Šta je novo?

16:9 vs 16:10?

Huh.. Teska je odluka izmedju prva dva, ali bih ja ipak uzeo drugi (ne znam koja im je cena - i to bi uticalo na odluku).. Mislio sam i Benq da uzmem kad sam kupovao, ali nisam... :)

Monitor 16:10, a kao primaran LCD TV 16:9 za filmove, igre.

Uzmi Benq G2420HD, a za razliku u ceni idi negde u provod, više se isplati.
Imam 16:10 26" i 16:9 24" pa smatram da ipak znam razliku. Što se tiče igara nema nikakve razlike (barem one koju ćeš primetiti), za filmove se slažem da je bolji 16:9. Za sve ostalo su najbolji 4:3, a pošto njih nema (imam na poslu jedan 19", stvarno je super za rad) ostaje nam 16:10. biće šteta ako ih više ne bude.
Ovo je moje mišljenje (kažu koliko ljudi toliko mišljenja), a pare su Vaše pa ih trošite najbolje što znate.

Zavisi za sta ces koristiti racunar. To uopce nije velika razlika, skoro pa neprimjena. 16:9 se jos naziva i Wide, i kao sto vec znas (pretpostavljam) - to je ujedno i format vecine filmova novije produkcije - sto znaci da ti je taj monitor pogodniji za gledanje videa i filmova u tom formatu. A 16:10 nisam imao priliku koristiti, mislim da je on vise monitor za standardnu upotrebu. :)

Razlika je mala, tako da neces pogrijesiti sta god uzmes. Pozz

Zavisi za sta ces koristiti racunar. To uopce nije velika razlika, skoro pa neprimjena. 16:9 se jos naziva i Wide, i kao sto vec znas (pretpostavljam) - to je ujedno i format vecine filmova novije produkcije - sto znaci da ti je taj monitor pogodniji za gledanje videa i filmova u tom formatu. A 16:10 nisam imao priliku koristiti, mislim da je on vise monitor za standardnu upotrebu. :)

Razlika je mala, tako da neces pogrijesiti sta god uzmes. Pozz

Koji se to filmovi prave u 16.9? Oni na foxlife ili film+?

Nema takvih, prave se spotovi i neke serije.

Za rad zavis u cemu radite, wide je extra za vecinu programa, dok je za ostalu vecinu potreban dual setup za ozbiljan rad.

Sve nove serije se rade u 16:9.

16:9 se jos naziva i Wide, i kao sto vec znas (pretpostavljam) - to je ujedno i format vecine filmova novije produkcije

Ja bih bio najsrecniji covek da se vecina filmova snima u 1.77 odnosno 16:9, ustvari ne bih ustvari kako kad zavisi na cemu gledam :)

Naravno ima filmova pogotovu sa pojavom imaxa koji se snimaju 16:9 ali oni su manjina a ne vecina ;)

Koji se to filmovi prave u 16.9? Oni na foxlife ili film+?

Nema takvih
Pa jedino ako je foxlive i film+ pravio bekstvo iz shawshanka,american historyu x, 12 monkey, transforemrse,Cloverfield,Final Destination,The Green Mile i jos 100ak block bustera ... ;)

Poslednja izmena:

I dalje najvise filmova ide u 2.35:1 ili 2.40:1, a mislim da ce tako da ostane jos dooosta dugo. BTW meni je 16:10 zakon, 16:9 mi je previse gubljenje na visini.

To sam i ja mislio pri prelasku sa 5:4 (ili bese 4:3) CRT-a na 22" 16:10.
"Joj, kako cu da izgubim na visini.."
Ma kakvi.
Kad se covek navikne, nema boljeg. ;)
Samo opusteno i u korak sa vremenom! ;)
Dakle, 16:9. :)

To sam i ja mislio pri prelasku sa 5:4 (ili bese 4:3) CRT-a na 22" 16:10.
"Joj, kako cu da izgubim na visini.."
Ma kakvi.
Kad se covek navikne, nema boljeg. ;)
Samo opusteno i u korak sa vremenom! ;)
Dakle, 16:9. :)

Ti si valjda dobio na širini a nisi izgubio na visini? Osim ako nisi ima neku CRT aždaju od preko 21" ne verujem da si ga držao na više od 1280x1024.

16:10 FTW! :)

Definitivno 16:9 jer zasto se vracati u nazad ako je to buducnost,a sto se tice monitora definitivno 2420hd.Imao sam jedan kraj drugog i vedeo kako stvari stoje nista narocito da bi bilo vredno tih para vise,osim ako si picajzla pa trazis dlaku u jajetu e ondak u redu.

To nema veze sa buducnoscu nego iskljucivo sa isplativoscu proizvodnje i vecim zaradama, ali definitivno su 16:9 monitori preniski, a sta ce tek biti kada nas proizvosjaci pocnu ubjedjivati da su In 21:9 monitori jer boze moj u tom su formatu holiwoodski filmovi pa da bi ih mogli gledati sve dosadasnje nevalja a novo je dobro.
To sto je nesto novo i modni hir neznaci da valja i da je bolje od starog, moderna istorija prepuna takvih primjera.

To sto je nesto novo i modni hir neznaci da valja i da je bolje od starog, moderna istorija prepuna takvih primjera.
+1
Da nema onih koji se "zaleću" na sve novo ko bi finansirao nove tehnologije.
Iskreno se nadam da će LCD monitori uz priliv novca od ljubitelja novih tehnologija dostići kvalitet CRT-a pre nego što ovi moji konačno "izdahnu"

Ti si valjda dobio na širini a nisi izgubio na visini? Osim ako nisi ima neku CRT aždaju od preko 21" ne verujem da si ga držao na više od 1280x1024.

Nisam izgubio na visini, jer sam imao rezoluciju 1680x1050, a sad imam 1920x1080.
Na CRT-u sam imao 1024x768.
Valjda sam potrefio rezolucije.. :d
Nego.. 23.6" je tammmannnn. :D
Mada, da imam 50", rekao bih isto.
Manje mi je uvek bilo malo (mislim na 22").

EDIT: Potpuno je jasno da se preslo na 16:9 zbog cene, ali realno, to jeste buducnost, jer se 16:10 vise nece praviti.
Svidelo se to nama ili ne. Mislio sam da je 16:10 bolji, dok nisam poceo da koristim 16:9. Sad mislim da je 16:9 najnaj. :)
Svaki ciga hvali svoga konja. Svesno ili ne. :d

Poslednja izmena:
Iskreno da kazem, meni nijedan od formata LCD-a ne odgovara - 5:4 je previshe visok i uzak, 16:10 i 16:9 su mi shiroki i niski... Mislim da bi optimalan odnos stranica bio 16:12 iliti 4:3 kao kod CRT-a... Od ovih koji su sada dostupni, 16:10 mi je udobniji od 16:9. Za filmove ionako treba imati odnos stranica 2,35:1, shto za sada ima samo onaj shiroki Philips televizor :d

Sve sto je manje od 23.6 incha, a ima odnos 16:9 je totalni promasaj, narocito ove 22-ke, a u stvari im je dijagonala 21.5 incha, totalna bezvezarija...

Mislio sam na one krsh filmove snimane za TV koje emituju, sad znam da pustaju ponekad i nesto matoro, iskreno ne pratim.

Po meni i dalje neprevazidjena kombinacija za rad je 2x19" LCD, sad solidno je raditi i 2x24" jos ako su pivotirani onda to vec pocinje da lici na ono sto treba da bude, ali manje od toga je vec mucenje, jednostavno programi su napravljeni tako da zahtevaju takav prostor i to je to, zapravo jedino bitno je zbirna rezolucija koju dobijate i to je to.

Za igre 1x22 ili 24 je pristojno.

Ajd i ja koju da pitam, jer na poslu imamo samo do 20 incha monitore, pa ne mogu da vidim razliku.
Prodao bih moj 206bw ( 16:10 ) bez mrtvih pixela i kupio P2250 (16:9). Gledajuci i uporedjujuci visine i sirine, ovaj P2250 ima istu sirinu , a vislji je za nekih 4.5cm. Da li ce mi slova na desktopu biti suvise sitna i da li je ta zamena korektna?
Hvala.

Mislim da na novom monitoru slova ne bi trebalo da budu značajno sitnija, oko 4%.

Prodao bih moj 206bw ( 16:10 ) bez mrtvih pixela i kupio P2250 (16:9). Gledajuci i uporedjujuci visine i sirine, ovaj P2250 ima istu sirinu , a vislji je za nekih 4.5cm. Da li ce mi slova na desktopu biti suvise sitna i da li je ta zamena korektna? Hvala.
Iskreno, prelazak na Samsung P2250 i nije preterano dobra investicija. Monitor je zapravo 21.5", taj podatak postoji čak i na zvaničnom sajtu, a slova ti neće naročito biti sitnija (naročito ako na tom monitoru koristiš Windows XP a na novom ćeš, eventualno, Windows 7; Windows 7 ima veće fontove i bolji font smoothing).

Moja preporuka za tebe je Samsung P2350; 23", 1920x1080, 2ms odziv, 100% identičan dizajn. Veći je čitavih 1.5". Nije malo.

ITSvet:

P2250: http://www.itsvet.com/proizvod/samsung-p2250/comp_comp_monitor/1/1528
P2350: http://www.itsvet.com/proizvod/samsung-p2350/comp_comp_monitor/1/1538

2n72nnn.png

Poslednja izmena:
Iskreno, prelazak na Samsung P2250 i nije preterano dobra investicija. Monitor je zapravo 21.5", taj podatak postoji čak i na zvaničnom sajtu, a slova ti neće naročito biti sitnija (naročito ako na tom monitoru koristiš Windows XP a na novom ćeš, eventualno, Windows 7; Windows 7 ima veće fontove i bolji font smoothing).

Moja preporuka za tebe je Samsung P2350; 23", 1920x1080, 2ms odziv, 100% identičan dizajn. Veći je čitavih 1.5". Nije malo.

ITSvet:

P2250: http://www.itsvet.com/proizvod/samsung-p2250/comp_comp_monitor/1/1528
P2350: http://www.itsvet.com/proizvod/samsung-p2350/comp_comp_monitor/1/1538

2n72nnn.png

Hvala.

Kad imate 16:10 monitor, tada 16:9 odnos (i velicinu takvog monitora) mozete imati u svakom trenutku sa dve tanke crne strafte koje meni ni najmanje ne smetaju. Kada kupite 16:9 monitor tada ni na kakav nacin ne mozete nadograditi visinu koja nedostaje. Dakle 16:10 je flexibilan i omogucava oba moda, ima vecu povrsinu i na osnovu toga je po meni daleko bolji izbor.

Nema na čemu.

Kad imate 16:10 monitor, tada 16:9 odnos (i velicinu takvog monitora) mozete imati u svakom trenutku sa dve tanke crne strafte koje meni ni najmanje ne smetaju. Kada kupite 16:9 monitor tada ni na kakav nacin ne mozete nadograditi visinu koja nedostaje. Dakle 16:10 je flexibilan i omogucava oba moda, ima vecu povrsinu i na osnovu toga je po meni daleko bolji izbor.
Dobar deo ljudi, onih manje upoznatih s materijom, pokušaće da objasni kupovinu 1920x1080 time da su Bluray filmovi u toj rezoluciji. Preko devedeset posto Bluray filmova, i 1080p ripova, su zapravo 1920x800px - 1920x900px.

I nikada nisam razumeo kako manje (1920x1080px je manje piksela nego 1920x1200px) može biti bolje. U redu kada je kvalitet panela bolji. S druge strane, uvek bih pre kupio kvalitetan panel 16:10 (24", 1920x1200) nego kvalitetan panel (23"-24", 1920x1080). Verovatno sve to zavisi od potreba. Meni je presudna visina zbog toolbar-ova u AutoCAD-u, Revit-u i drugim programima.

Za onoga ko ima 1920x1200 monitor, 16:9 zaista nema smisla, ali meni bi recimo prelazak sa trenutnih 1680x1050 na 1920x1080 bio sasvim ok.
1920x1080 možda nije odgovarajući aspect ratio za većinu filmova, ali jeste za HDTV što znači svima koji gledaju serije.

Za onoga ko ima 1920x1200 monitor, 16:9 zaista nema smisla, ali meni bi recimo prelazak sa trenutnih 1680x1050 na 1920x1080 bio sasvim ok.
1920x1080 možda nije odgovarajući aspect ratio za većinu filmova, ali jeste za HDTV što znači svima koji gledaju serije.

Prvo ti što gledaju serije su makar kod nas (da ne kažem državi nego sve popularnijem izrazu) "regionu" čine mali procenat.
Drugo 23" 1920x1080 mora imati manje ikonice (pa samim tim i slova...) nego 22" 1680x1050.

Nazad
Vrh Dno