Zavisi za sta ces koristiti racunar. To uopce nije velika razlika, skoro pa neprimjena. 16:9 se jos naziva i Wide, i kao sto vec znas (pretpostavljam) - to je ujedno i format vecine filmova novije produkcije - sto znaci da ti je taj monitor pogodniji za gledanje videa i filmova u tom formatu. A 16:10 nisam imao priliku koristiti, mislim da je on vise monitor za standardnu upotrebu.
Razlika je mala, tako da neces pogrijesiti sta god uzmes. Pozz
16:9 se jos naziva i Wide, i kao sto vec znas (pretpostavljam) - to je ujedno i format vecine filmova novije produkcije
Pa jedino ako je foxlive i film+ pravio bekstvo iz shawshanka,american historyu x, 12 monkey, transforemrse,Cloverfield,Final Destination,The Green Mile i jos 100ak block bustera ...Koji se to filmovi prave u 16.9? Oni na foxlife ili film+?
Nema takvih
To sam i ja mislio pri prelasku sa 5:4 (ili bese 4:3) CRT-a na 22" 16:10.
"Joj, kako cu da izgubim na visini.."
Ma kakvi.
Kad se covek navikne, nema boljeg.
Samo opusteno i u korak sa vremenom!
Dakle, 16:9.![]()
+1To sto je nesto novo i modni hir neznaci da valja i da je bolje od starog, moderna istorija prepuna takvih primjera.
Ti si valjda dobio na širini a nisi izgubio na visini? Osim ako nisi ima neku CRT aždaju od preko 21" ne verujem da si ga držao na više od 1280x1024.
Iskreno, prelazak na Samsung P2250 i nije preterano dobra investicija. Monitor je zapravo 21.5", taj podatak postoji čak i na zvaničnom sajtu, a slova ti neće naročito biti sitnija (naročito ako na tom monitoru koristiš Windows XP a na novom ćeš, eventualno, Windows 7; Windows 7 ima veće fontove i bolji font smoothing).Prodao bih moj 206bw ( 16:10 ) bez mrtvih pixela i kupio P2250 (16:9). Gledajuci i uporedjujuci visine i sirine, ovaj P2250 ima istu sirinu , a vislji je za nekih 4.5cm. Da li ce mi slova na desktopu biti suvise sitna i da li je ta zamena korektna? Hvala.
Iskreno, prelazak na Samsung P2250 i nije preterano dobra investicija. Monitor je zapravo 21.5", taj podatak postoji čak i na zvaničnom sajtu, a slova ti neće naročito biti sitnija (naročito ako na tom monitoru koristiš Windows XP a na novom ćeš, eventualno, Windows 7; Windows 7 ima veće fontove i bolji font smoothing).
Moja preporuka za tebe je Samsung P2350; 23", 1920x1080, 2ms odziv, 100% identičan dizajn. Veći je čitavih 1.5". Nije malo.
ITSvet:
P2250: http://www.itsvet.com/proizvod/samsung-p2250/comp_comp_monitor/1/1528
P2350: http://www.itsvet.com/proizvod/samsung-p2350/comp_comp_monitor/1/1538
![]()
Nema na čemu.Hvala.
Dobar deo ljudi, onih manje upoznatih s materijom, pokušaće da objasni kupovinu 1920x1080 time da su Bluray filmovi u toj rezoluciji. Preko devedeset posto Bluray filmova, i 1080p ripova, su zapravo 1920x800px - 1920x900px.Kad imate 16:10 monitor, tada 16:9 odnos (i velicinu takvog monitora) mozete imati u svakom trenutku sa dve tanke crne strafte koje meni ni najmanje ne smetaju. Kada kupite 16:9 monitor tada ni na kakav nacin ne mozete nadograditi visinu koja nedostaje. Dakle 16:10 je flexibilan i omogucava oba moda, ima vecu povrsinu i na osnovu toga je po meni daleko bolji izbor.
Za onoga ko ima 1920x1200 monitor, 16:9 zaista nema smisla, ali meni bi recimo prelazak sa trenutnih 1680x1050 na 1920x1080 bio sasvim ok.
1920x1080 možda nije odgovarajući aspect ratio za većinu filmova, ali jeste za HDTV što znači svima koji gledaju serije.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari