Šta je novo?

16:9 vs 16:10?

BenQ G2400W
Mogao si da vidis pod - Moja masina

Ja komp koristim za muziku, filmove, net i ponekada gaming...davno sam ga koristo za AutoCAD...jos u srednjoj :)
U sustini multimedija + gaming. Moji kriterijumi u bili sto veci zbog filmova, placen tada 18k din a takav sa DVI je bio 25k din sto mi je bilo bacanje para.

Ja sam zadovoljan.
16:9 nikada!
Prosto ne vidim prakticnost u tom formatu i nije mi jasno zasto se on gura :(

Meni takodje smeta sto se forsira 16:9 standard, umesto 16:10 koji je po meni mnogo bolji pogotovo u rezoluciji 1920*1200. Mnogo znaci visina u radu sa Wordom,Excelom i drugim programima, Internet surf takodje, a ne vidim nijedan problem u tome da da vidim malu crnu straftu kad gledam film ,koje inace retko gledam na komp monitoru- tj uvek prebacim hdmi kablom film na Plazmu TV koji je 16:9.

iz kog si ti crtacha ako ti je DVI "bacanje para", slazhem se ja da je analogni dovoljno dobar za prosechnog korisnika ali ako si vech uzeo digitalni monitor i imash digitalnu mashinu onda je logichno da uzmesh analognu konekciju, zar ne?

analogno digitalna konverzija je uvek pisanje tradicialnog japanskog abecedom, dovoljno dobro da se razume ali nije to to...

inache 16:9 se "gura" uglavnom zbog filmova ja bih rekao... manje kadra gubish na 16:9 monitoru kad zumirash sliku da zauzme ceo ekran, svakako nije neka razlika kapiram da nema nekog razloga zashto 16:9 a ne 10...

iz kog si ti crtacha ako ti je DVI "bacanje para", slazhem se ja da je analogni dovoljno dobar za prosechnog korisnika ali ako si vech uzeo digitalni monitor i imash digitalnu mashinu onda je logichno da uzmesh analognu konekciju, zar ne?

Druze iz kog si ti "crtaca" da odlucujes kome je sta bacanje para?
Ja sam izneo svoje misljenje i to je to. Sam si rekao da je dsub dovoljan za prosecnog korisnika. Ja sebe smatram takvim.
Ako sam trebao tada da biram izmedju 21-22" 16:9 DVI i 24" 16:10 DSUB jer nisam imao vise para za monitor , izabrao sam 24". Zamisli uopste se ne zalim :)

Oduvek postoji to "dodaj jos malo para za malo bolje", za moje potrebe monitor je odlican.
Inace je "ogromna" razlika kada se gledaju fimovi,surf, muzika, ponekada igrice izmedju dvi i dsub.
Daj molim te...
Tih 6-7k din sam sjebao u kafani i opet bi! :bottle:

Ova tema je za objektivna misljenja.. da svako sa bencha dodje i kaze sta se njemu svidja, tema bi imala 200 strana i ne bi imala nikakve poente. Ocigledno nisi svestan za to sto radis koliko je bolji 22" SA dvi nego 24" bez. Jedino i jedino mogu da razumem VGA u kancelarijskim uslovima, ljudima kojima preciznost slike ne treba, a i tad ako su bili upoznati sa DVI, tekst ce im biti odvratan a da ne pricam o ostalim stvarima.

Predlazem da neko otvori slicnu temuza glasanje kao ovu od pre 1.5god, stim da pitanje ne bude sta misle ljudi dal ce preovladati 16:9 ili 16:10, vec sta bi vise voleli da koriste, milsim da bi rezultati bili znacajno drugaciji nego li sto je ponuda na trzistu...

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=203460

Poslednja izmena:
Druze iz kog si ti "crtaca" da odlucujes kome je sta bacanje para?
Ja sam izneo svoje misljenje i to je to. Sam si rekao da je dsub dovoljan za prosecnog korisnika. Ja sebe smatram takvim.
Ako sam trebao tada da biram izmedju 21-22" 16:9 DVI i 24" 16:10 DSUB jer nisam imao vise para za monitor , izabrao sam 24". Zamisli uopste se ne zalim :)

Oduvek postoji to "dodaj jos malo para za malo bolje", za moje potrebe monitor je odlican.
Inace je "ogromna" razlika kada se gledaju fimovi,surf, muzika, ponekada igrice izmedju dvi i dsub.
Daj molim te...
Tih 6-7k din sam sjebao u kafani i opet bi! :bottle:

zhalio se ne zhalio, tu si gde si... a ne zhalish se jer nisi imao DVI pa ne znash shta propushtash, ja sam jednom prilikom moj stari nec 24" prikachio na dsub i nisam imao komentara, da mi je neko prebacio a da ne znam ja bih iskreno mislio da se monitor pokvario... sve je bilo neverovatno loshije, pixeli van grida to sam ochekivao ali i crna se pretvorila u teget i nekakav shadow se pojavio na textu... tuga pogolema...

a btw poshtujem tvoj izbor, kafana > komp, i to je sasvim ok... svakom svoje, ali ako si reshio da okarakterishesh tehnologiju kao apsolutno beskorisnu (a da ne prichamo da je dvi nativan za lcd, analogni lcd je abominacija realno) tu vech moram da te ispravim, kapiram ja da kad se vratish iz kafane DVI i DSub izgledaju isto al ne shljokamo svi... :D

Nisu svi monitori isti. Na nekima se ne može primetiti razlika kad se prikače preko DSUB ili DVI, na oba je dobra slika.

16x9 se forsira jer su jeftiniji u proizvodnji. Osim toga rezolucija im je tačno "FullHD" pa se lakše prodaje ovima koji se baš i ne razumeju.

16:9 ima manju površinu od 16:10 iste dijagonale => proizvođači uštede a dijagonala ista

16:9 ima manju površinu od 16:10 iste dijagonale => proizvođači uštede a dijagonala ista

Ne moze da bude ista dijagonala ista ,ako je manja povrsina,ali u pravu si da je to cist marketniski potez proizvodjaca i da je sve to uradjeno prvenstveno zbog ustede u proizvodnji

Pa kako je usteda u proizvodnji ako je povrsina uvek ista? Mislis da njima masine kostaju duplo za 16:10 nego za 16:9? :D

Moze da bude povrsina razlicita, idi na samsungov sajt nadji dimenzije 22" obe proporcije i pomnozi visinu sa sirinom.

Ima jeftinih polovnih 16:10 monitora!ako je do para,onda ti preporucujem ovaj nacin kupovine.

@Sveki:
Proveri pa ćeš videti i sam: Nacrtaj 2 displeja dijagonale 24'' - jedan 16:10 a drugi 16:9 i izračunaj površinu, uostalom evo i linka pa se igraj:

http://www.displaywars.com/26-inch-16x10-vs-26-inch-16x9

Vidi se i razlika u površini: oko 5.5%

Sledeće će da nam uvale 1.85:1 pa onda 2.39:1 pod izgovorom da je to pravi bioskopski format, i onda će nam trebati ~36'' da bi imali visinu koju daje 26'' 16:10

A poenta je baš u tim vertikalnim pikselima. Za sve sem za gledanje filmova vertikala je neophodna. Sad većina novijeg softvera tera taj "ribbon style" koji još pojede dodatno mesta po vertikali. Kad tome dodaš viši taskbar koji je takođe trend, ostaje sve manje korisnog prostora u sredini.

Još jedna stvar, za proizvodnju 16:9 panela (ako se ne varam) mogu da dele postrojenja za panele LCD televizora, značajna ušteda.

Nazad
Vrh Dno