajuću temu. Hvala.
======
Imam A1 risiver koji je entry-level, vratiću ga i želim dva takva (slična ali identična) za svoju majku, koja slabo barata time. Dakle, treba mi samo da imam EON, YouTube, možda NetFlix, Showtime, da budu otključani, i da podržavaju Widevine L1 DRM sertifikat i po mogućstvu "Android TV" / "Google TV" zvaničnu sertifikaciju.
Ovo što imam model je ZTE ZXV10 B866V2F02.
Radi na Amlogic S905Y4 čipu, četvorojezgarnom, do 2.0 GHz. To je bitan podatak jer taj čip pozicionira uređaj u konkretnu klasu tržišta:
Zaključak o klasi uređaja: ovo je entry-level (osnovni/budžetski) TV box, ne srednja ni viša klasa. Nije loš u svojoj nameni (baš zato mi glatko radi striming), ali nije ni "moćan" uređaj — praktično je napravljen isključivo da pokrene par striming aplikacija bez ikakvih pretenzija na igre ili teže zadatke.
Poređenje sa Xiaomi Mi Box S
Ima smisla, i evo poente:
Kratko: hardverski, ova dva uređaja su u istoj, budžetskoj klasi — ni jedan ni drugi nisu "premium" TV boxovi.
Bitna stvar pre modela — Widevine L1 DRM sertifikat i po mogućstvu "Android TV" / "Google TV" zvaničnu sertifikaciju. Gomila jeftinih no-name boxova sa AliExpress-a/Temu-a to nema (imaju samo L3), pa ti Netflix radi u SD rezoluciji ili se žali na uređaj. Zato biraj isključivo modele koji eksplicitno pišu "Google TV Certified" ili "Netflix Certified" u opisu.
Ovo mi je Claude napisao:
Šta biste od svega ovoga preporučili i da kupim 2 komada i da radi out-off-the-box ali za moju majku (2 kom), jednostavan daljinski, i može entry-level i ne mora biti skupo, već skroz budget. Hvala veliko! 😎
======
Imam A1 risiver koji je entry-level, vratiću ga i želim dva takva (slična ali identična) za svoju majku, koja slabo barata time. Dakle, treba mi samo da imam EON, YouTube, možda NetFlix, Showtime, da budu otključani, i da podržavaju Widevine L1 DRM sertifikat i po mogućstvu "Android TV" / "Google TV" zvaničnu sertifikaciju.
Ovo što imam model je ZTE ZXV10 B866V2F02.
Radi na Amlogic S905Y4 čipu, četvorojezgarnom, do 2.0 GHz. To je bitan podatak jer taj čip pozicionira uređaj u konkretnu klasu tržišta:
- S905Y4 je Amlogic izveo krajem 2022. specifično za ultra-kompaktne, termalno ograničene uređaje — HDMI-dongl stikove i entry-level settop boxove
- To je čip namenjen tržištima osetljivim na cenu — ugrađuju ga u jeftinije/osnovne modele da bi ponudili konkurentnu cenu uz pristojno korisničko iskustvo, za razliku od "bratskog" S905X4 koji ide u srednji-do-viši rang uređaja (X96mini).
- Ima Mali-G31 MP2 grafiku i podržava H.265, VP9 i AV1 dekodiranje do 4K rezolucije, što objašnjava zašto ti Netflix i YouTube rade glatko bez pikselizacije — hardver je sasvim dovoljan za striming, samo nije napravljen za zahtevnije stvari (igre, emulaciju, multitasking).
Zaključak o klasi uređaja: ovo je entry-level (osnovni/budžetski) TV box, ne srednja ni viša klasa. Nije loš u svojoj nameni (baš zato mi glatko radi striming), ali nije ni "moćan" uređaj — praktično je napravljen isključivo da pokrene par striming aplikacija bez ikakvih pretenzija na igre ili teže zadatke.
Poređenje sa Xiaomi Mi Box S
Ima smisla, i evo poente:
- Mi Box S (originalni, iz 2018.) koristi stariji Amlogic S905X čip sa Cortex-A53 jezgrima i Mali-450 GPU-om, bez AV1 dekodiranja i sa 2GB RAM-a
- A1 box ima noviji čip (2022. godište) koji je efikasniji i podržava AV1 — na papiru čak i malo "svežiji" u pogledu kodeka
Kratko: hardverski, ova dva uređaja su u istoj, budžetskoj klasi — ni jedan ni drugi nisu "premium" TV boxovi.
Bitna stvar pre modela — Widevine L1 DRM sertifikat i po mogućstvu "Android TV" / "Google TV" zvaničnu sertifikaciju. Gomila jeftinih no-name boxova sa AliExpress-a/Temu-a to nema (imaju samo L3), pa ti Netflix radi u SD rezoluciji ili se žali na uređaj. Zato biraj isključivo modele koji eksplicitno pišu "Google TV Certified" ili "Netflix Certified" u opisu.
Ovo mi je Claude napisao:
- MECOOL KM2 (ili (ili MECOOL KM2 Plus) / KM7 — koriste baš taj isti Amlogic S905Y4 čip kao tvoj trenutni A1 box, ali su zvanično Google TV / Netflix sertifikovani, imaju Wi-Fi 5, rade hladno (bez ventilatora) i koštaju jeftino. Ovo je verovatno najbliži "1 na 1" zamenik za ono što već imaš, samo bez operatorskog brenda.
- Tanix TX5 — noviji čip, Amlogic S905Y5, Android 14, i ima Wi-Fi 6 (kao tvoj trenutni box). Malo je jači i noviji od tvog trenutnog uređaja, i dalje jeftin, radi hladno.
- MECOOL KM6 (Deluxe edition) — malo viša klasa (Amlogic S905X4, 4GB RAM), ali i dalje pristupačna cena. Ovo ti daje malo više prostora "za svaki slučaj" ako ikad poželiš da dodaš još neku aplikaciju, uz Wi-Fi 6 i Google TV sertifikat. Ovo bih preporučio ako želiš mala rezerva iznad striktnog minimuma.
- Xiaomi TV Stick 4K (ili Xiaomi Box S 2nd Gen)
- Strong LEAP-S3 (ili Strong SRT 420 / Thomson THA100)
Šta biste od svega ovoga preporučili i da kupim 2 komada i da radi out-off-the-box ali za moju majku (2 kom), jednostavan daljinski, i može entry-level i ne mora biti skupo, već skroz budget. Hvala veliko! 😎