Šta je novo?

16:9 vs 16:10?

S.V.E.T.A.

Slavan
Učlanjen(a)
08.07.2007
Poena
319
Pozdrav ljudi!

Interesuje me koje su glavne razlike izmedju ova dva formata i koji je po vama bolji?
Treba da pazarim monitor pa me bune ove oznake formata, neki kazu bolje je 16:9 a neki da je bolje 16:10.

Sta vi kazete?

Imaš dosta tema za i protiv po forumu, potraži malo.

Uglavnom sve zavisi od tvojih potreba. Niti je jedan bolji, niti gori. 16:10 ima veću "visinu", tj broj pixela, što može da znači ako kucaš programski kod ili obrađuješ fotografije, dok 16:9 je trenutni standard, pogotovu ako uzimaš 22"+ monitor sa full HD rezolucijom (1920*1080).Ako igraš igrice i gledaš filmove, 16:9 je bolje rešenje.
Uzimati 16:9 monitor od, npr, 19" se ne isplati, jer je se dosta gubi na "visini"...

:wave:

Koja je namena monitora? Ako ti treba za ozbiljan rad, tipa obrada fotografija ili video materijala, bolje je uzeti 16:10 zbog visine koja ce u takvim poslovima znaciti.
Ako je namena monitora igranje, filmovi, jednom recju zabava, ja bih isao na odnos stranica od 16:9.

Nemam sta da dodam,Villy i AMG su vec rekli sve sto je trebalo.Ja sam pre par dana presao sa prastarog 753s na Benq G2220 HDA 22",1920x1080,16:9. Trebalo mi je malo vremena da se naviknem na nov odnos stranica,ali sada ga ne bih menjao nizasta.Filmovi u HD koje sam prethodnih meseci skupljao izgledaju brutalno dobro.Ukoliko ti treba monitor za igre i filmove definitivno 16:9,po mogucstvu full HD.

ja nikada ne bih isao na 9 jer su mi oni mnogo izduzeni i niski. 10-ka je ok i deluje dosta vece. ukratko, ako imas novca za vece idi na vece. inace, ne znam zasto mislite da je za igre i filmove bolji 16:9? filmovi se gledaju na TV a igre nisu mnogo zahtevnije u 19:12 u odnosu na 19:10.

Meni npr. 16:9 fullhd odgovara za visual studio, taman ima mesta za sve.

Ok, veliko hvala!

Kapiram koje su razlike, ali postoje li kod nas 16:10 monitori uopste?
Ja vec imam samsung 2232BW skoro 3 godine i prezadovoljan sam, ali treba sad da uzmem nesto za matorce u dnevnoj sobi pa gledam da im mozda sutnem ovaj 2232BW a sebe pocastim sa nekim vecim;)
Interesantan mi je ovaj samsug P2770h, ali mu je cena bas "muska".
Ali videcu jos koji dan da razmislim pa ce biti valjda nesto.

Pozdrav

Bolji su 16:9 za filmove jer se filmovi rade u jos sirem formatu koji se prikazuje u bioskopu, tako da sto je nesto sire to ce lepse izgledati filmovi, manje ce biti crne linije ili ih nece biti uopste !

Za igre svejedno, meni savrseno odgovara 16:9 za sve.

I na 16:9 imas itekako crne linije na dosta filmova koji su snimani u jos sirem formatu, doduse manje nego na 16:10 ali imas i nizi monitor.

nije mi previse jasna svrha diskusije |)
proizvodjaci su vise puta rekli da je 16:10 ugasio svoje.. tako da izbora nece biti i svi cemo samo 16:9 da imamo (laptopi su vec 2 generacije tako, a za desktop trenutno imam na poslu 16:10 al je taj jedno 2 god mator...)

Kako ja kupih 16:10 19" monitor? Daleko od toga da je 16:10 ugasio svoje... meni je 16:9 presiroko :)

Nije 16:9 preširoko, ali ume da bude prenisko, tj. da fali vertikalne rezolucije.
U principu ja se vodim logikom da ne vredi uzimati 16:9 koji ima manju vertikalnu rezoluciju od 1080, tj. treba ciljati na full-hd.

Dok nas neubijede lopine stedljive da je najbolje 16:5 ili 21:5, tako da iz jednog panela mogu izrezati 2-3 kom. za iste pare.

16:10 je bolji za igrice! Makar do 22". ;)

Pa zavisi...
Ionako će sve igre od sada optimizovati za 16:9, pogotovo multi-platform naslove.

Sta znam, 16:9 je malo bolje resenje za filmove ali se bas previse gubi na visini. Za surf je to ubistvo.
Kad se oduzme adress bar u browseru, baneri na vrhu stranice ostane tek pola ekrana za ostalo a onda drljaj skrol ko lud...
Tako da je moja preporuka: 16:10 i nista drugo.

16:9 i nista drugo,) diskusija zavrsena

16:10 do 22", za više od toga naravno 16:9....

***, za surf je najbolje 4:3 :D Ali stvarno, ako vise vremena provodis na netu, mislim da je bolje da se ide na 16:10. Uostalom, mozemo mi da raspravljamo do sutra ako covek na kraju uzme ono sto on zeli. Nije ni trebao da nas pita, jer je to delom i stvar ukusa (opet zavisi i od toga sta se radi na tom komp-u), a ukusi su razliciti :)

Uzmi ono sto tebi najbolje lezi, jer ti ces da pljunes crvene novcanice, a ne neko drugi sa ovog foruma ;)

Poslednja izmena:
16.9 sa pivotom, pa eto ti visine...

Hehe, najbolje resenje, jedino ako mu ne smeta da okrece monitor.

Bolje je imati 16:10, jer je veci, ali je 16:9 "novi standard", pa ce samo toga biti ubuduce.
(nadam se da gresim)...
Kad tad ce morati da predje na 16:9, jer ce ga neki program ili igra na to naterati.
(mozda ce to biti pred kupovinu nekog sledeceg monitora)

Pre svega hvala na preporukama i savetima!
Odlucio sam se manje vise za samsung P2450H, ali me zanima da li ima nesto dostojno istom a da je mozda jeftinije?
Znam da postoji BENQ G2420HD koji je jeftiniji, ali da li samsung opravdava razliku u ceni?

Pozdrav

Opravdava, ja sam ga uzeo bez razmisljanja odlican monitor.

Bolje je imati 16:10, jer je veci, ali je 16:9 "novi standard", pa ce samo toga biti ubuduce.
(nadam se da gresim)...
Kad tad ce morati da predje na 16:9, jer ce ga neki program ili igra na to naterati.
(mozda ce to biti pred kupovinu nekog sledeceg monitora)
Kako neki program moze da te natera?

Pa svaki 16.10 prikazuje bez problema 16.9 rezolucije.... Pre nego mi kazes kako AR nije dobar, 1. ima monitora koji ostave 2 crne strafte ukoliko zelis, 2. znam gomilu ljudi koji opusteno rade u 4.3 rez. na 16.9 monitorima i nista im ne smeta...

Ne moze bukvalno da te natera, ali recimo igre ce jednom prestati da se prave za 16:10... Za sad je rano ocekivati tako nesto, ali mark my words. ;)
Zato sam i rekao da ce se to desiti tek kad bude birao neki sledeci monitor.
Veci je 16:10, ali i ja mislim da je lepse gledati u 16:9. Moj ugao.
16:9 je siri, pa mozes vise paleta, alata ili cega vec da potrpas po ivicama ekrana (vise paleta je uspravno nego horizontalno postavljeno, zbog toga opet glasam za 16:9)... Ne znam da li je iko razumeo sta sam 'teo reci, ali nema veze. :d
Opet, da ne bude paljbe po meni, kazem da je ovo samo moje misljenje, a i rekao sam zbog cega. ;)

Trenutno ne mogu nigde da nadjem samsung P2450H, jel neko zna gde bih mogao da ga nadjem?

Pozdrav

Hvala, pitacu sutra i kod njih;)

Nego ajde ovako da skratimo pricu, sta je po vama najbolji izbor od ovih monitora?

-VIEWSONIC VX2433wm
-SAMSUNG P2450H
-Benq G2420HD

Unapred zahvalan

Nazad
Vrh Dno