Šta je novo?

Mobilni telefon Šta posle Samsung A52s? Isto ili S20 FE, A53, A54?

Koji mobilni telefon kupiti

owim

Slavan
Učlanjen(a)
03.03.2011
Poena
395
Zdravo svima, imao sam A52s i bio vrlo zadovoljan, sve što mi treba, nisam zahtevan korisnik. Voleo i koristio 3,5mm audio džek. Izgubio sam ga.
Da li sada noviji fon zbog podrške (4 god + 5 security)?
Da li izbegavati Exynos (A53, A54)?
Vidim da je A53 zapravo isti kao A52s ili lošiji.
S10 FE je iz 2020, kamera dobra, odlične ocene
A54 ima bolju bateriju (2 dana sigurno, pa i 3). Ali preko 200g, i A52s mi bio težak.
Ili opet A52s? 🤔
Hvala veliko! 🤠

Ако планираш да користиш телефон на дуже стазе, а планираш, увек је боље ићи са што више како RAM тако и ROM меморије. S21 FE је буквално у свему бољи од тих телефона око којих се троумиш, али велика му је мана што му је батерија сигурно 30 - 40 % лошија него на А серији. Није она катастрофа али једноставно А серија код Самсунга има бољу батерију него S(осим S23U). Тако да ако си неко ко је често цео дан ван куће, на путу, у послу, батерија ти је сигурно можда и најбитнија ствар. Такође ако планираш да користиш 5г исти телефон , не шкртари у 50е него узми са 8gb RAM - а...
Našao sam S1 FE samo sa 6GB RAM (a da nije ubistvena cena), dok sam A34 i A54 nasao sa 8GB RAM. Sta odabrati? 🤔

Vezano za bateriju: imam Samsung Galaxy watch i moralo sam da pogasim skoro sve funkcije da bi mi trajao 3 dana. To uopšte nije poenta. 😟
Neretko mi se dešava da uveče zaspim i da zaboravim da napunim telefon, prosto volim kada baterija sigurno izdrži dva dana mog korišćenja (koje nije procesorski zahtevno Ali nažalost koristi puno ekrana).

Našao sam S1 FE samo sa 6GB RAM (a da nije ubistvena cena), dok sam A34 i A54 nasao sa 8GB RAM. Sta odabrati? 🤔

Vezano za bateriju: imam Samsung Galaxy watch i moralo sam da pogasim skoro sve funkcije da bi mi trajao 3 dana. To uopšte nije poenta. 😟
Neretko mi se dešava da uveče zaspim i da zaboravim da napunim telefon, prosto volim kada baterija sigurno izdrži dva dana mog korišćenja (koje nije procesorski zahtevno Ali nažalost koristi puno ekrana).
A34 већи екран, боља батерија, Ружнији ноч
А54 мањи екран, лошија батерија, боља камера, нешто бржи чипсет, позади стакло што може бити и минус у односу на пластична леђа А34 приликом падова.
Види шта ти је битније, телефони су врло слични, најосетнија је разлика у цени..

Od ta dva, svakako A34, razlike su izuzetno male, kod A34 baterija opušteno traje dva dana i duže (MTK SoC), to je deal breaker. Nisam siguran da je A54 brži. Ne želim staklena leđa. I onako je težak i glomazan još mu samo staklo fali. Ima adaptive refresh rate ekrana i tako smanjuje potrošnju baterije kao i HDR prikaz ekrana.

Napomenuo sam da imam opciju S21 FE 6GB za ok iznos u servisu, bez garancije, malo mačka u džaku, ali... Hm? 🤔

Znam sve, u sve sam upućen, hvala. Nisam pametan bez obzira što znam.
Najviše bih voleo da mogu da kupim osnovnu verziju S21 recimo, koja je mala i kompaktna i da baterija traje dva dana (a ne pola). A ne budže od telefona. 😟

S20FE sa SD865 bi bio najbolji izbor, kad bi imao softversku podrsku, ali posto nece dobiti ni Android 14, ne preporucujem ga.
S21FE-u baterija traje osetno krace nego prethodniku, a odlican je telefon ako ne racunamo autonomiju i imace mnogo duzu softversku podrsku.
A54 je ok telefon, za dugackom podrskom, a A34 je "tu negde", iako zvanicno za klasu ispod. Licno bih radije uzeo A34 ako je dosta jeftiniji, pa sledeceg leta uz manju doplatu presao na A35/A55.

Znam sve, u sve sam upućen, hvala. Nisam pametan bez obzira što znam.
Najviše bih voleo da mogu da kupim osnovnu verziju S21 recimo, koja je mala i kompaktna i da baterija traje dva dana (a ne pola). A ne budže od telefona. 😟
Svi bi mi hteli celu tortu po ceni jednog parčeta.
Ako ti je najvaznija autonomija baterija, A34 ili A54. Ako ti je bitnije sve ostalo, onda S21 Fe. Druge opcije nemaš kod Samsunga. Imaš, ali koštaju više.

@Migrant
Hvala najlepše ali ne volim često da menjam telefon. 😉
Oko svega se slažemo. Ne mislim da je A34 za klasu ispod A54, u nečemu je bolji a u nečemu je slabiji ali su vrlo blizu. Pogledao sam gomilu prikaza.
Hvala što hoćeš da mi pomogneš. Nije ti loš predlog za sledeće leto! 😁

S21 FE ima podršku zaključno sa androidom 16, dok A34 i A54 imaju zaključno sa androidom 17.
Znam da S21 FE izdrži samo jedan dan jedva, još ga mogu po korektnoj ceni nabaviti kod servisera bez garancije koji kaže da je u stanju 10 kroz 10 a ja mu naravno ništa ne verujem unapred. 😁

@Migrant
Hvala najlepše ali ne volim često da menjam telefon. 😉
Oko svega se slažemo. Ne mislim da je A34 za klasu ispod A54, u nečemu je bolji a u nečemu je slabiji ali su vrlo blizu. Pogledao sam gomilu prikaza.
Hvala što hoćeš da mi pomogneš. Nije ti loš predlog za sledeće leto! 😁

S21 FE ima podršku zaključno sa androidom 16, dok A34 i A54 imaju zaključno sa androidom 17.
Znam da S21 FE izdrži samo jedan dan jedva, još ga mogu po korektnoj ceni nabaviti kod servisera bez garancije koji kaže da je u stanju 10 kroz 10 a ja mu naravno ništa ne verujem unapred. 😁
Što se tiče S21FE, da li poznaješ tog servisera? Da ne bude prepakovan telefon, pa posle kukulele ;)
Inače, ja bih pre nov A34.

Što se tiče S21FE, da li poznaješ tog servisera? Da ne bude prepakovan telefon, pa posle kukulele ;)
Inače, ja bih pre nov A34.
Naravno da ne poznajem servisera, pozvao sam KP oglas, tu sam i saznao da serviser (koji ima radnju od Prvog balkanskog rata) daje ocenu 10/10 stanju uređaja, i da neko te reputacije govori samo istinu! 😜

Jasno da je najlakše uzeti nov i neotpakovan. Ovo sam hteo zbog mnogih koji me savetovaše da uzmem S21 FE. Kako da znam da li je "prepakovan" mob? Nema papire, daje samo radnu garanciju.

Povratak na A52s nije opcija.🚧

Pa, kako da prepoznaš da li je prepakovan telefon? Prodaje ga serviser bez dokaza o poreklu, ne poznaješ čoveka, ne sumnjaš da je možda otkupio pokvaren telefon i popravio ga?
Za Samsung ne znam da li postoji neki program (kao 3UTools za iPhone), tako se može videti da li je nešto menjano. Drugo, možeš preko imei broja da potražiš informaciju kada je kupljen/aktiviran telefon i gde.
Ukratko, ja bih izbegao takvu kupovinu.

@kiza
Naravno da je prodaja bilo čega kada nema papira od prvog vlasnika sumnjiva. Kao kada neko prodaje samo telefon bez i čega više (deluje kao da je ukraden). Svi znamo da se ukradeni telefoni pronalaze prema serijskom broju. Sve što kažeš je moguće - mogu samo da odem i da vidim (delimično) na licu mesta.
Kako preko imei broja mogu da saznam ovo što si naveo? Sada sam samo radoznao da nešto naučim. 😁

imei.info
imeicheck.com

@kiza
Hvala, isprobao, na osnovu IMEI broja mogu da vidim o kojem je uređaju reč i do kada je u garanciji. Na drugom sajtu mogu da vidim da li je blacklist-ovan.
Da li je to dovoljno? ☺️

Узми А34 и уживај. Не купује се полован телефон сумњивог порекла ако планираш да га користиш 4 - 5 година.

Naravno da nema. Pa šta misliš kako samsung da zaradi još koji $/€. 😁
Onda bi svi uzimali Fe seriju a ne S. Možda sledeća generacija.
Arrrrr. Nekako sam podrazumevao da ima i nisam čak ni proveravao (A34 i A54 podržavaju eSIM). Čini mi se da sam negde pročitao da cela S serija podržava eSIM.
eSIM koristim na satu. Da li da nastavim kupovinu ovog modela bez obzira što ne podržava eSIM? 😬 I to 6GB verziju. Ili da uzmem običan s21, koji ima godinu dana manje podrške, slabiju bateriju, ali vrlo prihvatljive dimenzije za šaku za mene? Čak je i jeftiniji. Ili da se vratim na A34/A54? Ili zanemarim eSIM i nastavim sa kupovinom (S21 FE)?
Izvinite na cimanju. Hvala veliko svima!

Poslednja izmena:
Da li si pogledao pixel 6a? Kako ti on deluje.
Prvi put sada gledam jer sam se pomalo navukao na Samsung ekosistem gde sve lepo radi i bez ikakvih bagova. Ok, 6a po specifikacijama lepo izgleda. Sviđa mi se One UI sa puno pode#avanja više od vanilla Androida (ili bar kako je ranije izgledao).
Vidim da Pixel podržava 3 ver. Androida + 2 god. sigurnosne podrške, dakle, ako ne grešim, oba dobijaju Android 16 kao poslednji.
Na kimovil sajtu vidim da većina ljudi je označila da 6a traje dva dana (baterija)!

Imam Samsung Galaxy watch sat koji puni potencijal može da ostvari samo uz Samsung telefon, pri tome ne znam šta ne bi radilo ako nije Samsung telefon. (Puno od funkcija sata i ne koristim.)
6a je 330e nov.
Da se prebacim na Pixel 6a i razmišljam u tom smeru?

Za mene je ovo uncharted territory i puno mi znači vaš savet! Pri tome nisam zahtevan korisnik. Messenger-i i poneka jednostavna aplikacija i browser i to je to. 😉 Retko kad YT. Imam dva tableta.

E, da Samsung ima Deks, koji nikada nisam koristio, video sam u klipovima da je fantastična stvar! Sa S21 FE imao bih Dex. Ne znam koliko mi eSIM znači.
Danas hteo da uzmem 21 FE i završim, ali ne moram, ako je 6a bolji izbor. 😎

Poslednja izmena:
@Proday
Naravno, video sam koja je oznaka modela sa SD888 i Exynos SoC ne dolazi u obzir.

Dakle, 6a se briše zbog osvežavanja ekrana? Lično to nisam nikada ni primećivao, ali svi uzdižu u nebesa. 😁

Šta misliš o običnom S21 (Exynos SoC kod nas samo)? Sve mi odgovara sem baterije (kompaktan za šaku, nije budža), kako sam prosečni korisnik, možda je baš neću toliko trošiti i držaće solidno jedan dan? S22 ima još goru bateriju i skup je.

6a uzmi samo ako ti je kamera prioritet. Od 21 sa exynosom sam imao samo ultru kratko i bio sam skroz zadovoljan u svakom smislu. Mislim da je to jedini exynos koji iole čemu valja. Već duže sam na s21 običnom ali snap, mogu da preporučim isti ako navataš polovan za normalnu cenu na kp (do ~350e)...čak mislim da je i best buy trenutno u toj kombinaciji.

S21 ima valjda jos slabiju bateriju od s21fe.

Mada evo meni danas 3.5h sota i jos ima 40% baterije. Nije s21fe bas tolika katastrofa. Mada 2 dana teško da može da izgura

Nazad
Vrh Dno