Šta je novo?

16:9 vs 16:10?

Pa šta ako ima manje ikonice?
Druga stvar je to što ja ne bih uzimao monitor full hd ispod 24", a i svi ljudi koje znam i koji se iole bave računarima gledaju serije koje su u 16:9.
Lično, ako uporedim vreme koje provodim gledajući video sadržaj, sigurno je više od 50% toga u 16:9 odnosu.

A jel bi ti smetalo da to isto gledas na 16:10 monitoru? Mislim, iskoristena povrsina je ista kao na celom 16:9 monitoru a crne linije gore i dole nije bas da bodu oci.

80% filmova i serija nije 16:9 nego 21:9 (ili najcesce 2,35:1 ili sl.) tako da skoro nikakve prednosti nema sto ti je monitor 16:9 a ne 16:10 jer opet imas crne trake gore i dole, a vecini ljudi monitor je monitor a tv tv.

Nisam ni znao da se monitori za kompjutere prave u 16:9. Do sad su svi koje sam imao bili 16:10. Mislio sam da je 16:9 rezervisano iskljucivo za televizore posto se na njima iskljucivo gledaju filmovi.

Kakva je uopste razlika izmedju 16:10 i 16:9 monitora? Meni ovo deluje uzasno relativno i vise kao marketinski trik. Hoce reci 22" u 16:9 ce biti za nijansu sire?

16:9 na istoj dijagonali nije ni 3% siri od 16:10.

2.7% tacnije

recimo na 22" to je 1.3cm i stvarno nije neka razlika

Ali po visini je druga prica 16:10 je 8% visi, i na 22" je to vise od 2cm.

A bilo kako bilo, ovi procenti su skoro zanemarljivi, dok se na 16:10 dobije ipak mnogo veca rezolucija.

80% filmova i serija nije 16:9 nego 21:9 (ili najcesce 2,35:1 ili sl.) tako da skoro nikakve prednosti nema sto ti je monitor 16:9 a ne 16:10 jer opet imas crne trake gore i dole, a vecini ljudi monitor je monitor a tv tv.
Sve serije se snimaju u 16:9. Nađi mi jednu koja je u tom 21:9.
Nemam TV.

Monitora u 16:10 ima sve manje, a ono sto ima je mahom sa IPS panelima koji su odlicni ali imaju i neke mane u odnosu na TN. Takvi monitori kostaju 400e (mislim na 24") pa navise a kako sam video covek mora imati dosta srece kako bi potrefio valjan primerak. Ako neko uzme takav monitor da bi gledao filmove, igrao igre, surfovao internetom..., onda je definitivno bacio pare.
Takve i skuplje monitore uzimaju oni koji radom na njemu mesecno otplacuju minimum dva ili vise takvih monitora;)

Pozdrav

Poslednja izmena:
Posle dugog vecanja, odlucih da uzmem P 2350 , koji mi sutra stize.
206bw je otisao u oglase.

Hm... Otkad je to IPS loshiji od TN-a?!? TN moze jedino da se hvali brzim odzivom, sve ostalo je drastichno bolje kod IPS-a.

Naravno, IPS je daleko bolji u svakom parametru osim u brzini, ali zato boje, vidljivi ugao itd.... su pet puta bolji.

Hm... Otkad je to IPS loshiji od TN-a?!? TN moze jedino da se hvali brzim odzivom, sve ostalo je drastichno bolje kod IPS-a.

Nisam rekao da je IPS losiji, vec da ima neke "slabosti" u odnosu na TN.
A zar nije odziv prioritet kada su u pitanju igre, filmovi i sl.?
Sto se boja tice, uz malo igranja sa posdesavanjima i kalibriranjem moze se postici veoma dobar rezultat (naravno ne bolji ili isti kao kod IPS-a ali dosta dobar).
Vidljive uglove i ne mogu da smatram kao neku veliku manu jedino ako ne gledas filmove lezeci na podu ili viseci na plafonu. Kada sedim za racunarom monitor mi je na idealnoj poziciji u ravni sa ocima i ne vidim nikakav problem.
Tako da, onaj ko se ne bavi ozbiljnim poslom za koji mu je neophodan takav monitor ne treba da baca pare. A vi kako hocete;)

Pozdrav

Jel znate da gubite na vidljivosti u FPS igricama sa sirokim ekranima? 16:9 je jos gore od 16:10

Mada, mozda se ovo i promeni.

Zavisi kako je dizajniran i podešen engine. U nekima se dobija na širini.

Kad imate 16:10 monitor, tada 16:9 odnos (i velicinu takvog monitora) mozete imati u svakom trenutku sa dve tanke crne strafte koje meni ni najmanje ne smetaju. Kada kupite 16:9 monitor tada ni na kakav nacin ne mozete nadograditi visinu koja nedostaje. Dakle 16:10 je flexibilan i omogucava oba moda, ima vecu povrsinu i na osnovu toga je po meni daleko bolji izbor.

+1

s tim shto se "shtrafte" vrlo lako popune bez gubitka kadra...

Za sada sam zadovoljan.
Prelazak sa 20" na 23" je zaista ogroman.

Koliko sam ja skontao 16:9 monitori imaju manji dot pitch. Kako to utice na kvalitet slike? Mislim na poredjenje panela istog kvaliteta.

Filmova odprilike je taj pocenat a serija moze da bude samo obrnuto

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Poenta je sto si u 16:10 izvedbi mogao da pazaris 1920x1200 za male pare. Sada imas 120 pixela manje po visini, a placas isto. Gledanje filmova na monitoru zakon, not.

Poslednja izmena:
To sto weasel kaze, plus nije isto, posto na istoj dijagonali, slika koju zauzima sam film (ne racunajuci crne barove) je veca na 16:9 nego na 16:10. A i logicno je, ne znam kako niko drugi nije spomenuo.

Koliko se realno isplati prelaz sa 22" 16:10 na 24" 16:9?
Monitor bi najvise koristio za igre(xbox 360,pc) i filmove.

Sa 22" 16:10 na 24" 16:9 ti se ne isplati prelaziti, mala je to razlika. Skupi ti još malo para i kupi 26-27" pa ćeš videti razliku, pogotovo kod gledanja filmova.

Evo razlike 24-16:10 vs 22-16:9

Sto se tice texta, icona i sitnih slova nista nije menjano.
Setup od 22-ke je ostao isti samo je 1920x1200 rezolucija
i razlika je skoro neprimetna.
(ikone nisu 16 nego 24 u win exploreru)
a evo i vizuelnih razlika.

Evo razlike 24-16:10 vs 22-16:9

Sto se tice texta, icona i sitnih slova nista nije menjano.
Setup od 22-ke je ostao isti samo je 1920x1200 rezolucija
i razlika je skoro neprimetna.
(ikone nisu 16 nego 24 u win exploreru)
a evo i vizuelnih razlika.

Oba monitora su 16:10.
Sad bas vidim da nema velike razlike izmedju 22" i 24",nista moracu da skupim za 26"

Sa 22" 16:10 na 24" 16:9 ti se ne isplati prelaziti, mala je to razlika. Skupi ti još malo para i kupi 26-27" pa ćeš videti razliku, pogotovo kod gledanja filmova.

Ako ce da gleda filmove i od 26" se nece najesti leba, nego neka kupi FULL HD TV od 32 ili 37" i da ga Bog vidi, monitor za filmove je i tako bezveza ako ne kosta papreno... svi normalnih cena su sugavi TN, super za word, krs za filmove...

@'DoG

Kad bi prelazio sa 22" 16:10 na 24"16:9 dobio bi osetno u sirini jedino i naravno vecu rezoluciju, u visini su isti ja mislim sto se tice velicine panela... Ne isplati se po meni, a sa 26" 16:10 ili 27" 16:9 bi vec video veliku razliku....

Ako oces filmove nemoj kupovati TV nego projektor...
Tv je odlican za dnevnik i milku canic a ne za filmove
Uvek od boljeg ima bolje ali ne znaci to da je monitor los za filmove cak sto vise sa male daljine je Odlican

Poslednja izmena:
Vrh Dno