Šta je novo?

Mobilni telefon Šta posle Samsung A52s? Isto ili S20 FE, A53, A54?

Koji mobilni telefon kupiti

owim

Slavan
Učlanjen(a)
03.03.2011
Poena
395
Zdravo svima, imao sam A52s i bio vrlo zadovoljan, sve što mi treba, nisam zahtevan korisnik. Voleo i koristio 3,5mm audio džek. Izgubio sam ga.
Da li sada noviji fon zbog podrške (4 god + 5 security)?
Da li izbegavati Exynos (A53, A54)?
Vidim da je A53 zapravo isti kao A52s ili lošiji.
S10 FE je iz 2020, kamera dobra, odlične ocene
A54 ima bolju bateriju (2 dana sigurno, pa i 3). Ali preko 200g, i A52s mi bio težak.
Ili opet A52s? 🤔
Hvala veliko! 🤠

@Lanikor
Hvala, koji konkretno iz S serije? 🤔
Ako je nešto starije, nemam podršku. Opet, ne treba mi skup telefon, bukvalno malo fotkica, poneki klip, WhatsApp i to je to. Ionako ih gubim. 😁
Volim One UI, zato ne bih Xiaomi ili nešto drugo, Samsung je ipak korak više.
Možda opet isti A52s ili nema smisla?
Gledao A52s vs A54 i nije neka razlika, sem u ceni. ☺️

@Stefan1995
Hvala, video sam nekoliko uporednih videa A52s vs A54 (uklj. i Benchmark), razlike su vrlo male (ugl.kamera) i meni ništa ne znače.
Bulo bi super kada bi mob bio tanji i manji, a on je još teži od već kabastog A52s.

Rezime:
S20 FE je star i ističe mu 4 god update-a
S21 FE - dosta kritika i nije baš jeftin
S54 - samo malčice poboljšan A52s (neke fotke bolje na A52s, ostala kamera unapređenja za mene nebitna), teži 20g (preko 200g!)
A52s - poznat mob koji je lepo radio i tamanica za mene, sada se može naći i za 200e, za 1,5god ističe mu OS update. (Da li je to tako važno?)

Nekako sam najbliži da uzmem isti, zaustavite me ako to nema smisla. 😁

Ako ti je A52s bio dovoljan, onda A54. Ima tu nekih kompromisa, ali gledaj u daljinu sa update-ima. Sa S20Fe se neces mnogo usreciti jer je star vec, S21 Fe toplo preporucujem ali je baterija slabija zbog SD888. Kome to ne smeta, totalno dobar izbor. Još bih možda dodao polovnu S21 Ultru ako uspeš da nađeš... ali na tebi je.

Ako zanemarimo bateriju s21fe je na prvom mestu. Razmisli pa vidi. Ako ne koristis mnogo tel onda uzmi s21fe, a ako koristis onda npr a54.
Ja bi izbegavao polovne tel iz s serije.

@Stefan1995
Hvala, video sam nekoliko uporednih videa A52s vs A54 (uklj. i Benchmark), razlike su vrlo male (ugl.kamera) i meni ništa ne znače.
Bulo bi super kada bi mob bio tanji i manji, a on je još teži od već kabastog A52s.

Rezime:
S20 FE je star i ističe mu 4 god update-a
S21 FE - dosta kritika i nije baš jeftin
S54 - samo malčice poboljšan A52s (neke fotke bolje na A52s, ostala kamera unapređenja za mene nebitna), teži 20g (preko 200g!)
A52s - poznat mob koji je lepo radio i tamanica za mene, sada se može naći i za 200e, za 1,5god ističe mu OS update. (Da li je to tako važno?)

Nekako sam najbliži da uzmem isti, zaustavite me ako to nema smisla. 😁
Ako ti kamera nista ne znaci a bio si zadovoljan ostatkom telefona onda uzmi isti. S20FE je isto ~200e a S21FE neopravdano skuplji

Hvala svima na dobrim savetima! Hajde da zaključimo!
Najviše na mobu apps za dopisivanje (tekst + razgovori), Chrome, poneka fotkica, selfi, klip i to je to. Nema igrica, video editinga, gomile apps. Videh da moj ex mob A52s ima bolje noćne (low light) slike od Xiaomi novih Pro modela. Nije mi nikada gasio nijedan mesindžer, a imao sam 2x WA, 2x Viber, Telegram sa 3 naloga. Ni jedan bag, sve fludno, nijedan problem, zezanje, cim.

• A52s mi je po svemu odgovarao, fludnost, brzina, kamera, video, trajanje baterije (2 dana uvek!), jedino bih voleo da je bio manje glomazan, to je jedini minus. Imao je audio jack (!), dobar zvuk sa zvučnika, bombona! :love:
  • A34 se bolje pokazao od A54, pogledajte neke bolje reviews! Čak je i kamera bolja (nema OIS u 4K ali 4K mi ne treba), duže trajanje baterije, brži SoC, nema staklo za sadnje strane, sve drugo je isto, ako uzmem sada, imam 4+1 godine podrške. Loša strana je što je 6,6" i još teži od A52s (ima 199g).. Bedak.
  • A54 - tja. samo 100 EUR skuplji.

Što se A serije tiče: ili isti A52s ili A34. :cool:

Sad na S-seriju, koja mi nije mnogo bitna jer se ne "ložim" na premijum uređaje, ništa mi ne znači, ne slikam mnogo, za fotke i (OIS) klipove mi je A52s bio bombona. Evo su S21 modeli uporedno:

T0GiF0D.png

Vidimo da svi imaju isti SoC, odmah po veličini mi 6,2" najviše odgovara i 170g je (S21). Vidim samo da mu baterija kratko traje. On ispada?
S21 FE ima prihvatljivu veličinu, malo teži, malo veća baterja, ali opet kažete slaba baterija, i imam s njim još 2 godine ažuriranja (on je jedini 2022, ostali sa slike su 2021). Ali on nije jeftin, ni korišćen, a tek nov!

Izgleda da je izbor pao na A34 vs. S21 FE! :) (razlika 100+ EUR)
(Inače, A52s mi je ostao u USA, nije izgubljen, ali drugar ga može doneti tek narednog leta, pa kao da je "izgubljen", hehe.)

* dodatak za prethodni post: A21 FE ima SD888, a ne Exynos SoC. Izabrao sam "international version" umesto "global" (misleći da je isto). Verujem da je sve drugo u tabeli isto. 😉

I možda vrlo bitna stvar, sa mobom iz 2023. dobijam Android 17 kao poslednji. Sa A52s to je Android 14/one UI 6, koji sada izlazi. Isto i sa S21 FE.

Na sve to, baterija 5Ah koja traje 2+ dana sa mojim korišćenjem + power savings (i duže traje na MTK SoC na A34 nego Exynos SoC na A54 - video uporedne testove).

Poslednja izmena:
Znam, dosadan sam, bežično punjenje mi ništa ne znači. Na žalost, Samsung Dex nisam nikada probao, znam šta radi ali nemam pojma treba li mi, deluje cool. ☺️

Evo jednog vrlo korektnog klipa.

Toliko od mene. Očito je trenutni izbor A34. Ako imate finalni savet, pucajte! 🤠

Poslednja izmena:
(opet isteklo 30min za edit, izvinjavam se)

A34 i A54 imaju eSIM.

Da li je izbor A34 korektan (ili previše nizak)?. Možda sam se zaleteo. Kupujem u ponedeljak. I dalje otvoren za predloge. 😁

(Imati u vidu da će mi za god ili manje stići i moj zagubljeni, voljeni A52s.)
Neizmerno hvala! ✌️😆

Poslednja izmena:
@Ckovu77
Hehe, ali video si da si jedini bio sa tim predlogom, dok je najveći broj bio za S21 FE. Lično ne bih da si pravim pametan jer se zaista malo razumem i ne pratim trendove. 😉 Imas li ti A34?

A34 i A54 imaju eSIM.

Da li je izbor A34 korektan (ili previše nizak)?. Možda sam se zaleteo. Kupujem u ponedeljak. I dalje otvoren za predloge. 😁

Neizmerno hvala! ✌️😆
A34 nije prakticno nista bolji od A52s, prednost je sto ce imati duzu podrsku (kome je to bitno) i sto je nov 230e, tek malo skuplji od polovnih A52s, S20FE i sl. Ima malo bolju bateriju ali je zato i glomazniji (siri, tezi)

A34 i A54 imaju eSIM.

Neizmerno hvala! ✌️😆

Mala ispravka, A34 ne podržava e sim ili bar ja ne mogu da nađem opciju

Uzmi A34, vec si odlucio u glavi, ovo ti je sad faza preispitivanja pred kupovinu.
Nisam. Samo mi se čini kao najbolji izbor, ali moje mišljenje nije mnogo važno jer se ne razumem dovoljno (znam samo ono što sam probao a to je malo), niti sam koristio bolje telefone od A52s. :cool:
A34 nije prakticno nista bolji od A52s, prednost je sto ce imati duzu podrsku (kome je to bitno) i sto je nov 230e, tek malo skuplji od polovnih A52s, S20FE i sl. Ima malo bolju bateriju ali je zato i glomazniji (siri, tezi)
Potpuno se slažem, sve što si rekao je tako. Ne sviđa mi se što je glomazniji, ali sviđa što imam 4+1 godinu podrške (zaključno sa A17). Kompromis je neophodan. Voleo bih 6,2" mob kao S21.
Mala ispravka, A34 ne podržava e sim ili bar ja ne mogu da nađem opciju
Podržava.

Vezano za A54 vs A34, oni su skoro pa isti i to kaže svako dobar rivjuer. Jedino što A54 ima nekad malo bolje slike i što je manji. Inače ni razlika u ceni na KP nije velika, svaga 20-30€, ali se u dosta oglasa dobija A54 sa 8GB RAM-a, dok je kod A34 skoro svuda 6GB RAM-a. Ima li iz tog ugla smisla uzeti A54? Meni je A52s sa 6GB RAM-a radio bez problema i laga.
Danas mora da padne odluka, sutra kupujem, svaki komentar je koristan i veliko hvala (na gnjavaži)! (y):giggle:

Poslednja izmena:
Nezahvalan period za procenu jer ko zna sta ce sve izaci za godinu dana a kamo li za 5.

Za sad je 6GB sasvim dovoljno ako je RAM menadzment dobar a na Samsungu (bar meni) jeste.

Našao sam jedan S21 FE za 280e, navodno u 10/10 stanju bez papira, sve što ide u paketu je na slici. Može da se proba, radna garancija, servis prodaje.

Dok A34 imam neotpakovan sa garancijom za 220e.
A54 neotpakovan sa garancijom je 300e, ima par malo korišcenih za 250e (8GB).

S21 FE i A34 su 6GB varijante. Just saying. 🧐

Ако планираш да користиш телефон на дуже стазе, а планираш, увек је боље ићи са што више како RAM тако и ROM меморије. S21 FE је буквално у свему бољи од тих телефона око којих се троумиш, али велика му је мана што му је батерија сигурно 30 - 40 % лошија него на А серији. Није она катастрофа али једноставно А серија код Самсунга има бољу батерију него S(осим S23U). Тако да ако си неко ко је често цео дан ван куће, на путу, у послу, батерија ти је сигурно можда и најбитнија ствар. Такође ако планираш да користиш 5г исти телефон , не шкртари у 50е него узми са 8gb RAM - а...

Nazad
Vrh Dno