Šta je novo?

Mobilni telefon Šta posle Samsung A52s? Isto ili S20 FE, A53, A54?

Koji mobilni telefon kupiti

owim

Slavan
Učlanjen(a)
03.03.2011
Poena
395
Zdravo svima, imao sam A52s i bio vrlo zadovoljan, sve što mi treba, nisam zahtevan korisnik. Voleo i koristio 3,5mm audio džek. Izgubio sam ga.
Da li sada noviji fon zbog podrške (4 god + 5 security)?
Da li izbegavati Exynos (A53, A54)?
Vidim da je A53 zapravo isti kao A52s ili lošiji.
S10 FE je iz 2020, kamera dobra, odlične ocene
A54 ima bolju bateriju (2 dana sigurno, pa i 3). Ali preko 200g, i A52s mi bio težak.
Ili opet A52s? 🤔
Hvala veliko! 🤠

Imam Samsung Galaxy watch sat koji puni potencijal može da ostvari samo uz Samsung telefon, pri tome ne znam šta ne bi radilo ako nije Samsung telefon. (Puno od funkcija sata i ne koristim.)
:ROFLMAO:
Za mene je ovo uncharted territory i puno mi znači vaš savet! Pri tome nisam zahtevan korisnik. Messenger-i i poneka jednostavna aplikacija i browser i to je to. 😉 Retko kad YT. Imam dva tableta.
:ROFLMAO: tebi je i A34 previse
Ne znam koliko mi eSIM znači.
:ROFLMAO: pa kako tek mi da znamo

6a uzmi samo ako ti je kamera prioritet. Od 21 sa exynosom sam imao samo ultru kratko i bio sam skroz zadovoljan u svakom smislu. Mislim da je to jedini exynos koji iole čemu valja. Već duže sam na s21 običnom ali snap, mogu da preporučim isti ako navataš polovan za normalnu cenu na kp (do ~350e)...čak mislim da je i best buy trenutno u toj kombinaciji.
Kamera mi nije prioritet. Lepo je imati kameru kao na A52s. Na KP niko ne navodi koji je SoC i ne zna, niti fotografišu kutiju gde je broj modela, tako da je to cimanje. Ima li u Srbiji na KP S21 SD SoC modela, a ne Exynos?
Pošto je ovo telefon iz 2021, onda bi poslednji Android bio 15.
Dodatak: na GSM Arena sam pronašao da postoje dve verzije S21 i to:
1) Exynos 2100 (5 nm) - International
2) Qualcomm SM8350 Snapdragon 888 5G (5 nm) - USA/China
Ako i nađem ovaj za USA i Kinu kod nas (mada sumnjam), zar to onda nisu druge frekvencije za 3G, 4G, 5G?
Da li uopšte da se bavim time?

Izabrao sam verziju za SAD sa SD888 i Kimovil mi je prikazao mi je iste podatke, dakle oni sabiraju ocene ljudi bez obzira na SoC, tako da nemam feedback. S21 mi se sviđa zbog kompaktnosti u šaci. Mada je i S21 FE prihvatljiv (i godinu dana mlađi).

S21 ima valjda jos slabiju bateriju od s21fe.
Mada evo meni danas 3.5h sota i jos ima 40% baterije. Nije s21fe bas tolika katastrofa. Mada 2 dana teško da može da izgura
S21 sa Exynos SoC prema Kimovil sajtu ima slabiju bateriju od S21 FE ("less than a day", naspram "full day"). Ne kažem da je S21 FE katastrofa, sve zavisi šta se radi i koliko troši u idle/strandy modu.
Uzimati polovan s21 i planirati menjanje baterije jako brzo je bzv.
Nisam planirao menjanje baterije, eventualno neki S21 koji je korišćen max 10 meseci. Hm?

Ili -- da sve to batalim i uzmem S21 FE kao što sam danas hteo, ili Pixel 6?

Gledao sam sada na YT: S21 FE vs. Pixel 6a, i to su vrlo slični telefoni. Naravno, nisu navedeni svi detalji. Evo, saznao sam da 6a ima samo 60Hz osvežavanje; da S21 FE nema eSIM, da bih voleo da iskusim Samsung Dex koji izgleda vrlo primamljivo (nisam nikada koristio). Zato vas molim pomoć da presečemo S21 FE / S21 (SoC?) / Pixel 6a.
Još jednom veliko hvala i izvinite na gnjavaži. :D

Kod nas se prodavao s21 exynos. Teško ćeš naći star deset meseci sa bilo kakvom normalnom garancijom. Računaj sigurno menjanje baterije za godinu dana ako se odlučiš za s21.
Imam s21fe i super je telefon. Mislim da za oko 300e ne možeš nikako da nađeš nov s21fe. Na tebi je da doneseš odluku nov 6a ili polovan s21fe. Koji ti deluje zanimljivije uzmi i prestani da mučiš sebe. Nećeš pogrešiti ni sa jednim.

S21 fe je dual sim.
6a je single sim + esim.

Ako si navikao na Samsung ekosistem a nikad nisi imao dodir sa klot Androidom onda 6a može da ti dođe kao izazovna tranzicija, pa i negativno iskustvo.

Samsung i Pixel su praktično dijametralno suprostavljena Android iskustva... Jedan je da kažem obogaćen raznoraznim funkcijama, praktičnostima, šarenolikog interfejsa a drugi je minimalistički nastrojen, Google-centric iskustvo sa par ekskluzivnih Android mogućnosti koje ti možda budu trebale a možda ne.
Naspram Samsunga može da ti se desi osećaj da mnogo toga fali.

Opet, ako nisi imao prethodno iskustvo sa Pixelima ili čistim Androidom sa nekoj Motoroli ili Nokiji.

Naravno, može da se desi i suprotno, da skroz pozitivno reaguješ na taj svedeni funkcionalni dojam Pixel telefona.

Ali ako ti je to neistražena teritorija onda bolje da se držiš proverene navike.

Drugari,
Veliko hvala svima! Znam da je cimanje, i da nije moguće naći "objektivno najbolji telefon" u rangu do 400€, da je nužan kompromis.
Odlučio sam se opet za S21 FE jer ga je najviše ljudi preporučilo. Sve znam, i dobre i loše strane, žao mi je što nema eSIM, i što nije kompaktniji, i nema bolju bateriju, ali...
Pomogli ste me da se odvojim od A34 i A54! :cool:

Pre Samsunga koristio sam razne custom ROM-ove koje sam flešovao, neki su bilo AOSP, neki Cyanogen (ili ex-Cyanogen), flešovao sam kernale, TWRP, i da budem iskren - bilo mi je dosta toga, brikovanja - pa neprospavana noć, pa un-brikujem, želeo sam dobro korisničko iskustvo "out of the box", podršku, bez bagova i cimanja i tada sam otkrio Samsung i sve je bilo na svom mestu! :)
Toliko podešavanja, plus njegova Look Good ekstenzija podešavanja do koje nisam ni stigao.
(U smislu, sjajno, ali nemam ni želje ni vremena da toliko "kastumizujem" mob, ionako on služi meni i zapravo koristim ga malo.)

Drugar je kupio Pixel (ne znam koji model) i odmah mi se dopao samo spolja (bio je tanak i lep i ne preveliki).
Uzimam nov S1 FE i javljam utiske! Još jednom -- veliko hvala! (y):giggle:

Eto! Bilo je puno korisnih saveta ovde i lepo obrazloženih.
A34 je sasvim ok. Međutim da nisam otišao u Telenor poslovnicu i video sva tri uređaja... Znao sam da je S serija najskuplja i od kojih je materijala. Bez obzira što mi to nije bitno (ili racionalno sebi kažem da mi nije bitno), ipak S1 FE ostavlja primetno jači utisak u odnosu na A seriju u ruci, iako je isto plastikaner.

Dex mi zvuči jako dobro (iako vidim da to realno neću često koristiti).

U tom smislu i meni bi A34 vrlo verovatno bio dobar izbor, ali ipak savetujem da se pogledaju svi uređaji. A54 izgleda solidnije od A34.

Da, imam još tu dilemu da li da ipak idem na A54 ali mi je u principu svejedno, samo da radi normalno. Ne znam, valjda to ide sa godinama, ne zanima me više brand, neki tamo rezultati u bench testovima ili ne daj Bože šta će drugi reći kad ga stavim na sto.
Samo najbolje uloženo za što manje novca, funkcionalno i da ima što dužu podršku.
A imam GW5 pro pa hoću da probam Samsung, sad sam na OnePlus 7pro, evo tri i po godine.

Gledao sam YT klip gde otvaraju A34 i serviser kaže da je sve od prihvatljivih ali zapravo najslabijih materijala, pokazuje sve tačke gde se štedelo i gde mogu da se jave problemi. Nisam baš gledao ceo klip ali na kraju ipak preporučuje A54. 🤔

Pogledao sam i bench recenziju S21fe na YT i prekinuo gledanje na Pecino "možda nekom nije bitno bežično i reverzibilno bežično punjenje, ali to ima svoju cenu", hvala lepo.

Gledao sam i ja. Ne treba mi bežično punjenje. Mislim da je upravo Peca objasnio zašto skupa s serija ima najviše kompromisa - jer ljudi koji kupuju telefone iz S serije imaju najviše para! Zato nema MicroSD slota, i nekih drugih stvari kojih ima na A seriji - jer kupci s serije mogu da kupe skuplji telefon sa više memorije u startu (što naravno više košta nego dodavanje SD kartice).

I onda takav uređaj nema eSIM? Napravljen prošle godine! Grrrr!

Hajde da pitam ovde: ne razumem se u bežične punjače.
Imam bežični punjač za Samsung Galaxy watch koji sme da daje samo 1A/5V, tako da ima neki moj prastari adapter.
Za S21 FE morao bih da kupim novi, zasebni bežični punjač koji bih opet kačio na drugi, jači adapter.

Sem toga, imam dva tableta koja ne podržavaju bežično punjenje.
Uvek se trudim da sve uređaje ne punim brzim punjačem ili maksimalnom snagom, već upravo sporije zbog dužeg trajanja baterije.

Imam još jedan telefon iz 2017. koji i dalje radi i koji povremeno koristim bez kartice, on sme na 2A, ali ga punim na 1A. (Kako bih imao paralelno što manje punjača.)

Kao što vidite, To su već četiri (pet?) različita punjača, ako ih sve ne punim sa 1A, što je bio slučaj do sada. Any hint? 😎

P.S. čuo sam da sad može da se puni reverzibilnim bežičnim punjenjem. (Hteo bih da smanjim šumu punjača i kablova.)

Drugari,
Kupio sam juče S21 FE nov. Sve sam podesio i prvi utisak je da je sve potpuno isto kao na A52s (naravno, imaju isti UI). Brzina ista za moje apps (Chrome, itd). U ruci ne primećujem razliku u veličini iako je S21 FE malo manji i lakši. Tastatura je malo gušća.
Mislio da ima dynamic display refresh rate, nema, samo 60 ili 120Hz. Posle pola dana sam sa 120 prebacio na 60 i ne primećujem nikakvu razliku.
Još nisam fotkao, što je velika prednost, ali sve ovo drugo, potpuno isto.

Ne mogu ništa da kažem za bateriju jer juče nije bio tipičan dan jer sam instalirao puno aplikacija. Ostalo 20% na kraju dana.

Eto, to je prvi utisak. 😎

U kojoj temi mogu da postavim pitanje vezano za stvarnu sigurnost Samsung Secure folder-a, kao i mogućnosti da se isti izbriše npr. 5x pritiskom na Power ili drugom kombinacijom tastera, dakle bez korišćenja ekrana telefona. Pretražujući Google nisam našao zadovoljavajući odgovor. Hvala!

Znam za to, ali želim da mogu da ga deinstaliram bez korišćenja ekrana, hot-key za deinstalaciju, u tome je poenta. Dok mi je u džepu, recimo. Ili ako se ne ulogujem 24 časa da se denstalira.
Koja tema na forumu bi bila najprikladnija da postavim ovakvo pitanje?

Hehe, što da ne pitam? Postoji ona Look Good Samsung app koje ima daleko više dodatnih podešavanja i možda neko od tih podešavanja upravo nudi da se programira neki od tastera (kao što nudi i osnovna verzija), da se recimo pet puta kada se pritisne taster power izvrši skripta sa komandama, koje bi bile kao ručno deinstaliranje Secret foldera.

(Ako neko ima odgovor ili hint, može da mi pošalje privatnu poruku.)

Vrh Dno