Šta je novo?

Српски језик и писмо у електронским комуникацијама

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Користим готово искључиво ћирилицу у последње време, осим у пословној електронској комуникацији са странцима. То из разлога што ми је на послу сугерисано од стране руководилаца да користим латиницу, због како они кажу "јендоставности и једнобразности", а у ствари се ради о њиховој мржњи према том писму. Ишли су дотле да су ми скидали име написано на ћирилици са врата и стављали латинични натпис. Доживео сам и да ми кажу да сам националиста зато што пишем ћирилицом.

Лично, немам ништа против тога што неко пише латиницом, све док је по Уставу дозвољена. Странци у Србији и националне мањине пишу латиницом, углавном зато што не знају ћирилицу и јер им је лакше, а многи то чине из шовинистичких побуда, скривених или нескривених. Стварно, зар неко мисли да се тај шовинизам не види? И још очекују да се неко правда што пише на ћирилици.

Иначе, многе јавне установе крше Устав, јер званична обавештења пишу латиницом, што је противно Уставу.

Kako moderacija moze da dozvoli ovakvo piskaranje? Zasto ovaj post jos nije obrisan i kako je moguce da clan nije sankcionisan?

Znaci clan nacionalne zajednice mora da je needukovan i da ne zna cirilicu? Pa mislis da mi u skoli nismu ucili cirilicu? Ili da se sad vec ne uci? U oba slucaja gresis ako tako mislis.

Boli me tuki kojim ces pismom pisati, ali nemoj me nazivati sovinistom zato sto pisem latinicom. Verovatno sam pre znao da citam cirilicu nego ti..
Iznervira me mangup sa generalizacijom.

Evo ja sam 100% nacionalna manjina pa pišem ćirilicom (rukom), na faxu isto opise na crtežima, projektima ćirilicom (samo lepšim rukopisom, arhitektura) ali na kompu latinicom (i navika i potreba). Dete od 6 god zna slova ali samo ćirilicu. Ne forsiram ga, tako ga uče, pomažem mu da piše pravilno. Kad bude bilo vreme, naučiće i latinicu, velika stvar. Važno je samo ne preterivati ni u jednoj opciji. Mislim da je to češći slučaj nego da ljudi insistiraju npr. na ćirilici.
Inače sam se šokirao kad sam video dete od 7-8 godina od roditelja iz BGa, u inostranstvu idu u školu, kako pišu tu latinicu - prekopiran font sa iPad-a :D

Postoje srpske škole u Hrvatskoj, Mađarskoj, BiH ...

^^Да, очекујем да сви који желе држављанство знају ћирилицу.
Наведи ми једну земљу где становници не морају да знају званични језик и писмо како би добили држављанство.
Било је у неким земљама тако до пре неколико година, али сада је свуда обавеза резидента да зна званично језик и писмо.

jel postoji strana zemlja gde zvanicno postoji srpska skola, gde pisu nazivi ulica i institucija na srpskom, pored maternjeg jezika?

Hrvatska i BiH za početak. Dodao bih i Kosovo, ali onda bi nastupili problemi oko definicije "strane zemlje". U Mađarskoj zvanično postoje srpske skole, kao i u Rumuniji.

Наведи ми једну земљу где становници не морају да знају званични језик и писмо како би добили држављанство.
Било је у неким земљама тако до пре неколико година, али сада је свуда обавеза резидента да зна званично језик и писмо.

Pa oba pisma su zvanicna.
Ajde malo spusti loptu, stvarno preterujes vise, niko te nije optuzivao za bilo sta dok ti jesi a i vredjao si svojim izjavama.

Evo SAD za početak. Nisi u obavezi da znaš "zvanični jezik i pismo". Zapravo zvaničnog jezika, u onom smislu u kome se koristi taj termin u Srbiji, i nema. Engleski se koristi iz praktičnih razloga, ali je u mnogim federalnim članicama španski ravnopravan i niko nije u obavezi da zna engleski.

Sta ti mesas druze? Kakvo crno drzavljanstvo? Ko hoce drzavljanstvo Srbije? Ili hoces da se oduzme onima drzavljanstvo koji ne znaju cirilicu? Pa sta cemo onda druze sa nepismenima kojih u Srbiji ima vise od 100.000? Hoces i njima oduzeti drzavljanstvo?

Poslednja izmena:
Sta ti mesas druze? Kakvo crno drzavljanstvo? Hoces da se oduzme onima drzavljanstvo koji ne znaju cirilicu? Pa sta cemo onda druze sa nepismenima kojih u Srbiji ima vise od 100.000? Hoces i njima oduzeti drzavljanstvo?
Zavisi da li su неписмени na ћирилици ili su nepismeni na latinici :type:

Sta ti mesas druze? Kakvo crno drzavljanstvo? Hoces da se oduzme onima drzavljanstvo koji ne znaju cirilicu? Pa sta cemo onda druze sa nepismenima kojih u Srbiji ima vise od 100.000? Hoces i njima oduzeti drzavljanstvo?
Utripovao se da ljudi podnose zahteve za useljenje u Srbiju u hiljadama na nedeljnom nivou. Verovatno ga stra' od migranata pa bi da ih poćiriliči haha.

Upravo tim svojim stavovima o državljanstvu i ćirilici NennadS se odaje kao tipičan nacionalista i šovinista.
Da je po njemu i njegovim drugarima verovatno bi ovako izgledala Srbija:
1. Srbi koji pišu latinicu bi se slali u radne logore na prevaspitavanje. Oni koji se "ne poprave" posle radnih logora bi verovatno bili likvidirani.
2. Manjine koje ne zadovolje njihove kriterijume ćiriličnosti bi bile proterane i imovina oduzeta.
3. Svaka upotreba latinice bi bila zabranjena i kažnjiva osim kod pisanja na stranim jezicima.

Ovo nisam izmislio sada iz glave. Prepričavam stavove jednog mog komšije ćirilično-pravoslavno-srBskog talibana.

Meni se sin rodio nedavno. Da li da vratim državljanstvo dok ne nauči da čita i piše?

Inače spadam pod manjine.
Ćirilicu čitam, pišem i koristim kao latinicu. Ne pravim razliku...

@ Thiery: i ti ces iz Kanade (ili ja iz nemacke) da branis cirilicu i da ucis ostale kako treba jel...
Mani se,cuti i gledaj svoja posla u Kanadi,ja cu u Nemackoj a cirilicu i odbranu iste prepusti srbima u Srbiji,dosta im je sr..nja i ovako a ne jos mi gastabajteri da im fonjamo sta treba i kako treba...

I verujem da imaju trenutno mnogo bitnije zivotne dnevne stavke od cirilice... tipa kako preziveti mesec i sl... lako je nama da pricamo zato bolje da cutimo...

Михаило ок ок смирела. Чудо није се закачио за ошишану накаеаду али једва чека да под**** неког другог. И ево зашто се овакве теме никада не покрену. Какве везе има где живим не разумем? Гледај своја посла?!?! Колико ти година имаш? Није ништа био бољи живот ни у 19-ом веку па се другачије размишљало. Ко је рекао да је нама/теби лако?? Зашто вечита та прича како је лако и како све боли ку... када оду ван?? Докле ћете више да кењате и одвајате Србе на оне који су у отаџбини и на оне који су ван? Који је ваш проблем? Од када су гастоси направили тај јаз само се напушавамо између себе. Ња ња ња немој ти нас да учиш, врати се назад па кењај итд.
Ако ћеш ти да ћутиш ја нећу. И моји родитељи, брат и сви остали су у Србији. Шта имате ви против људи који су отишли овим или оним поводом? Ти баш знаш моју причу и приче хиљаде оних који су све изгубили на пример.
Мислиш да овде нема људи који једва преживљавају? Не, овде све пада са неба кап и у Немачкој, сви су дошли дочекани са црвеним тепихом и само треба да се пробуде и уберу пар $€ и крену на плажицу. Докле више са утопијом у вашим главама?
И какав је проблем дискутовати и говорити о овој теми? Све ок док се не појаве из рупа и крену да боцкају. Избаците више ту мржњу и љубомору према другим Србима. Све патриота до патриоте, а што је најгоре сутра би отишли да могу. Такви се највише и јављају. Тема са ћирилице оде на патриЈоте ван и патриЈоте у Србији. Докле?

Toliko mu se zgadila latinica u srpskom jeziku pa je iz protesta otišao da živi u Kanadu. :)
Хахаххаха баш си духовит. Јеси то сам смислио? Који је твој проблем? Јел те неко питао да прокоментаришеш и подјебаваш свако ко не живи у Србији? Јел имате ви родитеље и чему вас уопште уче да ми је знати?!? Шта тебе заболе ко је где отишао и зашто???

Волим што сам вас истерао на чистину. Један од мојих талената.
Доказали сте и показали свој шовинизам. Нема смисла да било шта даље пишем.
Нема ни т од толеранције код вас. Не очекујте је ни од мене.
Пробајте да добијете нпр. шведски пасош без познавања шведског језика и писма.
@tomas.hokenberi, од тебе нисам очекивао овакав шовинизам, ја сам већ рекао да пишем и латиницом и немам проблем са тим нимало, али ви очигледно имате проблем са ћирилицом.
Не знам шта очекујете после овога, да се правдам и објашњавам можда зашто се залажем за опстанак ћирилице?!

Kao sto mozete da procitate, pojedine reci latinice su zabranjene ovde na forumu, dok te iste reci na cirilici nisu, tako da bi bilo lepo paziti sta pisati.
Druga stvar, sad sam malo bolje pogledao na netu problem oko cirilica vs latinica, covece, sta se desava sa nama u ovoj zemlji, zar smo dotle dosli da cemo se oko pisma toliko zavaditi ili nedaj Boze poubijati!?

Не знам шта очекујете после овога, да се правдам и објашњавам можда зашто се залажем за опстанак ћирилице?!

Ti stvarno kao da ne umes da citas latinicu, ko je napisao da je protiv cirilice???

@tomas.hokenberi, од тебе нисам очекивао овакав шовинизам, ја сам већ рекао да пишем и латиницом и немам проблем са тим нимало, али ви очигледно имате проблем са ћирилицом.

Čekaj bre, jel ti hoćeš da kažeš da tvoje insistiranje da manjine moraju da znaju ćirilicu kao uslov za državljanstvo nije šovinizam? A da ukazivanje na to jeste?
A to tvoje "pišem i latinicom", u kontekstu ovog gore, zvuči poput onog kada pripadnik KKK kaže "ali ja nisam rasista, imam prijatelje i kolege crnce".

Evo i ja pišem i ćirilicom ponekad. Npr. kada popunjavam dokument odštampan na ćirilici. Potpisujem se ćirlicom, pošto mi je svugde "deponovani potpis" ćirilični. Jel, me primate u ćiriličare?

Nego super je što kao primer uzimaš Švedsku (koja je inače davala državljanstvo izbeglicama iz bivše SFRJ, a da nisu naučili Švedskog ni koliko im treba da poruče piće), a ne npr. Austriju, gde svaki treći imigrant iz bivše SFRJ, novopečeni državljanin, zna nemački koliko je naučio gledajući ratne filmove sa Batom Živojinovićem u glavnoj ulozi. Plus ono malo što je pokupio na tramvajskoj stanici kod Šotentora.

Poslednja izmena:
Čekaj bre, jel ti hoćeš da kažeš da tvoje insistiranje da manjine moraju da znaju ćirilicu kao uslov za državljanstvo nije šovinizam? A da ukazivanje na to jeste?

Znaci madjarski se moze pisati cirilicom? Jel se moze podneti zahtev za nemackim drzavljanstvom na nemackom samo pisanim cirilicom.

Poslednja izmena:
Kao sto mozete da procitate, pojedine reci latinice su zabranjene ovde na forumu, dok te iste reci na cirilici nisu, tako da bi bilo lepo paziti sta pisati.
Druga stvar, sad sam malo bolje pogledao na netu problem oko cirilica vs latinica, covece, sta se desava sa nama u ovoj zemlji, zar smo dotle dosli da cemo se oko pisma toliko zavaditi ili nedaj Boze poubijati!?
Plaćena kampanja. Problema sa ćirilicom nema.

Zamajavanje naroda oko gluposti. Šovinizam, ksenofobija, nacionalizam, rusifikacija. Sve je to deo plaćene kampanje koja se zahuktava od ubistva Zorana Djindjića. Od tog tragičnog datuma Srbija tapka u mestu i srećni smo kada ne nazadujemo.

За писање српског језика увек користим искључиво ћирилично писмо, и када пишем руком и када радим на рачунару или телефону. Прво зато што га сматрам за део српског културног идентитета. Друго, лично ми је естетски много лепше него латиница. Треће, фонетски савршено одговара нашем језику. Моје мишљење је да српски језик треба писати ћирилицом, али да у школи такође треба да се учи и вежба латинично писмо због лакшег разумевања других језика.

I pored činjenice da je lepota lični utisak, smatram da je ćirilica, najblaže rečeno, vizuelno lošija od latinice. Samom strukturom je kockastija, rogobatnija.
A fontovi... Strava. Taj "kubizam" Vukove ćirilice samo još dobija na značaju. Ne govorim o ludačkom korišćenju onih kvazi staroslovenskih fontova (koje je bilo izuzetno popularno pre dvadesetak godina) već o onome što se upotrebljava u štampi, izdavaštvu i na računarima.
Pošto imam dete sa problemom u učenju čitanja, imao sam određena iskustva vezano za usvajanje znakova, povezivanje sa glasovima i uopšte taj proces "učenja čitanja" i primetio sam da pojedina deca koja imaju problema na tom polju (govorim o deci koja nemaju nikakvih problema sa vidom) daleko lakše "probiju" barijeru čitanja i mnogo im lakše u početku ide čitanje latinice.

Sad me podseti: kad hocu da tovarim nemce,kazem da znam i srpski i bosanski i hrvatski i kosovski i makedonski i madjarski i engleski... a oni samo zijaju i wooow,bravo bravo,svaka cast! :D
Btw,po njima svaka drzava ima svoj jezik...

Pa nisu mnogo ni pogrešili. ;) Jezika ima više nego država. U Evropi je naročito izraženo (do raspada sfrj i cccp) da praktično svaka država ima svoj jezik. Izuzeci su samo ono što potvrđuje pravilo.

Да, само што си у претходном посту изјавио као ћемо да изумремо. ***, то се неће десити, мало сте се преручанали. Нико стварно ван интернета не пише латиницом, осим ако не ради у приватној фирми, или нема неку другу дебелу корист од тога.

Vidi, postoji život i van klerofašističkih udruženja.

Bilo je na dnevniku da smo pobedili NATO.

A oni što već imaju državljanstvo, da li oni moraju da dokazuju da znaju? Moraju li da daju nekakvu izjavu da se odriču PRAVA na korišćenje latiničnog pisma (obrati pažnju, govorim o pismu a ne srpskom JEZIKU) i ukoliko žele da pišu latinicom, da li će im državljanstvo Republike Srbije bit oduzeto?

E, da. Da li će biti uvedeno da ko koristi ćirilicu ne mora da ume da piše pravilno (ajde da pravilan govor zanemarimo)? Mislim, glupo bi bilo da zbog toga što je dve trećine tih pravo-pisaca polupismeno, da izgube državljanstvo. Ko bi onda glasao za ludake na onim listićima...

Nego, čini mi se da su zx i MM hakovali NennadS-ov nalog...

Мањине свакако треба да негују свој језик и писмо, али би из поштовања земље у којој живе и њеног већинског народа требало да говоре и језик тог већинског народа и да знају писмо којим се служи.
Едит. Сећам се екскурзије у Суботици у основној школи, конобар у ресторану где смо ручали није знао реч српског (или се правио да не зна) и то је нама деци из хомогене средине било веома чудно и несвакидашње. Касније сам сретао још сличних примера и мислим да је то проблем личне културе.

Poslednja izmena:
A to tvoje "pišem i latinicom", u kontekstu ovog gore, zvuči poput onog kada pripadnik KKK kaže "ali ja nisam rasista, imam prijatelje i kolege crnce".

Evo i ja pišem i ćirilicom ponekad. Npr. kada popunjavam dokument odštampan na ćirilici. Potpisujem se ćirlicom, pošto mi je svugde "deponovani potpis" ćirilični. Jel, me primate u ćiriličare?

Nego super je što kao primer uzimaš Švedsku (koja je inače davala državljanstvo izbeglicama iz bivše SFRJ, a da nisu naučili Švedskog ni koliko im treba da poruče piće), a ne npr. Austriju, gde svaki treći imigrant iz bivše SFRJ, novopečeni državljanin, zna nemački koliko je naučio gledajući ratne filmove sa Batom Živojinovićem u glavnoj ulozi. Plus ono malo što je pokupio na tramvajskoj stanici kod Šotentora.

Да, наравно да мислим да морају знати и ћирилицу и латиницу како би добили држављанство. Замисли да мене неко пусти да поднесем захтев за држављанство у Мађарској на енглеском.

Мани ме тих аналогија са ККК кланом, нисам ја тај, знају већ људи и одавде. Данас је апсолутно немогуће добито држављнаство Шведеске без полагања познавања језика, а и у осталим земљама је такав тренд, само се у окупираној Србији још дозвољава да мањине не знају језик државе у којој живе.
До ослобођења не бих више писао о овој теми, ако се слажете.

Svi su u pravu i treba malo spustiti loptu - mnogo ste napali Nenada, a on je totalno ok ovde na forumu (za razliku od nekih) ...

Mene jedino brine način komunikacije i isključivost ljudi po ovom pitanju, i to na forumu koji posećuje napredniji i obrazovaniji deo populacije...

Šta je problem da svako piše pismom kojim hoće - ja ću latinicom, jer mi tako praktičnije na internetu :Д

Neko drugi ćirilicom - nema tu ništa loše...

Poslednja izmena:
Ћирилица није прилагођена компјутерима. Кривити обичан народ за то нема смисла, зна се чији је то посао. Институције у којима људи раде за новчану надокнаду, нису мрднули прстом да се то поправи. Погледај како су то урадили други (Руси, Французи на пример). Код нас се ћирилица не користи на компјутерима управо због слабе подршке.

tako je!

upravo ono sto pokusavam da objasnim i docaram svima cirilicarima koji olako shvataju resenje i prezentuju ga u obliku: "pritisni alt i tab i kucaj...."
e pa nije bas tako. Svi vi kojima je toliko stalo do cirilice ste trebali da uraditi nesto po pitanju implementacije cirilicnog pisma u racunarske sisteme umesto sto prosipate pamet po forumu! :mad:

Ovo vase pisanje nece nista promeniti osim sto ce mozda izazvati jos vise gneva ka upotrebi cirilice i to sve zbog vaseg bezobzirnog insistiranja i apsolutnog zanemarivanja realnih problema prilikom koriscenja cirilice na kompjuterima.

Sve je to OK, i sam se zalažem za to. Međutim, mentalitet je takav, kad bi to uradili, da skratim, rekli bi, da smo prodali dušu đavolu ili tako nešto.

Svidja mi se jako tema jer pokazuje da smo jos uvek "jako" slepi i da pojma nemate sta se desava pored vas niti pre vas...

Btw Nenade,preko 20k srba je dobila madjarsko drzavljanstvo bez znanja madjarskog,dok nisu uvideli prevare pa zategli sa proverama...

Ako nekog zanima stvarno stanje i zasto je to tako,nek cita... ko hoce samo da pljuje,neka zaobidje,nema nista za njega.

Ovo pisem cisto objektivno,tj moja zapazanja sa terena,ne Google ili Wiki ili moj nacionalni sovinizam:

Nenad da ima imalo pojma o istoriji svoje zemlje,ne bi pisao takve gluposti o manjinama i pismu,jer kao sto je neki kolega rekao da moze 500 god u nazad da gleda srpske korene u Srbiji,tako mogu i ja mogu par stotina godina srpske caletove iz Srema,kevine madjarske iz centralne Vojvodine,kolege rusini na zapadu Vojvodine,slovaci na jugo- istoku,bosnjaci na severu... nazalost,ne znam za jug Srbije i ostale delove,tamo nisam zalazio cesto,a voleo bih...
Skraceno,svaka manjina ima minimum par stotina godina istorije... i sad cemo mi da reviziramo imaju li oni prava da budu tu gde jesu iako su im istorija i koreni stariji od cirilice... razumete poentu...
A svaka nabrojana manjina ima svoj jezik uvrsten u SLUZBENE jezike Vojvodine...

Dok sam bio u Srbiji,radio sam kao terenac-tehnicar za spec. masine.Potez Sabac-Bg_Smederevo do Kecskemeta (Hun) znam sve napamet i bez GPS-a i jako puno vremena sam provodio sa lokalitetom.
Interesantno da su vojvodjani najskolovaniji,ali da se jako oseti,pogotovo kod madjara ne znanje srpskog jezika,pogotovo u manjim naseljima.Kao prvo,madjarski je sluzbeni,kao drugo ni nemaju sa kim da pricaju srpski.Vecina manjih naselja ako su i imale srpske porodice,one su se odavno presaltale na madjarski.
Najbolji primer je Senta u srcu Vojvodine,80% madjara od 17+k stanovnika,garantujem vam da pola opstinskih sluzbenika ne zna cirilicu,ali makar PRICAJU srpski,kako tako... Sela u okolini su 100% madjarska...
Ista prica sa slovacima u okolini Kovacice ili rusina kod Ruskog Krstura i to nikog ne tangira,mislim na normalan svet...

Hocu da kazem sto su i meni rekli i sto sam sam osetio na svojoj deci je da nije narod kriv jer kako moze da bude minimum srednje skolovan a da ne zna srpski? Nije narod sam sebi dao diplomu vec skolstvo a verujte,skolstvo NISTA,cak sta vise jos vise otezava ucenje srpskog...

Kada sam upoznao moju zenu pojma nije imala srpski,a zivela od rodjenja u Senti.Ni ja nisam mogao u prvi mah da skontam kako to da ne zna srpski sunce mu...Sada sve razume,slabije prica ali prica i zna cirilicu.Madjarima je eksremno tezak srpski jer nemaju ama bas nikakve dodirne tacke,tacnije madjarski je jezik za sebe i nema slicnog te tvrdim da kad cujes madjara da natuca srpski dobro je,nish ne diraj... :)

A srbi u Madjarskoj imaju ista prava i skolstvo kao madjari,po njihovim recima.

Da me ne shvati neko pogresno,manjine bi trebalo da znaju mnogo bolje jezik drzave u kojoj zive,kao sto sada moja familija i ja strebamo nemacki jer zivimo tu,ali je nama Nemacka sve obezbedila i to besplatno da sto pre naucimo jezik.
Cak sta vise,imaju program da ako dodjes ovde i ne znas jezik i nemas sredstava drzava ti placa kurs,placa ti stan i daje ti novac da solidno prezivis mesec tj mozes 100% da se posvetis ucenju jezika.Program vazi 2 godine i ako pod tim uslovima ne naucis makar osnove,nema sta tu da trazis,po meni sa pravom...

Kada Srbija obezbedi i uredi takve uslove manjinama/pridoslicama,onda mozemo raspravljati o drzavljanstvu,cirilici i sl,mislim na manjine,dotle je jednostavno totalno nezainteresovana za svoj prosperitet...

Tako da je ovde problem velike ne tolerancije,ne postovanja tudje kulture i neznanja,cini mi se...

Poslednja izmena:
Hteo bih da istresem dusu pa ce post verovatno biti preglomazan, prastajte na tome. :)

Malo bih o ljudima sa teme...

@NennadS hocu da ti kazem da jako postujem tvoju argumentaciju, na vise tema sam se odusevljavao tvojim promisljanjima ...ubedjen sam da covek poput tebe ne moze mrzeti drugog coveka! I zato, s obzirom da si na ovoj temi pokazao pomalo meni neobjasnjive ostrascenosti u zastiti cirilice, zelim da pokusam da te uverim da ili nema takvih na forumu ili nisu u vecini takvi koji bi konacno izdali cirilicu a nametali latinicu te da si ti mozda neko licno iskustvo iz stvarnog zivota preuvelicao. Ne zelim da ti pametujem jer znam da si pametniji od mene ali mislim da bi trebao malo da olabavis, da jos jednom promislis da li je bas istina da neko sa ovog foruma stvarno zeli da ugusi cirilicu i nametne latinicu a sve to iz nekih nacionalsovinistickih razloga. Da bi to bilo tacno moralo bi da bude tacno i to da oni ili nisu Srbi ili jesu Srpski izdajnici. Ja ne zelim da verujem da je nesto takvo moguce i da ce neko nesto takvo, javno propagirati ovde na forumu. Uveravam te da bih te 100% podrzao kada bih i sam imao razloga da mislim da neko zeli da nam nametne latinicu. Jako postujem to sto zbog svog sagovornika koji ne zna cirilicu a zna tvoj jezik prelazis na pisanje latinicom. :) ...iz istih razloga, razloga postovanja takvih sagovornika, ja imam trajnu odluku da na internetu pisem latinicom.

Ne zelim da se zakopam samo u svoje stado, hocu da odrzavam dobrosusedske odnose sa svojim komsijama i bracom po jeziku. Ja to tako hocu jer sam Jugosloven. Hocu da kritikujem tu bracu, hocu i da im prastam ali ono sto moram jeste to da zivim sa njima, te da zajedno sa njima u zajednickom interesu resavam probleme koje su stvorili nacionalsovinisti sa obeju strana.

Zelim da vidim do pola punu casu a ne dopola praznu casu. I zato pamtim pomoc svojih komsija za vreme proletosnjih poplava. Komsija je bio tu kad je bilo tvrdo i nema tog gastarbajtera koji moze da mi objasni suprotno - da ja nemam razloga i za zahvalnost.

@Thierry Hanry u mnogocemu se mozemo sloziti, mnoga zla su nam nanele komsije i kada raspravljam te periode sa njima ne ostajem im duzan ni jotu. Ali ovde smo mi i nema razloga i nije fer da siljimo onu stvar na nekoga ko nije tu da nam suprotstavi svoju argumentaciju. Ovaj forum nije tog profila i to je dobro. Negde drugde treba da branis Srpske interese, ovde nisu ni ugrozeni niti ih mozes odbraniti ...zato mislim da je u interesu zajednice da spustis loptu. :)

@censored provociras Srbe, zasto? Zasto likujes nad hipotetickim odumiranjem cirilice? Zasto linkovanje videa sa onim bolesnim nacionalsovinistom-nacistom-pederom? Zasto koriscenje engleskog na ovoj temi o srpskom jeziku, a taj engleski nije vezan za IT i nije neprevodiv?

...ranije u temi sam osetio prozivku zbog koriscenja osisane latinice. Hteo bih i to da razjasnimo ...vec sam rekao da na desktopu koristim i slova sa kvacicama a sad dodajem da umem da vodim racuna u kom OS smem a u kom me smem da za putanje do fajlova koristim kvacice. Smatram se naprednijim IT korisnikom od prosecnog ali obzirom da ne zivim od racunara dozvoljavam sebi pravo da u poslednje vreme naginjem mobilnim uredjajima i to na nacin da mi bude jednostavno njihovo koriscenje. Najvise vremena na internetu provodim iz TouchWiz i AOSP interfejsa, isprobao sam gotovo sve dostupne tastature ali su me smorile ovime ili onime i sada sam na stock i u jednom i u drugom slucaju. Cirilicna u TouchWiz i ne postoji a ona na AOSP je super, svako slovo ima svoje mesto i moze mu se pristupiti na jedan tap. Latinicna medjutim nema posebne tastere za slova sa kvacicom a ja ne zelim da ta slova izazivam dugim stiskom, dosadno mi. Jesam li neznalica ili lenj i jesam li kriv zbog toga?

...kako bih pokazao da nemam animozitet prema cirilici, ponekad cu sa fona koristiti i cirilicu ...ali samo koliko da pokazem dobru volju jer ipak mi je vaznije da me razumeju komsije i braca po jeziku koja ne znaju cirilicu.

Drago mi je da na ovom forumu radije cistimo svoje dvoriste nego komsijsko i drago mi je sto imamo i suprotstavljena misljenja. A nije mi drago sto u Hrvatskoj nije takva situacija i sto narod dozvoljava da bude manipulisan i sto skoro aklamativno kao svoju pobedu dozivljava egzodus sa proterivanjem Srba i njihovog pisma.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno